11.01.03, 16:04
witam
niedawno znalazłem w sieci tekst którego autor pisał jak to latwo
kogo� okra�c - wystarczy znac numer konta firmowego , podrobic podpis ,
dorobic sobie pieczštke i już można zrobic sobie zakupy na czyj� koszt
- wystarczy zanie�c do banku podrobione polecenie przelewu a po jego realizacji i�c z potwierdzeniem do sklepu . przyznam że my�le o założeniu własnej firmy i taka perspektywa troche mnie zdeprymowała .
czy rzeczywi�cie system bankowy jest tak dziurawy ? czy taka sytuacja jest możliwa ?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: przelewy 11.01.03, 23:36
      Witam!

Wydaje mi się, że jest to jedna z powieści „dla niegrzecznych dzieci”. Owszem,
      coś takiego mogło się zdarzyć, ale tylko i wyłącznie w wyniku zaniedbania
      pracownika banku.
      Przed wykonaniem przelewu, pracownik ma obowiązek nas wylegitymować (właściwie
      zawsze przed wykonaniem jakiejkolwiek operacji na naszym koncie musi sprawdzić
      naszą tożsamość).
      Dlatego nie przejmowałbym się tą publikacją. Jeśli tylko „pilnuje” Pan swój
      dowód osobisty, a w razie jego zgubienia/kradzieży zgłasza to na policję – nie
      ma się czego obawiać.

Pozdrawiam serdecznie.

MM
      • adler72 Re: przelewy 13.01.03, 20:36
        witam
        czyli z tego co pan napisał wynika że wszystkie przelewy
        w firmie będę musiał załatwiać osobiście - nie mogę w tym celu wysłać
        pracownika ? bo jeśli tak to rzeczywiście jest to bezpieczne ale niezbyt
        wygodne i w takim wypadku zdecyduje się na konto wirtualne
        pozdrawiam
        • michal.macierzynski Re: przelewy 14.01.03, 20:07
          > czyli z tego co pan napisał wynika że wszystkie przelewy
          > w firmie będę musiał załatwiać osobiście - nie mogę w tym celu wysłać
          > pracownika ? bo jeśli tak to rzeczywiście jest to bezpieczne ale niezbyt
          > wygodne i w takim wypadku zdecyduje się na konto wirtualne
          > pozdrawiam

Witam!
          Przelewy będzie mógł wykonywać zarówno Pan osobiście lub pełnomocnik wyznaczony
          przez Pana (na przykład pracownik). Oczywiście przy zakładaniu pełnomocnictwa
          określa Pan zakres jego kompetencji.
          Dla firm praktycznie każdy bank oferuje system home-bankingu, który umożliwia
          wykonywanie przelewu bezpośrednio z Pana komputera, bez konieczności
          odwiedzania placówki.
          Takie systemu są dużo bardziej rozbudowane od tych znanych z bankowości
          internetowej, umożliwiają wykonanie nawet najbardziej zaawansowanych czynności.

Pozdrawiam serdecznie!

MM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka