Dodaj do ulubionych

BPH - wstyd i żenada

04.03.08, 13:19
Wszystkim tym, którzy chcą otworzyć konto SezamMAX w banku BPH - ku
przestrodze. W razie potrzeby dysponujemy kompletem dokumentow oraz screenami
i wszystko możemy udowodnić - mogę przesłać mailem.

WNIOSEK i OTWARCIE RACHUNKU ZDALNIE: otwarcie rachunku (zdalne, czyli bez
konieczoności pojawienia się w odziale banku - jak się okazało nie jest
możliwe) - wniosek złożony 28.12.2007 - otwarcie rachunku 12.02.2008 - tempo
jak widać imponujące. Do aktywacji usługi Internetowej konieczna jest wizyta w
oddziale banku - (na infolinii banku powiedziano nam, że ie trzeba się
pojawiać osobiście) - 1:0 dla banku - wniosek na infolinii albo kłamią albo
nie wiedzą o czym mówią.

WIZTA NR 1 W BANKU i ODEBRANIE HASEŁ STARTOWYCH DO INTERNETU

STARTUJEMY, PIERWSZY PRZELEW INTERNETOWY - logowanie OK, przelew niestety -
NIE MOŻE BYĆ ZREALIZOWANY potrzeba potwierdzenia - kogo? skoro mamy już
wszystkie potrzebne klucze?, o tym na infolinii nie mówią - 20 min na
telefonie komórkowym - przemiły Pan nie jest w stanie odpowiedzieć na to
pytanie - twierdzi, że wszystko jest OK i nie wie czemu tak się dzieje -
proszę zadzwonić jutro po 8.00 rano, będą informatycy wszystko załatwią.

TELEFON 8.10 - 15 min wiszenia na telefonie komórkowym - informatycy nic nie
załatwiają - po 15 min rozmowy i testów i dziękowania za cierpliwość - okazuje
się, że musimy jechać do banku - 2:0 dla banku

WIZYTA NR 2 W BANKU - zadyma! "kompetentne" Panie w odziale nie są w stanie
odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie da się wykonać żadengo przelewu
internetowego - informuję Panią, że nie wyjdę póki nie zacznie działać - co
słyszę: CO MNIE TO OBCHODZI u MNIE WSZYSTKO JEST OK! proszę o spotkanie z
kierownikiem - który sadza mnie do kompa - próbuję wykonać przelew przy nim -
NIC NIE DZIAŁA - przelew wraca jak bumerang na konto. 2,5 godziny w banku - po
których okazuje się: że Pani zapominała czegoś wbić - i dlatego nie działa -
KURIOZUM! i 3:0 dla banku.

STARTUJEMY, PIERWSZY PRZELEW INTERNETOWY podejście NR 2 - logowananie o 22.00
z własngo kompa - INFORMACJA NA STRONIE - nie posiadam rachunku! stan konta
NIEWIDOCZNY, mimo że jest - a przynajmniej było 20.000 zł! WYKONANIE PRZELEWU
NIEMOŻLIWE!!!!!!!! Dostaję szału i piszę maila. Odpowiedz: przerwa
konserwacyjna - SUPER! 4:0 dla banku.

PRZYCHODZĄ KARTY DO BANKOMATÓW: jest 27.02.2008

SPRAWDZENIE LISTY OPERACJI NR 1: za każde użycie karty (którą UWAGA!
BEZPŁATNIE -bez prowizji można wypłacać wszędzie - kojarzycie reklamę) - otóż
za każde użycie karty opłata CID = 0,02 zł! Wniosek: reklama kłamie? NIE nic
nie mówi o kosztach ukrytych - którym jest CID (cokolwiek to nie jest). 5:0
dla banku.

SPRAWDZENIE LISTY OPERACJI NR 2: i zaskoczenie - opłata za prowadzenie konta
coś około 13 zł pobrana DWA RAZY! 27.02.2008 oraz 03.03.2008 - telefon nr 1
(10 min na infolinii) - nie widomo czemu pobrana DWA RAZY, ale przyznają
NIELEGALNIE - trzeba zadzwonić do oddziału - telefon nr 2 - (5 min do
oddziału) trzeba przyjechać osobiście, bo takich informacji nie udzielają
przez telefon. 6:0 dla banku - KURIOZUM do kwadratu!

JEDZIEMY JUTRO - a jakże! ale WYPOWIEDZIEĆ UMOWĘ! 6:1! 04.03.2008

Nasz przygoda z tym czymś, co ma czelność nazywać się szumnie bankiem BPH i
ich wybrakowanym produktem, kontem Sezam MAX trawła o 3 miesiące za długo,
innymi słowy, to wogóle nie powinno się wydarzyć. PRZESTRZEGAMY WSZYSTKICH -
nie dajcie się nabrać na reklamę i infolinię!
Bank BPH, to strata czasu i pieniędzy i totalna żenada!

Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: BPH - wstyd i żenada 04.03.08, 15:07
      Masz chyba wyjatkowego pecha - moze przez fuzje tak sie spietrzyly trudnosci?
      Mam od samego wprowadzenia srebrnego sezama i narzekam tylko na cene (no i podglad w godzinach nocnych).
      Ciekawe co piszesz o oplatach za wyplaty karta po 2 grosze - bylem pewien, ze sa naprawde bezplatne.
      Czy jakis inny posiadacz sezam max moze to skomentowac? U mnie bezplatne sa wyplaty z kilku typow bankomatow i tam nic nie widze , zeby sie naliczalo przy wyplatach.
      • Gość: big bank Re: BPH - wstyd i żenada IP: *.gprs.plus.pl 04.03.08, 17:46
        Ja nie miałem aż tak wielkich schodów ale też straciłem sporo nerwów
        przez ten bank. Postanowiłem założyć rachunek Sezam Max- zanim konto
        osiągnęło pełną funkcjonalność minęł miesiąc (mam tu na myśli
        głównie kartę bankomatową do konta - szła do mnie 3 tygodnie potem
        były jakieś cyrki z PINem do niej). Najgorszy jest bałagan jaki tam
        panuje po połączeniu.

Jeśli chodzi o pobieranie opłat za korzystanie z bankomatów to ja
        nic takiego w historii nie widzę.
        • krzysztofsf Re: BPH - wstyd i żenada 04.03.08, 20:22
          Gość portalu: big bank napisał(a):

> Ja nie miałem aż tak wielkich schodów ale też straciłem sporo nerwów
          > przez ten bank. Postanowiłem założyć rachunek Sezam Max- zanim konto
          > osiągnęło pełną funkcjonalność minęł miesiąc (mam tu na myśli
          > głównie kartę bankomatową do konta - szła do mnie 3 tygodnie potem
          > były jakieś cyrki z PINem do niej). Najgorszy jest bałagan jaki tam
          > panuje po połączeniu.

Dla mnie cyrkiem jest pobieranie oplat dodatkowych za niekorzystanie z karty debetowej przy minimum 4 w miesiacu platnosciach (zwalnia z tej dodatkowej oplaty wykonanie tego limitu karta kredytowa BPH).
          Przy srebrnym sezamie oznacza to koszt 2 zk oplaty stalej + 3 zl "kary" miesiecznie, przy Maxie za karte jest oplata roczna z doliczaniem comiesiecznej "kary". W zwiazku z tym, gdy skonczy mi sie waznosc KK zdaje debetowke i szczerze mowiac szykuje sie do ewakuacji z kontem - bo 10 zl miesiecznei za konto bez bankomatow to deczko duzo.

> Jeśli chodzi o pobieranie opłat za korzystanie z bankomatów to ja
          > nic takiego w historii nie widzę.

Tez mi sie wydawalo, ze to raczej naciagane albo jakas transakcja techniczna, ktora normalnie nie powinna byc widoczna dla klienta i nie jest wliczana do historii rachunku.
          • Gość: kewiz Re: BPH - wstyd i żenada IP: *.chello.pl 05.03.08, 06:09
            Najbardziej wkurzyli mnie tym pobraniem oplaty za prowadzenie konta - ONA
            ZOSTALA POBRANA RECZNIE - tyle udalo sie dowiedziec! Jedna pozycja: Oplata za
            prowadzenie r-ku - 12,95, druga pozycja ma juz inna nazwe: Oplata za rach SEZAM
            MAX - i tez 12,95 (ktoras jest wystawiona przez system, a ktoras ktos pobral, bo
            tak). Wkurzyli mnie do bialosci! Na szczescie dzis juz bedzie koniec tego
            "badziewia" Sezam Max!
            • Gość: kewiz Re: BPH - wstyd i żenada IP: *.chello.pl 05.03.08, 06:23
              i uwazajcie na te ukryte oplaty CID! - 3 razy korzystalem z karty (placac w
              sklepie 1x i wyplacajac z bankomatu innego banku 2x, wiecej na szczescie nie
              musialem) 3 x 0,02 zl - pobrane oplaty CID - mam w historii. Na infolinii cos
              tam kobieta tlumaczyla, ale to jest ukryta oplata! Cala rozmowe z infolinia
              niech skwituje ten cytat (telefonistki): ALE O CO PANU CHODZI, TO JEST TYLKO 6
              GROSZY!
              Tak tylko 6 groszy, ale to jest moje 6 groszy.
              A gdybym skorzystal z karty 100 razy - co nieraz sie zdarzalo, to jest 2 zl i
              niech potraca tak ta opalte CID 10.000 klientow. Naprawde jesli ktos zamierza
              skorzystac z ich uslug to ODRADZAM.
              • krzysztofsf Re: BPH - wstyd i żenada 05.03.08, 07:47
                Gość portalu: kewiz napisał(a):

> i uwazajcie na te ukryte oplaty CID! - 3 razy korzystalem z karty (placac w
                > sklepie 1x i wyplacajac z bankomatu innego banku 2x, wiecej na szczescie nie
                > musialem) 3 x 0,02 zl - pobrane oplaty CID - mam w historii. Na infolinii cos
                > tam kobieta tlumaczyla, ale to jest ukryta oplata! Cala rozmowe z infolinia
                > niech skwituje ten cytat (telefonistki): ALE O CO PANU CHODZI, TO JEST TYLKO 6
                > GROSZY!
                > Tak tylko 6 groszy, ale to jest moje 6 groszy.
                > A gdybym skorzystal z karty 100 razy - co nieraz sie zdarzalo, to jest 2 zl i
                > niech potraca tak ta opalte CID 10.000 klientow. Naprawde jesli ktos zamierza
                > skorzystac z ich uslug to ODRADZAM.

Ciekawe.
                Mozesz zamiescic w necie jakis zrzut z konta z tymi oplatami (z zamazaniem naturalnie danych szczegolowych).
                Popytalbym sie na pbb.
                • Gość: xp Re: BPH - wstyd i żenada IP: 193.111.174.* 05.03.08, 09:27
                  Miałem w tym banku kartę kredytową i tylko kartę (prestiżowa?),na
                  szczęście zrezygnowalem gdyż :
                  1. Infolinia to obłęd, ilośći nformacji do zweryfikowania w drodze o
                  jego troskę to przesada. Przebywając za granicą zastrzeżenie karty
                  dla klienta nie przygotowanego do takiej oparacji niemozliwe !!!
                  2. Spłata zadłużenia w tym samym dniu przez "Elixir" mimo wpłynięcia
                  środków do banku tego samego dnia nie gwarantuje ich zaksięgowania.
                  Odpowiedź banku - mogą zaksięgować kiedy chcą? (dosłownie taka
                  odpowiedź padła!) W moim przypadku przy spłacie całości zadłużenia
                  przy transfuzji banków w listopadzie naliczono opłatę karną, bo
                  księgują tak jak wyżej napisałem kiedy chcą, a nie liczy się dzień
                  dotarcia środków. Przez 2 lata było dobrze a w listopadzie 2007r.
                  źle ?
                  3. Chciałem zlożyć skargę na infolinii na opłatę karną ale
                  oczywiście po weryfikacji (brakowało tylko pyt. w trosce o klienta o
                  nr buta i kolor skarpet) nie bylo możliwe, bo skargi tylko w frmie
                  pisemnej w oddziale. Uwaga! w oddziale gdzie odebrałem kartę
                  kredytową?
                  Pomijam już fakt, że oddziały początkiem grudnia się zbyły bo to już
                  PKO SA i heja wio 30km a można i więcej.
                  4. Po przybyciu z pismem-reklamacją do oddziału pełna kompetaencja
                  wydaje się wszystko ok pismo złożono będzie rozpatrzone.
                  5. Rozpatrzone negatywnie moja rezygnacja z karty i prośba o
                  odpowiedź pisemną, trzeba prosić.(Nikt nie zabiega o zatrzymanie
                  klienta - chyba byłem kiepski bo z karty korzystalem i spłacałem
                  zawsze calość).
                  6. Odpowiedź pisemna w mojej sprawie na temat reklamacji na
                  zmienione - przekręcone nazwisko) Nie mam siły już nawet reagować bo
                  szkodza zdrowia.

Czy to co mnie spotkało to przypadek - nawet słowa przepraszam nie
                  usłyszałem. (Jeżeli chodzi o infolinię Citi bije na glowę w sensie
                  pozytywnym, można wszystko załatwić i złego slowa nie powiem
                  równolegle mam od 10lat ich kartę)
                  Przepraszam, ale tak mnie tknęlo jak czytam o BPH, a ich kartę
                  wybierałem z rozwagą i nadzieją o dobrym produkcie.
                  • krzysztofsf Re: BPH - wstyd i żenada 05.03.08, 09:38
                    No coz - ja im daje czas do konca marca i w kwietniu, jesli nie pojawi sie jakis Sezam Direct bezplatny czy za zlotowke....
                  • Gość: xp Re: BPH - wstyd i żenada IP: 193.111.174.* 05.03.08, 09:53
                    Zapomniałem jeszcze o jednym, że w wyciągu po rezygnacji z karty
                    kredytowej o której pisałem przyszła opłata roczna za użytkowanie
                    karty na następny rok (której już nie posiadałem).
                    Opłatę uiściłem natychmiast bez jakichkolwiek pytań, bo czułem się
                    bezsilny, niech jeszcze dorobią te parę groszy.
                    Właściwie to jakich oni klientów szukają, jeżeli traca dobrych?
    • Gość: olek CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase ... IP: 217.153.60.* 05.03.08, 11:23
      .. czyli bank jej już nie ma ale sama operacja nie została zaksięgowana jeszcze. Normalnie jej nie ma, jednak jak wypłacasz kasę np w piątek wieczorem z "obcego" bakomatu to księgowanie jest dopiero w poniedziałek, wiec jeśli jest to jakaś większa suma to te kilka groszy prze te 2 dni sie uzbiera. Inne banki "wliczają" to w koszty wypłaty z obcego bankomatu (zwykle 5 zł).

Pozdrawiam
      • krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 11:44
        Gość portalu: olek napisał(a):

> .. czyli bank jej już nie ma ale sama operacja nie została zaksięgowana jeszcze
        > . Normalnie jej nie ma, jednak jak wypłacasz kasę np w piątek wieczorem z "obce
        > go" bakomatu to księgowanie jest dopiero w poniedziałek, wiec jeśli jest to jak
        > aś większa suma to te kilka groszy prze te 2 dni sie uzbiera. Inne banki "wlicz
        > ają" to w koszty wypłaty z obcego bankomatu (zwykle 5 zł).
        >
        > Pozdrawiam

Ale w poniedzialek tego nie prostuja?
        Pierwszy raz cos takiego ktos pisze.
        Czy w Nordei i w innych bankach z darmowymi bankomatami tez tak sie zdaza?

Jesli ktos wyzeruje konto, to przeciez te groszowe odsetki moga spowodowac wystapienie niedozwolonego debetu w koncie (ktos wyjal 5 tys i pozostawil puste konto np)
        • Gość: olek Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase IP: 217.153.60.* 05.03.08, 11:55
          Mniej więcej tak mi wyjaśnili to gdy też "upomniałem" się o te dziwne kwoty. W
          razie czego wieczorem mogę podesłać oryginalną odpowiedź.

• krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 12:21
            Gość portalu: olek napisał(a):

> Mniej więcej tak mi wyjaśnili to gdy też "upomniałem" się o te dziwne kwoty. W
            > razie czego wieczorem mogę podesłać oryginalną odpowiedź.
            >

Ciekawe.
            Nikt nigdy o tym nioe wspominal, a sezam max ma juz ladnych pare latek.

Wyslij moze jeszcze do nich (jesli mozesz) zapytanie, o powstanie niedozwolonego salda - w przypadku wyzerowania calej gotowki i ewewntualnie limitu debetowego
            • kewiz Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 13:28
              wieczorem wystawie na serwer jpg-a (screenshot) z tymi dziwnymi oplatami CID,
              tak jak prosiles Krzysztof, link wystawie tu na forum,
              co do Nordea - to bede to wkrotce wiedzial dzis ide tam otworzyc konto, jednak z
              tego co sie orientuje nic takiego nie istnieje.
              • kewiz Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 13:49
                oto link do screenshot-a wymazalem dane pozostale zostaly tylko CIDy:
                under.ponad.superhost.pl/cide.jpg
                • krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 14:45
                  kewiz napisał:

> oto link do screenshot-a wymazalem dane pozostale zostaly tylko CIDy:
                  > under.ponad.superhost.pl/cide.jpg

Dzieki - wieczorem dam na pbb i tutaj zamieszcze link umozliwiajacy pisanie z loginu GW .
                  • Gość: olek Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase IP: 217.153.60.* 05.03.08, 15:03
                    Oto odpowiedź:

Szanowny Panie,
                    Uprzejmie informuję że operacja wyszczególniona w historii jako CID jest to korekta odsetek na rachunku wynikająca z rozliczeń transakcji wykonywanych kartą. Odsetki na rachunku liczone są od salda księgowego codziennie i dopisywane do rachunku raz w miesiącu. W przypadku wykonania transakcji kartą kwota transakcji uwzględniana jest w saldzie dostępnym natomiast od salda księgowego odejmowana jest dopiero po otrzymaniu potwierdzenia wykonania transakcji z placówki handlowo-usługowej z data efektywną wykonania transakcji.Korekta dotyczy okresu pomiędzy datą efektywna a datą zaksięgowania ponieważ w tym czasie odsetki naliczane były od kwoty wyższej niż rzeczywiste saldo na rachunku.

Z poważaniem

Krzysztof Swornik
                    Konsultant
                    Centrum Bankowości Bezpośredniej
                    Banku BPH S.A.
                    • krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 15:17
                      To cos jest nie tak.
                      Powyzsze odsetki rowniez powinny byc naliczone zbiorczo raz w miesiacu, na minus - podobnie jak w przypadku gdy przez czesc miesiaca mielismy saldo dodatnie a kilka dni korzystalismy z debetu.
                      Jakos gdy sie skorzysta z debetu odsetki nie naliczaja sie codziennie, uwzgledniajac kazde podwyzszenie wykorzystywanej kwoty.
                • krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 05.03.08, 22:31
                  kewiz napisał:

> oto link do screenshot-a wymazalem dane pozostale zostaly tylko CIDy:
                  > under.ponad.superhost.pl/cide.jpg

Zgodnie z obietnica

usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.biznes.banki&tid=1176034&MID=%3C20cb4147-195d-4f34-811c-e11b92e30f0f%40s13g2000prd.googlegroups.com%3E
                  • Gość: Tomek Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase IP: *.gprs.plus.pl 20.03.08, 01:47
                    współczuję tej placówce do której chodzisz.. widać odrazu, że jesteś bezszczelnym klientem ;)
                    Pozdro.
                    • krzysztofsf Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase 20.03.08, 05:11
                      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> współczuję tej placówce do której chodzisz.. widać odrazu, że jesteś bezszczeln
                      > ym klientem ;)
                      > Pozdro.

Mozesz porownac co rozumiesz pod pojeciem szczelnego i nieszczelnego klienta? ;)
                      • Gość: lena Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase IP: *.chello.pl 22.03.08, 16:03
                        wiecie co, czegoś tu nie rozumiem. to sa odsetki od wykorzystanego
                        odnawialnego limitu/debetu w konce? czy odsetki za wypłatę z
                        bankomatu, która to powinna być (zgodnie z ich reklamą) bezpłatna?

pracuję w banku (innym niż bph) ale tego zupełnie nie rozumiem...
                        • Gość: tuper Re: CID - są to odsetki za to że wypłaciłeś kase IP: *.chello.pl 24.03.08, 20:08
                          Może napisz w jakim banku pracujesz, to będziemy wiedzieć jaki bank
                          omijać... Faktycznie, bardzo skomplikowane...
                          • Gość: gosc Re: CID - moja interpretacja IP: *.ghnet.pl 03.06.08, 21:59
                            mnie to sie nawet wydaje jasne...: automatycznie naliczane sa
                            odsetki od salda dodatniego i zysk klienta z tego tytulu przedstawia
                            sie zbiorczo pod koniec miesiaca.
                            Mamy na koncie kwote X. dokonujemy transakcji karta na kwote Y
                            (powiedzmy w poniedzialek), ale dopiero dwa dni pozniej transakcja
                            jest ksiegowana (sroda). system automatycznie naliczal odsteki od
                            salda dodatniego X przez poniedzialek i wtorek, chociaz saldo X bylo
                            juz pomniuejszone o transakcje karta, czyli X-Y. System wiec, musi
                            odjac to co naliczal od X, zamiast od X-Y.

Sadze, ze korzysc banku w kazdorazowym odejmowaniu CID jest taka, ze
                            moga zaokraglac do pelnego grosza. U mnie CID wynosi zawsze 1, 2 lub
                            3 grosze, wiec na stowe zaokraglaja dranie.
    • Gość: plastik Re: BPH - wstyd i żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 17:02
      właśnie się dowiedziałem że w tym "banku" straciłem w biały dzień
      2000 zł i to nie prez anonimowych bandytów, ale przez owy "bank"
      założyłem lokatę 12000 i dałem się namówić na fundusz intensywnego
      zarządzania (lub jakoś tak) ale byłem pewny że jeżeli nic nie
      zarobię to nie stracę. Ależ byłem naiwny i teraz mam za swoje. PS
      pozdro dla wszystkich polityków co to wiecznie gadali jak to w
      polsce dobrze się dzieje Zycze wam i waszym rodzinom wszystkiego
      najgorszego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka