Dodaj do ulubionych

przelewy przez internet

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 19:13
Mam zamiar zalozyc konto z ktorego mozna placic rachunki przez internet.
Ktore najlepsze i najbezpieczniejsze ? Do tej pory nigdy nie korzystalam z
tej formy placenia,prosze o rade .
Obserwuj wątek
    • stropss Re: przelewy przez internet 02.01.06, 05:13
      tylko eKonto w mBanku - polecam - nie zawiedziesz się
      (na pewno nic nie zakładaj w czymkolwiek związanym z PLO BP!!!)
    • atre2 Re: przelewy przez internet 02.01.06, 09:05
      Ja mam porównanie, bo mam konto w mbank i Lukas bank. To drugie bardziej mi
      leży. Wolę token, jak karteczki z hasłami. Po drugie w lukasie (e-konto pro)
      przelewy są bezpłatne. W m-bank 0,50 zł.
      W lukasie mam jeszcze dodatkowo darmowy pakiet assistance na naprawy sprzetu
      AGD i RTV i inne takie. Poza tym najwyższe oprocentowanie konta. Pzdr.
    • bwportal.pl Re: przelewy przez internet 02.01.06, 15:15
      > Ktore najlepsze

To znaczy? mBank jest niezly ale jak masz duzo przelewow to zaloz w Lukasie lub Multibanku, tam za miesieczna oplate masz darmowe przelewy.

> najbezpieczniejsze

Wszystkie sa bezpieczne tak jak najslabsze ogniwo zabezpieczen... TY. Uzywaj programu antywirusowego, firewalla, programow usowajacych spyware (np. Ad-aware), nie zapisuj niewiadomoczego, nie uruchamiaj podejrzanych plikow, nie uzywaj Internet Explorera (najwyzej nakladki, np. Crazy Browser), nie wchodz na strony bankow z odnosnikow w e-mailach, nie podawaj nikomu hasla (nawet jak cie "bank" poprosi), sprawdzaj "kłódki" logujac sie do konta, nie zapisuj hasel w latwo dostepnych miejscach, zapisz nr telefonow do zastrzegania kart, itd... uff :-D
    • link2 mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 12:04
      Posiadam konta w 5 różnych bankach umożliwiających „stały” dostęp przez
      internet. W moim prywatnym rankingu na NAJGORSZY bank w kraju zdecydowanie
      prowadzi mBank.
      Już na samym początku „współpracy” pojawiły się problemy... Wysłałem podpisaną
      umowę o otwarcie rachunku firmowego(2 egz) wydrukowaną (wg. jednoznacznej
      instrukcji) ze strony banku. Za kilka dni (również poleconym) wysłałem kopie
      wszystkich wymaganych załączników (ksero dowodu, NIP, Regon itp.) i... od ponad
      2 lat mam „martwy” rachunek, bo jakaś „panienka” zapomniała wysłać listę kodów
      jednorazowych, wymaganych do aktywacji rachunku i przeprowadzania transakcji on-
      line. Odebrałem po kilkunastu dniach telefon z informacją, że brakuje im...
      umowy (którą odesłano mi już z podpisem pełnomocnika banku:). Bałaganu na tym
      nie koniec...
      „Zachęcony” takim poziomem „bezpieczeństwa” przechowywanych danych postanowiłem
      zrezygnować z usług tego banku. Udałem się w tym celu do centrali w Łodzi i
      odszukałem (z trudem) kierownika działu obsługi klienta. Pan jednak już nie był
      zainteresowany pracą tego popołudnia, bo właśnie wychodził w towarzystwie
      jakiejś (całkiem zgrabnej:), dość skąpo odzianej niewiasty. Obiecał jednak, że
      sprawą zajmie się po powrocie. Obietnicy (chyba) dotrzymał – zadzwonił z
      informacją, że w celu zamknięcia rachunku muszę wypełnić koleny „papier” i
      dostarczyć go do centrali :) Po przemyśleniu sprawy stwierdziłem, że nie będę
      kolejny raz marnował czasu i papieru – do dziś czekam, jak rachunek zostanie
      zlikwidowany przez bank z powodu braku jakichkolwiek operacji. Sprawa jest dla
      mnie dodatkowo „niewygodna”, bo numer „martwego” rachunku musiałem podać w
      zgłoszeniu do Urzędu Skarbowego oraz ZUSu i tam należy zgłosić również
      zamknięcie rachunku. Na szczęście nie zrobiłem nigdy żadnej wpłaty, więc bank
      nie ma z czego pobierać haraczu za prowadzenie tego rachunku – ale to już ich
      problem... Nadal czekam – jeśli dostanę jakieś wezwanie do zapłaty, natychmiast
      kieruję sprawę do Prokuratury, podając w uzasadnieniu zgłoszenia usiłowanie
      wyłudzenia opłat za niewykonaną usługę.

To tyle o prowadzeniu konta firmowego w mBanku – teraz konto prywatne :)

Otwarcie nowego rachunku przebiegło nadzwyczaj sprawnie. Przesłałem dokumenty,
      otrzymałem listę haseł i inne dane dostępowe po kolejnej weryfikacji
      telefonicznej – nie było się do czego przyczepić. Do czasu wszystko wyglądało
      normalnie. Przelewy dochodziły i mogłem płacić za swoje zakupy z Allegro. Nagle
      kilka osób mających rachunek w tym samym banku, zgłosiło mi, że usiłując zrobić
      przelew na moje konto, otrzymują komunikat o jakimś błędzie (blokadzie lub
      braku aktywacji mojego rachunku). Z mojej strony wszystko wyglądało nadal
      normalnie – przelewy „wychodziły”... Zadałem jednak oficjalne pytanie o blokadę
      i czy bank ma zwyczaj informować swoich klientów o takich działaniach... i...
      cisza !
      Skoro tak – postanowiłem (na wszelki wypadek) przeleać własne środki do innego
      banku. Deklarację przelewu wykonywałem w nocy i pomyłkowo podałem zły numer
      rachunku. System on-line umożliwia jednak teoretycznie anulowanie zlecenia
      zanim zostanie ono zaksięgowane. Kolejna sesja była dopiero rano, więc
      spokojnie rozpoczynam procedurę... niecałe 10 minut po zleceniu nie mogłem
      jednak nic zrobić – widziałem tylko komunikat o błędzie (blokada rachunku)...
      Dzwonię więc do całodobowego BOK i dowiaduję się jedynie, że moja reklamacja
      została zarejestrowana, ale przelewu nie da się anulować, bo konto zostało
      zablokowane przez inny dział. Dalsza rozmowa nie miała sensu. Za kilka dni
      wysłałem kolejne zgłoszenie on-line, zadając 3 konkretne pytania :

Temat: [mBank] Rachunki: R84406529
      1. Kiedy "łaskawie" uzyskam odpowiedź na moją reklamację nr. R84406529 !?
      2. Kiedy "firma" odda mi przelew którego nie mogłem anulować z powodu
      nisłusznej blokady konta !?
      3. Dlaczego w serwisie nie ma dostępnego wniosku on-line o zamknięcie rachunku -
      mam dość tego złodziejstwa i braku kompetencji !?

Oto 2 fragmenty odpowiedzi:
      „Uprzejmie informuje, iz regulaminowy termin rozpatrywania reklamacji w mBanku
      wynosi 30 lub 90 dni (90 dla reklamacji transakcji kartowych). Odpowiedz na
      reklamacje otrzyma Pan w tym wlasnie terminie.”... „Nie moge odpowiedziec na
      pytanie oznaczone nr 2 w Panskiej wiadomosci e-mail, poniewaz nie sprecyzowal
      Pan problemu.”

No proszę ! Prowizja za przelew została pobrana automatycznie, a na odpowiedź
      będę czekał... i czekał... i czekał... i chyba się nigdy nie doczekam, bo
      jaśniej już problemu nie da się sprecyzować !
      No chyba, że bardziej zrozumiały będzie język z filmu „Psy” : Co Ty kur...
      wiesz o... bankowości !

Do dziś nie mam innej odpowiedzi i tym samym chyba muszę zapomnieć o zwrocie
      ukradzionej mi kwoty na jaką był zrealizowany (mimo zgłaszanego telefonicznie
      sprzeciwu) nieszczęsny przelew. Rachunku nie likwiduję, przekonany, że po jego
      zamknięciu nigdy już nie odzyskam tej kwoty...

Reasumując:
      Jeśli ktokolwiek ma za dużo zbędnej gotówki i koniecznie chce ją ... stracić,
      proponuję :

A. założenie dowolnego konta w mBanku, lub

B. przekazanie darowizny na moje konto (oby nie w mBanku;)

Efekt będzie podobny = brak prawa do reklamacji i rozsądnej odpowiedzi na
      monity ;)

Życzę wyłącznie trafionych lokat i kokosowych interesów w Nowym Roku

Darek

PS
      Wszystkim ew. zainteresowanym darowizną podam numery kont:
      ING, Inteligo, Multibanku, Nordea... wszędzie poza mBankiem(!)
      • bwportal.pl Re: mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 13:15
        No popatrz, a ja z mBankiem nie mialem ŻADNYCH problemow od 3 lat. A jest to moje podstawowe konto. Mam u nich 4 konta, SFI, eMaklera, KK...
        • link2 Re: mBank - najgorszy !?! 03.01.06, 16:03
          Widocznie miałem pecha :(
          Tylko jakoś czytając forum "Bankowość internetowa" nie czuję się osamotniony w
          tym swoim pechu ;)
          • bwportal.pl Re: mBank - najgorszy !?! 06.01.06, 14:08
            moze bank zaczyna szwankowac jak sie zaczyna od niego wymagac (reklamacje itp.) Ja nie mialem takiej potrzeby.
          • stropss Link2 mBank jest najlepszy !!! 19.01.06, 11:15
            te kilometry wypocin są całkowicie niepotrzebne bo nie na temat !!!
            ty jeszcze nie uzywałeś konta w mBanku - no nie !???
            rozmawiamy o plusach i minusach załozenia konta pod względem jego
            funkcjonalności w trakcie uzywania ! czyli jeśli jeszcze nie rozumiesz o
            opłacalności i wygodzie uzywania !!! konta a takich informacji to ty nie
            potrafisz podać z własnego doświadczenia !!!
      • Gość: juva Re: mBank - najgorszy !?! IP: 195.187.47.* 06.01.06, 14:32
        Masz chyba wyjątkowego pecha. Od 4 lat mam konto w mbanku i nie mam problemów
        jak na razie, a i nie pisz o opłatach za prowadzenie bo takich mbank nie ma,
        jedyna opłata to za przelew - 0,50 zł, ewentualnie jeszcze jakies dodatkowe
        zlecenia jesli ktoś potrzebóje a jak nie to i opłat nie ma.
        • Gość: agga Lukas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:56
          Dzieki za wszystkie rady.Zalozylam e-konto Pro w Lukasie.
          Wg .mnie mieli najciekawsza oferte ,glownie zwracalam uwage na oprocentowanie i
          oplaty.Co do takiego calkiem wirtualnego banku jak m-bank i biorac pod uwage te
          rozne opinie ,jednak sie nie przekonalam.
          Pozdrawiam
          • bwportal.pl Re: Lukas 06.01.06, 23:40
            > Co do takiego calkiem wirtualnego banku jak m-bank i biorac pod uwage te
            > rozne opinie ,jednak sie nie przekonalam.

He, he, dobrze ze nie przeczytalas wczesniej pisanych tu (na forum w innych watkach) opinii o Lukasie, bo tez bys tam nie zalozyla ;-)
            No ale oferte maja ciekawa. Chociaz ja, korzystajac dosyc intensywnie z konta, jeszcze nidy nie zaplacilem wiecej niz 7zl/9zl za przelewy. Moja srednia z ostatnich 4m-cy wynosi 4zl. Wiec na razie bardziej oplaca mi sie placic za przelewy (i miec darmowe konto) niz za konto (i miec darmowe przelewy).
            • dzagaa20 Re: Lukas 09.01.06, 14:34
              a ja mam konto inteligo w pko bp i nie narezkam... przelewy "idą" szybciutko...
              nigdy zadnych problmów
              • arvelli Re: Lukas 09.01.06, 21:31

...zapewne trafne będzie powiedzenie " 40.000.000 polaków i tyleżsamo opinii ...pozdrawiam ...ps. a tak nawiasem to prawda jest zawsze po środku....
          • stropss Lukas hehehe 19.01.06, 11:05
            a szkoda ze w Lukasie ale jak juz będziesz uciekała z Lukasa to pamiętaj o mBanku
            a co "do takiego całkiem wirtualnego banku jak mBank" to jakbyś zajrzała na
            www.mbank.pl to byś przeczytała ze mBank to Bankowość Detaliczna BRE Banku S.A.
            w Łodzi czyli swoje oparcie ma na powaznych podstawach ale to trzeba chcieć
            doczytać
            50 gr za przelew nie rujnuje kieszeni obojętnie ile tych przelewów się wysyła a
            chyba wszystkie banki będą miały jakieś opłaty za to - czy wprost czy to ukryte
            • Gość: mmamadziupeta Re: Lukas hehehe IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.15, 07:52
              a ja nie place 50 gr za przelewy korzystajac z mbanku
              wiec nizle z was osly skoro placicie buhahahahaha
    • doradca1988 Re: przelewy przez internet 27.01.15, 13:20
      Najlepsze znaczy najtańsze, proponuję Meritum Bank. Wszystkie przelewy przez internet za darmo, bankomaty za darmo. Konto można założyć przez internet lub bezpośrednio w placówce bankowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka