wiola87 23.03.07, 14:59 Dzień Dobry Prosz mi powiedziec czy zapłace podatek od darowizny, która dostałam w 2007r od swojego taty (w wysokości 40 tys zł)? Pytałam w dwóch US i oczywiście dostałam dwie rozbiezne odp. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_welsyng Re: Darowizna 31.03.07, 21:38 Jeśli zostały spełnione warunki określone w art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn, tzn. zgłosi Pani fakt otrzymania darowizny pieniężnej od taty w terminie miesiąca od dnia jej otrzymania właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego oraz udokumentuje Pani otrzymanie tych pieniędzy dowodem przekazania na Pani rachunek bankowy (jako nabywcy) albo Pani rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym, to kwota pieniędzy otrzymana w drodze darowizny od taty będzie całkowicie wolna od podatku od spadków i darowizn. Gdyby zdarzyło się, że o darowiźnie dowiedziałaby się Pani już po upływie powyższego terminu i uprawdopodobniłaby Pani fakt późniejszego powzięcia wiadomości o nabyciu pieniędzy od taty w tej formie, to całkowite zwolnienie z opodatkowania ma zastosowanie, gdy zgłosi Pani tą darowiznę naczelnikowi urzędu skarbowego nie później niż w terminie miesiąca od dnia, w którym dowiedziała się Pani o jej dokonaniu. Jeśli warunki te nie zostaną spełnione, do opodatkowania tej darowizny będą miały zastosowanie przepisy ww. ustawy regulujące opodatkowanie nabycia rzeczy lub praw majątkowych dla nabywców z I grupy podatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś