300frayda 15.06.05, 09:44 Muszę wybrać fundusz emerytalny. Waham się między ING a Commercial Union. Który z tych dwóch polecilibyście? A może jeszcze jakiś inny? Dzięki za odpowiedzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dd Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.katowice.pl 15.06.05, 09:56 www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1308719 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:30 Nie wiem czy to jest akurat dla ciebie ważne ale mam ofe w cu i ubezpieczenie w nn i jeżeli chodzi o załatwianie spraw, obsługę, to zdecydowanie lepiej oceniam cu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 17.06.05, 02:10 Oj, to masz po prostu lepszego agenta z CU niż NN. Commercial kiepściutko przędzie.. W ostatnim rankingu KNUiFE ostatnie miejsce (!!!!) jeśli chodzi o stopę zwrotu w ostatnich 3 latach, czyli najistotnieszy fakt. ING deklasuje rywali na tym rynku - od samego początku czołówka, od kilku lat lider we wszystkich niemal rankingach. Wysokie zyski - przy bezpiecznej strategii inwestycyjnej. Najlepszy OFE Europy Środkowo-Wschodniej wg zachodnich ekspertów - to o czymś świadczy. 150 lat doświadczenia właśnie w tej branży. I uprzedzając posty przeciwników - mam OFE w ING NN bo to DOBRY WYBÓR. I nie jestem jego agentem, natomiast sporo wiem o rynku finansowym a zwłaszcza systemie emerytalnym. Pozdrawiam Chcesz wiedzieć coś więcej - pisz: arfer@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocno_zdziwiony Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:23 Hej koleś, mocno przeholowałeś w tej kryptoreklamie. Napisałeś taką bzdurę, że nie tylko ręce opadają: "Najlepszy OFE Europy Środkowo-Wschodniej wg zachodnich ekspertów - to o czymś świadczy. 150 lat doświadczenia właśnie w tej branży." OFE jest dość specyficznie polskim rozwiązaniem (najlepszy ofe Europy???) i działa u nas od 6 lat (150 lat doświadczenia w tej branży???). Odpowiedz Link Zgłoś
wxc Re: Jaki OFE (CU/ING)? 18.06.05, 00:42 Dobrze pisze, tylko Twoja wiedza jest niepelna. ING ma tradycje dzialalnosci siegajace korzeniami ponad 150 lat w branzy ubezpieczeniowo-finansowej. Po prostu od tak dawna skutecznie pomnazaja pieniadze i sa w tym dobrzy. I uprzedzajac zarzuty - tak, jestem agentem ING i mam gdzies, do jakiego funduszu przystepujecie. Bedzie wiecej pracy w przepisywaniu Was w przyszlosci. Czas zawsze najlepiej weryfikuje, kto dobrze kreci kasa, kto jest specem od telewizji satelitarnej a kogo przesluchuja komisje sejmowe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocno_zdziwiony Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:30 Tak z ciekawości sprawdziłem :-))) w 1905 CU przejęło najstarszą firmę ubezpieczeniową na świecie Hand In Hand - Fire & Life Insurance Company założoną w 1696. Hi hi, ich tradycja w tej branży jest nieco dłuższa, no ale w końcu jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
art1975 Re: Jaki OFE (CU/ING)? 19.06.05, 16:09 Zdecydowanie odradzam cu slabe wyniki finansowe,zbyt duze aktywa ,ktore przeszkadzaja w osiaganiu zyskow na gieldzie,poza tym cu to najwieksi kretacze- ponad 1 mln Polakow wycofalo sie z 3 filara po wprowadzeniu w blad przez agentow cu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilla Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:39 U mnie w bogatszej części rodziny mieli polisy CU, NN i Amplico - podobno bardzo bodobne i po kilku latach jak postanowili skończyć bo dzieci dorosly i poszły na swoje, to efekt części inwestycyjnej był taki (od najlepszego): 1-CU 2-Amplico 3-NN. A ofe mam w Polsacie ale się chyba przepiszę do CU. Dotychczasowe wyniki to historia, ważna dla tych co zapisali sięwcześniej, mnie interesują przyszłe zyski i postawię na CU a może na Alianz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.aster.pl 01.07.05, 22:40 Hej Kamila. Nie wprowadzaj bałaganu w dyskusję. To o czym mówisz z całą pewnością dotyczy ubezpieczeń (plus) oszczędzania. Natomiast co do wysokości "odzyskanych" pieniędzy to mogło być dowolnie inaczej. Wszystko zależy od tego co tak na prawdę twoja rodzina miała wykupione. Mój brat miał polisę w CU a jak się wycofał po 4 latach to nawet nie miał na piwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 01:00 A mnie to wylosował ZUS i teraz muszę poczekać 2 lata na możliwość zmiany bo będę musiał wyłożyć za to jakąś kasę - bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 16:57 To sam sobie jesteś winny :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 29.06.05, 00:05 Odniosę się do wcześniejszego postu. Może zrobię x, może y, albo przeniosę się do z, a jeśli nie to do a,b,c. Człowieku ?? Co to - ruletka ? "OFE są specyficznie polskim rozwiązaniem" - oto mnie zadziwiłeś :) Rozumiem miłość do polskich rozwiązań, ale fundusze emerytalne funkcjonują w wielu krajach Ameryki Pd, Europie Środkowej, Wielkiej Brytanii - że wypiszę te najlepiej sprawdzone przypadki. Napisz mi proszę Twoje kryterium wyboru OFE, bo mam wrażenie, że jest nim absolutny chaos. A pisanie, że np ING nie może dobrze inwestować, bo ma za duże aktywa to populistyczna sieczka, której przeczą fakty. Skoro jest tak źle, dlaczego tak dobrze mu idzie ?? Porozmawiajmy merytorycznie - jeśli dacie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny_b Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 10:47 Może być i ruletka, to nie ma wielkiego znaczenia - średnia składka wpływająca do ofe to w skali kraju niewiele ponad sto zł miesięcznie (7,3% płacy brutto). Wiem, że lepiej mieć więcej niż mniej ale przeżywać rozterki i studiować miesiącami wyniki, opłaty, strukturę inwestycji, akcjonariuszy itp ofe, to lekka przesada, lepiej ten wysiłek poświęcić na szukanie lepszej pracy, najlepiej za granicą :-) A w Wielkiej Brytanii system emerytalny funkcjonuje jednak nieco inaczej. Oparty jest głównie na programach emerytalnych finansowanych przez pracodawcę (coś podobnego do naszych PPE funkcjonujących w szczątkowej formie) oraz w mniejszym zakresie na prywatnych inwestycjach wspieranych przez państwo sporymi ulgami podatkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
wxc Re: Jaki OFE (CU/ING)? 29.06.05, 12:58 Czyli jak rozumiem, zamiast wybrac fundusz ktory (na podstawie dotychczasowych wynikow) prawdopodobnie zapewni nam wyzsza stope zwrotu, a tym samym wyzsza emeryture w przyszlosci, lepiej zdac sie na lut szczescia, rzucic monete, badz pozwolic zusowi zadecydowac za nas, prawda? A wlasciwe pieniadze zarobic za granica...Gratuluje podejscia do sprawy :) Najlepiej wyjedzmy stad wszyscy, padnie zus i problem wyboru OFE rozwiaze sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny_b Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:28 Po co te emocje? Po prostu, priorytetem są dobre zarobki, następnie własne inwestycje, a przymusowe ofe z mizerną składką, dużymi opłatami i małą roczną stopą zwrotu, to naprawdę jedno z ostatnich zmartwień (zwłaszcza, że jeszcze nawet nie wiadomo kto będzie wypłacał emerytury zgromadzone przez ofe, odpowiednia ustawa nie może ujrzeć światła od paru lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 30.06.05, 00:34 Dzięki, Johny, za podjęcie dyskusji. Idea i istota funduszy - czyli ich kapitałowość - jest podobna u nas i w UK. I o tym myślałem. Zresztą, by oddać prawdę - nasz I,II i III filar to potoczne pojęcia nijak mające się do sposobu klasyfikowania w/w spraw za granicą. Nasze I i II filar to analogia filara publicznego - w różnicą w sposobie funkcjonowania (pay as you go i system kapitałowy), PPE czy programy zakładane przez pracodawców winny być filarem nr 2, natomiast wszelkie pozostałe indywidualne formy, wśród nich także OFE itd - III. Czasami metodologicznie występuje jeszcze IV jako odpowiednik IKE, ale generalny podział jest tak jak powyżej. Zgadzam się, że system emerytalny nie jest idealny - sporo spraw pozostało do zrobienia m.in. włączenie rolników do powszechnego systemu lub zreformowanie KRUS na podobny sposób, skapitalizowanie funduszu rentowego by obniżyć składkę rentową i ewolucyjne ograniczenie "naszego" filara I na rzecz OFE. Nie do końca zgodzę się z tym, że nasz system zapewnia mizerne stopy zwrotu - właśnie OFE inwestowały lepiej niż analogiczne instrumenty finansowe. Natomiast Polska i UK jako jedyne kraje w Europie (a prawdopodobnie i na świecie) w ciagu najbliższych 20-50 lat obniżą koszty systemu emerytalnego - czyli ciężkie pieniądze będą mogły pójść na cokolwiek innego. I tylko mieć nadzieję, że mądry rząd przeznaczy je na innowacje, naukę a nie na wielbicieli budek z piwem, nie będących niehonorowo pracować za 1000 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 30.06.05, 00:37 Oczywiście wdarła się mała literówka - oczywiście jako filar III klasyfikuje się IKE a nie OFE . Sorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFE multiofe.pl Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.leb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 30.06.05, 14:20 i dlatego nie nalezy czekac na losowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFE multiofe.pl Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.leb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 30.06.05, 14:18 Najlepiej przejrzec analizy i rankingi KNUIFE. Wydaje sie, ze CU osiagnelo krytyczny poziom ilosci czlonkow (spadek w rankingach KNUIFE). ING ze wzgledu na wielkosc rowniez moze sie za jakis czas spotkac z tym problemem. Jednak dokladne mechanizmy pokaze przyszlosc, a OFE nalezy planowac w perspektywie 2-5 lat, po czym zmieniac w zaleznosci od efektywnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:48 Oj, chyba ta wielkość nie jest takim utrudnieniem w osiąganiu zysków. Z money.pl wzięłam pięć najlepszych ofe za ostatnie 3 mieś. Same największe (bez PZU). Najmniejsze na szarym końcu :-))) AIG +4.29 ING NN +3.91 Commercial Union +3.87 Sampo +3.62 Generali +3.59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFE multiofe.pl Re: Jaki OFE (CU/ING)? IP: *.ext.ids.pl 01.07.05, 02:10 Polecam zapoznanie się z najnowszym rankingiem KNUIFE albo prościej:) www.multiofe.pl/wyniki.OFE.emerytura.shtml www.multiofe.pl/wyniki.OFE.ranking.shtml www.multiofe.pl/wyniki.OFE.porownanie.shtml Można się tutaj zapoznać z aktualnymi porównaniami i poszperać za informacjami. Pozdrawiamy:) Zespół MultiOfe www.multiofe.pl Odpowiedz Link Zgłoś