Gość: agga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 19:13 Mam zamiar zalozyc konto z ktorego mozna placic rachunki przez internet. Ktore najlepsze i najbezpieczniejsze ? Do tej pory nigdy nie korzystalam z tej formy placenia,prosze o rade . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stropss Re: przelewy przez internet 02.01.06, 05:13 tylko eKonto w mBanku - polecam - nie zawiedziesz się (na pewno nic nie zakładaj w czymkolwiek związanym z PLO BP!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
atre2 Re: przelewy przez internet 02.01.06, 09:05 Ja mam porównanie, bo mam konto w mbank i Lukas bank. To drugie bardziej mi leży. Wolę token, jak karteczki z hasłami. Po drugie w lukasie (e-konto pro) przelewy są bezpłatne. W m-bank 0,50 zł. W lukasie mam jeszcze dodatkowo darmowy pakiet assistance na naprawy sprzetu AGD i RTV i inne takie. Poza tym najwyższe oprocentowanie konta. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: przelewy przez internet 02.01.06, 15:15 > Ktore najlepsze To znaczy? mBank jest niezly ale jak masz duzo przelewow to zaloz w Lukasie lub Multibanku, tam za miesieczna oplate masz darmowe przelewy. > najbezpieczniejsze Wszystkie sa bezpieczne tak jak najslabsze ogniwo zabezpieczen... TY. Uzywaj programu antywirusowego, firewalla, programow usowajacych spyware (np. Ad-aware), nie zapisuj niewiadomoczego, nie uruchamiaj podejrzanych plikow, nie uzywaj Internet Explorera (najwyzej nakladki, np. Crazy Browser), nie wchodz na strony bankow z odnosnikow w e-mailach, nie podawaj nikomu hasla (nawet jak cie "bank" poprosi), sprawdzaj "kłódki" logujac sie do konta, nie zapisuj hasel w latwo dostepnych miejscach, zapisz nr telefonow do zastrzegania kart, itd... uff :-D Odpowiedz Link Zgłoś
link2 mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 12:04 Posiadam konta w 5 różnych bankach umożliwiających „stały” dostęp przez internet. W moim prywatnym rankingu na NAJGORSZY bank w kraju zdecydowanie prowadzi mBank. Już na samym początku „współpracy” pojawiły się problemy... Wysłałem podpisaną umowę o otwarcie rachunku firmowego(2 egz) wydrukowaną (wg. jednoznacznej instrukcji) ze strony banku. Za kilka dni (również poleconym) wysłałem kopie wszystkich wymaganych załączników (ksero dowodu, NIP, Regon itp.) i... od ponad 2 lat mam „martwy” rachunek, bo jakaś „panienka” zapomniała wysłać listę kodów jednorazowych, wymaganych do aktywacji rachunku i przeprowadzania transakcji on- line. Odebrałem po kilkunastu dniach telefon z informacją, że brakuje im... umowy (którą odesłano mi już z podpisem pełnomocnika banku:). Bałaganu na tym nie koniec... „Zachęcony” takim poziomem „bezpieczeństwa” przechowywanych danych postanowiłem zrezygnować z usług tego banku. Udałem się w tym celu do centrali w Łodzi i odszukałem (z trudem) kierownika działu obsługi klienta. Pan jednak już nie był zainteresowany pracą tego popołudnia, bo właśnie wychodził w towarzystwie jakiejś (całkiem zgrabnej:), dość skąpo odzianej niewiasty. Obiecał jednak, że sprawą zajmie się po powrocie. Obietnicy (chyba) dotrzymał – zadzwonił z informacją, że w celu zamknięcia rachunku muszę wypełnić koleny „papier” i dostarczyć go do centrali :) Po przemyśleniu sprawy stwierdziłem, że nie będę kolejny raz marnował czasu i papieru – do dziś czekam, jak rachunek zostanie zlikwidowany przez bank z powodu braku jakichkolwiek operacji. Sprawa jest dla mnie dodatkowo „niewygodna”, bo numer „martwego” rachunku musiałem podać w zgłoszeniu do Urzędu Skarbowego oraz ZUSu i tam należy zgłosić również zamknięcie rachunku. Na szczęście nie zrobiłem nigdy żadnej wpłaty, więc bank nie ma z czego pobierać haraczu za prowadzenie tego rachunku – ale to już ich problem... Nadal czekam – jeśli dostanę jakieś wezwanie do zapłaty, natychmiast kieruję sprawę do Prokuratury, podając w uzasadnieniu zgłoszenia usiłowanie wyłudzenia opłat za niewykonaną usługę. To tyle o prowadzeniu konta firmowego w mBanku – teraz konto prywatne :) Otwarcie nowego rachunku przebiegło nadzwyczaj sprawnie. Przesłałem dokumenty, otrzymałem listę haseł i inne dane dostępowe po kolejnej weryfikacji telefonicznej – nie było się do czego przyczepić. Do czasu wszystko wyglądało normalnie. Przelewy dochodziły i mogłem płacić za swoje zakupy z Allegro. Nagle kilka osób mających rachunek w tym samym banku, zgłosiło mi, że usiłując zrobić przelew na moje konto, otrzymują komunikat o jakimś błędzie (blokadzie lub braku aktywacji mojego rachunku). Z mojej strony wszystko wyglądało nadal normalnie – przelewy „wychodziły”... Zadałem jednak oficjalne pytanie o blokadę i czy bank ma zwyczaj informować swoich klientów o takich działaniach... i... cisza ! Skoro tak – postanowiłem (na wszelki wypadek) przeleać własne środki do innego banku. Deklarację przelewu wykonywałem w nocy i pomyłkowo podałem zły numer rachunku. System on-line umożliwia jednak teoretycznie anulowanie zlecenia zanim zostanie ono zaksięgowane. Kolejna sesja była dopiero rano, więc spokojnie rozpoczynam procedurę... niecałe 10 minut po zleceniu nie mogłem jednak nic zrobić – widziałem tylko komunikat o błędzie (blokada rachunku)... Dzwonię więc do całodobowego BOK i dowiaduję się jedynie, że moja reklamacja została zarejestrowana, ale przelewu nie da się anulować, bo konto zostało zablokowane przez inny dział. Dalsza rozmowa nie miała sensu. Za kilka dni wysłałem kolejne zgłoszenie on-line, zadając 3 konkretne pytania : Temat: [mBank] Rachunki: R84406529 1. Kiedy "łaskawie" uzyskam odpowiedź na moją reklamację nr. R84406529 !? 2. Kiedy "firma" odda mi przelew którego nie mogłem anulować z powodu nisłusznej blokady konta !? 3. Dlaczego w serwisie nie ma dostępnego wniosku on-line o zamknięcie rachunku - mam dość tego złodziejstwa i braku kompetencji !? Oto 2 fragmenty odpowiedzi: „Uprzejmie informuje, iz regulaminowy termin rozpatrywania reklamacji w mBanku wynosi 30 lub 90 dni (90 dla reklamacji transakcji kartowych). Odpowiedz na reklamacje otrzyma Pan w tym wlasnie terminie.”... „Nie moge odpowiedziec na pytanie oznaczone nr 2 w Panskiej wiadomosci e-mail, poniewaz nie sprecyzowal Pan problemu.” No proszę ! Prowizja za przelew została pobrana automatycznie, a na odpowiedź będę czekał... i czekał... i czekał... i chyba się nigdy nie doczekam, bo jaśniej już problemu nie da się sprecyzować ! No chyba, że bardziej zrozumiały będzie język z filmu „Psy” : Co Ty kur... wiesz o... bankowości ! Do dziś nie mam innej odpowiedzi i tym samym chyba muszę zapomnieć o zwrocie ukradzionej mi kwoty na jaką był zrealizowany (mimo zgłaszanego telefonicznie sprzeciwu) nieszczęsny przelew. Rachunku nie likwiduję, przekonany, że po jego zamknięciu nigdy już nie odzyskam tej kwoty... Reasumując: Jeśli ktokolwiek ma za dużo zbędnej gotówki i koniecznie chce ją ... stracić, proponuję : A. założenie dowolnego konta w mBanku, lub B. przekazanie darowizny na moje konto (oby nie w mBanku;) Efekt będzie podobny = brak prawa do reklamacji i rozsądnej odpowiedzi na monity ;) Życzę wyłącznie trafionych lokat i kokosowych interesów w Nowym Roku Darek PS Wszystkim ew. zainteresowanym darowizną podam numery kont: ING, Inteligo, Multibanku, Nordea... wszędzie poza mBankiem(!) Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 13:15 No popatrz, a ja z mBankiem nie mialem ŻADNYCH problemow od 3 lat. A jest to moje podstawowe konto. Mam u nich 4 konta, SFI, eMaklera, KK... Odpowiedz Link Zgłoś
link2 Re: mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 16:03 Widocznie miałem pecha :( Tylko jakoś czytając forum "Bankowość internetowa" nie czuję się osamotniony w tym swoim pechu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: mBank - najgorszy !?! 06.01.06, 14:08 moze bank zaczyna szwankowac jak sie zaczyna od niego wymagac (reklamacje itp.) Ja nie mialem takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
stropss Link2 mBank jest najlepszy !!! 19.01.06, 11:15 te kilometry wypocin są całkowicie niepotrzebne bo nie na temat !!! ty jeszcze nie uzywałeś konta w mBanku - no nie !??? rozmawiamy o plusach i minusach załozenia konta pod względem jego funkcjonalności w trakcie uzywania ! czyli jeśli jeszcze nie rozumiesz o opłacalności i wygodzie uzywania !!! konta a takich informacji to ty nie potrafisz podać z własnego doświadczenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juva Re: mBank - najgorszy !?! IP: 195.187.47.* 06.01.06, 14:32 Masz chyba wyjątkowego pecha. Od 4 lat mam konto w mbanku i nie mam problemów jak na razie, a i nie pisz o opłatach za prowadzenie bo takich mbank nie ma, jedyna opłata to za przelew - 0,50 zł, ewentualnie jeszcze jakies dodatkowe zlecenia jesli ktoś potrzebóje a jak nie to i opłat nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Lukas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:56 Dzieki za wszystkie rady.Zalozylam e-konto Pro w Lukasie. Wg .mnie mieli najciekawsza oferte ,glownie zwracalam uwage na oprocentowanie i oplaty.Co do takiego calkiem wirtualnego banku jak m-bank i biorac pod uwage te rozne opinie ,jednak sie nie przekonalam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Lukas 06.01.06, 23:40 > Co do takiego calkiem wirtualnego banku jak m-bank i biorac pod uwage te > rozne opinie ,jednak sie nie przekonalam. He, he, dobrze ze nie przeczytalas wczesniej pisanych tu (na forum w innych watkach) opinii o Lukasie, bo tez bys tam nie zalozyla ;-) No ale oferte maja ciekawa. Chociaz ja, korzystajac dosyc intensywnie z konta, jeszcze nidy nie zaplacilem wiecej niz 7zl/9zl za przelewy. Moja srednia z ostatnich 4m-cy wynosi 4zl. Wiec na razie bardziej oplaca mi sie placic za przelewy (i miec darmowe konto) niz za konto (i miec darmowe przelewy). Odpowiedz Link Zgłoś
dzagaa20 Re: Lukas 09.01.06, 14:34 a ja mam konto inteligo w pko bp i nie narezkam... przelewy "idą" szybciutko... nigdy zadnych problmów Odpowiedz Link Zgłoś
arvelli Re: Lukas 09.01.06, 21:31 ...zapewne trafne będzie powiedzenie " 40.000.000 polaków i tyleżsamo opinii ...pozdrawiam ...ps. a tak nawiasem to prawda jest zawsze po środku.... Odpowiedz Link Zgłoś
stropss Lukas hehehe 19.01.06, 11:05 a szkoda ze w Lukasie ale jak juz będziesz uciekała z Lukasa to pamiętaj o mBanku a co "do takiego całkiem wirtualnego banku jak mBank" to jakbyś zajrzała na www.mbank.pl to byś przeczytała ze mBank to Bankowość Detaliczna BRE Banku S.A. w Łodzi czyli swoje oparcie ma na powaznych podstawach ale to trzeba chcieć doczytać 50 gr za przelew nie rujnuje kieszeni obojętnie ile tych przelewów się wysyła a chyba wszystkie banki będą miały jakieś opłaty za to - czy wprost czy to ukryte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmamadziupeta Re: Lukas hehehe IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.15, 07:52 a ja nie place 50 gr za przelewy korzystajac z mbanku wiec nizle z was osly skoro placicie buhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1988 Re: przelewy przez internet 27.01.15, 13:20 Najlepsze znaczy najtańsze, proponuję Meritum Bank. Wszystkie przelewy przez internet za darmo, bankomaty za darmo. Konto można założyć przez internet lub bezpośrednio w placówce bankowej. Odpowiedz Link Zgłoś