Dodaj do ulubionych

citibank banda oszustow

IP: *.compnet.com.pl 05.07.07, 14:08
chodzi mi o kartę kredytową z tego banku , zawsze było 5% wplaty z zadluzenia
, a teraz sobie zmienili , na jakies 3,....% i do tego naliczaja odsetki , na
zadluzeniu ok 15000 zł wychodzi więcej ok 150zl do zapłacenia , czy ktoś ma
podobnie??
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: citibank banda oszustow 05.07.07, 15:01
      Gość portalu: ola napisał(a):

> chodzi mi o kartę kredytową z tego banku , zawsze było 5% wplaty z zadluzenia
      > , a teraz sobie zmienili , na jakies 3,....% i do tego naliczaja odsetki , na
      > zadluzeniu ok 15000 zł wychodzi więcej ok 150zl do zapłacenia , czy ktoś ma
      > podobnie??

Zmienili minimalna kwote do zaplaty?
      W materialach reklamowych dalej podaja 5%.

Ale w sumie co to zmienia? I tak najpierw splacane sa odsetki, a potem kapital - wszystkie karty tak maja. Obojetnie ile % jest jako minimalna, to i tak z wplaconej kwoty najpierw oplacane sa odsetki.
      • Gość: ola Re: citibank banda oszustow IP: *.compnet.com.pl 05.07.07, 15:46
        juz pisalam co to zmienilo ze musialam zapłacic o 150zł wiecej
        • krzysztofsf Re: citibank banda oszustow 05.07.07, 16:26

> juz pisalam co to zmienilo ze musialam zapłacic o 150zł wiecej

Ale kwota zadluzenia caly czas dokladnie ta sama na wyciagu?
          I tyle samo dni zadluzenia (tj bez czesciowych splat)?

Od pierwszego dnai miesiaca do ostatniego rowno 15000 zadluzenia, bez korzystania z karty w obu miesiacach?
    • bbastek13 Re: citibank banda oszustow 05.07.07, 18:39
      odsetki na kartach kredytowyxh liczone są dla kazdej transakcji osobno od DNIA
      JEJ DOKONANIA, a nie np od dnia wystawienia wyciągu, tak więc jesli splacilas
      kwote minimalną pierwszego wyciągu to na nastepnym odsetki muszą byc wyzsze bo
      jest dluzszy czas kredytowania (pelne 30 dni dla kazdej transakcji od daty
      poprzedniego wyciągu + dni od datry poprzedniego wyciągu do daty dokonania
      transakcji)
      • krzysztofsf Re: citibank banda oszustow 05.07.07, 21:40
        Podstawowa pomylka przy kartach jest to, ze ludzie traktuja kwote minimalna jak rate kredytu.
        • Gość: ola Re: citibank banda oszustow IP: *.compnet.com.pl 06.07.07, 19:49
          a co ma piernik do wiatraka , jak kiedys placiłam 5% kwoty , to wiedziałam ze np
          zapłace 600zł a teraz tak z dnia na dzień przyszlo o 150zł więcej , bo bank
          sobie zmienił na 3, ...% i doliczone odsetki , nie interesuje mnie to ile mam
          jeszcze do splacenia , ale to , że miesięcznie teraz musze dac więcej niż kiedyś
          • bbastek13 Re: citibank banda oszustow 06.07.07, 21:32

> a co ma piernik do wiatraka , jak kiedys placiłam 5% kwoty , to wiedziałam ze
            n
            > p
            > zapłace 600zł a teraz tak z dnia na dzień przyszlo o 150zł więcej , bo bank
            > sobie zmienił na 3, ...% i doliczone odsetki , nie interesuje mnie to ile mam
            > jeszcze do splacenia , ale to , że miesięcznie teraz musze dac więcej niż
            kiedy
            > ś

zeby rozmawiac na temat odsetek, trzeba wiedziec od czego i w jaki sposob sa
            liczone. Ja nie widze twojego wyciągu, więc moge tylko gdybac, tak jak
            napisalem wyzej, na temat ich naliczania. Byc moze tez np rozlozylas jakąś
            płatnosc na raty w planie komfort - wtedy ta rata jest doliczana do wymaganej
            splaty. A jesli cos na wyciągu nie pasuje to rada jest prosta - telefon do
            citiphone
            • Gość: ola Re: citibank banda oszustow IP: *.compnet.com.pl 06.07.07, 21:51
              chodzi mi o to dlaczego zmienili zasady naliczania minimalnej kwoty do zapłaty ,
              kiedyś bylo 5% od zadłuzenia i było ok ...a teraz wymyslili sobie tylko po co??
              • Gość: M Re: citibank banda oszustow IP: *.chello.pl 07.07.07, 00:36
                Dlatego, że mieli prawo tak zrobić, widocznie tak im się bardziej
                kalkuluje / opłaca. Jeżeli Ci to nie odpowiada zawsze możesz złożyć rezygnację
                z karty.
          • krzysztofsf Re: citibank banda oszustow 07.07.07, 02:09

> a co ma piernik do wiatraka , jak kiedys placiłam 5% kwoty , to wiedziałam ze n
            > p
            > zapłace 600zł a teraz tak z dnia na dzień przyszlo o 150zł więcej , bo bank
            > sobie zmienił na 3, ...% i doliczone odsetki , nie interesuje mnie to ile mam
            > jeszcze do splacenia , ale to , że miesięcznie teraz musze dac więcej niż kiedy
            > ś

Wybacz, ale nie rozumiem - mzoesz mi wyjasnic dokladniej?

mam KK 2 bankow - obie splacam w GP, dlatego kwestie odsetkowe nie do konca sa dla mnie jasne.

Z obu kart przychodzi rozliczenie na ktorym mam kwote calkowita do splaty i kwote minimalna do splaty.
            Kwota minimalna jest podana kwotowo, nie rozbita na czesc odsetkowa i "kapitalowa".

Czy Citi (akurat ich karty nie mam) rozbija podana kwote minimalna na czesc odsetkowa i kapitalowa? Tak przy okazji, jesli zmieliby, ze kwota minimalna to 3% a nie 5% to kwota minimalna bylaby chyba mniejsza?

Widzialem gdzies rozliczenie KK z odsetkami, byly wyszczegolnione w treci operacji i dodane do kwoty minimalnej. Ale "nijak" nie moge tego dopasowac do tego co piszesz.

Podana kwota wzrostu oplaty nie pasuje mi do zmniejszenia o 2% kwoty minimalnej przy calkowitym zadluzeniu na 15000 zl. To jest raptem zwiekszenie kwoty od ktorej naliczone sa odsetki o 300 zl. Czyli odsetki, nawet za 3 miesiace, od 300 zl wyniosly 150 zl?

Tam musi byc cos innego.
            • krzysztofsf Re: citibank banda oszustow 07.07.07, 02:29
              Mam wrazenie, ze to "kiedys" oznacza, ze po pierwszym miesiacu korzystania z karty. przyszla ci do zaplaty za wybrane 15 tys kwota minimalna do zaplaty, bez naliczenia odsetek. A teraz po drugim miesiacu, do kwoty minimalnej doliczyli pierwszy raz odsetki (i to za dwa miesiace). Jednoczesnie byc moze, zmniejszyli wymagana kwote minimalna z 5 do 3%, zeby tak nie zabolalo , ile z wplaconych pieniedzy to wlasnie odsetki.
    • Gość: easy_rider Re: citibank banda oszustow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:47
      problem z tym bankiem i jego kredytami polega na tym ze jakby nie liczyć to
      nijak nie wychodzi tak jak powinno ( i bynajmniej nie na korzyśc klienta ) co
      ciekawe im dłuzej i bardziej brnie sie w ten shit tym bardziej algorytm ten
      jest niekorzystny :)
      • agulha Re: citibank banda oszustow 09.07.07, 02:12
        Problem z kartami jest taki, że kto je traktuje jako kredyt, zawsze wyjdzie na
        tym jak Zabłocki na mydle. Znacznie bardziej się opłaca debet w koncie (na
        przykład).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka