Gość: starszy_brat
IP: 78.111.198.*
17.03.16, 21:36
Od dziecka (byc moze od urodzenia) choruje na WZW typu B i z tego powodu zostala mi przyznana dozywotnia renta - okolo 400 zl miesiecznie. Na komisji wojskowej od razu dali mi najnizsza kategorie E.
A teraz do rzeczy. Pare lat temu wyjechalem z Polski i z roznych wzgledow nie zawiesilem renty. Za granica poznalem zone, mam rodzine. Wrocilismy niedawno do Polski, dostalem prace, zawiesilem rente.
Przez te pare lat bedac za granica udalo nam sie zaoszczedzic troche pieniedzy i myslimy o zakupie mieszkania. Z tego co mi wiadomo to jesli ktos kupuje mieszkanie albo dom za gotowke to moze sie liczyc z kontrola fiskusa. Zastanawia mnie czy fiskus podczas takiej kontroli moze sie przyczepic do tego, ze pracujac za granica otrzymywalem w tym czasie rente. Przez ten caly czas jak otrzymywalem rente to ZUS automatycznie rozliczal mnie z urzedem skarbowym.
Jestem zly na siebie ze z wlasnej glupoty i zaniedbania doprowadzilem do takiej sytuacji. Zastanawiam sie czy moze warto isc do ZUS i powiedziec cala prawde, zwrocic pieniadze ktorych nie powienienem otrzymywac. Ale boje sie, ze jesli tak zrobie to skonczy sie na niebotycznych karach i sadach, a tego chce przede wszystkim uniknac.
Dziekuje za wszelkie opinie i rady.