Gość: Aleks IP: *.acn.waw.pl 23.10.07, 23:25 Boże wybacz, nie lubie PiSu ale notariuszy po prostu NIENAWIDZĘ!!! Ciekaw jestem jak nowa ekipa z PO załatwi sprawę aplikacji prawniczych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student prawa Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 23:59 Gość portalu: Aleks napisał(a): > Boże wybacz, nie lubie PiSu ale notariuszy po prostu NIENAWIDZĘ!!! > Ciekaw jestem jak nowa ekipa z PO załatwi sprawę aplikacji > prawniczych... Furtka na aplikacje prawnicze zostanie ponownie przymknięta. PS. Krwawy Zenku, pokażże się w końcu na forum, ten temat to Twój konik przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOR Re: ptasie mozdzki od Michnika: nie kupuj nic tylk IP: *.hsd1.ca.comcast.net 24.10.07, 04:30 o czekaj az spadna taryfy lewnikow(czyt. prawnikow). Co za idiota to pisal. Wcale sie nie dziwie ze ta intelugencyjo i benkarty (mlodziez) stanu wojennego glosuja na PO Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 28.10.07, 17:56 Gość portalu: student prawa napisał(a): > Furtka na aplikacje prawnicze zostanie ponownie przymknięta. > PS. Krwawy Zenku, pokażże się w końcu na forum, ten temat to Twój konik przecież. Jeden z wielu. A tak w ogóle: dotęp do aplikacji na podstawie bardzo łatwego egzaminu państwowego to "furtka"??? Co nazwałbyś w takim razie "bramą"? Łapanki na kandydatów? :))) I na czym miałoby polegać to "przymknięcie"? Na likwidacji naborów? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Widzę, że "studenci" wrócili do nauki 29.10.07, 12:36 Słusznie. Do matury coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
bromex Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 24.10.07, 00:53 Mam nadzieję, że PO nie pójdzie w żadnym stopniu na rękę notariuszom. Biorą ogromną kasę za podpis, a często zdarza się tak, że nie sprawdzą wszystkiego do końca. W razie problemów praktycznie nic im nie można zrobić, a oszukani ludzie muszą dochodzić sprawiedliwości przed sądem. Być może Ziobro momentami przesadzał, ale należą mu się brawa za sprawę notariuszy i sprawę zwiększenia dostępu do usług adwokatów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 28.10.07, 17:57 bromex napisał: > oszukani ludzie > muszą dochodzić sprawiedliwości przed sądem. Tak się składa, że właśnie po to są sądy. Masz jakiś alternatywny pomysł na rozwiązywanie sporów? Wynajęcie paru Twoich kolegów z kijami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? IP: *.socal.res.rr.com 24.10.07, 05:04 czy notariusz w Polsce spisuje umowe np kupna-sprzedazy, lub darowizny , czy tylko zaswiadcza wiarygodnosc podpisu , jakie sa kompetencje i obowiazki notariuszy w Polsce, w USA notariusz tylko zaswiadcza wiarygodnosc popdpisu za co bierze 10 dolarow, i ci notariusze sa na kazdym rogu. w przypadku kupna domu jest tzw escro , polega to na sprawdzeniu wlasnosci , obciazen na nieruchomosci , sprawdzenie stanu technicznego nieruchomosi oraz przeniesienie wlasnosci, za to firma bierze od 3 tys do 7 tys dolarow za nieuchomosc wartosci od powiedzmy 400 tys do 2 ml dol, koszt te pokrywa czasami w polowie sprzedajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Etyka Notariuszy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 06:20 Nie etyczne jest pobieranie taksy niższej niż maksymalna !! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 28.10.07, 17:58 W USA nie ma notariuszy. Jest ktoś, kto nazywa się notary public, ale to osoba poświadczająca zgodność podpisów i nic ponadto. Z notariuszem w europejskim rozumieniu nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Potrzebuję pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 06:22 Otoż mam zamiar kupić kawalerkę o wartości 70tysięcy złotych.. Jest to spółdzielcze mieszkanie własnościowe. Podpisalem juz umowę przedwstępną ( część kwoty pożyczam z banku ). Czy należy mi się niższa stawka notarialna ? Notariusz twierdzi, że nie.. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, z którą dziękuję z góry. ps. Transakcja kupna sprzedaży ma mieć miejsce 2 listopada 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Potrzebuję pomocy IP: 80.48.71.* 24.10.07, 09:33 Mam podobną sytuację:) Miałem nadzieję, że zostawię trochę mniej kasy u notariusza, ale widzę, że będzie ciężko. Dla mnie to jedna banda złodziei - kwoty ogromne, odpowiedzialność i nakład pracy żaden. Zastanawiam się jak zadziała prośba o pisemne uzasadnienie odmowy zastosowania zmniejszonej stawki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr-lik Re: Potrzebuję pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:03 notariusz z tego co mu zostawisz dostanie mniej. szkoda tylko ze NIKT nie mowi o tym ze u notariusza zostawiasz rowniez 2% podatku od czynnosci cywilno-prawnych oraz oplate sadowa. TE stawki (ktore trafiaja do budzetu panstwa) NIE ZOSTALY ZMIENIONE. ciekawe czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
politologkielecki Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 24.10.07, 08:43 Te stawki są nadal przerażająco wysokie i żadne odgórne ich ustalania tu nic nie zmieni. Zwłaszcz że 1000 pln w Warszawie a na świętokrzyskiej wsi to zupełne rózne sumy pieniędzy!!! Komuna sie niby skończyła a u prawników cigle ceny urzędowe?? Rozwiązanie? Take samo jak w [przypadku mydła i skarpetek - czyli wolny rynek i powszechny dostęp do zawodu. Dość okradania w majestacie prawa. Platforma do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaśmin Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? IP: 81.210.12.* 24.10.07, 09:28 taksa jest wysoka.. lecz to podatek, który płaci się przy okazji jest elementem nad, którym powinno się popracować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 28.10.07, 18:00 Taksa stanowi niewielki ułamek tego, co się "zostawia" u notariusza. Państwo zabiera kilkakrotnie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Już wam PO takie taksy notarialne załatwi, że 24.10.07, 10:16 baranim głosem zapłaczecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upusia Bez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:20 Bez przesady. Kupiłam parę dni temu mieszkanie w Częstochowie za 180 tys. Wg wyliczeń z artykułu powinnam była zapłacić u notariusza 1490 zł. a zapłaciłam 800 zł. Zamiast wyzywać notariuszy po prostu negocjujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ledres Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? IP: *.man.poznan.pl 24.10.07, 10:58 Teraz przy kupnie mieszkania na rynku wtórnym notariusze zazwyczaj biorą połowę maksymalnej taksy przy podpisywaniu umowy przedwstępnej, a połowę przy umowie końcowej. Po zmianach będą po prostu brali dwa razy pełną taksę i nic się w praktyce nie zmieni. PS: System komentarzy na tym forum jest bez sensu, wszyscy odpowiadają na pierwszy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Taksa notarialna spadnie. Kiedy i o ile? 28.10.07, 17:54 Gość portalu: Aleks napisał(a): > Ciekaw jestem jak nowa ekipa z PO załatwi sprawę aplikacji > prawniczych... Co konkretnie proponujesz? Likwidację? Zniesienie egzaminów wstępnych? Odpowiedz Link Zgłoś