Dodaj do ulubionych

Mam parę pytań

03.03.17, 12:16
Jeśli ktoś bardziej obeznany ode mnie, zna odpowiedzi to będę wdzięczna za ich udzielenie.
1. Planuję wyrobić sobie w końcu kartę do konta. Czy dobrze jest mieć dwie karty? Jedna to płacenia w sklepie a druga do płatności internetowych? Czytałam kiedyś, że podobno na booking.com do danych karty mają dostęp pracownicy hoteli i mogą wyczyścić konto. Więc może do płatności internetowych lepiej mieć osobną kartę? W takim przypadku trzeba mieć zapewne 2 konta: to drugie do płacenia kartą w internecie. Dobrze myślę?
2. Czy dwie karty można mieć w tym samym banku?
3. Jeśli np. na jakiejś stronie jest wymagana płatność kartą kredytową, to zwykła karta do konta (nie kredytowa) nie będzie przyjmowana?
4. No i pewnie najgłupsze pytanie, ale co tam :) Nie chcę się po prostu zbłaźnić płacąc pierwszy raz w sklepie kartą. Jak już się włoży kartę do urządzenia, to trzeba nacisnąć "Zielony - PIN - zielony" czy "PIN - zielony"?
Obserwuj wątek
    • koziorozka debetowa, kredytowa, wirtualna 03.03.17, 16:50
      Niczym się nie przejmuj.

Krok po kroku.
      1. Pierwsza karta. Zaczynasz od debetowej. Jak się z nią polubisz, pomyślisz o drugiej.
      Nie spiesz się. Daj sobie czas na zastanowienie się czy ta druga ma być też debetowa czy kredytowa - bo to duuuża róznica.

4. Niczym się nie zbłaźnisz. Każdy kiedyś zaczynał i się uczył. Z nowicjuszy śmieją się ćwoki co wszystkie rozumy zjadły i prawo jazdy zrobiły już w przedszkolu. Tak pokrywają swoje kompleksy.
      Kartą płacisz zbliżeniowo, albo ją wkładasz do czytnika. Większość sprzedawców powtarza jak mantrę: proszę (wstukać) pin i zatwierdzić zielonym.
      Zbliżeniowo czasem nie wchodzi, bo różne czytniki różnie działają - sprzedawca pomaga, bo zna czytnik.

• olaa912 Re: debetowa, kredytowa, wirtualna 03.03.17, 17:14
        A jak z pytaniem nr 3? To mnie dość mocno interesuje bo często pisze że sklep przyjmuje karty kredytowe. I tu pojawia się wątpliwość: czy faktycznie tylko i wyłącznie kredytowe przyjmują? Nawet jeśli debetowa ma możliwość płatności internetowych (a teraz chyba wszystkie juz takie są)
        • koziorozka Re: debetowa, kredytowa, wirtualna 04.03.17, 16:22
          To zależy.
          Niektóre sklepy np. w USA mają stare maszynki, tzw. żelazka, które akceptują tylko karty z wypukłym nadrukiem. Kiedyś był tylko na kk.
          W transakcjach na odległość nikt nie sprawdzi, czy to debetówka (obciążeniowa) czy kk.
          Procedura chargeback obowiązuje dla wszystkich kart: kk, debetowych czy przedpłaconych.
          • olaa912 Re: debetowa, kredytowa, wirtualna 04.03.17, 22:35
            Czyli wszędzie w Internecie można płacić zwykłą kartą debetową?
            I czy karty przedpłacone jeszcze istnieją? Bo podobno banki miały je wycofywac
            • koziorozka Re: debetowa, kredytowa, wirtualna 05.03.17, 09:45
              Wpisz w google przedpłacona i zobaczysz, jakie banki je mają.
              "wszędzie w Internecie" - nikt nie wie.
              W większości sklepów zapłacisz debetówką. Z wynajęciem auta może być problem
              www.fly4free.pl/forum/wypozyczenie-auta-bez-posiadania-karty-kredytowej,765,36875&start=20
              • olaa912 Re: debetowa, kredytowa, wirtualna 05.03.17, 11:22
                Z tymi przedpłaconymi to jest chyba tak, że nie mogą już być anonimowe.
                A co do tego wypożyczania to akurat nie planuję wypożyczać auta, ale dlaczego nie mogliby przyjąć karty debetowej? Jaka jest różnica czy ktoś płaci debetową czy kredytową? W przypadku debetowej po prostu ściągają należność a w przypadku kredytowej obciążają kartę daną kwotą. Jest jeszcze jakaś różnica?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka