Dodaj do ulubionych

Problem z kantorem internetowym.

05.01.12, 15:30
Witam.
Po świętach a przed nowy rokiem dokonałem transakcji sprzedaży waluty w jednym z kantorów internetowych.
Zaraz po tym złożyłem polecenie przelewu waluty z mojego banku na wskazany przez kantor rachunek .
Następnie na stronie kantoru znalazłem informację w regulaminie iż wpłaty na ich rachunek powinienem dokonać najpóźniej tego samego dnia ,natomiast w ich rubryce "pytania i odpowiedzi" była informacja iż pieniądze powinny się u nich pojawić po około 24 godzinach.
Jako że przelew walutowy wykonywałem pierwszy raz w życiu a dodatkowo zdałem sobie sprawę z tego iż raczej pieniądze na czas do nich nie dotrą ze względu na okres poświąteczny i przerwę w pracy mojego banku anulowałem przelew telefonicznie z obawy o możliwość naliczenia 10% kary od wartości zawartej transakcji za nieterminowy wpływ pieniędzy .
Dodam że na stronie internetowej tego kantoru nie było żadnej wzmianki o tym iż wiele banków ma przerwę poświąteczną i że z tego powodu przelewy wychodzące mogą być opóźnione a realizowane dopiero po nowym roku i żeby wziąć to pod uwagę,( na stronach głównych innych kantorów internetowych takie informacje dla użytkowników były zawarte).
Dostałem od nich meila z wezwaniem do zapłaty (wysłania im tych pieniędzy na jakie robiłem transakcję) lub przesłania potwierdzenia przelewu.
Potwierdzenia logiczne że nie mam a pieniędzy im nie wyślę z obawy o oskubanie mnie na poczet kary.
Dodam iż na wielu forach wypowiadają się osoby które zostały przez nich oskubane na te 10% procent a może więcej przez małe błędy które popełnili podczas przelewów.
Dodam że obecnie mieszkam za granicą i przez kolejnych kilkanaście lat lub w ogóle nie zamierzam wracać do Polski .
I moje pytanko - poinformować ich o przyczynach mojego anulowania przelewu i przejmować się sytuacją czy ich po prostu olać?
Ewentualnie czego się spodziewać z ich strony?
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: spłacacz Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.icpnet.pl 05.01.12, 23:03
      myslę ze najlepiej będzie jak zadzwonisdz na ich infolinię i postarasz się tak wyjaśnic sprawe, nie wiem jak u nich z obsługą klienta, ale może da się to tak załatwić. Skoro nie informowali o zmianie czasu pracy banków w okreśie świątecznym, to może potraktują sprawę inaczej. myślę, że wiem o jaki kantor Ci chodzi, też słyszałem o tych karach dlatego trzymam się z daleka. nie wiem jak dużą kwote chcialeś wymienic, jak dużo to 10% może być dotkliwe. ja bym zadzwonił. a na przyszłość polecam ci www.kantoria.com gdzie sam wymieniłem już kilka razy kase, rozmawiałem na infolinii i chyba sa elastycznie nastawieni do klienta. ppowodzenia w załatwieniu sprawy. daj znac jak poszło z załatwieniem sprawy.
      • jeszcze-nie-nurek Re: Problem z kantorem internetowym. 06.01.12, 15:04
        wysłałem wyjaśnienie - zobaczymy co oni na to
        • jeszcze-nie-nurek Re: Problem z kantorem internetowym. 13.01.12, 11:41
          Po wyjaśnieniu sytuacji z mojej strony ,pracownik kantoru przesłał mi meila z informacją iż powinienem wpłacić te pieniądze do nich bo złotówki są dla mnie "zarezerwowane" a oni tę transakcję muszą zrealizować .
          Zgodziłem się pod warunkiem że dostanę od nich meila z zapewnieniem iż nie zapłacę kary umownej za to całe spóźnienie.
          Dostałem od nich takiego meila więc pieniądze zaraz wysłałem.
          Po około 36 godzinach od wykonania przelewu dostałem od nich sms-a z potwierdzeniem że moje pieniądze do nich wpłynęły.(w innych kantorach internetowych takie potwierdzenie mam po 24 godzinach)
          Od czasu kiedy dostałem sms-a do czasu wpływu pieniędzy na moje konto minęło kolejne 36 godzin ale pieniądze przesłali w pełnej kwocie.
          Także cała historia zakończyła się pomyślnie dla mnie ale ten czas oczekiwania na przelew zwrotny spowodowany tym że obracają moimi pieniędzmi trochę nerwów mi zjadł.
          Postanowiłem że w przyszłości będę korzystał z innego kantoru - już sprawdzonego gdzie na przelew zwrotny czeka się tylko kilka minut.

• Gość: spłacacz Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 11:58
            no to dobrze, że kary nie było! ale faktycznie długo dosyć musiałeś czekać. faktycznie na przyszłość lepiej wybierz inny, nerwów sobie zaoszczędzisz. dziwne tylko, że tyle czasu trzymali "zarezerwowane" pieniądze, to co? nie mieli co z nimi zrobić? jak juz pisałem polecam kantoria.com, ale myslę, że w innym też będzie lepiej niż w przez Ciebie opisywanym.
            pozdrawiam!
      • Gość: Waluty ranking kantorów internetowych StrefaWalut.pl IP: *.icpnet.pl 07.06.12, 08:01
        na przyszłość warto wiedzieć gdzie można porównać kantory online przed zakupem waluty, polecam korzystanie z przelicznika walut strefawalut.pl, gdzie pokazywane są najlepsze kursy walut z uwzględnieniem kosztów przelewów (a te są różnie w zależności od kantoru) w dodatku na strefawalut znajdziesz opinie oraz ranking kantorów internetowych
        • Gość: mamkredyt Re: ranking kantorów internetowych StrefaWalut.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 11:16
          niezłe. fajnie ze w porównywarce są nie tylko kursy - to ważne ale nie najważniejsze.dobrze ze są też koszty przelewów i inne informacje.
          • polmania Re: ranking kantorów internetowych StrefaWalut.pl 03.11.13, 19:22
            najważniejsze jest to, że wszędzie spamujecie tą niedorobioną strefą.

Jak można nazwać porównywarką coś w czym na początku są promowane kantory? A czemu jest ich tam tak mało? A gdzie platformy P2P?.

Słabo
        • Gość: cass Re: ranking kantorów internetowych StrefaWalut.pl IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.14, 16:06
          rankingi trzeba dzielić przez 3, bo jak są robione na zlecenie innego kantoru to często cuda wychodzą :)

ja ostatnio lubuję się w Pewnym Kantorze.
    • Gość: Mirek Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.tvn.pl 16.01.12, 12:11
      jaki kantor straszy karami? ja w regulaminie tego kantoru w ktorym wymieniam nie doczytalem się czegoś takiego, wiec musialeś trafić na wyjątkowy.
      • Gość: dobry Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 10:55
        każdy kantor dziala na innej zasadzie i warto wczytac sie w ich regulami. jedni naliczają kary, inni pisza o niskim kursie ale za to pobierają prowizje albo naliczją jeszcze inne oplaty. rozne opinie slyszalem od znajomych. poki co sam się jeszcze nie naciąłem chociaz już sporo razy wymienialem kasę w kantorze internetowy. sam korzystam z platformy kantoria.com i nie mialem klopotów, ale tak jak mowie - warto czytac regulaminy, albo zadzwonic i pogadac z jakim konsultantem zeby nie obudzic sie z reką w nocniku :.
      • Gość: Krzys Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 18:47
        Polecam jakikantor.pl/view-review/alior-bank-kantor-walutowy przynajmniej duża instytucja, a nie jacys cinkciarze
    • Gość: Wiktor Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 13:10
      korzystam z kantoru internetowego fritzexchange.pl i nie widzę problemu w bezpieczeństwie, szybko wymieniam walutę po dobrej cenie, i nie napotkałem się jeszcze na większe problemy.
      Fritz posiada fajna opcją DEMO do przetestowania wymiany, jak nie jestem pewny ile dostanę za wymianę to z niej korzystam dodatkowo.
      • Gość: Kantorix Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.icpnet.pl 20.02.12, 16:24
        trudno powiedzieć żeby te kantory były jakoś niebezpieczne ale większej kwoty nie odważyłbym się wymienić, jak widzę na porównywarce kantorów strefawalut.pl to tylko kilka internetowych kantorów ma kapitał zakładowy powyżej 1mln złotych – stąd zrozumiałe, że nie poświęcę im więcej niż kilka tysięcy przy jednej (ale nie pierwszej) transakcji
        • Gość: Monika Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.13, 00:27
          Ja właśnie boję się, że mogą występować jakieś problemy z tego typu wymianą waluty (pewnie to przez moją ostrożność), więc wolę jak narazie trzymać się kantorów zwykłych www.kantorsolec.pl, bo jak dotąd z nimi nie miałam problemów, choć nie powiem może uda mi się kiedyś przekonać do tych transakcji przez internet :)
        • polmania Re: Problem z kantorem internetowym. 03.11.13, 19:24
          jak korzystasz ze strefy walut, to powodzenia;)
          • turgidson Re: Problem z kantorem internetowym. 19.05.14, 14:30
            Dokładnie ;)
    • Gość: Sylwia Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.12, 16:14
      Co to był za kantor?

Warto korzystać ze sprawdzonego kantoru, polecam ten

walutomat.wszystkie-banki.pl/
    • Gość: Sylwia Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 02.05.12, 10:19
      Ja z czystym sumieniem polecam Trejdoo.com. Trejdoo.com to najlepsza platforma wymiany walut i rachunek powierniczy escrow w internecie.
      Są Spółką Akcyjną, więc podlegają kontroli KNF i NBP. W 100% bezpieczne transakcje.
      youtu.be/Wcq96vegDoI
    • Gość: Kantor Internetowy Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 21:35
      Zapraszam do zapoznania się z opiniami o kantor internetowy w najlepszym miejscu do tego stworzonym!
    • Gość: Te0u Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 12:36
      Hmm co do wymieniajtaniej.pl niewątpliwie jest to dobry kantor z tego co słyszałem i warto skorzystać z jego usług.

Pozdrawiam
    • Gość: aula POlecam IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.14, 17:10
      Od jakiegoś czasu tylko tu wymieniam walute -www.ictw.pl/?af=am
    • Gość: GRZEGORZ [...] IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.04.14, 16:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: gość Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.14, 15:13
        Ja korzystam z porównywarki kantorów kantorbox. pl i jestem zadowolona. Nigdy nie spotkałam się dzięki niej w kantorach z żadnymi niedogodnościami. Dlatego ją polecam.
        • Gość: klovi Re: Problem z kantorem internetowym. IP: *.static.chello.pl 16.05.14, 15:17
          nie spamuj, wszyscy wiedzą, że to ta sama spamująca mafia co strefawalut
    • butelkowa900 [...] 10.04.16, 21:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: Problem z kantorem internetowym. 11.04.16, 08:23
        butelkowa900 napisał(a):
        > Cinkciarz znowu ma z tym problemy: tvn24bis.pl/pieniadze,79/cinkciarz-opoznienia-w-realizacji-transakcji,633933.html
        > Ech... jakoś wydaje mi się, że znacznie lepszą alternatywa jest (tu był link).

butelkowa900 - w każdym poście linki z reklamami zamieszczasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka