Dodaj do ulubionych

Alimenty ! pomóżcie

04.01.07, 11:19
a ja mam pytanie: mianowicie: czy dziecku przysługują alimenty gdy jego matka
wychodzi za mąż i zmienia nazwisko? dziecko nigdy nie nosiło nazwiska ojego
partnera, widniał on jedynie jako ojciec. zasądzono alimenty w wysokości 200
zł. czy teraz kiedy ta kobieta zalozyła rodzine zmieniała nazwisko i jej mąż
adoptował to dziecko to czy przysługują nadal te alimenty i czy ma np. prawo
o podwyższenie ich w przyszłości?
Obserwuj wątek
    • Gość: a.swistak Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:38
      Zalezy co masz na mysli pisząc adoptował.

Jezeli zostałeś pozbawiony praw rodzicielskich i adopcja była przeprowadzona
      przez sąd to chyba już alimentów płacic nie musisz. Ale moge sie mylic.

Zmiana nazwiska nic do sprawy nie wnosi. Jezeli matka dziecka wyszła za mąż za
      bogatego faceta to moszesz ewentualnie wnieść sprawe o obnizenie alimentów ze
      względu na poprawe sytuacji materialnej zony i co z tym idzie dziecka
    • Gość: temida Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 17:42
      przeciez to TWOJE dziecko ,dlaczego chcesz je okradać?
      • martoolla Re: Alimenty ! pomóżcie 10.01.07, 20:27
        to nie moje dziecko!!! czytj uważnie!!1 i chodzi o to że ta kobieta ma teraz
        zarąbistą sytuacje finansowa i nie tylko, a pieniądze mozna spożytkowac inaczej
        NA DZIECKO a nie na jej kosmetyki!!!!!!!!1
        • Gość: temida Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.icpnet.pl 10.01.07, 23:33
          dobrze ,to dziecko twojego kolegi.zarąbista sytuacja matki dziecka nie zwalnia
          reproduktora od łozenia marnych paru zlotych na SWOJE dziecko
          • Gość: martoolla Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:37
            nie nazywaj tak mojego partnera!!!! nie życzę sobie!!!!poza tym nie znasz laski
            to nie gadaj!!! sa wyrodni ojcowie ale i są MATKI- K...WY które chca zedrzeć
            kasę jak sie tylko da=>w ciągu 4 lat urodzic 3 dzieci i każde ma innego ojca,
            za ostatniego wyszła za mąż, miec 2 samochody wyrąbana chawirę. ja nie żądam
            żeby przestał płacic, bo tego nie zrobie, nie chce żle dla dziecka, wkurza mni
            etylko ta laska. OT cały problem na przyszłośc :)
            • agatka_s Re: Alimenty ! pomóżcie 12.01.07, 13:58
              A czy gdyby twoj partner opiekowal sie dzieckiem, to myslisz ze dalby rade to
              zrobic za 200 zl miesiecznie ?

Czy gdybys ty miala dziecko, utrzymalabys je z tyle ?
              • Gość: martoolla Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 22:32
                JASNE ZE DZIECKA NIE UTRZYMASZ ZA DWIE STÓWY PO RAZ KOLEJNY MÓWIĘ!!! JA NIE
                CHCĘ DZIECKU ODBIERAĆ PIENIĘDZY!!! NIE CHCĘ SPONSOROWAĆ NP.KOSMETYKÓW TEJ
                KOBIETY!!! A POZA TYM I TAK NAP EWNO WIĘCEJ WYDAJEMY MY NA TO DZIECKO NIZ ONA+
                JESZCZE DOSTAJE TE DWIE STÓWKI, SAMO PRZEDSZKOLE NASTĘPNE 200ZŁ MIESIECZNIE,
                ZAWÓZ -PRZYWÓZ JA LUB MÓJ FACET. ODKĄD JESTEM Z MOIM PARTNEREM ANI RAZU NIE
                BYŁA Z DZIECKIEM U LEKARZA CO ZA TYM IDZIE NIE PŁACI ZA LEKI. WIĘC ZAPYTAŁAM
                CZY SIE NALEZY BO JAK NIE TO MY TE 200 SPOŻYTKUJEMY INACZEJ NA DZIECKO A NIE
                NA JAK JUZ WSPOMNIAŁAM ZACHCIANKI TEJ KOBIETY. POZADRAWIAM
                • Gość: a.swistak Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 08:44
                  Jezeli ta laksa ma bogatego męża to Twój partner może wystąpić do sądu o
                  obnizenie alimentów lub ich zniesienie z powodu znaczącej poprawy sytuacji
                  materialnej matki dziecka, tym bardziej jezeli twój partner mało zarabia.

Jezeli to udowodni to napewno sąd przyzna racje partnerowi

• Gość: agatka_s Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.aster.pl 13.01.07, 10:25
                    sad napewno zasadzi zeby te 200 zl to placila ta laska partnerowi, no co w
                    koncu ma taka za...sta sytuacje finansowa i bogatego meza, niech placi....

Boze co to za ojciec ktory uwaza ze 200 zl miesiecznie na dziecko to zbyt
                    wygorowana kwota ??? Proponuje wziac dziecko na jakis czas do siebie i
                    przekonac sie ile kosztuje (pieniedzy i wysilku, czasu) opieka nad dzieckiem.

A tak w ogole to laska jak ma ochote to moze i miliony wydawac na kosmetyki, i
                    tobie nic do tego. My tu mowimy o obowiazku UTRZYMYWANIA DZIECKA-wlasnego
                    dziecka. Poprostu zenujace i beznadziejne uchylac sie od obowiazkow wzgledem
                    swego dziecka. wstyd
                    • Gość: martoolla Re: Alimenty ! pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:37
                      wszyscy sie uwzieli!!! a czy ona nie ma obowiązku utrzymywania dziecka- i komu
                      ty mówisz żeby się wstydził? to nie moje dziecko a robie dla niego więcej niż
                      ona .tu jest troche głupia raczej MORALNA SPRAWA i namawiam właśnie mojego
                      partnera na walke o Małą, gdyż niby widzenia ma tylko w weekend a dziecko i tak
                      jest u nas 5 dni w tygodniu bo ONA NIE MA CZASU BO KOSMETYCZKA ITP.ZROBIĆ
                      SOBIE TRÓJKĘ DZIECIAKÓW OD DWÓCH OJCÓW CIĄGNĄĆ KASĘ Z TRZECIM SIE HAJTNĄĆ A I
                      TAK JĄ GÓWNO OBCHODZĄ TE DZIECI=> BARDZO FAJNIE :). poza tym juz radziliśmy sie
                      prawnika i nadając dziecku nazwisko jej męża nastąpiło przysposobienie więc
                      jakby nie było i on również ma obowiązek utrzymywania dziecka ( swojego ,
                      Naszego i jezcze jednego)! nikt tu Moja Droga sie nie uchyla od obowiązków. a
                      Ciebie nie wkurzałoby gdybyś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka