Gość: Wanda IP: *.net81.citysat.com.pl 29.11.06, 10:15 Mam pytanie , czy jezeli wynajme mieszkanie za opłacanie czynszu to kwota ta stanowi moj dochod i podlega opodatkowaniu?Wanda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greggi Re: Wynajem mieszkania IP: 83.238.15.* 29.11.06, 11:50 tak, wg stawki podatkowej i dzieki temu można szybko wpaść w wyższy próg , chyba ze jest się na ryczałcie ale z tego co wiem mają go zlikwidować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: Wynajem mieszkania IP: 194.150.166.* 29.11.06, 13:17 Tak, stanowi dochód. Koszty czynszu stanowią koszt uzyskania przychodu. Bilans podatkowy na "0". Oczywiście z wyjątkiem możliwego wpadnięcia w wyższy próg podatkowy. Można też ryczałtem 10% przychodu. Do wyboru do koloru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Wynajem mieszkania IP: *.net81.citysat.com.pl 29.11.06, 17:27 Podbijam. Odpowiedz Link Zgłoś
reni_78 wg moich doświadczeń 01.12.06, 11:28 my wynajmujemy mieszkanie legalnie, z umową na piśmie i zameldowaniem tymczasowym właścicielce płacimy raz w miesiącu, z góry z kwoty, którą jej dajemy, sama opłaca czynsz podatek rozlicza od całej kwoty, którą od nas dostaje tak więc wychodzi, że pieniądze za czynsz, też są opodatkowane ale myślę, że jeśli chcesz wynająć mieszkanie tylko za rachunki, na zasadzie nie muszę sama utrzymywać mieszkania w którym nie mieszkam i nie mam na nim zadłużenia, to na mój rozumek, jest to tzw. "przypilnowanie" - moja koleżanka w ten sposób mieszkała w mieszkaniu szwagra, który wyjechał na trzy lata za granicę - a w dzisiejszych czasach można być właścicielem kilku mieszkań, i tylko od Ciebie zależy w którym mieszkasz Ty, a w którym np. Dzieci czy Rodzice a może byłoby wyjściem spisać umowę, że odstępne wynosi 0zł, z adnotacją, iż lokatorzy zobowiązują się do utrzymania mieszkania w stanie nie gorszym niż na niego weszli i do terminowego regulowania należności związanych z utrzymaniem tego mieszkania, i wypisać konkrety - gaz, prąd, woda, czynsz do spółdzielni, abonament tv, abonament tp... (taką sytuację miałam kilka lat temu, gdy wyjechałam na studia do innego miasta) jeśli odstępne będzie np. 250zł, bo czynsz wynosi 230zł, który Ty będziesz opłacać, to w sytuacji np. straty pracy nie będzie Ci się należał zasiłek dla bezrobotnych, ponieważ wykazujesz dochód - nie wiem, czy nadal tak jest, ale ponad dwa lata temu nasi znajomi rozwiązali z tego powodu umowę pisemną i przeszli na umowę ustną pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do reni_78 IP: *.net81.citysat.com.pl 01.12.06, 11:49 Jezeli ktos wynajmnie swoje mieszkanie TYLKO za czynsz + media to przeciez tez osiągnie z tego tytułu dochód . Gdyby nawet w tym mieszkaniu nie mieszkal to czynsz i tak musiałby płacic .Wynajmowanie ''po kosztach '' to oczywisty dochód bo nie Ty płacisz te koszty. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: do reni_78 IP: 194.150.166.* 01.12.06, 12:51 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Jezeli ktos wynajmnie swoje mieszkanie TYLKO za czynsz + media to przeciez tez > > osiągnie z tego tytułu dochód . Przychód czy dochód. To w _prawie_podatkowym_ bynajmniej nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do reni_78 IP: *.net81.citysat.com.pl 01.12.06, 13:21 Oczywiście chodziło mu tak jak napisałam o dochód.Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
reni_78 szczerze mówiąc... 01.12.06, 13:58 to zawsze byłam po stronie lokatora a właścicieli o te kwestie nie pytałam, oni sami też często nie mówili myślę, że wynajem to jednak bardzo często dzika kwestia i nigdzie nie zalegalizowana wiele osób wogóle tego nie zgłasza i nie daje nawet zameldowania tymczasowego nie umiem, w takim razie odpowiedzieć rzeczowo na Twoje pytanie jedyne, co mogę podpowiedzieć, to może telefon do... US ? z czym bym była też bardzo ostrożna bo znam osoby np. opiekunki do dziecka, studentów korepetytorów, które chcąc być uczciwe zgłaszały się do US i bardzo źle na tym wychodziły, argumenty urzędników: "coś tu napewno jest nie tak, bo normalnie nikt takich nam rzeczy nie zgłasza" - i zrób tu coś na prawo... przykro mi, ale chciałam dobrze... wyszło jak zawsze ;)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Wynajem mieszkania IP: *.u.mcnet.pl 05.12.06, 16:30 Cos takiego znalazlem: dom.gazeta.pl/prawo/1,68408,2467479.html?as=2&ias=2&startsz=x Co jest przychodem z najmu Pod koniec marca tego roku Ministerstwo Finansów wysłało do izb i urzędów skarbowych nową interpretację przychodu. Brzmi ona: "Podstawą generowania przychodów z tytułu najmu jest zawarcie pomiędzy stronami stosownej umowy. Strony umowy określają w niej wysokość czynszu. Czynsz ten stanowi przysporzenie majątkowe wynajmującego, a tym samym generuje przychód w rozumieniu podatkowym". MF precyzuje również, co nie jest obciążone podatkiem: "składnikiem przychodu osiąganego z najmu przez wynajmującego nie będą natomiast ponoszone przez najemcę wydatki (opłaty) związane z przedmiotem najmu (przykładowo opłaty związane z lokalem, takie jak: czynsz uiszczany w spółdzielni lub wspólnocie mieszkaniowej, abonament za istniejące w tym lokalu media oraz inne opłaty ustalane ryczałtowo, jak również opłaty za rozmowy telefoniczne przeprowadzane z aparatu zainstalowanego w wynajmowanym lokalu, wodę, energię elektryczną oraz gaz, które nie są ustalane w sposób ryczałtowy), jeżeli z umowy wynika, że najemca jest zobowiązany do ich ponoszenia". W nowej interpretacji MF oparło się na art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz orzecznictwie NSA, który wielokrotnie twierdził, że przychód powstaje jedynie wówczas, gdy ma miejsce przysporzenie majątkowe. Interpretację wydano w trybie art. 14 ordynacji podatkowej. Oznacza to, że wiąże ona organy podatkowe, a zastosowanie się do niej nie może szkodzić podatnikowi. Wiec płaci sie podatek od tego co jest na umowie, jesli masz w umowie napisane ,ze lokatorzy płacą czynsz to nie jest obciążony podatkiem Odpowiedz Link Zgłoś