Dodaj do ulubionych

Nieszczęsny PIT-8C

01.03.12, 08:47
Witam. Rokrocznie rozliczam się na picie 37, gdzie uwzględnione są moje przychody z tytułu umowy o pracę i umowy zlecenia. W tym roku dostanę dodatkowo PIT-8C z tytułu zakładowego banu towarowego na święta o wartości dochodu 100zł. I tutaj wujek-google i darmowe programiki do rozlicznia pitów, zaczynają wariować w podpowiedziach. Na zdrowy rozum ową stówkę powinienem wpisać w rubrykę "55" (Przychód) pit-u 37 gdzie w wierszu jest opisana pozycja - "Inne źródła niewymienione w wierszach 1-4". Było by to wpisane - 100 i zakładam, że w kolejnych rubrykach - Koszty uzyskania przychodu, Dochód, Strata, Zaliczka pobrana przez płatnika - nie wpisuję nic (bo nic innego na tym picie zakładowym nie będzie widniało)? Ale do czego zmierzam, chodzi mi o to, że według różnych opinii, powinienem w tym momencie wymienić mój PIT-37 , na PIT-36 lub PIT-36L. Sam już nie wiem. Jedni piszą, że posiadania PIT-u-8C wymaga migracji z 37 na 36, inni, że mogę zostać na PICIe-37. Może jakiś fachman skarbowy się wypowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Nieszczęsny PIT-8C 01.03.12, 09:20
      Bon towarowy o wartości 100 zł nie podlega opodatkowaniu więc nie powinni ci wystawiać PIT-8C. Sprawdź to u wystawcy, zapewne wystawiono go błędnie.
      Normalnie PIT-8C rozlicza się na dodatkowym zeznaniu PIT-38, nie zmieniając PIT-37 na PIT-36 (a już na pewno nie na PIT-36L :-) )
      • 2uboot2 Re: Nieszczęsny PIT-8C 01.03.12, 15:19
        W picie 8c:
        Poz.34 - Rodzaj przychodu - Bony, Poz.35 -Przychód - 100
        Po konsultacjach wychodzi, że przenoszę to stówkę na PIT-36 w poz. 77 i 79.
        • jan-w Re: Nieszczęsny PIT-8C 01.03.12, 15:42
          Nieprawda. PIT-36 wypełniają osoby prowadzące działalność gospodarczą i inne uzyskujące dochody nie rozliczane przez płatnika. Ciebie to nie dotyczy. Powinnaś wypełnić PIT-37, a od bonu o wartości 100 zł nie płaci się podatku. Zamiast słuchać porad niedouczonych "konsultantów" sprawdź sama przepisy.
          • 2uboot2 Re: Nieszczęsny PIT-8C 01.03.12, 16:03
            W tym momencie powinienem zakwestionować conajmniej 2 programy do naliczania podatku opracowane przez biuro rachunkowe i jakąś fundację. Wszystkie pokazały tą samą "procedurę". W skrócie: Pit-8C, nie łączy się z Pit-em-37, lecz z PIT-em-36. W zasadzie wpisuje się to samo, plus ta stówka w rubryki 77 i 79-automatycznie.

• jan-w Re: Nieszczęsny PIT-8C 02.03.12, 16:38
              Zgadza się. Jest wiele programów napisanych przez ludzi nie znających tematu. Programy nie są opracowywane przez biuro rachunkowe, a co najwyżej używane i propagowane przez nie. Biura rachunkowe często robią błędy. Spójrz na wzór formularzy PIT-36 i PIT-36L oraz PIT-37. Zobacz w nagłówku dla kogo są przeznaczone. Obowiązuje ustawa i wytyczne MF, nie błędne przypuszczenia jakiegoś biura rachunkowego ani jakiejś fundacji.
              Powtarzam jednak że od baonu 100 zł od swojego pracodawcy nie powinnaś płacić podatku i nie powinni ci wystawiac PIT-8C. Jeżeli lubisz płacić większe podatki niż powinnaś nie wyjasniaj tego u swojego pracodawcy. EOT
              • 2uboot2 Re: Nieszczęsny PIT-8C 03.03.12, 09:46
                mea culpa. Chyba utknęło mi najważniejsze. Owy bon nie jest od mojego pracodawcy, tylko od firmy zewnętrznej. Siłą rzeczy dochód z innego źródła, więc podchodzący pod ten dziwny PIT-36.
                • Gość: pracownik Re: Nieszczęsny PIT-8C IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.13, 19:55
                  A jak rozliczyć bon o wartości 300 zł z Komisji Zakładowej przy zakładzie pracy
              • Gość: mikkka PIT-8C IP: *.toya.net.pl 19.03.14, 13:25
                Witam,
                wraz z Pitem 11 otrzymałam Pit 8c w którym jedyna kwota wpisana w poz.25. to 174,30 zł jako zasiłek z ubezpieczenia społecznego, reszta pozycji to 0. Gdzie mam umieścić tę kwotę przy rozliczeniu pit 37?
                Pozdrawiam
      • Gość: alex Re: Nieszczęsny PIT-8C IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.14, 13:09
        witam byłabym wdzięczna za odpowiedź w podobnym temacie - dostałam pit 8c z banku za umorzenie należności bankowych - czy mam to rozliczać zatem i jako ze rozliczam się na pit 37 - uwzględniać w innych dochodach czy też na dodatkowym druku? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    • Gość: Kasia Re: Nieszczęsny PIT-8C IP: *.pl 15.04.14, 09:38
      W broszurze informacyjnej do PIT 37 jest mowa mowa o PIT 8 C.
      Cytuję "W częściach C.1. i C.2. podatnicy wykazują przychody, koszty uzyskania przychodów, dochody (bądź straty) oraz zaliczki pobrane przez płatników, wykorzystując m.in. dane zawarte w formularzach sporządzonych przez płatnika(ów), tj. w PIT-8C, PIT-11, PIT-11A, PIT-40A, IFT-1/IFT-1R oraz PIT-R"
      więc jak ktoś rozlicza się z US poprzez PIT 37 to nie zmiania go na PIT 36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka