Dodaj do ulubionych

recurring payment

08.06.05, 14:54
Niektórzy sprzedawcy internetowi wystawiają rachunek do zapłaty typu recurring
payment (za dostęp do serwisu). To mnie zaskoczyło bo myślałem że transakcja
kartowa zawsze jest jednorazowa. W takiej sytuacji jak mogę się uchronić przed
obciążaniem mojej karty w ten sposób, bo przecież informacja że zapłata jest
tego typu chyba nie musi się pojawić w rachunku do którego wpisuję numer karty ?
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: recurring payment 25.06.05, 14:36
      firma_mm napisał:
      > Niektórzy sprzedawcy internetowi wystawiają rachunek do zapłaty typu recurring
      > payment (za dostęp do serwisu). To mnie zaskoczyło bo myślałem że transakcja
      > kartowa zawsze jest jednorazowa. W takiej sytuacji jak mogę się uchronić przed
      > obciążaniem mojej karty w ten sposób, bo przecież informacja że zapłata jest
      > tego typu chyba nie musi się pojawić w rachunku do którego wpisuję numer
      karty
      > ?

Witam!
      Wystarczy nie podawać numeru karty bezpośrednio sprzedawcy, a jedynie na
      stronie centrum autoryzacyjnego. Tego typu płatności są stosowane zazwyczaj za
      granicą. Oczywiście jeśli się na kolejne nie zgadzaliśmy – można je
      zareklamować u wystawcy karty.

MM
      • firma_mm Re: recurring payment 26.06.05, 23:07
        No tak, ale jak mam wiedzieć czy płatność jest na stronie firmy czy centrum
        autoryzacyjnego ? Najczęściej adres strony zmienia się (przy przejściu ze sklepu
        na stronę gdzie podaje się numer karty) ale to nie oznacza że muszę przejść na
        stronę centrum autoryzacyjnego ? Najczęściej na tej stronie gdzie podaje się
        dane karty jest informacja że płatność jest automatycznie ponownie naliczana. A
        może jest tak że w USA są specjalne uwowy sklepów z centrum autoryzacyjnym i
        jeśli sklep wyśle numer rodzaju transakcji jako odnawialnej to centrum obciąża
        kartę ponownie po danym okresie ? W takiej sytuacji nie byłoby żadnego
        zabezpieczenia przed taką sytuacją jak liczenie na to że informacja o tym że
        płatność jest cykliczna ukaże się na którymś etapie zamówienia.
        • michal.macierzynski Re: recurring payment 03.07.05, 23:28
          firma_mm napisał:
          > No tak, ale jak mam wiedzieć czy płatność jest na stronie firmy czy centrum
          > autoryzacyjnego ? Najczęściej adres strony zmienia się (przy przejściu ze
          sklep

Zazwyczaj powinien się zmienić adres strony, a wcześniej powinien być Pan
          ostrzeżony o możliwości przejścia na witrynę centrum autoryzacyjnego. W innym
          wypadku należy się liczyć, że dane mogą trafić do sprzedawcy. Jeśli nie ma tego
          jasno powiedziane w umowie lub opisie – nie może on dokonać ponownej
          autoryzacji karty po jakimś czasie. Jest to nielegalne i jeśli taki sklep
          robiłby to częściej, po pierwsze musiałby oddać wszystkie pieniądze, po drugie
          liczyć się z karą i brakiem w przyszłości możliwości przyjmowania płatności
          kartą płatniczą. Oznacza to, że u dużych i sprawdzonych usługodawców taka
          sytuacja nie powinna mieć miejsca. I zazwyczaj nie ma. Inna sprawa jest przy
          płatności za drobne usługi, np. dostępu do jakiś stron, czy pobrania
          oprogramowania itp. W takich wypadkach warto pomyśleć np. nad kontem w systemie
          PayPal. Jednym słowem – niespodzianek należy spodziewać się przede wszystkim
          przy dostępie do nielegalnych, czy „różowych” witryn. W pozostałych przypadkach
          nie powinno być problemów – chociaż najlepiej wybierać większe i zaufane
          podmioty.
          Na koniec już - proszę pamiętać, że takie dodatkowe obciążenie karty może Pan z
          powodzeniem zareklamować w swoim banku.

Pozdrawiam
          M. Macierzyński
          • firma_mm Re: recurring payment 09.07.05, 16:07
            Prawdopodobnie problem polega na tym że ci niezbyt uczciwi sprzedawcy nie
            korzystają bezpośrednio z centrum autoryzacyjnego ale z licznych pośredników
            (jak w Polsce payu albo allpay) i mają umowy z tymi pośrednikami żeby
            akceptowali recurring payment i, ponieważ ci pośrednicy znają numer karty, mogą
            ją ponownie obciążyć w centrum autoryzacyjnym. Ale jak rozpoznać czy strona
            przeszła na pośrednika czy na centrum autoryzacyjne ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka