Dodaj do ulubionych

Fundusz inwestycyjne

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 08:22
Cześc sposri piszą tu ówdzie o dużyzych zyskac płynących z inwestowania we
wzmaiankowane fundusze idąc tym tropem mam proste pytanie: ile realnie można
zarobić na inwestycji w fundusze? Zastanawiam sie na tym bo sam chce
zainwestowac jakieś 100 tys. i prawde mówiąc nie licze na zyski w granicach
20-30 % - jak reklamuja sie nie które fundusze. Prosze , o ile to nie
tajemnica, ile zarobiliście realnie na inwetowaniu w fundusze? Jakie są
godne polecenia. Zgóry dzieki.
Pozdr. W.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Fundusz inwestycyjne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 11:44
      Decyzje w jaki fundusz zainwestować to Ty sam będziesz musiał podjąć.
      Musisz zapoznać się z dotychczasowymi wynikami poszczególnych funduszy i wybrać
      dla siebie ten który będzie najlepiej Tobie odpowiadał.
      Ogólnie jest podział na 3 rodzaje funduszy (w rzeczywistości jest znacznie
      więcej).
      1- inwestujące w obligacje S.P. i inne bezpieczne papiery. Kilka lat temu były
      do bardzo zyskowne fundusze (np. SEB2) miał zyski roczne dochodzące do 20%
      Obecnie od początku roku zysk dochodzi do 2,5% czyli w ciągu roku będzie około
      5%. I takie zyski osiągają inne fundusze inwestujące w "bezpieczne papiery".
      2 - tzw. fundusze zrównoważone - część w akcje a część w bezpieczne papiery.
      Te fundusze miały być bezpieczniejsze od funduszy lokujących środki w akcje.
      Moim zdaniem zachowują się identycznie jak fundusze akcyjne. Jak giełda idzie w
      górę to i wartość jednostek uczestnictwa idzie w górę a jak spada to i wartosc
      j.u. spada i to czasami znacznie. Osiągnięcia tych funduszy od pocz. roku
      *+5,6% Skarbiec Waga
      * +7,77 SEB1
      * +2,38 SEB4
      Ile będzie do końca roku to zależeć będzie głównie od giełdy.

- Fudusze lokujące środki w akcje
      Tutaj jest duża huśtawka wyników. Po 3-ch miesiącach było ponad 14% by pod
      koniec czerwca spaść do 12% (SKARBIEC AKCJA). Wyniki są silnie zależne od
      wyników na giełdzie.
      Do przeczytania polecam:
      :www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html?article_id=1168127
      www.bankier.pl/wiadomosci/raporty.html?order=priority&category=307
      Należy pamiętać o obelkowaniu zysków w inwestycje w fudusze (19%) oraz o
      opłatach z tytułu założenia rejestru(PKO CREDIT SUISE), z tytułu zakupienia
      bądź umorzenia J.U. Opłaty nie są pobieranie jeżeli operacje są dokonywane
      poprzez SUPERMARKET mBanku.

Jeżeli oczekujesz "bezpiecznej inwestycji" to można poprzez jakieś biuro
      maklerskie kupować obligacje od S.P. Ich zysk roczny jest na poziomie 5,5% ale
      jest to nabardziej bezpieczna inwestycja.
      Innym dobrym rozwiązaniem jest powierzenie wymienionej kwoty w zarządzanie.
      Biura maklerskie oferują takie usługi. Ja nad tą inwestycją coraz częściej się
      zastanawiam ponieważ tracę zbyt dużo czasu i nerwów na samodzielne inwestycje,
      które często przynoszą odwrotny rezultat. Specjaliści z B.M. na ogół dosyć
      dobrze zarządzają powierzonymi funduszami i można oczekiwać zysków na poziomie
      10 - 20% jeżeli podejmie się ryzyko.
      • Gość: Wojtek Re: Fundusz inwestycyjne IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 09:34
        Wielkie dzięki za informacje , chyba rzeczywiscie najrozsądniej jest
        skorzystać z pomocy jakiegos biura maklerskiego. Rozejrerzę sie wobec tego
        jakimś.\
        Jeszcze raz thx i posdrawiam
    • openfinance.pl Re: Fundusz inwestycyjne 05.07.04, 19:38
      ...biuro maklerskie albo po prostu zawodowi doradcy.

Jeżeli chodzi o realny dochód z inwestycji, wszystko zależy od rodzaju funduszy,
      w który inwestujesz. Zysk na poziomie 30-40 proc. może być realny.

Zapraszam po bezpałatną poradę! Zawodowcy czekają.

www.open.pl, 0 801 600 200
      • Gość: Joaśka Re: Fundusz inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 22:05
        Proponuje zapoznanie sie z najstarszym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych
        Pioneer. W zależności od podjetego ryzyka można było w ciągu ostatnich 12
        miesięcy zarobic nawet i ok 70% /jeśli w odpowiednim momencie weszło się w
        fundusz i w dobrym z niego wyszło/. Moge pomóc dobrać odpowiedni portfel
        dopasowany do indywidualnych potrzeb, a potem przez cały czas monitorować stan
        inwestycji i pomagać zmieniać strategię inwestowania, aby ochronić już
        osiagnięte zyski. Bliższe informacje na privatnym mailu -
        doradca_osobisty@tlen.pl Doradztwem zajmuję się zawodowo i nie pobieram od
        klienta żadnej dodatkowej opłaty.
    • Gość: ifm Re: Fundusz inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:51
      witam,
      skoro juz pioneer na tapecie, to proponuję pare innych TFI z czołówki,
      zwłaszcza te, które w swojej historii rzadko albo wcale nie były "pod kreską",
      chętnie podziele się szczegółowymi doświadczeniami w tej materii, jesli
      chciałoby Ci się skrobnąć na priva: benioff@poczta.fm
      • Gość: Ania Re: Fundusz inwestycyjne IP: 195.205.149.* 06.07.04, 20:32
        a fundusz akcji w PKO/CS?
        • Gość: ANDRZEJ Re: Fundusz inwestycyjne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 23:09
          Fundusze akcyjne są z reguły inwestycjami o wysokim ryzyku mimo, że są
          zarządzane prze specjalistów. Jeżeli zapoznasz się z wykresami poszczególnych
          funduszy za ubiegłe okresy czasu to możesz zorientować się, że były lata w
          których te fundusze przynosiły nawet 20 - 30% strat. Nic nie chroni twoich
          pieniedzy powierzonycch do zarządzania przez jakiś fundusz.
          Ja do PKO zraziłem się jak założyłem rejestr poprzez internet i okazało się że
          za tą usługę pobrali ode mnie opłatę. Jak zakładałem bezpośrednio przy ladzie
          w Banku to nie brali żadnych opłat. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie.
          Ale taki mają regulamin.
          Z Rankingiem poszczególnych funduszy możesz zapoznać się na stronie:
          www.fundi.polmail.pl/ranking.php
          Tam zapoznasz się z wynikami za różne okresy i sama możesz porównać.
          Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka