grzegorzgrott
06.04.08, 12:54
Witam. Mam pewien problem i proszę o pomoc, gdyż uzyskuję sprzeczne informacje z różnych miejsc. Oto moja sytuacja.
W 2005 roku wykupiłem wraz z żoną mieszkanie służbowe. Następnie w tym samym roku zaciągnęliśmy kredyt mieszkaniowy na zakup nowego mieszkania od dewelopera. W październiku 2006 roku sprzedaliśmy stare mieszkanie (przed upływem 5-ciu lat od zakupu)i złożyliśmy w urzędzie skarbowym oświadczenie, że w ciągu 2 lat od daty sprzedaży przeznaczymy uzyskane pieniądze na cele mieszkaniowe. Mamy na to czas do końca października 2008 roku. Akt notarialny za nowe mieszkanie podpisaliśmy w marcu 2007. Obecnie chcemy rozliczyć się z podatku za 2007 rok i skorzystać z ulgi odsetkowej. Niestety wyczytałem w internecie (www.pit.pl/ulga-odsetki/), że korzystając z ulgi odsetkowej tracimy zwolnienie z 10% ulgi przy sprzedaży mieszkania. Pani w US (w okienku gdzie przyjmują PIT) powiedziała, ze to nie prawda i możemy odliczyć odsetki pod warunkiem, że w X 2008 wykażemy spłacenie KAPITAŁU kredytu z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania (bez odsetek). Czy to prawda - nie chcielibyśmy za jakiś czas być zmuszeni do zwrotu 10% środków ze sprzedaży mieszkania. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo. Proszę o poradę w tej sprawie. Z góry dziękuję za odpowiedź.