Dodaj do ulubionych

Spłata rat po śmierci osoby

21.02.07, 09:42
Witam,
Moja babcia w zeszłym roku wzięła na raty (Lukas) lodówkę. Niestety w
ubiegłym miesiącu zmarła. Zastanawiam się co z pozostałymi trzema/czterema
ratami, które pozostały niezapłacone. Nie było żyrantów, raty wzięła na
siebie, mimo że ja jestem formalnie właścicielem mieszkania. Jaka jest
procedura?
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Spłata rat po śmierci osoby 21.02.07, 10:59
      przeczytaj dokladnie warunki umowy-powinien byc stosowny paragraf dot.takiej
      sytuacji.
    • Gość: kaqkaba Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.gapp.pl 21.02.07, 11:36
      A kto nabył spadek i jak.
      • Gość: MM Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:14
        a jak jest kilku spadkobierców i trwa to np 5 lat ??
    • homer1981 Re: Spłata rat po śmierci osoby 21.02.07, 19:01
      Właścicielem mieszkania jestem od 2000r. Przeszło ono na moją własnośc na
      zasadzie aktu darowizny.
    • Gość: michu Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.softlab.gda.pl 21.02.07, 19:34
      Nie jest ważne, kto jest właścicielem mieszkania i takie tam. Dług staje się po
      smierci częścią masy spadkowej i podlega dziedziczeniu na ogólnych zasadach.
      Dług będą więc musieli spłacić spadkobiercy. Wbrew powszechnemu mniemaniu,
      śmierć Kredytobiorcy nie kończy sprawy długu, a banki takich długów nie
      umarzają, bo i dlaczego - lodóweczka chłodzi nadal, prawda?
      • Gość: MM Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 22:15
        ''Dług będą więc musieli spłacić spadkobiercy''
        ale prawni spadkobiercy , a jak nie ma sprawy sądowej o spadek ?
        Pytam, bo sam mam problem , spadkobierców jest dwóch i żaden nie zrzeka się
        spadku - zgon dłużnika nastąpił 5 miesięcy temu więc na jakiej zasadzie
        wierzyciel będzie chciał zassać tą kasę z kredytu ?? jak nie ma spadku bo
        nikomu się nie śpieszy z tym ???
        • Gość: kaqkaba Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.gapp.pl 22.02.07, 08:44
          Kurde to rodzina chyba jest. Kto bierze lodówkę spłaca resztę rat i tyle.
          Jak nie to Ci którzy obejmą spadek w takich samych proporcjach spłacają dług.
          • Gość: MM Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 21:03
            no tak tylko jednego stać a drugi bezrobotny a mieszkają razem więc to nie
            takie proste
    • Gość: kol Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.crowley.pl 22.02.07, 14:38
      Przeprowadzić postępowanie spadkowe w ciągu sześciu m-cy od zgonu i odrzucić
      spadek.Jeżeli terminy "gonią" iść do notariusz i za 20zł odrzucić spadek.
      • Gość: Paweł Z. Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.dint.wroc.pl 22.02.07, 14:42
        Tylko że wtedy bank zabiera lodówkę.
        • Gość: kol Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.crowley.pl 22.02.07, 15:30
          Trzeba skalkulować co się opłaca:parę rat za lodówkę,czy postępowanie spadkowe,w
          tym bezcenny czas na chodzenie po urzędach.
    • Gość: bzzz Re: Spłata rat po śmierci osoby IP: *.acn.waw.pl 22.02.07, 21:50
      Jeśli użytkujesz lodówkę, uczciwość nakazywałaby ją spłacić, a nie kombinować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka