Dodaj do ulubionych

IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n...

IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 11:58
Dobrze, że jest ten limit wpłat 4 tys. bo ludzie wpłacaliby i po 10 tys i co by wtedy było?
Obserwuj wątek
    • Gość: robercik Jasne - nie dosc ze 1/3 mi zabieraja to jeszcze... IP: *.75.54.162.debica54.ptc.pl 13.07.11, 12:05
      ...mam odkładać na swoją emeryturę :) zaje..te państwo :) nie wspominając o lekarzach, za których też muszę bólić, albo tak jak teraz czekać 3 rok na operację kolana . . .
      • r1111111 Re: Jasne - nie dosc ze 1/3 mi zabieraja to jeszc 13.07.11, 12:19
        Gość portalu: robercik napisał(a):
        > ...mam odkładać na swoją emeryturę :) zaje..te państwo :) nie wspominając o lek
        > arzach, za których też muszę bólić, albo tak jak teraz czekać 3 rok na operację
        > kolana . . .

:) Z bulem przyznam Sz.P. rację :) Oczywiście łącząc się z Sz.P. w bulu :)
        • carcharodon.carcharias Głosowaliście na Solidaruchów ??! 13.07.11, 12:54
          No to macie HAHAHA rotfl :p
          • ulamusz Re: Głosowaliście na Solidaruchów ??! 13.07.11, 12:55
            to teraz cała polska bedzie głosować na kaczynskiego ?? dlatego ze jest niezadowolona z emerytur ??
            wow, to bedzie apokalipsa w polsce jak K. wygra :D
            • Gość: okej A óż to pani redaktor Popiołek pie...?Niech pani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 14:35
              Niech pani popatrzy na strajkujących maszynistów z zadłużonej PKP. A potem na kogo zagłosują emeryci jak im pani Popiołek łaskawie przyzna 1000 zł...Ech ty ciemna dziennikarska maso.
              • pyry_na_frytki Lepper czeka na następną szansę:-D 13.07.11, 14:39
                • Gość: roszczeniowiec odddawac czerwone SBckie skur wysyny moje składki IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 15:47
                  !
                  • Gość: gość Re: odddawac czerwone SBckie skur wysyny moje skł IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.11, 17:12
                    Do emerytury mi zostalo 46 lat. Za 46 lat to tego swiata juz nie bedzie. Chce zyc dopuki jeszcze jest ropa, wegiel, gaz i cywilizacja oraz dopuki niema radioaktywnego skazenia.
                    • Gość: FrouFrou Re: odddawac czerwone SBckie skur wysyny moje skł IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 13.07.11, 17:15
                      sam jesteś DOPUK
                    • Gość: jajacek Z taką ortografią niegodnyś czystego środowiska! IP: *.elartnet.pl 13.07.11, 18:03
      • nannek Czyli jakieś 530zł 13.07.11, 17:29
        Cytat:
        Nasze przyszłe emerytury będą o połowę niższe od tych, jakie dostają obecni emeryci.

1050zł taką obecnie emeryturę otrzymują w Polsce i przymierają głodem
        (to poniżej minimum socjalnego)
        Wy dostaniecie 500zł(to połowa zaniżonego minimum socjalnego)

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Fedak-emeryci-nie-maja-zlej-sytuacji,wid,12990205,wiadomosc_prasa.html
        Najniższa emerytura to (590)650 złotych na rękę, średnia - 1300 zł. - Osoby, które otrzymują świadczenia z ZUS, nie mają złej sytuacji - stwierdziła wczoraj Jolanta Fedak (50 l.), szefowa resortu pracy. Po takiej wypowiedzi pani minister sama powinna trafić na emeryturę!

• Gość: ulka Re: Jasne - nie dosc ze 1/3 mi zabieraja to jeszc IP: *.231.6.162.koba.pl 08.11.12, 11:54
        Ale pamiętaj, ze oszczędzając w IKE czy IKZE będziesz miała dodatkowy grosz do emerytury. Składka nie jest duża , a korzyści mogą być spore.
    • Gość: panbramkarz IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 12:07
      Jedynym sposobem na dobra emeryture jest praca na czarno przy uczciwym podziale kosztow z pracodawca czyli pracodawca zatrzymuje podatki od naszej pensji a nam wyplaca to co by musial zaplacic do ZUS a my ta kase inwestujemy ale nie w jakis zlodziejskich funduszach akcjach czy obligacjach ale np. w zloto nawet kupujac po kilka gram miesiecznie, w ziemie, nieruchomosci itp. Ma to dodatkowa zalete ze w przypadku naszej wczesniejszej smierci dobra te moze odziedziczyc rodzina.
      • Gość: pixi Re: panbramkarz IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 12:18
        Panie bramkarz, za 30 lat będziesz Pan miał 30 letnią ruderę a nie cenną nieruchomość.
        Historia również uczy, że złota nie da się zjeść !

Alleluja i do przodu !
        • Gość: kumpel Re: panbramkarz IP: *.connected.pl 13.07.11, 12:23
          Hahah następny naiwny wierzący w państwową emeryturę :)))
          Złota nie da się zjeść ale ZAWSZE można sprzedać (w każdym miejscu na świecie). A obligacjami możesz się podetrzeć co najwyżej.
          Nieruchomość będzie ruderą ale ziemia pozostanie wartością. Na pewno większą niż zadrukowane papierki.
          Oczywiście w razie wojny czy kryzysu miliony durniów wierzących w państwowe emerytury będzie zdychać z głodu więc państwo ukradnie nieruchomości obywatelom - znacjonalizuje jak to ładnie lewactwo określa.
          Więc warto mieć złoto fizyczne schowane gdzieś dobrze :)
          • tomekjot Re: panbramkarz 18.11.12, 19:41
            Tak - przypomnij sobie ile warte było złoto w obliczu śmierci głodowej - tak ok. 70 lat temu
        • Gość: panbramkarz Re: panbramkarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 19:59
          Hmm o ile sie nie myle to w wielu miastach sa jeszcze bloki budowane zaraz po wojnie i sa calkiem w dobrym stanie, wiekszosc miast zostala "zbudowana" za czasow komuny ktorej juz ponad 20 lat nie ma a mieszkania sa.
          Dodatkowo wynajmujac mieszkanie/dom ma sie srodki na remont plus dodatkowy zysk. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jezeli u ciebie buduje sie w ten sposob ze po 30 latach jest to ruina to wspolczuje.
          A zloto zawsze mozna sprzedac i to nie koniecznie na bizuterie jest potrzebne takze w przemysle.
      • Gość: vcx Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 17:06
        kup ziemię to od razu masz skarbowkę na karku - przetrzepią cię dokładnie sprawdzajac czy stać cię na jej kupno
    • Gość: el IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: 64.31.191.* 13.07.11, 12:22
      tylko k.wa z czego odkladac na te IKE zas...
    • ulamusz IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... 13.07.11, 12:32
      brakuje mi tutaj naciągaczy i pseudo analityko-doradców finansowych z AXA, Skandii i innego G.....wna
    • Gość: Are24 Dwulicowość pismaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 12:34
      Jeszcze kilka miesięcy temu GW wspomagał rząd mówiąc, że OFE jest "be" i lepiej te pieniądze zagospodaruje ZUS. A przecież mimo pewnych wad OFE które zabierały nam te 3 % (co można było zmienić jednym przepisem) pozostałe 97% leżało na NASZYCH kontach. Jednak PO zdecydowało, że zamiast OBNIŻYĆ prowizję OFE to zagarnięto nam całość!!!

Kiedy już nam zagarnięto pieniądze z OFE to GW nagle zmienia front i popiera oszczędzanie w IKE które są w zasadzie takim OFE tylko że DROŻSZYM bo prowizja dla zarządcy NIE jest regulowana przez przepisy jak to było w OFE. Prowizja może więc szybować pod 10% w pierwszych latach.

I jak im można im wierzyć?
      • Gość: erno gero Re: Dwulicowość pismaków IP: *.com.pl 13.07.11, 12:46
        Mam już dośc tych pseudomądrych analiz. Skąd wiadomo, że emerytura wyniesie 33% ? A może za kilka miesięcy zmieni się rząd i ni z gruchy ni pietruchy okaże się, że dostaniemy 20%, bo tak? A może za 25 lat przyjdzie mądrala, który zlikwiduje IKE, majątek rozda biednym i zostaniemy z niczym? I na jakiej podstawie dzisiaj szacują wartośc przyszłych emerytur, skoro np. pokazując zyski z lokat, banki nie informują, że zysk jest zjadany przez inflację.
        Boję się o to jak będzie wyglądała moja emerytura, ale te wszytskie mądre analizy i wyliczenia to można sobie wsadzić gdzie kto chce. Naganianie bankom klientów i tyle.
    • Gość: Nikt IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: 217.147.243.* 13.07.11, 12:52
      Czyli jak rozumiem 3/4 zarabiających obecnie średnio 1500zł dostanie ok. 500zł emerytury? To chyba jakaś kpina. Panie Tusk i co pan na to?
      • Gość: hyjuk Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 17:08
        spytaj milicjanta, on ci prawdę powie
        spytaj milicjanta, on ci wksaże drogę
    • Gość: leszekkrzysztof IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: *.ibspan.waw.pl 13.07.11, 12:57
      Ocena aktualnych filarów systemów emerytalnych prowadzi do wniosku, że są one niedostosowane do potrzeb (przyszłych) emerytów. Wnioski powinny służyć modernizacji tych systemów - wg wzorców sprawdzonych na świecie; doradztwo, uświadamiające które zło jest mniejsze może spowodować jedynie "wnerwienie" ludzi, zwłaszcza tych o niskich zarobkach, stanowiących ogromną większość. Ludzie ci będą sfrustrowanymi nieszczęśnikami w zamożnym, cywilizowanym świecie, przeklinającymi autorów obecnych "tworów" emerytalnych. Mogą być źródłem problemów społecznych, jeśli zachowają jasność umysłów i krzepę...
      • Gość: el Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: 64.31.191.* 13.07.11, 13:13
        to bedzie wnerwiac WSZYSTKICH
        tych zarabiajacych 10 tys tez...
        obojetnie ile zarabiasz ,jestes przyzwyczajony do pewnego poziomu zycia, przejscie na emeryture spowoduje ze ten poziom stanowczo sie obnizy!
        i tak ten co zarabia mniej popadnie w biede, ten co zarabia srednio, na skraj biedy,a ten co zarabia 10 tys bedzie musial sie zadowolic 33% tej kwoty i jego poziom drastycznie spadnie

za jakie grzechy?
        z roznych obiektywnych, wewnetrznych i zewnetrznych przyczyn, sa nie tylko ludzie ,ktorym sie udalo osiagnac forttune, dorobic sie, zdobyc wyszktalcenie, to normalne w calym swiecie
        sa ludzie mniej przebojowi, dynamiczni, tacy u nas zarabiaja najnizsza krajowa, albo niewiele wiecej.
        cale zycie tyraja uczciwie, mniej lub bardziej, guzik z tego maja, zaharowuja sie zeby utrzymac siebie rodzine etc, bo na co teraz starcza niajnizsza? czy niewiele wieksza?
        w zasadzie guzik z tego zycia maja...przez 40 lat, bo na zadne ekstrasy typu wyjscie do kina czy wycieczke ich nie stac....
        jak juz zostana wyeksploatowani to dostana 33% ,albo najnizsza krajowa, ktora pozwoli im byc biedakiem i zyc w nedzy
        najlepiej niech sie sam przekreci zanim dozyje wieku emerytalnego, a jak nie to kopa w dupe i lopata w leb i do piachu... a jak jest taki glupi to niech pobiera cud emeryture
        pytanie czy to spoleczenstwo jest winne i ludzie ktorzy ciezko pracuja a np nigdy nie mieli predyspozycji zeby zarabiac kokosy czy jednak cos innego?
        • Gość: panbramkarz Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 20:04
          Gorzej ci z zarobkami 10 tys. wyladuja na bruku bo majac obecnie duze zarobki kupuja duzy dom lub duze mieszkanie ktorego po przejsciu na emeryture nie beda w stanie utrzymac. Regula jest taka ze im ktos wiecej zarabia tym ma wyzsze koszty utrzymania.
    • ulanzalasem IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... 13.07.11, 12:58
      3500 zł dostanie w najlepszym wypadku tylko 1155 zł emerytury miesięcznie.

To ile dostanie Polak z 1200 zł? Niecałe 400zł? A z 1600-1800zł 500~550? :D
      Polacy wymrą z głodu, skoro dzisiaj emerytowi na czynsz, opłaty za media, jedzenie i leki nie wystarcza 800-1000zł to jak ma przyszłym pokoleniom wystarczyć połowa tego co dzisiaj :>
      Niech GUS poda ile % Polaków zarabia netto przynajmniej 2500zł i nie są to osoby pracujące w Krakowie/Warszawie/Wrocławiu czy Poznaniu ;) Lub nie poda ile % zarabia więcej niż 10 000zł miesięcznie i czy wtedy utrzymują sami np. 4 osoby rodzinę...
      • Gość: el Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: 64.31.191.* 13.07.11, 13:16
        nie
        dostanie tyle co ten co cale zycie nie pracowal ( bo przeciez w wnieku emerytalnym panstwo nie moze go zostawic bez srodkow i musi zapewnic cocjal), co jest totalna niesprawiedlowoscia bo haratral przez 40 lat nie raz ciezko fizycznie a dostanie tyle co darmozjad wychowany przez mops i pup
        a ten co zarabia 3500 dostanie niewiele wiecej emerytury
        jaki z tegeo wniosek?
        nie oplaca sie pracowac w takiej perspektywie
        to oczywiecie dalece uproszczony wniosek
      • Gość: clippermajer Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.home.aster.pl 13.07.11, 16:14
        ja jeśli dożyję w ogóle emerytury zamierzam stołować się w restauracjach wtedy, oczywiście nic nie płacąc. Z rachunkami będę odsyłał do ZUS-u. I to jest jedyne wyjście na złodziejskie państwo :) Też je okradać.
    • jazzman1979 żadnej kasy dla banksterów ! 13.07.11, 13:08
      Tylko fizyczne złoto i srebro, i nie "monety z papieżem" tylko bulionowe !
    • Gość: Mario Rozwiązanie, jak oszczędzać na emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 13:14
      Jak oszczędzać? Pier'dolić oszczędzanie, bo to jest głupota i kłamstwo. Naganiają do "oszczędzania", by mieć na bieżące wydatki i utrzymanie instytucji finansowych. NIE MA ŻADNEGO OSZCZĘDZANIA! JEDYNYM SPOSOBEM NA PRZYSZŁĄ EMERYTURĘ JEST EDUKACJA WŁASNYCH DZIECI. To one będą tworzyć miejsca pracy i pracować na nasze finansowanie.
      • Gość: jola61 Re: Rozwiązanie, jak oszczędzać na emeryturę IP: *.doplaty.gov.pl 13.07.11, 13:38
        dzieci kilkoro no i kawałek ziemi
    • tajlerdarden Żadne IKE.... 13.07.11, 13:16
      ...tylko nieruchomości, kupić 1 albo 2 mieszkania, spłacić jak najszybciej i emerytura rentierska jak znalazł. W IKE i inne pasożyty nie wierzę...
      • czarny_rojek Re: Żadne IKE.... 13.07.11, 13:22
        Gdybyś jeszcze napisał za co kupić te 1 albo 2 mieszkania
        • Gość: Mario Re: Żadne IKE.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 13:29
          Ja proponuję pomyśleć i wziąć się do roboty
        • Gość: panbramkarz Re: Żadne IKE.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 19:55
          Migac sie od placenia ZUS a na to jest kilka i to zgodnych z prawem sposobow.
      • Gość: czester Niekoniecznie IP: *.static.tvk.wroc.pl 13.07.11, 16:15
        Ja mam taka sytuację, dwa na wynajem.

Tylko jak tak dalej pójdzie z tymi debilami z PO to za 20 lat nie będzie komu wynajmować, bo wszyscy albo poumierają albo wyjadą.
        • Gość: Tomasz Będziesz wynajmował dzianym z PiS-u! IP: *.static.akk.net.pl 13.07.11, 18:24
          j.w.
          • Gość: czester Jak PO zamkną do paki IP: *.static.tvk.wroc.pl 13.07.11, 20:51
            to moje zmartwienia na pewno będą mniejsze.
      • ciasteczkojan Re: Żadne IKE.... 23.08.11, 19:56
        I to jest najlepsza odpowiedź! Nie liczyć na ZUS i na państwo! Omijać zus i podatki jak się tylko da! Oczywiście w ramach prawa :)
      • Gość: Magda Re: Żadne IKE.... IP: *.miechow.com 28.09.11, 14:17
        Można kupić 1 lub 2 mieszkania - spłacić je za 30 lat (bo zwykle ludzie biorą takie kredyty). Potem jak te mieszkania już będą Twoje - przejdziesz na emeryturę. Dostaniesz na niej max. 30% ostatniej pensji, więc nie dasz rady ich utrzymać. Będziesz chciał je sprzedać. Z dnia na dzień nikt Ci nie kupi mieszkania, nawet w dzisiejszych czasach, więc będziesz musiał poczekać. Zważ na to, że teraz jest ogromny niż demograficzny, jest coraz więcej ludzi na emeryturze, a coraz mniej ludzi pracujących. Pytam się, więc kto Ci kupi tą nieruchomość? Emeryci? Takich mieszkań będzie multum do sprzedania.
    • Gość: Fajdak A kto zarabia 3.5tyś? IP: 78.133.192.* 13.07.11, 13:17
      Standardowa pensja teraz to min 10tyś na rękę mniej to tylko m miernoty społeczne mogą zarabiać.
    • Gość: wkurzona IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: 82.160.139.* 13.07.11, 13:46
      3500 zł pensji? To w dużych miastach. Ludzie w małych miasteczkach mogą już teraz sobie strzelać w leb albo lecieć z okien, zarabbiają 1200-1500, a często nie pracują na pełny etat i wtedy jeszcze mniej. Czy to ma być jakiś żart? Bo widać, że państwo sobie mocno ze swoich obywateli kpi. Zazdroszczę tym, którzy mieli szansę wyjechać, bo to polskie bagno coraz bardziej mnie przeraża...
      • Gość: c Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.11, 19:13
        430 czynsz (własnościowe!) prąd, telefon, net, kablówka i jest 550. 650 przedszkole i jest 1200.
        A żarcie, komunikacja?
    • cezaryga Od 14 lat "oszczędzam" w funduszach i powiem jedno 13.07.11, 14:09
      nie warto. Trzeba było patrząc z perspektywy kupić ziemię, dom lub mieszkanie na kredyt. Ten artykuł to naganianie ludzi, którzy myślą, że 11% zwrotu z inwestycji rocznie jest realne. Nie jest realne nawet 5 procent. A gdzie inflacja? Przykład z rynku, rzeczywisty. Inwestycja w fundusz zrównoważony, opłaty roczne 2%, nie można wycofać kapitału przed upływem 5 lat od zainwestowania (czyli mała płynność bo ograniczona opłatami). Fundusz przechwala się jak to Po 8 latach wzrost wartości nominalnej 24%. Przy inwestycji 100.000 zł panowie z funduszu zarobili na samych opłatach ponad 15 tysięcy. I o to tu chodzi. Jedyne co może się opłacać to samodzielne kupno obligacji skarbowych. Tanie, niezbyt zsykowne ale przynajmniej bezpieczne. Nie dajcie sobie wmówić, że jak będziecie składać przez 40 lat co miesiąc po 100 zł to dostaniecie milion. Przypomnijcie sobie co było w tym miejscu 40 lat temu. Może ktoś jeszcze ma polise posagowa PZU. Z funduszami bedzie tak samo.
    • Gość: nn nauczyciele do piachu? IP: *.toya.net.pl 13.07.11, 14:12
      " Oznacza to, że osoba zarabiająca np. 3500 zł dostanie w najlepszym wypadku tylko 1155 zł emerytury miesięcznie."

jako nauczyciel zarabiam jakieś 2200 brutto. Aż się boję sprawdzać jaką emeryturę mogę dostać. Chyba najlepiej dostać zawału serca (śmiertelnego) w dzień po przejściu na emeryturę.
      • Gość: Paweł Re: nauczyciele do piachu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 16:24
        Już tak nie narzekaj, jeśli chcesz zarabiać dużo więcej zmień pracę. Z pensją nie jest wcale tak źle, w mniejszych miejscowościach nauczyciele mianowani+ mają zarobki bardzo dobre w porównaniu do reszty.

Jeśli wystarczy jakieś 2 razy tyle co masz to raczej po tym jak zostaniesz mianowanym (+ drobne korepetycje) spokojnie na swoje wyjdziesz.
    • Gość: ula IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: *.raciborz.vectranet.pl 13.07.11, 14:31
      Autor artykułu twierdzi , że ze względów podatkowych nie ma różnicy między IKE i IKZE. Ja twierdzę że jest i to duża. W przypadku IKZE możemy odliczyć od podatku ulgę pod warunkiem, że mamy od czego odliczać. W moim przypadku po odliczeniu ulgi rodzinnej na dzieci nawet nie skorzstałam z ulgi internetowej więc nie ma mowy o uldze za IKZE, a w przyszłości zapłacę podatek od wypłaty mimo że nie miałam ulgi na starcie. To jedna przewaga IKE nad IKZE. Druga to limity - dużo większy przy IKE i niezależny od dochodów. Jeżeli ktoś chciałby oszczędzać powiedzmy 10% dochodów tak jak ja to nie skorzysta z ulgi od całej wpłaconej kwoty, natomiast przy wypłacie zapłaci podatek od całości środków. I trzecia sprawa wpłacając na IKZE odliczamy obecnie 18% a przy wypłacie jednorazowej możemy zapłacić 30% podatku (a może w przyszłości nawet 50% znając zachłannośc polityków) jeżeli udałoby się uzbierac dużą kwotę. Z tych trzech powodów IKE jest lepsze od IKZE.
    • Gość: d Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: 195.158.247.* 13.07.11, 14:36
      mam już dość tego straszenia.
    • Gość: mimi IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 13.07.11, 15:17
      Zastanawiam się jak długo jeszcze będziemy bombardowani takimi pseudo reklamami III filara.
      Już bokiem wychodzą nam OFE II filar-gdzie pobierane prowizje i opłaty są niebotyczne!
    • Gość: br00net Dla myślących IP: *.ip.netia.com.pl 13.07.11, 15:19
      Oszczędzanie na emeryturę to bardzo długi okres czasu.
      Czy istnieje jakikolwiek sposób na zagwarantowanie że robione oszczędności po prostu nie przepadną i tak czy inaczej nie będzie nic na starość?
      NIE ISTNIEJE
      -zainwestujecie w akcje - firmy mogą zbankrutować i zostaną wam bezwartościowe papierki
      -zainwestujecie w obligacje - właśnie Grecja, Włochy, Hiszpania, Irlandia pokazują co są warte takie oszczędności
      - oszczędzacie na lokatach czy kontach oszczędnościowych - inflacja z pewnością je wam zeżre
      -zainwestujecie w nieruchomości - równie dobrze na tym możecie się przejechać, aktualnie w wielu krajach, a wkrótce w Polsce także, ceny spadły o połowę od górki, może się okazać że w aktualnie idealnej okolicy, za 10,15,20 lat powstanie coś, lub warunki tak się zmienią, że wartość nieruchomości spadnie do zera, dotyczy to nawet najlepszych aktualnie lokalizacji
    • rr-ss IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... 13.07.11, 15:35
      złodzieje !!! złodzieje !!!
    • cezaryga Od 14 lat "oszczędzam" w funduszach i powiem jedno 13.07.11, 15:58

nie warto. Trzeba było patrząc z perspektywy kupić ziemię, dom lub mieszkanie na kredyt. Ten artykuł to naganianie ludzi, którzy myślą, że 11% zwrotu z inwestycji rocznie jest realne. Nie jest realne nawet 5 procent. A gdzie inflacja? Przykład z rynku, rzeczywisty. Inwestycja w fundusz zrównoważony, opłaty roczne 2%, nie można wycofać kapitału przed upływem 5 lat od zainwestowania (czyli mała płynność bo ograniczona opłatami). Fundusz przechwala się jak to Po 8 latach wzrost wartości nominalnej 24%. Przy inwestycji 100.000 zł panowie z funduszu zarobili na samych opłatach ponad 15 tysięcy. I o to tu chodzi. Jedyne co może się opłacać to samodzielne kupno obligacji skarbowych. Tanie, niezbyt zsykowne ale przynajmniej bezpieczne. Nie dajcie sobie wmówić, że jak będziecie składać przez 40 lat co miesiąc po 100 zł to dostaniecie milion. Przypomnijcie sobie co było w tym miejscu 40 lat temu. Może ktoś jeszcze ma polise posagowa PZU. Z funduszami bedzie tak samo.
    • zbycho52 IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... 13.07.11, 16:25
      Wiekszosc ledwo wiaze koniec z koncem,albo przed wyplata juz brakuje forsy,a Wy chce cie,zeby odladali dobrowolna skladke na emeryrure.Najpierw trzeba dac ludziom zarobic,a nie znowu udogodnienia dla bogatych,a ten malutki przecietniak znowu dostaje po d...e.
    • Gość: wiesio IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać n... IP: *.lublin.mm.pl 13.07.11, 16:44
      ja mam w dupie ich emeryturę - sam sobie odłożę - tylko niech mi nie zabierają tego co zabierają mi teraz na złodziejski ZUS !!!
      • Gość: maria Re: IKE, IKZE czy PPE - co wybrać? Jak oszczędzać IP: *.231.3.254.koba.pl 12.11.12, 18:26
        Ja też sobie sama oszczędzam, przystąpiłam do IKZE w PKO BP i wpłacam ile mogę, w dowolnych terminach i dowolnej wysokości a w razie czego zawsze mogę się wycofać.
    • Gość: FrouFrou 1500 zdewaluowane rzez 30 lat to 600zł IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 13.07.11, 17:23
      za 30 lat, biorąc pod uwagę inflację te 1500zł będzie warte 600-700 dzisiejszych złotych ... bajka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka