Dodaj do ulubionych

Były sobie odsetki...

22.06.02, 21:47
Nie wiem jak pozostali właściciele kont, ale ja ostatnio jak odbieram wyciągi z
konta to nie wiem czy płakać, czy śmiać się. Otóż odsetki od środków dostaję
powiedzmy w okolicach 2 zł, natomiast wszystkie koszta i tym podobne opłaty
związane z obsługą wynoszą ok. 4zł. Jakby nie patrzeć, wychodzę na tym na
minus. Czy jakbym nie wpłacała nic na owo konto przez - powiedzmy kilka lat, to
bank zrobiłby mi debet?? ;)
Ech...brak mi słów...
Pzdr,
Jane.
Obserwuj wątek
    • Gość: Metaxa Re: Były sobie odsetki... IP: 212.244.106.* 26.06.02, 10:26
      Sprawa odsetek regulowana jest różnie przez różne banki. Jedne myślą o
      kliencie, drugie wyłącznie o własnym zysku. Przykładem niech będą inteligo i
      PKO SA. Mam konta w obu bankach. Na wyciągu z PKO SA za maj ze zdziwieniem
      odkryłam taką oto operację: kwota odsetek: 0,13 zł, natomiast koszt przelewu
      tej kwoty: 1,50 zł. Czysta paranoja!!! czasem mam wrażenie, że MF wprowadziło
      ten podatek pod silnym wpływem lobby bankowego, które czerpie z tego tytułu
      niemałe zyski.
      Inteligo rozwiązuje tę kwestię inaczej. Odlicza mi odsetki, "składuje" w jednym
      miejscu, a potem raz na jakiś (nie wiem jeszcze jaki) czas odporowadza do
      Skarbu Państwa. I to ma sens i logikę.

Okazuje się, że na jednym przepisie można bezkarnie doić klientów, albo też
      działać na ich korzyść.

Pozdrawiam
      • Gość: noom Re: Były sobie odsetki... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.06.02, 12:11
        chyba troche cie sie pomylilo, no chyba ze inteligo zeczywiscie odprowadza
        odsetki z kont swoich klientow do skarbu panstwa ;-) No ale tak powaznie to
        oprocentowanie w wielu bankach nie pokrywa kosztow prowadzenia rachunku. pozdro
        • Gość: Metaxa Re: Były sobie odsetki... IP: 212.244.106.* 28.06.02, 19:50
          Gość portalu: noom napisał(a):

> chyba troche cie sie pomylilo, no chyba ze inteligo zeczywiscie odprowadza
          > odsetki z kont swoich klientow do skarbu panstwa ;-) No ale tak powaznie to
          > oprocentowanie w wielu bankach nie pokrywa kosztow prowadzenia rachunku. pozdro

Jakoś nie zrozumiałam zawartego w tekście dowcipu.. A pomyliło koleś to się
          Tobie.. Jak wiadomo wszystkie podatki odprowadzane są do Skarbu Państwa, także te
          z odsetek od oszczędności..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka