Dodaj do ulubionych

Bank śląski

IP: *.chello.pl 03.08.05, 21:46
Stanowczo odradzam. Ten bank, jesli chodzi o rozwiązania przepływu środków
pienieżnych i stopień zaawansowania technik informatycznych jest daleko za
Murzynami, nie obrażając tych ostatnich. Jeśli chodzi o pi-ar, podejście do
klienta i elastyczność prokonsumenckich rozwiązań, tkwi w głębokiej komunie.
Jeżeli ktokolwiek z Forumowiczów zechce wejść w stosunki z tym łże-bankiem,
przekona się na własnej skórze i za własne pieniądze, że lepiej było
posłuchać mojej rady.
Obserwuj wątek
    • jk Re: Bank śląski 03.08.05, 21:53
      Gość portalu: ufo napisał(a):

> Stanowczo odradzam. Ten bank, jesli chodzi o rozwiązania przepływu środków
      > pienieżnych i stopień zaawansowania technik informatycznych jest daleko za
      > Murzynami,

co to znaczy?
      co to są "rozwiązania przepływu środków pieniężnych"? przelewy? co z nimi jest
      nie tak?
      a techniki infomarmatyczne? skąd bierze się ich niski poziom?

> Jeśli chodzi o pi-ar, podejście do
      > klienta i elastyczność prokonsumenckich rozwiązań, tkwi w głębokiej komunie.

co z PR jest źle? jak wygladają te komusnityczne prokonsumenckie rozwiązania i
      podejście do klienta?
      • Gość: ufo Re: Bank śląski IP: *.chello.pl 04.08.05, 00:51
        Wpłata na nachunek karty kredytowej zajmuje trzy dni robocze (???), weekendów
        nie wlicza się w ten okres. Przez ten czas ani nie masz już pieniędzy na swoim
        koncie osobistym, ani nie masz ich na rachunku karty, w związku z czym twój
        limit karty cały czas jest obciążony kwotą należną bankowi. Ergo, jeśli masz
        pecha, twoje pieniądze procentują przez ten czas dla banku, a ty w razie
        awaryjnej sytuacji jesteś pozostawiony sam sobie, bowiem ów śmieszny bank nie
        jest w stanie zwiększyć ci chwilowo limitu transakcyjnego na twojej złotej
        karcie, mimo że przez cały rok płacisz po kilka tysięcy regularnie.
        Potrzebujesz dokonać transakcji i nie możesz tego zrobić, ponieważ gotówkę
        wysłałeś bankowi, a limit na karcie jest niewystarczający i w żaden
        sposób "bank" nie może ci pomóc, ponieważ ma "takie rozwiazania systemowe" -
        ergo: najjesz się wstydu przed sprzedawcą w sklepie,który z ironicznym
        uśmieszkiem będzie próbował wydusić coś z twojej "prestiżowej, złotej karty",
        wciąż otrzymując odmowę autoryzacji. Co do informatyki - twierdzenie, że
        elektroniczny przelew trwa "trzy dni" to pieprzenie w bambus w XXI wieku, skoro
        e-mail na drugi koniec świata wędruje sekundę, a list pocztowy w trzy dni
        dociera wszędzie w Polsce. Obsługa konsumencka - call center dwukrotnie nie był
        w stanie podać mi prawidłowej kwoty dostępnego limitu, przez co wyszedłem na
        idiotę wobec sprzedawcy, gdzie kupowałem komputer. Bank nie był w stanie
        chwilowo zwiększyć mi limitu parę złotych - 5-7 % moich miesięcznych wydatków,
        pomimo nienagannej historii kredytowej na tzw. złotej karcie, widocznie
        uważając, ze nie będę w stanie ich spłacić, albo zwieję z nimi do Izraela. Ja
        kupowałem tylko komputer, mogę się bez niego obejść, kto inny może kupować
        drogie lekarstwa dla chorego dziecka i srodze się rozczaruje-ani gotówki ani
        limitu na karcie. Ktoś tęgo myślał nad takim podejściem, może powietrze na
        Śląsku mu zaszkodziło ?
        • jk Re: Bank śląski 04.08.05, 18:36
          no, trzeba było tak od razu napisać

teraz już coś wiemy ;)
        • Gość: henio Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 18:52
          Same brednie. Brednie człowieka nie znającego zasad działania banków w tym
          kraju.
          • Gość: ufo Re: Bank śląski IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:32
            Poznałem parokrotnie "zasady" działania "banków" w tym kraju - w trakcie
            rozpraw sądowych przeciwko nim. Za dobrze po prostu tym instytucjom w naszym
            pięknym kraju. Na szczęście UOKiK zaczyna im się powoli dobierać do dupy,
            lepiej późno niż wcale.
        • Gość: wiosenka Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 18:59
          nie dość że bzdury to jeszcze napewno wyolbrzymione,
        • Gość: kitek Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 19:11
          Po pierwsze nie jest to jedyny bank, w którym środki ze spłaty karty są
          następnego dnia dostępne. Tak ma też np. Millennium, spłacając dzisiaj kartę,
          masz dostępne środki do końca następnego dnia roboczego - oczywiście w sytuacji
          gdy spłacasz z rachunku w tym samym banku.

>Co do informatyki - twierdzenie, że
          >elektroniczny przelew trwa "trzy dni" to pieprzenie w bambus w XXI wieku,

Może warto by było się zaznajomić z informacjami nt KIR i sposobu rozliczeń
          międzybankowych. Banki nie przesyłają sobie tych informacji e-mailami, to
          przechodzi przez pośrednika, czyli przez Krajową Izbę Rozliczeniową. Banki
          posiadają coś takiego jak sesje rozliczeniowe (przychodzące i wychodzące). W
          każdym banku są takie same zasady, nie ma tu samowolki. jeżeli z jedego banku
          wysyłasz kasę, to ona niekoniecznie trafi do drugiego w tym samym dniu, bo bank
          odbiorcy może już nie mieć sesji przychodzącej w danym dniu i nie może tego
          przelewu przyjąć. Takie są księgowyne w najbliższym dniu roboczym rano.
          Bzdurą jest to co piszesz o wpływie środków na rachunek karty. Jeśli dajmy na
          to w dniu dzisiejszym przelejesz środki (w tym samym banku) na rach karty
          kredytowej, to taka jest data wpływu. Istnieje takie pojęcie jak realna data,
          może nie jest ci znane, a oznacza prawdziwą datę dotarcia środków. Następnego
          dnia te środki są tylko udostępniane w saldzie dostępnym. Jako datę wpłaty
          przyjmuje się datę faktycznego wpływu na rach karty kredytowej.
          Jeśli uważasz że ten bank jest w tyle to przeczytaj sobie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=26957559
          Proponuję najpierw zapoznać się z zasadami działania banków i ich wzajemnych
          rozliczeń, a dopiero potem pisać takie posty.
          A tak na marginesie, to podejrzewam, że o innym banku miałobysię taką samą
          opinię jeśli coś nie poszłoby po twojej myśli. Rynek bankowy jest na tyle
          konkurencyjny, że możesz wybrać najlepszą dla siebie ofertę, tylko obawiam się
          że w pewnej chwili zabraknie ci banków w POLSCE.
          • jk Re: Bank śląski 04.08.05, 19:36
            po co napisałeś trzy posty pod różnymi nickami?
            o co chodzi, przecież na dłoni widać, że to jedna osoba ;)

> Po pierwsze nie jest to jedyny bank, w którym środki ze spłaty karty są
            > następnego dnia dostępne. Tak ma też np. Millennium, spłacając dzisiaj kartę,
            > masz dostępne środki do końca następnego dnia roboczego - oczywiście w
            > sytuacji gdy spłacasz z rachunku w tym samym banku.

a w millennium jest tak, że gdy spłacsz kartę dzisiaj, to przelew - owszem -
            wyjdzie dzisiaj, ale karta "spłacona" zostanie dopiero następnego dnia rano

możesz wpłacać na rachunek karty do godziny ok. 21 danego dnia roboczego i
            następnego dnia rano pieniądze już będą zaksięgowane na rachunku karty

chodziło ci o to samo? bo może nie zakumałem :)
            • Gość: kitek Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 20:00
              o nic nie chodzi, nicki wpisuję w zależności od nastroju, doskonale zdaję sobie
              sprawę że jest to do zidentyfikowania :)
              Chodziło mi o to samo i wiem jak działa bo mam u nich kartę.
              Pozdrawiam.
            • Gość: kitek Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 20:15
              UPSSS sorki ale źle zrozumiano. W tym wątku "henio" i "wiosenka" TO NIE JA.
          • Gość: ufo Re: Bank śląski IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:30
            Wielokrotnie przelewałem pieniądze pomiędzy bankiem śląskim a mBankiem,
            zlecenie składałem w serwisie internetowym, czy w jednym czy w drugim banku, po
            północy, a tego samego dnia pieniądze po południu były na rachunku. Dlaczego ta
            sama transakcja na rachunek karty kredytowej może "zająć do trzech dni
            roboczych" ? Co się dzieje z tymi pieniędzmi przez te trzy dni ? Bank je
            inwestuje na overnight ? OK, niech inwestuje, ale już swoje, a nie moje środki,
            W ciągu dnia są trzy sesje KIR, czy w XXI wieku to za mało, żeby zaksięgować
            transakcję ?
        • Gość: misio Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 20:28
          Skoro masz zlota karte, to powinienes miec swojego opiekuna. Dzwonisz w takiej
          sytuacji do Niego, a nie na inforlinie, i On Ci zalatwia bonus. Jest to co
          prawda platne, ale nie stajesz w sytuacji zlodzieja.
          Pozdrawiam
          • Gość: misio Re: Bank śląski IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.08.05, 21:06
            Wiem co pisze, bo sam dostalem taki bonus stojac we Wloszech na stacji z
            zatankowanym autkiem. Moja Opiekunka zajela sie tym problemem.
            • aniutek11 Re: Bank śląski 04.08.05, 21:15
              Małe sprostowanie, czy ty mówisz o tym samym banku co w temacie???????
              Mając tylko złotą kartę nie ma się opiekuna, do tego jest jeszcze potrzebne
              odpowiednie konto - VIP.
              A tak na marginesie do kredytowych nie przyznają bonusów.
              (czy ty na pewno masz kredytową?i w tym konkretnie banku?)
          • Gość: ufo Re: Bank śląski IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:35
            Kpisz sobie ? Jaki opiekun ? Tak było w Citi, z którego po sześciu latach
            nieopatrznie odszedłem i teraz wracam z podkulonym ogonem...Może to drogi bank,
            ale serwis ma profesjonalny, w przeciwieństwie to chłopków-roztropków z Katowic.
    • Gość: ufo Re: Bank śląski IP: *.chello.pl 20.08.05, 17:07
      ...i rozstałem sie ze złamasami !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka