Gość: bambi7 jedyną porażką są nasze zarobki IP: *.csk.pl 19.02.08, 10:07 przy niskich zarobkach Polaków gdyby I filar był nieobowiazkowy, to tez prawie byłby pusty - co w tym dziwnego? jak ktoś nie ma co z czego oszczędzać, to tego nie robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyr Re: jedyną porażką są nasze zarobki IP: *.aster.pl 19.02.08, 10:10 dokładnie!! trzeba mieć zmysł oszczędzania i odp. zarobki by bylo zainteresowanie filarami = oszczędzaniem na zaś, a tu się ubliża dobremu programowi IKE bez sensu ludzie są dziś bomabardowani reklamami i wyścigiem konsumpcyjnym, zresztą co złego w kupnie domu, wakacji za granicą,ciuchów i plazm dziś? na emeryturze nikt domunie buduje już Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: jedyną porażką są nasze zarobki 19.02.08, 10:25 ludzie się coraz więcej zadłużają a nie oszczędzaja NETTO żeby uczestnizyć w wielkich zakupach nieruchomości przede wszystkim a tu jakies żale he he he że "tylko" ponad milion Polaków interesuje się TRZECIM filarem emerytalnym gdy dwa filary już mają Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: jedyną porażką są nasze zarobki 19.02.08, 10:29 majstrowanie przy programie IKE tylko z powodu całkowicie błędnej przesłanki że 1,2 miliona Polakow w nim uczestniczy bo cos z programem jest nie tak, doprowadzi do destabilizacji długoterminowego (z założenia - wszak chodzi o emerytury) prawa i dalszego upadku zainteresowania pomysłami rzadowymi w zakresie emerytur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRR Porażka III filara emerytalnego IP: 195.136.36.* 19.02.08, 10:13 Trudno sie dziwić temu, ze nie odkładają. Jesli odjąć tych którzy nie są w stanie odłozyć pieniędzy (a jest ich sporo) to pozostali woleli inwestować w fundusze inwestycyjne, niż np. IKE. I słusznie bo jeśli mam opcję zarobku kilkadziesiąt % (jak było w oststnich latach) a kilka % jak na IKE, z których też bank albo ubezpieczyciel musiał zeżreć składkę na wszystkie dodatkowe prowizje to wolę pierwszą opcję. Ja oszczędzam od kilku lat na tzw. polisie na dożycie i na chwile obecną jesli chciałbym wypłacić środki to dostane znacznie mniej niż wpłaciłem. To chrzanię taki interes - lepiej wpłacić na lokatę. Umoczyłem niestety pieniądze dobrze, że chociaż nieduże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyr Re: Porażka III filara emerytalnego IP: *.aster.pl 19.02.08, 10:17 Twój post jest najlepszą ilustracja przyczyny - przyczyną jest NIEWIEDZA innymi słowy nie trzeba zmieniać programu IKE tylko nauczyć Ciebie że w IKE też są te same fundusze inwestycyjne w których wlisz inwestować i płacić podatek, gdy w IKE zarabiałbyś te same kilkadziesiat procent i nie płacil podatku tylko jak takich jak Ty można wyedukować gdy powyższa wiedza jest nawet w tym artykule (o soryy, autor się pizd...i w miejsce fundusze inwestycyjne drugi raz wpisał firmy ubezpiecz:))) a ty nadal myślisz o firmach ubezpiecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Porażka III filara emerytalnego IP: *.cdmpekao.com.pl 19.02.08, 10:15 A dlaczego nie wspiera się pracowniczych programów emerytalnych, w różnych formach?! Często są one tańsze i osiągają lepsze wyniki niż otwarte fundusze emerytalne. W ustawach podatkowych znaleźć można zwolnienia od wydawanych pracownikom deputatów węglowych czy posiłków regeneracyjnych, zaś brak jest zwolnień, które będą stymulować zachowania podatników porządane przez system emerytalny i gospodarkę. A może: www.prte.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik 1 Porażka III filara emerytalnego IP: 212.160.240.* 19.02.08, 10:24 Jak ma sie rozwijać dobrowolny III filar, skoro obecne Rządy majstruą przy II obowiazkowym filarze tak, aby jak najwiecej pieniedzy zgromadzonych przez przyszłych emerytów w tym filarze przejeły firmy finansowe, obsługujace ten filar. Wypłacić tych pięniedzy emeryt jednorazowo nie będzie mógł, w razie smierci emeryta pieniądze dziedziczy firma finansowa(ubezpieczeniwa) nie rodzina (żona). Emerytur rodzinnych też nie, bo to jest be dla firm finansowych. Wniosek z tego, ze autor artykółu i jego przełożeni,są sponsorowani przez firmy finansowe, albo są durniami. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe rewelacyjny jest ten pomysł ulgi od dochodu 19.02.08, 10:41 czyli znowu zachecenia tych samych najbogatszych którzy de facto o emeryturę są spokojni no bo ci których emerytury rysują się najskromniej nadal nie będą mieli na 3. filar Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: rewelacyjny jest ten pomysł ulgi od dochodu 19.02.08, 11:13 już wkrótce okaże się że porażką jest też II filar. Tylko ubezpieczyciele odnieśli wielki sukces.Cały Świat wycofuje się z ubezpieczeń prywatnych za wyjątkiem sprzedajnych Polaków , którzy za kilka srebrników sprzedadzą własny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Porażka III filara emerytalnego 19.02.08, 11:58 'Najwięcej kont emerytalnych prowadzą firmy ubezpieczeniowe - 672 tys., aż 73 proc. wszystkich. Drugie w kolejności są firmy ubezpieczeniowe (192 tys.), banki (43 tys.), a na końcu biura maklerskie (niecałe 9 tys.)" To kto w końcu ma tych kont najwięcej? Firmy ubezpieczeniowe czy firmy ubezpieczeniowe? A firmy ubezpieceniowe to ile prowadzą tych rachunków 672 tysiące czy 192 tysiące? Może przydałaby się jakaś aktualizacja tego artykułu i poprawione błędy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaq-u Co to za "specjaliści" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 12:00 Po prostu ludzie nie mają nadmiaru gotówki. Specjalista powinien wiedzieć, że należy zlikwidować przymusowy ZUS i Przymusowy II filar. I KAŻ POWINIEN SAM DECYDOWAĆ O SWOJEJ EMERYTURZE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lexington Porażka III filara emerytalnego IP: *.aster.pl 19.02.08, 12:23 "Nie odkładamy dodatkowych pieniędzy na emeryturę..." - poczatek artyk. Mów Pan za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm dzieci IP: *.ericsson.net 19.02.08, 12:32 Najlpszym zabezpieczeniem na emeryture sa dzieci. Zamiast dawac pieniedze firmom ubezpieczeniowym lepiej inswestowac w edukacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J 3 filar to klamstwo IP: *.gotadsl.co.uk 19.02.08, 12:45 Nie rozumiem, jak mozna pisac o tym, ze 3 filar jest emerytura. Przeciez to bezczelne klamstwo i totalna bzdura!!!!! 3 filar jest zwyklym kontem oszczednosciowym. Obojetnie ile na nim oszczedze, to i tak beda mi wyplacac TYLKO I WYLACZNIE do momentu w ktorym skoncza sie zgromadzone na nim pieniadze. Prawdziwa emerytura zas jest wyplacana DOZYWOTNIO. Jest to powod, dla ktorego nie bylem nim nigdy zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt bredzisz nt. dobrego programu IP: *.aster.pl 19.02.08, 12:48 który jako jedyny pozwala CAŁĄ kwotę wypłacić sobie w 62 roku życia tylko mędzić potraficie półgłówki Odpowiedz Link Zgłoś
bleck.16 Re: bredzisz nt. dobrego programu 20.02.08, 20:38 Gość portalu: rt napisał(a): > który jako jedyny pozwala CAŁĄ kwotę wypłacić sobie w 62 roku życia > tylko mędzić potraficie półgłówki bredzisz i to półgłówkowo Ja w moim filarze, jedynym, całkowicie moim i prywatnym, bez zbędnych posredników i darmozjadów, moge sobie wypłacić całą kasę kiedy mi się podoba i nie musze czekać do 62 roku zycia. Moge to zrobić dzisiaj a od jutra założyć sobie nowy filar i zdążę zabezpieczyć sobie emeryturkę w jakieś 5 do 7 lat, a nie w 30 czy 40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radość Re: bredzisz nt. dobrego programu IP: *.aster.pl 15.03.10, 15:51 Otóż to! Ja też popieram swój prywatny filar. Nawet dwa filary. I dobrze się trzymają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_snowman Re: 3 filar to klamstwo! wcale nie!!!!!! IP: 89.229.102.* 14.05.09, 18:50 widać że osoba nie ma pojęcia o tym co mówi!! proponuję bardziej zagłębić się w 3 filar jest oferta która daje dośmietrną emeryturę a i po niej osoba uposażona będzie dostawać pieniążki do 80 osoby zmarłej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekbks Re: 3 filar to klamstwo IP: 193.151.66.* 14.07.09, 11:33 Tylko, że jeśli uzbierasz wystarczającą ilość tych pieniędzy...to wystarczą Ci one dożywotnio;)...a wtedy mozesz sobie podrozowac jak niemcy na starość, oni wlaśnie infestuja w 3 filar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzecifilar.info Re: 3 filar to klamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:02 Konto oszczędnościowe jest opodatkowane, za trzeci filar nie płacisz 19% podatku belki. Poza tym po 40 latach odkładania, zgromadzone pieniądze są na tyle wysokie (procent składany), że możesz żyć tylko i wyłącznie z procentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: 3 filar to klamstwo IP: 81.219.180.* 11.02.10, 09:56 Mam produkt, który daje gwarancje na pismie dot. wysokosci emerytury,że jest dożywotni, dziedziczony i jeszcze moge go wybrac w całosci gdyby zaszla taka koniecznosc! Wcześniej faktycznie nie było takich rozwiązań, a pracuje w tej branży 5 lat (poprzednie produkty były tylko podobne do emerytur ale na pewno nie właściwe). Jeśli jesteś zainteresowany prosze o kontakt damiantoporczyk@o2.pl lub 788 182 916 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirnik Re: 3 filar to klamstwo IP: *.chello.pl 11.02.10, 12:35 Cwaniaczku daj nazwę tego cudownego produktu, a nie swoje namiary! Urwałeś się z jakieś wioski, że liczysz na tak naiwnych klientów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: 3 filar to klamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 15:01 Jak napisał J 3 filar nie jest emerytura a ma służyc jej zabezpieczeniu. Założenie wszystkich 3cio filarowek, tych dobrych i tych które krzywdzą ludzi, jest proste: po przejściu w wiek emerytalny powstaje tzw. luka emerytalna czyli kwota miesieczna której bedzie nam brakowałob po przejsciu na emeryture, która z kolei wiaze sie z tzw. stopa zastapienia(jest to % czesc ostatniej wyplaty ktora otrzymujemy jako emeryture). Oczywiscie uzaleznione jest to od czasu pracy, miejsca, wysokosci zarobkow i wielu innych, natomiast faktem jest ze bedac na emeryturze dostajemy 35-40% naszej ostatniej wyplaty, czyli jak widac nie jest to nawet polowa. 3 filarowki nie maja zastapic emerytury a ja uzupelniac, ile sami tam nazbieramy tyle bedziemy mieli. Faktem jest ze ludzie czesto traca w ten sposob pieniadze gdyz zostaja naciagnieci przez agentow. ktorzy sprzedaja pakiet 3 filaru ktory sklada sie z czesci ubezpieczeniowej i inwestycyjnej. Z tym, ze ubezpieczenie jest drogie i z niska s.u. i zazwyczaj jest dublowane z tym w pracy a wiec zupelnie niepotrzebne, natomiast kwota p[rzeznaczona na inwestycje jest zbyt mala zeby to "odropbic" stad straty. Temat 3 filaru jest bardzo obszerny ale mysle ze w skrócie wytlumaczylam o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: 3 filar to klamstwo IP: 82.160.168.* 17.03.10, 11:21 3 filar to jest emerytura i wypłacana jest dożywotnio. Powiem tak że 3 filar to lepsza emerytura niż ZUS i 2 filar związku z tym że przedstawione są lepsze zabezpieczenia. Śledząc obecną sytuacje w Polsce stwierdzam że 3 filar to obowiązek a jeżeli ktoś chce sie przekonać jak dobre programy istnieją w 3 filarze zapraszm na stronę www.hmi-world.pl Program nazywa sie Eventus. W razie pytań proszę o kontakt tel: 604 467 669 Odpowiedz Link Zgłoś
z17 Re: 3 filar to klamstwo 10.05.12, 16:28 Gość portalu: Tomek napisał(a): > 3 filar to jest emerytura i wypłacana jest dożywotnio. Powiem tak że > 3 filar to lepsza emerytura niż ZUS i 2 filar związku z tym że > przedstawione są lepsze zabezpieczenia. /.../ Program nazywa sie Eventus. Spier.dalaj z tym gó.w.nem ! Info na temat forum.gazeta.pl/forum/w,44442,92211567,92211567,Zarobki_w_HMI_sprzedaz_eventusa_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mor Re: 3 filar to klamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 18:13 podstawowa roznica indywidualnego konta oszczednosciowego od rachunku oszczednosciowo rozliczeniowego jest fakt ze w IKE jesli nie wyplacisz pieniedzy przed wiekiem emerytalnym nie podlegaja one podatkowi od dochodow kapitalowych tzw podatku belki ktory wynosi 19 % :) wiec mozesz sobie oszczedzac do woli na swoim zwyklym rachunku i placic podatek od odsetek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK72 Re: 3 filar to klamstwo IP: 62.179.0.* 22.12.10, 18:41 Ale brednie wypisujesz,już teraz zus jest niewypłacalny,a ty masz nadzieje na dożywotnią emeryturę.Cała Europa oszczędza na tzw. 3 filarze,masz podgląd do zgromadzonych pieniędzy i przedewszystkim pracują lepiej niż lokaty bankowe!Zastanów się co piszesz i nie siej fermentu.3 FILAR TO DODATKOWA EMERYTURA ,A NIE ZASTĘPUJE TEJ Z ZUS ! Jeśli liczysz na Zus to bardzo mi Cię szkoda.Ja po paru latach oszczędzania mam 40% więcy złotych niż wpłaciłem.A wypłatę emerytury mogę sobie zrobić nie czekając na wiek emerytalny lub wypłacic wszystko !W jakich ty czasach żyjesz człowieku? Prawdziwy przyszły emeryt MIK 72 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: 3 filar to klamstwo IP: *.kalety.net 15.01.13, 22:23 Malutki, obudz sie. ile to jest dla ciebie kilka lat? W Polsce, sa zbyt wysokie prowizje za zarzadzanie zaby jakikolwiek III filar przyniosl kilkadziesiat procent zysku, nawet za 25-30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smarinho Re: 3 filar to klamstwo IP: 79.110.195.* 17.01.11, 09:21 trzeci filar to nie tylko oszczędzanie i wypłacanie pieniędzy aż się skończą, jeżeli zaczniemy odkładać dość wcześnie to odłożona kwota zamienia się w rentę wieczną, coroczny procent wypracowywany przez nasz kapitał, a kapitał nie kończy się dożywotnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregoiry Re: 3 filar to klamstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.12, 20:52 Dobre. . dożywotnio... hehe :) czyli albo wogole albo niedługi okres czasu , a pieniadze jakie odłozylismy przez cały okres pracy sa niewspółmierne do tego co dostajemy na starosc.. smiech i kpina.. 3 filar za to ma to do siebie ze srodki które gromadzimy na własnym koncie nigdy nie przepadna, dodatkowo pracuja na siebie , jesli dokonczymy okres POI mozemy wypłacic pieniadze i to jest nasza emerytura , zabezpieczenie finansowe, jesli bysmy odkładali przez taki okres czasu pieniadze na 3 filar jak nasz staż pracy to mielibysmy bardzo sporą sume która mogła by na pewno noscic nazwe emerytury . a gó...ana zusowska emerytura była by tylko dodatkiem na fajki...... Odpowiedz Link Zgłoś
sthoss ubezpieczyciele to najgorsi inwestorzy 19.02.08, 14:11 Jak w ogole moza zakładac 3% (daj Boze) stope zwrotu?? Gdzie?? W kraju gdzie inflacja tyle wynosi? To przeciez ewidentne skok na składki potencjalnych emerytow. Prowizje, mozliwosc ostrego manipulowania posiadanymi aktywami ktory w rzeczywistosci służy wszystkim tylko nie emerytom. Kase trzepia doradcy inwestycyjni funduszy a nie ten biedak ktore szarpie sie co miesiac na 300PLN. Juz lepiej inwestowac samemu. W 30 letnim okresie czasu zwrot z tych 300PLN bedzie o wiele wiekszy niz z całego I,II i III filaru razem wzietych. Odpowiedz Link Zgłoś
julka.4 Re: tym bardziej że matoły nimi zarzadzają 20.02.08, 12:30 które z zagadnieniami ekonomii, zarządzania maja tyle wspólnego co ja z baletem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Porażka III filara emerytalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 14:15 W POLSCE wszystkie filary są do dupy, sam przepracowałem 15-lat, a teraz jestem na utrzymaniu żony.Takie prawo prdukują, żeby się nie nudzić i za coś pieniądze brać, a resztę mają w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Porażka III filara emerytalnego 19.02.08, 15:27 Trzeci Filar,kogo na to stać? Czy zbadano jakie dochody mają wpłacający? Stale przywołujecie średnią płacę .15000zł i 1500zł daje średnią ponad 8000zł a ten co ma 1500 nie wpłaci, bo z czego i dalej będzie klepał biedę.Stałe powoływanie się na Czechów to kpina, bo nie podajecie w jakich oni warunkach żyją ,jak u nich ze sprawami socjalnymi w pracy,a u nas prawie wszystko zlikwidowano i na dodatek pracownicy są jak niewolnicy okradani z zarobionych pieniędzy(zaniża się np składki emerytalne) i wszyscy o tym wiedzą ale "góra" nic nie robi aby to zmienić.Bo i po co?Im biedota wisi.Licy się pieniądz krezusów, a że nieuczciwie zdobyty? To dla władzy nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Re: Porażka III filara emerytalnego IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 15:55 racja! ale te barany nigdy tego nie zrozumieją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Porażka III filara emerytalnego IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 15:57 laskawcy! olewam waszą emeryture! dajcie zyc teraz bo emerytury to moge nie dozyc , 65 lat, smiech. gornicy moga sę tym interesować bo idą w wieku 40 lat a reszta ma to w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziobak Porażka III filara emerytalnego IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.08, 20:11 prostaki zamiast wydawac tyle kasy na żarcie,leki ,prąd,czynsz powinni opłacac 3 filar.Zarabiają po 1200 brutto to chyba ich stac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julka.4 Re: i tym nierobom w szpitalach niech też z tych 20.02.08, 12:21 1200 złotych dopłacają do dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych, a ci w ofercie opieki będą ich dymem papierosowym wędzić po operacji, bo taki szpital to studnia bez dna. Tylko chciejstwo dajcie, dajcie i dajcie - chcemy zarabiać tak jak na zachodzie a że wam zafundujemy warunku leczenia jak w Papui Nowej Gwinei to juz inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Porażka III filara emerytalnego IP: 195.114.160.* 20.02.08, 08:22 Na pierwszym i drugim miejscu pod względem ilości kont IKE sa firmy ubezpieczeniowe ?( naraz ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
por1 To po co I i II filar? 20.02.08, 12:46 Jak w III odkladając 300,-zl/mies można zwiekszyć emeryturę o 2000.Ktos nas nabija w butelkę .Wystarczylby mi ten jeden filar.Chcecie powiedzieć ,że I i II to totalne złodziejstwo? Ostatnio widziałem prognozy ,ze z I i II emerytura wyniesie ok 30% ostatniej pensji -paranoja. A mialo byc tak ślicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Porażka III filara emerytalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 20:19 porażka była oczywista od początku. Jednych na to nie stać - bieda a tych których stać nie interesują złodziejskie fundusze bo mogą tę posiadaną kasę zainwestować znacznie korzystniej i nie narażać się na żadne rządowo-nierządowe regulacje (jak to ostatnio się dzieje z tzw II filarem) Ta porażka świadczy jedynie o rozsądku rodaków - i tak trzymać, nie dać się skubać jakimś tzw towarzystwom ubezpieczeniowym czy emerytalnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Porażka III filara emerytalnego IP: *.cable.ubr05.telf.blueyonder.co.uk 20.02.08, 22:05 Dla większości "przeciatniakow" wplata nawet 100 zł miesięcznie jest po prostu nierealna - 100 zł to np jedzenie na kilka dni dla czteroosobowej rodziny. Stojąc przed dylematem: moje dzieci będą jadły albo wpłacam na emeryturę; zgadnijcie jaki jest wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Porażka III filara emerytalnego IP: *.kopnet.pl 20.02.08, 22:30 Kilkanaście lat temu pojawiły się u nas pierwsze ubezpieczenia mieszane na życie + emerytalne. Skuszona szumnymi obietnicami nadzwyczajnych zysków wykupiłam takie ubezpieczenie na 10 lat w znanej powszechnie firmie NN. Tyle mi wówczas pozostawało czasu do osiągnięcia wieku emerytalnego.Za chwilę minie te 10 lat. Ciewkawe jak wyglądają owe zyski? Wcale nie wyglądają. Moja suma ubezpieczenia przez ten czas wzrosła groszowo. Nie chce mi się dokładnie liczyć , ale sądzę ,że gdybym z wpłacanych składek co roku zakładała lokatę w jakimś banku, to moje zyski byłyby teraz sporo wyższe. Ot i cały problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Porażka III filara emerytalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 23:33 Nie rozumiem o co chodzi? Przecież ludzie nie mają na życie,więc z czego mają odkładać na III filar? Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek Re: Porażka III filara emerytalnego 15.03.10, 13:37 myślisz że kogoś to interesuje? nie wpłacają i to ich wina będzie jak dziadowe emerytury dostaną - mogli oszczędzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Porażka III filara emerytalnego IP: *.acn.waw.pl 21.02.08, 00:02 Rzetelne dane... Najwięcej kont emerytalnych prowadzą firmy ubezpieczeniowe - 672 tys., aż 73 proc. wszystkich. Drugie w kolejności są firmy ubezpieczeniowe (192 tys.). Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Porażka III filara emerytalnego 22.02.08, 21:43 Artykuł jest oparty o fałszywe, błędne założenie, że III filar to tylko IKE i PPE. Otóż w naszych realiach - wobec kiepskiej formuły IKE i de facto braku czynnika motywacyjnego (dla przeciętnego Kowalskiego perspektywa zwolnienia z podatku Belki za 40 lat jest równie bliska jak burze na Słońcu) i ograniczonej formuły PPE większość III filara skupia się w zupełnie innych instrumentach - w TFI, U-L, niektórzy - polisach, nieruchomościach, akcjach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0100101110 "Specjaliści" z ING IP: *.piekary.net 23.02.08, 16:16 "Najwięcej kont emerytalnych prowadzą firmy ubezpieczeniowe - 672 tys., aż 73 proc. wszystkich. Drugie w kolejności są firmy ubezpieczeniowe (192 tys.), banki (43 tys.), a na końcu biura maklerskie (niecałe 9 tys.)." - Nie rozumiem zdania Najlepszym wyjście wydaje sie pomysł przedstawiony przez Polską Izbę Pośredników... Mam tez nadzieję, że "specjaliści" z ING wypracują większy zysk niż 3% w skali roku. Co to jest za zysk, gdy ledwo pokrywa inflację? Rzeczywiście, kusząco to napisali :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0100101110 Re: "Specjaliści" z ING IP: *.piekary.net 23.02.08, 16:25 Ach. Aż musiałam to policzyć. Zakładając 2% inflacji, mamy "na dzisiejsze" 1150 zł więcej, a nie 2085! Owszem, jest na koncie 2085, ale wtedy będzie to warte dziejszej kwocie 1150zł! Jak można tak niedoinformowane wieści wciskać ludziom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Porażka III filara emerytalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 17:30 Porażka to jest autora artukułu. Jak można w ten sposób pisać o ludziach ,którzy zadbali o swoją przyszłość? Czy ktoś oszczędza w IKE,w TFI czy w polisach na życie z funduszem kapitałowym -nie ma to znaczenia GDZIE? Ważne ,że oszcędza i TRZEBA zachęcać do tych systemów a nie mówić w formie PORAŻKI.Przeciez nasza emerutura średnio nie przekroczy 50%uzusowanych zarobków. I dopiero to będzie PORAŻKA dla tych co mogli a nie oszczędzali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOL Re: Porażka III filara emerytalnego IP: *.pansa.pl 08.04.16, 18:47 Po 19 latach oszczędzania dostałem rentę dożywotnią a nie emeryturę w wysokości 360 zł. Można szaleć ????????????? PRAWDA Odpowiedz Link Zgłoś