Gość: majka IP: *.ht.pl 16.10.01, 17:42 Czy za ksiazeczki mieszkaniowe PKO istnieje jeszcze cos takiego jak premia gwarancyjna na zakup mieszkania?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: premia gwarancyjna IP: 160.83.32.* 18.10.01, 17:02 Oczywiscie. Zalezy, czy na wolnym rynku (tak), czy od spoldzielni, zakladu itp. (nie), czy sama lub z mezem (tak), czy z kims na wspolwasnosc (nie). P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: premia gwarancyjna IP: *.ht.pl 18.10.01, 21:19 Powiedzmy ze chcialabym odkupic mieszkanie od mojej babci, czy w takim wypadku ta premia obowiazuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re: premia gwarancyjna IP: *.mcps.com 19.10.01, 09:59 Premia nie przysluguje przy nabyciu miaszkania na rynku wtornym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: premia gwarancyjna IP: *.ch.pwr.wroc.pl 21.10.01, 01:55 Oczywiscie, ze przysluguje - sam wyprobowalem :) Nie przysluguje ulga podatkowa Gość portalu: Gero napisał(a): > Premia nie przysluguje przy nabyciu miaszkania na rynku wtornym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: premia gwarancyjna IP: *.polkomtel.com.pl 19.11.01, 16:24 Wczoraj byłam z moją książeczką mieszkaniową w PKO, oczywiście, że premia przysługuje przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 20.11.01, 12:38 To moze moj przyklad: Ksiazeczke zaozyli mi rodzice w 82-83r. wplacali systematycznie i uzbieralo sie ok.6000-7000zl. ze wszystkimi dodatkami dostalem w zeszlym roku ok. 16000-17000 czyli ok. 3 razy wiecej niz wklad. czy ktos z was moze mi wytlumaczyc dlaczego tak malo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: premia gwarancyjna IP: *.dialup.medianet.pl 20.11.01, 13:33 Gość portalu: b. napisał(a): > To moze moj przyklad: > Ksiazeczke zaozyli mi rodzice w 82-83r. > wplacali systematycznie i uzbieralo sie ok.6000-7000zl. > ze wszystkimi dodatkami dostalem w zeszlym roku ok. 16000-17000 czyli ok. 3 > razy wiecej niz wklad. czy ktos z was moze mi wytlumaczyc dlaczego tak malo? No właśnie. Ja też ostatnio zlikwidowałam książeczkę i otrzymałam premię gwarancyjną. Premia była na równi z wkładem (wkłąd mały). Gdzie można sprawdzić jak PKO to wylicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 20.11.01, 17:11 Mam wzor wedlug ktorego ksiazeczka jest rozliczana /w dzienniku ustaw/, lecz potrzebne sa dane typu: koszt m2 kwartalnie, oprocentowanie tez kwartalnie itp. dlatego chyba nie ma sensu od tej strony zagladac. trzeba nam osoby ktora w tym jest biegla, albo podobny problem probowala rozwiazac. Tak wiec wypada czekac na pomoc, na razie jest nas dwoje, moze jak bedzie nas wiecej to zrobimy zrzutke na prawnika i ..... Odpowiedz Link Zgłoś
m.ina Re: premia gwarancyjna 21.11.01, 15:16 Premię można odebrać w momencie zakupu mieszkania (nie ma znaczenia czy nowego, czy na rynku wtórnym) lub po prostu zlikwidować książeczkę bez kupowania mieszkania. W pierwszym przypadku premia zostaje obliczana na podstawie wysokości wpłat, regularności, czasu oszczędzania i inne takie. Generalnia zagadka i nigdy nie można przewidzieć ile się dostanie. W przypadku, gdy ktoś decyduje się na zlikwidowanie książeczki bez kupowania mieszkania dostanie śmiesznie małe pieniądze i zupełnie nie opłaca się tego robić. Ciekawe jest to, że można za jednym zamachem (w przypadku nabycia jednego mieszkania) zlikwidować kilka książeczek. Ja z mężem zlikwidowaliśmy 3 (np. za jedną dostaliśmy 17tys. a za drugą 45tys. a wcale suma wyjściowa na pierwszej z książeczek nie była 3xmniejsza niż na drugiej). Książeczki od rodziny można "przepisywać" na siebie, czyli dokonać cesji. Kosztuje to ok. 50zł. Ina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 22.11.01, 12:14 > Ja z mężem zlikwidowaliśmy 3 (np. za > jedną dostaliśmy 17tys. a za drugą 45tys. a wcale suma wyjściowa na pierwszej z > > książeczek nie była 3xmniejsza niż na drugiej). Książeczki od rodziny > można "przepisywać" na siebie, czyli dokonać cesji. Kosztuje to ok. 50zł. > Ina No wlasnie czy niezastanawiala cie ta roznica? skoro sumy (jak piszesz) byly podobne, moze okres oszczedzania inny? Odpowiedz Link Zgłoś
m.ina Re: premia gwarancyjna 23.11.01, 10:17 Oczywiście też spytałam się dlaczego jest taka różnica w wysokości naliczonej premii i okazało się, że na książeczkę, z której dostaliśmy mniej pieniędzy wpłynęła jednorazowa, duża kwota; natomiast na drugą książeczkę wpłaty (małe) były dokonywane regularnie przez długi okres czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: premia gwarancyjna IP: 158.66.113.* 18.12.01, 11:41 Wlasnie dowiedzialam sie czegos malo przyjemnego - premie gwarancyjne przysluguja i sa naliczane (ponoc!) tylko do 1990 r, czyli przez ostatnie 11 lat wplacone pieniadze przyniosa Ci jedynie zysk w postaci: kwota nominalna plus ok 5% odestek na rok. Czy ktos moze to potwierdzic? Tak PANI W OKIENKU wyliczyla ksiazeczke mojego brata - za 12 lat oszczedzania premia gwarancyjna w wysokosci 200 zl przy wkladzie ok 2000. Nawet mi sie nie chce tego komentowac, bo musialabym zaczac klac jak szewc. Odpowiedz Link Zgłoś