Dodaj do ulubionych

windykacja

IP: *.chello.pl 28.01.05, 20:02
Zrobiłem przelew internetem, okazało się, że nieskutecznie(błąd w numerze
konta).Minęło 14 dni i citybank wysłał do mojego pracodawcy wniosek o zajęcie
pensji. Rata kredytu jest wysoka,ale czy to uprawnia city do takiego
postępowania bez wysłania mi pisma ,iż rata kredytu nie wpłynęła.Podkreślam,że
wniosek o zajęcie wysłano w 14 dniu od terminu wpływy raty kredytu. Jeśli będą
stosować takie praktyki, przeniosę kredyt(mieszkaniowy) do innego
,cywilizowanego banku. City naraził mnie na utratę dobrego imienia wśród moich
pracowników, w tym mojej kadrowej , która takie pismo otrzymała.Zamierzam o to
pozwać bank. Po mojej interwencji przysłali pismo odwołujące zajęcie, ale to
mnie nie satysfakcjonuje, uważam,że naruszyli moje dobre imię postępując w ten
sposób.Bez problemu mogę przenieść kredyt do innego banku, ale czy oni będą
skłonni mnie przeprosić i co robić w takiej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lolo Re: windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:05
      a) nie ma CITY Banku - jest CITI - może nie wiesz gdzie brałeś kredyt
      b) popatrz w umowę kredytową - tam powinna być taka klauzula
      c) pozdrawiam
      L.
      • Gość: AA Re: windykacja IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.02.05, 16:51
        > a) nie ma CITY Banku - jest CITI - może nie wiesz gdzie brałeś kredyt

Burak!
        • Gość: fred Re: windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:00
          otóż chłopcze Citybank istnieje www.citybank.com/ inna rzecz ze chodzi
          tu zapewne o inny bank o podobnej nazwie;)
    • grail Re: windykacja 29.01.05, 10:10
      marne szanse na wygrany proces - byłeś w zwłoce (i to z własnej winy) i bank
      miał prawo podjąć wszelkie prawnie dozwolone środki w celu wyegzekwowania
      należności - w tym BTE (bo sądząc z opisu tym Ci przyłożyli. I jakoś nie chce
      mi się wierzyć, że z powodu jednego opóźnienia bank od razu zaczął egzekucję -
      sprawdź czy cała reszta jest oki...
      • Gość: kiler : windykacja IP: *.chello.pl 29.01.05, 11:50
        Jest ok,bo odszczekali.Dziwi mnie tylko te 14 dni i brak jakiegokolwiek pisma do
        mnie wczesniej, tym bardziej,że umówiłem się z nimi przez telefon na osobistą
        wizytę w oddziale, okazało się, że w międzyczasie wysłali sobie pisemko do firmy.
        • mijka Re: : windykacja 29.01.05, 18:09
          Dziwne jest to co piszesz.

Z tego co ja wiem: b. często z Citi jest najpierw telefon do klienta lub
          wysyłane pismo o niezapłaceniu raty i informacji co się z tym wiąże.

W Twoim przypadku na umowie kredytowej może być informacja, że robią to już
          bezpośrednio do pracodawcy

Dwa, moim zdaniem powinieneś raczej podziękować Bankowi, że wykazał się dobrą
          wolą w stosunku do Ciebie, gdyż nie wiem czy zauważyłeś, ale to TY nawaliłeś a
          nie Bank.

Zawierając bowiem umowę z Bankiem zobowiązujesz się automatycznie do wpłacania
          rat w terminie i do dbania o to, by przelew wyszedł w odpowiednim czasie i na
          właściwe konto.

Jeśli wiesz, że ze względu na chorobę, wyjazd za granicę itp. itd możesz mieć
          problem z terminową wpłatę w 1 mies. informujesz o tym wcześniej Bank.
          • mijka Re: : windykacja 29.01.05, 18:15
            Trzy, nawalić potem mógł też drugi człowiek. Jeśli dzwoniłeś na infolinię i
            zgłaszałeś to przed pismem - możesz się do tego zawsze odwołać i poprosić
            (jeśli nie ma w umowie takiej klauzuli, że Bank ma prawo po określonym czasie
            wysłać pismo do zakładu pracy) o sprostowanie tego pisma.
            Rozmowy na infolinii są nagrywane.
            • frred Re: : windykacja 01.02.05, 13:31
              Osobiście - nie tylko z tych powodów - zamierzam zlikwidować konto i trzymać
              kasę w skarpecie (nie mam kredytów!:), żeby nie mieć nic wspólnego z bankami.

PZDR
              • czyzunia Re: : windykacja 01.02.05, 17:30
                mali złodzieje okradaja z bejsbolami-duzi otwieraja banki.
                • frred Re: : windykacja 02.02.05, 14:18
                  Vide "Vabank" :)
                  • Gość: Kasia Re: : windykacja IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.02.05, 19:38
                    Nie wiem jak to możliwe. Żeby zająć wynagrodzenie potrzebye jest BTE z klauzulą
                    wykonalnośći, później wniosek do komornika itd. W ciągu 14 dnie nie jest to
                    raczej mozliwe do wykonania.Dziwna sprawa...Dziwny bak...
                    • Gość: Orlika Re: : windykacja IP: *.crowley.pl 22.04.05, 12:33
                      O jakim BTE mowicie? :))) BTE - Bankowy Tytul Egzekucyjny to pismo wysylane do
                      Sadu a nie do pracodawcy. A kolejnosc jest taka:
                      1. Jesli zalegasz ze splata conajmniej 2 m-ce bank ma obowiazek wyslac wezwanie
                      do zaplaty.
                      2. Jesli to nie skutkuje, a Ty nie doszedles z bankiem do porozumienia, bank ma
                      prawo wypowiedziec umowe kredytowa, a wtedy jest do splaty juz caly kredyt w
                      ciagu 30 dni.
                      3. Jesli znow brak splaty dopiero wtedy kierowany jest BTE do sadu o nadanie
                      klauzuli wykonalnosci !!!

To co przyszlo do pracy to zwykle zajecie wynagrodzenia. Pewnie podpisales
                      stosowna dyspozycje. To tyle, pozdrawiam.
        • Gość: filip Re: : windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 23:22
          Gość portalu: kiler napisał(a):

> Jest ok,bo odszczekali.Dziwi mnie tylko te 14 dni i brak jakiegokolwiek pisma d
          > o
          > mnie wczesniej, tym bardziej,że umówiłem się z nimi przez telefon na osobistą
          > wizytę w oddziale, okazało się, że w międzyczasie wysłali sobie pisemko do firm

Słuchaj, oni zawsze pieprzą, że nie dostali żadnego listu. Dzisiaj miałem parkę
          co ma już windykatora na karku. I kobieta się upiera, że żadnych listów nie
          dostała, a facet, że następnym razem do windykatora z wiatrówki będzie strzelał.
          Jak zajrzałem w dokumenty to oczywiście okazało się, że już parę ponagleń
          dostali. Okazało się, że skoro na ponagleniach nie było pieczątek (a pewnie i
          zdjęcia prezesa oraz odcisku jego uszminkowanych ust), to nie uznali tego za coś
          ważnego. Poza tym dostali kiedyś wyciąg, na nim saldo rachunku 0 zł, i doszli do
          wniosku, że już nie mają pożyczki (normalka, mnóstwo takich do nas przychodzi i
          myśli, że już ma kredyt spłacony i jeszcze burka, że nie dostali potwierdzenia
          zamknięcia kredytu. Jeden ma jszcze do spłacenia 10 tys., kredyt wziął 2
          miesiące temu, ale dostał wyciąg i myśli, że się w banku pomylili i że jest
          kwita z bankiem, skoro sami mu przysłali, że ma 0 a nie: - 10 tys.).
          Prawda jest taka: KLIENCI KŁAMIĄ
    • Gość: wind Re: windykacja IP: *.u.mcnet.pl 22.04.05, 12:38
      Kolego - kręcisz - najpierw napisz dokładnie jak było a potem się "wypłakuj".
      Taki scenariusz jak opisujesz jest po prostu NIEMOŻLIWY - Nie w 14 dni!!!!

lepiej powiedz szczerze od jakiego czasu nawalsz, ile miałeś monitów i ile razy
      musieli do ciebie dzwonić.

Ja też nie przepadam za CITI ale bez przesady!
      Nawet jeżeli nażekamy i czegoś nie lubimy to róbmy to w oparciu o fakty !!!

Jak chcesz to podaj bank do sądu - umoczysz z kretesem

Zachowujesz się jak obrażona księżniczka

• janpisula Re: windykacja 02.01.14, 16:52
        Mi też wydaje się to niemożliwe - za krótki okres czasu. Osobiście nie lubię tego banku, ale nim rozpoczniesz bitwę sądową dokładnie przeczytaj umowę i szczerze odpowiedz sobie na pytanie czy jesteś w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka