stadowilqw 25.04.08, 17:39 mam takie pytanie: jak to obliczyć, do czego to porównać, kogo zapytać ?? 20.000 PLN z roku 1998 ile to dziś będzie ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wicio Re: ile to dziś będzie IP: *.acn.waw.pl 05.05.08, 01:07 Możesz to policzyć za pomocą kalkulatora odsetkowego, tyle że to będą odsetki karne, a więc sporo większe od normalnego wzrostu wartości. Możesz też pewnie znaleźć w sieci stopę inflacji w ciągu ostatnich 10 lat i policzyć to w ten sposób. Pewnie wyjdzie znaaaacznie mniej. Ja mam podobny problem, z tym że mnie interesuje okres ponaddwudziestoletni, a tu już jest trudniej, bo inflacja kiedyś tam szalała no i jeszcze dochodzi denominacja, z którą nie wiem za bardzo co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ile to dziś będzie 05.05.08, 16:28 Dlaczego miałby liczyć odsetki? To zupełnie osobny temat. Chyba że pożyczył od kogoś (komuś) pieniądze u*m*a*w*i*a*j*ą*c się na zwrot z odsetkami. Ale wtedy by nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: ile to dziś będzie IP: *.acn.waw.pl 11.05.08, 15:03 Uwzględnienie samej inflacji nie jest do końca miarodajne, bo te pieniadze mogłyby przez te lata pracować na siebie, a uwzględniając tylko i wyłącznie inflację zakładamy, że były trzymane w skarpecie. Tylko że nie wiem jakie odsetki przyjąć. Jeśli uwzględnię ustawowe, które są wyższe od normalnej stopy zwrotu z lokat to suma wychodzi znacznie wyższe. Pytanie, co uczciwie jest przyjąć jako wartość dzisiejszą pieniądza. Nikt rozsądny wszak w skarpecie nie trzyma. Z drugiej strony, trudno przyjmować stopę zwrotu z giełdy w tym czasie... Generalnie to trudna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadowilqw Re: ile to dziś będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.08, 16:46 no właśnie samą inflacje to można o kant dupy w moim przypadku rozbić! sprawa wygląda tak, że jakieś 10 lat temu z coś około 20.000 - 30.000 można było wykupić mieszkanie komunalne (był jakieś tam ułatwienia w tej kwestii) śp. ojciec kupił mi tak chatę ale zostałem zrobiony w chu.ja i proponuje mi się oddać to co mój ojciec w to włożył. qrwa śmiech na sali, mieszkanie warte teraz prawie 300.000 Odpowiedz Link Zgłoś
stadowilqw Re: ile to dziś będzie 06.05.08, 11:23 dzięki za podpowiedź, mnożąc to przez średnią roczną stopę inflacji na poszczególne lata wychodzi około 31500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: ile to dziś będzie IP: *.acn.waw.pl 11.05.08, 14:13 Zgadza się, o ile założymy, że uwzględniamy cały rok 1998 i cały 2008. Gdyby liczyć od połowy 1998 do połowy 2008 to by było około 29000. Odpowiedz Link Zgłoś