Dodaj do ulubionych

Renta a ZUS

IP: 78.111.198.* 17.03.16, 21:36
Od dziecka (byc moze od urodzenia) choruje na WZW typu B i z tego powodu zostala mi przyznana dozywotnia renta - okolo 400 zl miesiecznie. Na komisji wojskowej od razu dali mi najnizsza kategorie E.

A teraz do rzeczy. Pare lat temu wyjechalem z Polski i z roznych wzgledow nie zawiesilem renty. Za granica poznalem zone, mam rodzine. Wrocilismy niedawno do Polski, dostalem prace, zawiesilem rente.

Przez te pare lat bedac za granica udalo nam sie zaoszczedzic troche pieniedzy i myslimy o zakupie mieszkania. Z tego co mi wiadomo to jesli ktos kupuje mieszkanie albo dom za gotowke to moze sie liczyc z kontrola fiskusa. Zastanawia mnie czy fiskus podczas takiej kontroli moze sie przyczepic do tego, ze pracujac za granica otrzymywalem w tym czasie rente. Przez ten caly czas jak otrzymywalem rente to ZUS automatycznie rozliczal mnie z urzedem skarbowym.

Jestem zly na siebie ze z wlasnej glupoty i zaniedbania doprowadzilem do takiej sytuacji. Zastanawiam sie czy moze warto isc do ZUS i powiedziec cala prawde, zwrocic pieniadze ktorych nie powienienem otrzymywac. Ale boje sie, ze jesli tak zrobie to skonczy sie na niebotycznych karach i sadach, a tego chce przede wszystkim uniknac.

Dziekuje za wszelkie opinie i rady.
Obserwuj wątek
    • aktyntasza Re: Renta a ZUS 18.03.16, 13:55
      Ja nie płacę składek rentowych tylko emerytalne bo mojemu ojcu odmówili renty jak był ciężko chory a do emerytury brakowało mu 6 lat i ZUS kasę zabrał sobie.
      • Gość: starszy_brat Re: Renta a ZUS IP: *.network.sure.com 21.03.16, 00:17
        Aktyntasza nie rozumiem do konca twojej wypowiedzi. Co masz na mysli piszac, ze ZUS zabral kase sobie? Jak to sie ma do mojej sytuacji?

Pozwol, ze wyjasnie. Rente przyznano mi jeszcze jak bylem w szkole podstawowej. Nie wiem jakie byly kryternia jej przyznania, ale pamietam ze byly to czasy kiedy takowe renty bardzo czesto zabierano albo w ogole odmawianio ich przyznania. Na komisje poszedlem z mama bo ktos jej powiedzial, ze moze akurat sie uda.

Jest mi przykro, ze twoj ojciec nie otrzymal renty bo prawdopodobnie bradziej ja potrzebowal niz ja. Od ukonczenia studiow z renty praktycznie nigdy nie skorzystalem. Pieniadze przez caly czas splywaly na konto i ich nie ruszalem bo nie byly mi potrzebne kiedy bylem za granica. Ale obawiam sie, ze dla urzednika to moze nie miec zadnego znaczenia - popelnilem przestepstwo bo nie zawiesilem renty. Dlatego zapytam kolejny raz co najlepiej zrobic w tej sytuacji, czy przyznac sie i lyczyc na lagodny wymiar kary czy moze lepiej nic nie mowic?
        • koziorozka Re: Renta a ZUS 23.03.16, 14:07
          Gość portalu: starszy_brat napisał(a):
          > popelnilem przestepstwo bo nie zawiesilem renty

I teraz prawnik ci potrzebny.
          Tu bym zaczęła forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele
          Ale jak coś będzie niejasne, to szukaj prawnika od ubezpieczeń w swojej miejscowości.
          Ci z kancelarii odszkodowawczych też bywają nieźli
    • r.emik Re: Renta a ZUS 29.03.16, 21:00
      Nie spotkałem się z sytuacją, żeby urząd skarbowy donosił do ZUS. Mogą Cię zapytać o to skąd wziąłeś kasę, ale jeśli im udowodnisz, że od kilku lat mieszkałeś za granicą, że odłożyłeś tę kwotę tam razem z żoną to powinni Ci dać spokój. Jeśli tam mieszkałeś przez ten czas na stałe, to w ogóle tę rentę powinieneś rozliczać tam a nie u nas. Wiec w razie czego powiesz, że nie wiedziałeś, że Cię tu ZUS rozliczał. Ja bym tego nie ruszał.
      ----------
      Sopot noclegi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka