Dodaj do ulubionych

z pocztyliona do ............

IP: *.plusmaster.net / 200.181.252.* 16.08.05, 00:48
witam.
mam taka sprawe. zapisalem sie kiedys do pocztyliona, bo moja mama pracuje na
poczcie i musiala zwerbowac 3 osoby. do teraz nie pracowalem. zaczynam od
wrzesnia w szkole. wydaje mi sie ze pocztylion nie jest zbyt dobry??? do
ktorego funduszu radzilibyscie sie przepisac??? czy moze sie myle i zostac w
pocztylionie????
z gory dziekuje za pomoc, osob bardziej znajacych sie na temacie...
pozdrawiam, marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: z pocztyliona do ............ IP: *.crowley.pl 16.08.05, 10:12
      Marcin wejdz na www.multiofe.pl/

powinno Ci pomóc

pozdrawiam
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
    • Gość: Majka Re: z pocztyliona do ............ IP: 157.25.9.* 16.08.05, 11:51
      Wszystko co nie polskie ucieka, jak te Sampo i inne z zagranicznym kapitałem.
      Moim zdaniem nie ma co dorabiać obce firmy, tylko wybrać duże krajowe OFE ze
      stabilnością kapitału. Prawda jest stara jak świat, cudze chwalicie swego nie
      znacie.
      • Gość: ?? Re: z pocztyliona do ............ IP: *.aster.pl 16.08.05, 21:51
        co to znaczy "duże krajowe ofe" ???
        znaczy które jest "krajowe"??
        Majko??
        • Gość: Majka Re: z pocztyliona do ............ IP: 157.25.9.* 17.08.05, 14:29
          Z krajowych masz, np: Polsat i Pzu. Łatwo się domyslić które większe.
          • Gość: ole Re: z pocztyliona do ............ IP: *.aster.pl 17.08.05, 16:28
            ale jak równie łatwo zauważyć PZU jest w połowie własnością Skarbu P., a Polsat
            z pewnością nie największy.
            Co kwestii własnościowych, jest własnością Polsatu, czy w Polsacie jest 100%
            kapitału polskiego nie wiem.
            wydaje mi się, że mówienie o "krajowych" przedsiębiorstwach jest naciąganiem
            rzeczywistości.
            Z pewnością jednak Polsat ma bardzo dobre wyniki.
            • Gość: Fati Re: z pocztyliona do ............ IP: *.MAN.atcom.net.pl 20.08.05, 17:35
              może należało by "krajowe" nie odbierać tak bezposrednio, bo wiadomo przecież
              że chodzi o fundusze silnej pozycji bez zastrzyków zagranicznego kapitału.
              Oczywiste jest że w razie kłopotów zagraniczni wycofują kapitał, nie inwestują
              tylko zwijają się prędko nie licząc się z Polakami. Na marginesie - PZU ma
              lepsze wyniki od Polsatu.
    • Gość: tomcio_paluch Re: z pocztyliona do ............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:56
      Na pewno warto zrezygnować z Pocztyliona, to jeden z najgorszych funduszy i na
      dodatek nie poniesiesz żadnych kosztów, bo skoro jeszcze nie pracowałeś, nie
      beda Ci mieli z czego potrącić.
      • Gość: arfer Re: z pocztyliona do ............ ING. IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 28.08.05, 01:26
        Gadanie o tym, że krajowe albo nie jest śmieszne.

Jedynym (!!) wyznacznikiem efektywności funduszu jest to, jaką będziesz miał
        dzięki niemu emeryturę. I tutaj w OFE nie ma konkurencji OFE ING NN - deklasuje
        całą resztę , i to od kilku lat. Zarówno w opinii niezależnych zachodnich
        ekspertów, jak i różnego rodzaju analiz czy odznaczeń.

Nie daj się nabrać na puste gadanie o tym , że "polski kapitał". Wszystkie OFE
        są polskie, bo działają w Polsce, w oparciu o takie same polskie przepisy i w
        ramach polskich składek pracowniczych. Jeśli ktoś nie ma merytorycznych
        argumentów to wymyśla właśnie takie pierdoły.

A'propos PZU - proszę wskazać mi drugą taką firmę, której szefostwo sprzed
        kilku lat prawie siedzi za kratkami :) Bomba, bezpieczeństwo, uczciwość,
        rzetelność. PZU Jamroży & Wieczerzak - do usług..
    • Gość: Gucio Re: z pocztyliona do ............ IP: *.crowley.pl 28.08.05, 10:11
      Mam dla ciebie smutną wiadomość .
      Otóż za przejście do innego OFE zapłacisz 160 pln i to z własnej kieszeni .
      Powód - brak składek czyli nie byłeś formalnie członkiem funduszu .
      • Gość: Agnieszka Re: z pocztyliona do ............ IP: *.streamcn.pl 28.08.05, 14:32
        Ja polecam Skandię z pakietem funduszy i ochroną ubezpieczeniową. Prowizje w pierwszym okresie nie przekraczają 4%, a później są znacznie niższe. Odroczenie podatku i możliwość pełnego zabepieczenia to dodatkowe zalety: www.skandia.pl, mój e-mail: as@asn.pl
        • Gość: kibic Re: z pocztyliona do ............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 23:04
          Ale to jest zupałnie nie na temat, Pani akwizytorko Skandi. Przecież pytanie
          dotyczyło Otwartego Funduszu Emerytalnego, a tu Skandia niestety nic nie ma do
          zaproponowania.
    • Gość: Mika Potwierdzam ING IP: 212.182.117.* 11.10.05, 13:44
      Cześć, nie wiem czy to jeszcze aktualne.
      Możesz zmienić OFE bezpłatnie po dwóch latach "bycia w nim", wcześniej musisz
      uiścić opłatę z własnej kieszeni. Ja polecam ING NN. Największa stopa zwrotu w
      ciągu 5 lat działaności i pnie się dalej.
      Dla wirygodności sprawdź sobie w www.bankier.pl
      Poczytlion to rzeczywiście dziadowski OFE.
    • Gość: epolisa.o-net.pl Re: z pocztyliona do ............ IP: *.leb.vectranet.pl 11.10.05, 18:28
      Jesli przez dłuższy czas składki nie były odprowadzane, to OFE pocztylion
      prawdopodobnie zamknął rachunek jako 'martwy'. Można spróbowac zawrzeć umowę z
      innym funduszem- jeśli ZUS odrzuci umowę jako 'drugorazową' to wiadomo, ze jest
      Pan nadal w Pocztylionie. Można też zadzwonić i spytać czy rachunek na
      nazwisko ... o numerze ... jest czynny, ale nie zawsze jest to informacja pełna
      i nie zawsze można w ogóle ją uzyskać.

W.Zaleska (OFE ING, doradca finansowy)

www.epolisa.o-net.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka