Gość: JA-no IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.08.06, 18:29 Doradźcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Re: PPE czy IKE ? IP: *.chello.pl 05.08.06, 18:31 Przydałoby sie cos wiecej wiedziec. Jakie masz oczekiwania, horyzont czasowy, a może odpuscic sobie IKE. Napisz cos wiecej łatwiej bedzie odpowiedziec. Pozdrawiam Tomasz Bar www.finanseosobiste.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA-no Re: PPE czy IKE ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.08.06, 18:38 Horyzont: 20-25 lat, dodatkowa emerytura z III filara, stan rodzinny: 2+1 (od niedawna :-)). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: PPE czy IKE ? IP: *.chello.pl 05.08.06, 22:22 Witam teraz lepiej. polecam spokojną lekturę mojego serwisu w tym o planach regularnego oszczedzania. Czemu pytasz o PPE, to program emerytalny prowadzony przez pracodawce dla pracowników, pewien sposób na zwiazanie pracownika z firma. Choc w obecnych czasach niezbyt trafiony. Jak dla mnie przynajmniej. Dzis nie pracujesz dla PPE tylko dla dobrej pensji i warunków pracy. PPE nie powinien Cie trzymać w żadnej firmie. Co do IKE to kiepska sprawa. Dużo ograniczen, mało korzyści. Mała kwota do odłożenia -3500 zl rocznie. Zamrożone aktywa do wieku emerytalnego. Jedyna zacheta jest zwolnienie z podatku Belki. Jednak nie jest on pewny bo juz były glosy o jego zniesieniu. Poki trwa hossa na GPW podatek przynosi zyski do budzetu ale jak sie skonczy to moga go zniesc bo zyskow nie bedzie a ludziom bedzie brakowalo zachet do powrotu na parkiet. Mniemam ze masz ok 30 tki, wiec masz czas. Trzeba sie troche podszkolic samemu oszczedzac poprzez TFI zamiast dac sie wrobic w IKE. Papier podpiszesz i klops. Pieniadze nie do ruszenia. Efektywnośc marna i zalezna od GPW. Tyle samo mozesz zarobic sama nie dajac przy okazji zarobic instytucjom. Zastanów sie dobrze. Poczytaj i lepiej juz wybierz plan oszczedzania na 5lat. Zobacz jakie dał wyniki o zdecyduj co dalej. Nie zamrażaj pieniedzy. Skoro masz maluszka w rodzinie plan regularnego oszczedzania po te 100 zł na m- c bylby niezły. www.finanseosobiste.pl/content/view/118/33/ Rozsadku życze i pozdrawiam Tomasz Bar www.finanseosobiste.pl Odpowiedz Link Zgłoś