2uboot2
01.03.12, 08:47
Witam. Rokrocznie rozliczam się na picie 37, gdzie uwzględnione są moje przychody z tytułu umowy o pracę i umowy zlecenia. W tym roku dostanę dodatkowo PIT-8C z tytułu zakładowego banu towarowego na święta o wartości dochodu 100zł. I tutaj wujek-google i darmowe programiki do rozlicznia pitów, zaczynają wariować w podpowiedziach. Na zdrowy rozum ową stówkę powinienem wpisać w rubrykę "55" (Przychód) pit-u 37 gdzie w wierszu jest opisana pozycja - "Inne źródła niewymienione w wierszach 1-4". Było by to wpisane - 100 i zakładam, że w kolejnych rubrykach - Koszty uzyskania przychodu, Dochód, Strata, Zaliczka pobrana przez płatnika - nie wpisuję nic (bo nic innego na tym picie zakładowym nie będzie widniało)? Ale do czego zmierzam, chodzi mi o to, że według różnych opinii, powinienem w tym momencie wymienić mój PIT-37 , na PIT-36 lub PIT-36L. Sam już nie wiem. Jedni piszą, że posiadania PIT-u-8C wymaga migracji z 37 na 36, inni, że mogę zostać na PICIe-37. Może jakiś fachman skarbowy się wypowiedzieć?