Dodaj do ulubionych

premia gwarancyjna

IP: *.ht.pl 16.10.01, 17:42
Czy za ksiazeczki mieszkaniowe PKO istnieje jeszcze cos takiego jak premia
gwarancyjna na zakup mieszkania??
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: premia gwarancyjna IP: 160.83.32.* 18.10.01, 17:02
      Oczywiscie. Zalezy, czy na wolnym rynku (tak), czy od spoldzielni, zakladu itp.
      (nie), czy sama lub z mezem (tak), czy z kims na wspolwasnosc (nie).
      P.
      • Gość: .. Re: premia gwarancyjna IP: *.ht.pl 18.10.01, 21:19
        Powiedzmy ze chcialabym odkupic mieszkanie od mojej babci, czy w takim wypadku
        ta premia obowiazuje??
        • Gość: Gero Re: premia gwarancyjna IP: *.mcps.com 19.10.01, 09:59
          Premia nie przysluguje przy nabyciu miaszkania na rynku wtornym.
          • Gość: Ja Re: premia gwarancyjna IP: *.ch.pwr.wroc.pl 21.10.01, 01:55
            Oczywiscie, ze przysluguje - sam wyprobowalem :)
            Nie przysluguje ulga podatkowa

Gość portalu: Gero napisał(a):

> Premia nie przysluguje przy nabyciu miaszkania na rynku wtornym.

• Gość: ap Re: premia gwarancyjna IP: *.polkomtel.com.pl 19.11.01, 16:24
              Wczoraj byłam z moją książeczką mieszkaniową w PKO, oczywiście, że premia
              przysługuje przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym.
    • Gość: b. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 20.11.01, 12:38
      To moze moj przyklad:
      Ksiazeczke zaozyli mi rodzice w 82-83r.
      wplacali systematycznie i uzbieralo sie ok.6000-7000zl.
      ze wszystkimi dodatkami dostalem w zeszlym roku ok. 16000-17000 czyli ok. 3
      razy wiecej niz wklad. czy ktos z was moze mi wytlumaczyc dlaczego tak malo?
      • Gość: kasia Re: premia gwarancyjna IP: *.dialup.medianet.pl 20.11.01, 13:33
        Gość portalu: b. napisał(a):

> To moze moj przyklad:
        > Ksiazeczke zaozyli mi rodzice w 82-83r.
        > wplacali systematycznie i uzbieralo sie ok.6000-7000zl.
        > ze wszystkimi dodatkami dostalem w zeszlym roku ok. 16000-17000 czyli ok. 3
        > razy wiecej niz wklad. czy ktos z was moze mi wytlumaczyc dlaczego tak malo?

No właśnie. Ja też ostatnio zlikwidowałam książeczkę i otrzymałam premię
        gwarancyjną. Premia była na równi z wkładem (wkłąd mały). Gdzie można sprawdzić
        jak PKO to wylicza?
        • Gość: B. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 20.11.01, 17:11
          Mam wzor wedlug ktorego ksiazeczka jest rozliczana /w dzienniku ustaw/, lecz
          potrzebne sa dane typu: koszt m2 kwartalnie, oprocentowanie tez kwartalnie itp.
          dlatego chyba nie ma sensu od tej strony zagladac. trzeba nam osoby ktora w tym
          jest biegla, albo podobny problem probowala rozwiazac.
          Tak wiec wypada czekac na pomoc, na razie jest nas dwoje, moze jak bedzie nas
          wiecej to zrobimy zrzutke na prawnika i .....
    • m.ina Re: premia gwarancyjna 21.11.01, 15:16
      Premię można odebrać w momencie zakupu mieszkania (nie ma znaczenia czy
      nowego, czy na rynku wtórnym) lub po prostu zlikwidować książeczkę bez
      kupowania mieszkania.
      W pierwszym przypadku premia zostaje obliczana na podstawie wysokości wpłat,
      regularności, czasu oszczędzania i inne takie. Generalnia zagadka i nigdy nie
      można przewidzieć ile się dostanie.
      W przypadku, gdy ktoś decyduje się na zlikwidowanie książeczki bez kupowania
      mieszkania dostanie śmiesznie małe pieniądze i zupełnie nie opłaca się tego
      robić.
      Ciekawe jest to, że można za jednym zamachem (w przypadku nabycia jednego
      mieszkania) zlikwidować kilka książeczek. Ja z mężem zlikwidowaliśmy 3 (np. za
      jedną dostaliśmy 17tys. a za drugą 45tys. a wcale suma wyjściowa na pierwszej z
      książeczek nie była 3xmniejsza niż na drugiej). Książeczki od rodziny
      można "przepisywać" na siebie, czyli dokonać cesji. Kosztuje to ok. 50zł.
      Ina
      • Gość: b. Re: premia gwarancyjna IP: 192.168.10.* 22.11.01, 12:14
        > Ja z mężem zlikwidowaliśmy 3 (np. za
        > jedną dostaliśmy 17tys. a za drugą 45tys. a wcale suma wyjściowa na pierwszej z
        >
        > książeczek nie była 3xmniejsza niż na drugiej). Książeczki od rodziny
        > można "przepisywać" na siebie, czyli dokonać cesji. Kosztuje to ok. 50zł.
        > Ina
        No wlasnie czy niezastanawiala cie ta roznica? skoro sumy (jak piszesz) byly
        podobne, moze okres oszczedzania inny?

• m.ina Re: premia gwarancyjna 23.11.01, 10:17
          Oczywiście też spytałam się dlaczego jest taka różnica w wysokości naliczonej
          premii i okazało się, że na książeczkę, z której dostaliśmy mniej pieniędzy
          wpłynęła jednorazowa, duża kwota; natomiast na drugą książeczkę wpłaty (małe)
          były dokonywane regularnie przez długi okres czasu.
    • Gość: Nina Re: premia gwarancyjna IP: 158.66.113.* 18.12.01, 11:41
      Wlasnie dowiedzialam sie czegos malo przyjemnego - premie gwarancyjne
      przysluguja i sa naliczane (ponoc!) tylko do 1990 r, czyli przez ostatnie 11
      lat wplacone pieniadze przyniosa Ci jedynie zysk w postaci: kwota nominalna
      plus ok 5% odestek na rok. Czy ktos moze to potwierdzic? Tak PANI W OKIENKU
      wyliczyla ksiazeczke mojego brata - za 12 lat oszczedzania premia gwarancyjna w
      wysokosci 200 zl przy wkladzie ok 2000. Nawet mi sie nie chce tego komentowac,
      bo musialabym zaczac klac jak szewc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka