Gość: :-) IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.08.08, 07:36 McDonald's też tak robi :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciek Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.centertel.pl 20.08.08, 07:38 Podobne praktyki są stosowane w McDonalds, w zestawie produkty o wyższym VAT kosztują grosze, dlatego w zestawie jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Jak to nie można nic zrobić przecież to... 20.08.08, 07:46 ... sprzedaż wiązana, a ta jest zakazana w Polsce!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Jak to nie można nic zrobić przecież to... IP: *.chello.pl 20.08.08, 07:54 o to chodzi, ze nie jest mozesz normalnie dostac te filmy, po normalnych cenach lub w promocji z orzeszkami :D osobiscie mam ochote na 2 ceny 1. czysta cena produktu 2. cena koncowa z podatkami ciekawe ile panstwo mnie tnie na podtkach, akcyzach, clach itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Jak to nie można nic zrobić przecież to... IP: *.aster.pl 20.08.08, 08:06 a ja zauważam że jest coraz więcej zakazów, nakazów i kar w tym niewdzięcznym kraju .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: th mcDonalds IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 20.08.08, 11:53 w meku jest tak, ze jak kupisz zestaw to kola jest za np 1pln (kola jest objeta 22%VAt) i za 12 frytki i hamburger (frytki i hamburgery objete sa stawka 7%) wniesek prosty, trzeba ujedn;loicic podatek vat (najlepiej liniowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyz na droge Re: Jak to nie można nic zrobić przecież to... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 20.08.08, 12:30 jest, i bedzie wiecej. ludzie sami sa sobie winni... dziwi mnie tylko, ze pisze to czytelnik gazety ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
dezindoktrynator Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 07:51 Co nie jest zabronione jest dozwolone. A może by tak wreszcie wprowadzić jednolity niższy VAT i będzie posprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od dwoch lat? Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.chello.pl 20.08.08, 07:56 Nie badzcie smieszni. McDonald tak sprzedaje zestawy juz od dawien dawna. bula i frytki -10zl i 7% vat, do tego cola - 0.95 z 22%. Srednio ok. 9%. Bez 'promocji' - srednio 14%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.chello.pl 20.08.08, 08:08 naprawde niesamowite...a w usa najwyzszy mozliwy vat to 9% (w californi) normalnie ok 6% a w niektorych stanach 0%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomunioo Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.amend.com.pl 20.08.08, 08:57 > naprawde niesamowite...a w usa najwyzszy mozliwy vat to 9% (w > californi) normalnie ok 6% a w niektorych stanach 0%. W USA nie ma VAT-u podatki stanowe to nie VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.chello.pl 20.08.08, 09:25 > naprawde niesamowite...a w usa najwyzszy mozliwy vat to 9% (w > californi) normalnie ok 6% a w niektorych stanach 0%. aha. a jak tam z bezplatna edukacja, czy dostepem do sluzby zdrowia? note: nie twierdze ze nasz socjal jest lepszy. jest gorszy. ale bez uwzglednienia tego porownywanie stawek podatkowych jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Z gospodarką jest jak z drożdżami :) IP: 193.109.212.* 20.08.08, 11:00 Niekoniecznie bez sensu. Skoro ludziom tam żyje się lepiej to po co utrzymywać u nas fikcyjnie darmową służbę zdrowia i bardzo nieefektywny aparat skarbowy, który zbiera kasę żeby ją potem z powrotem odprowadzić. Weźmy przykład z tych, którzy potrafią się rozwijać. Z gospodarką jest jak z drożdżami. Dajmy im pożywkę (niskie podatki) a fermentacja się zacznie i będzie się nakręcać. Ludzie będą rozwijać swoje małe biznesiki i nakręcać gospodarkę :) Dlatego wg mnie porównywanie ma duży sens, żeby ludzie, którzy w tej chwili nie wyobrażają sobie, że służba zdrowia może być płatna uświadomili sobie ile za nią faktycznie płacą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: 213.77.0.* 20.08.08, 12:38 > aha. a jak tam z bezplatna edukacja, czy dostepem do sluzby zdrowia? a to niby jest u nas???? nie rozśmieszaj mnie... ta bezpłatna służba zrowia dobre dobre..., takimi hasłami to sobie jedź do rosji może tam jeszcze się dadzą nabrać... a pozatym, nikt nie chce darmowej służby zdrowia ani szkolnictwa, bo każdy już wie, że to jedna wielka ściema! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepaucius38 Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 12:42 Nie ma czegos takiego jak darmowa edukacja bo przeciez nikt za darmo nie wybuduje szkol i nie ebdzie za darmow uczyl jakis dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 08:11 to samo robią od dawna duże sieci fastfood'owe ... żarcie z vatem 7%, a napoje z vatem 22% (np. cola) z minimalną ceną... ci to dopiero skubią fiskusa biorąc pod uwagę skalę biznesu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: 213.77.0.* 20.08.08, 12:40 i dobrze, fiskus złodziej marnuje pieniądze, więc po co mu dawać więcej.., gdyby nie marnował to jeszcze, gdyby te pieniądze faktycznie szły na rozwój kraju itp... a jak jest każdy wie, i okradać fiskus to dobra rzecz, bo te pieniądze przełożą się na pozytwny skutek dla rozwoju kraju a nie przepadną! Odpowiedz Link Zgłoś
miela Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 08:17 Ale VAT 22% to gruba przesada. VAT powinien być najwyżej 10%! Czemu za obrót trzeba aż tyle płacić?! Przecież mamy wyższy VAT niż unijne minimum... Odpowiedz Link Zgłoś
a.giotto a można zwrócić orzeszki? 20.08.08, 08:23 swoją drogą naczelnik izby skarbowej jest chyba z Platformy (bo "nic nie może zrobić") Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: mylisz dziecko VAT z podatkiem obrotowym 20.08.08, 09:10 zreszta nie masz pojecia o podatku VAT Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy No tak - klient ze wsi, to pazerny. 20.08.08, 08:22 Normalny, z miasta, nie daje się nabrać oszustom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grgr to jeszcze nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 08:26 W pewnej znanej i duzej sieci klubow fitness placac za abonament dostawalem batonika. Batoniki za 150 zl, to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: to jeszcze nic 20.08.08, 09:09 to az dziwne ze nie ksiazke (jesli to bylo w czasach gdy ksiazki mialy 0%) w kazdym razie szkolenie za 2000 + 22% = 2440 ale szkolenie za 100 + 22% & ksiazka za 2000 + 0% = 2122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dome W "Beverly Hills" jest podobnie IP: *.otp.pl 20.08.08, 08:34 Do każdego wypożyczenia w sieci "Beverly Hills" doliczana jest "opłata za członkostwo" - 2 lub 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wrongder Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 08:39 Proponuję iść dalej: Kup orzeszki telewizor gratis! A z resztą, co tu się patyczkować! "Wielka promocja! Kupując sznurek do snopowiązałki dom gratis" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johan Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 11:22 >>> Brawo Rosjo! Rozwal w pył gruzińską bandę, potem czas na czeczeńskich terrorystów. A potem Polaczków. Chłopcze, pojedź do Rosji i zobacz ten syf, to zmądrzejesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.chello.pl 20.08.08, 08:40 a ja w ogóle dziwię się Gazecie że to opisała, dotychczas miałem wrażenie, że GW jako tako rozumie problem wysokich podatków w Polsce (i tego, ze tak mało dostajemy za te wysokie podatki). Nasze firmy nigdy nie będą mogły konkurować z europejskimi, jeśli będa zmuszone płacić tak wysokie haracze fiskusowi Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 08:44 I dobrze robią. W Polsce podatki wyglądają tak: Zarabiam kase pracując, od czego płacę: 1. Podatek dochodowy Konsumuję za resztę już raz opodatkowanych pieniędzy lub oszczędzam od czego płacę: 2. VAT lub podatek i zysków kapitałowych, którę płacę od już raz opodatkowanych pieniędzy Czasem kupuje piwo od czego płacę: 3. Akcyzę + wszystko powyżej Czasem kupię coś wyprodkowanego poza granicami naszego pięknego kraju i UE, od czego płacę wtedy: 4. Cło + oczywiscie wszystko powyżej Czyli jeden dochód, moje jedne pieniądze są opodatkowane 4 razy :|, ale może coś pominąłem..nie liczyłem juz żadnych podatków lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: 193.109.212.* 20.08.08, 10:54 Zapomniałeś np o benzynie: Czasem tankuje a w cenie benzyny jest jeszcze podatek drogowy. To wszystko jest dlatego tak zawiłe, że inaczej byłoby dla wszystkich jasne jaki podatek płacą. Ja obstawiam że średni podatek w Polsce pewnie oscyluje wokół 60-70%. To jest prawdziwa masakra ale inaczej władza miałaby dużo mniej pieniędzy. Szkoda, że Platforma, mimo, że tak obiecywała zmiany to nic z tym nie robi. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybiurokrata Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: 193.111.166.* 20.08.08, 08:46 I znów widać bezsilność biurokratów na ich własną głupotę ;) Tylko niech mi się przyzna ten, kto wybrał tych myślących inaczej "parlamentarzystów" którzy raczą nas takim kulawym prawem??? Ludzie - MYŚLEĆ!!! TO NIE BOLI! Odpowiedz Link Zgłoś
miszczu1 toż właśnie myślą... 20.08.08, 10:05 Toż LUDZIE właśnie myślą - jak nie płacić czterokrotnych (pięcio-, sześcio-, itd.) obciążeń od jednego produktu. Na dodatek okazuje się, że myślenie jednak ma przyszłość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmyslak Klient rezygnuje z orzeszkow IP: *.zchbl.com.pl 20.08.08, 08:49 Wystarczy zorganizować akcję namawiającą klientów do rezygnacji z zakupu orzeszków lub najlepiej ich zwrotu na podstawie paragonu fiskalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm ty chyba jesteś debilem ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:51 skoro wybrałbyś dwa filmy DVD za 8,90 zł zamiast dwóch filmów DVD plus orzeszki - również za 8,90 zł !!! idź się lecz lub zmień lekarza !!! każdy NORMALNY klient tej wypożyczalni wybierze wariant drugi - a to że traci na tym urząd skarbowy - "kij im w oko" !!! ważne że klient osobiście ma jakąś korzyść, a kto z tego ma również korzyść, albo kto nie zyskuje (bo nie można napisać że traci !) - to normalnego klienta nie interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś
araya Jaka jest skala tego zjawiska? Ile traci fiskus? 20.08.08, 08:51 Co to znaczy traci? Jak można stracić coś ,czego się nie posiada? Wirtualne przychody? Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 To taka nowomowa (ChWDFiskus) 20.08.08, 08:59 jak nam ukradną to zyskują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norman Re: Jaka jest skala tego zjawiska? Ile traci fisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 11:16 Ja pierdziu. Może w ogóle nie płaćmy podatków, nie płacimy, to fiskus nie traci według ciebie. Ile ty masz lat, 6? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Jak można stracić coś czego się nie posiada??? IP: 193.109.212.* 20.08.08, 11:54 To Ty nic nie rozumiesz! Stosując analogię szkolną to tak jakbyś założył sobie, że dostaniesz szóstkę z egzaminu i jakbyś dostał piątkę to byś powiedział, że straciłeś. Albo analogię olimpijską, że straciliśmy medale!!! Nie my ich nie zdobyliśmy ale nie były nasze więc ich nie straciliśmy!!! To bez sensu. Podatki w Polsce są za wysokie! Wykres ilości pieniędzy ściąganych z podatków w zależności od wysokości podatków wygląda pewnie jak coś w okolicach odwróconej paraboli. Na początku zwiększanie podatków daje większe wpływy ale jest gdzieś ten punkt po którym zwiększanie podatków zmniejsza wpływy a zmniejszanie podatków zwiększa wpływy. Przecież jak zwiększysz podatki do 100% to wszyscy przestaną pracować i będzie 0 w budżecie!!! Jeżeli teraz w Polsce podatki wynoszą realnie około 70% dochodów (+-10%) to wydaje mi się, że jesteśmy już na tej części wykresu, na której zmniejszenie podatków mogłoby zwiększyć wpływy!!! Tylko do tego trzeba odwagi, i determinacji i współpracy choćby prezydenta, który na pewno zawetuje taką ustawę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolka Re: Jak można stracić coś czego się nie posiada?? IP: 82.160.124.* 20.08.08, 15:45 Gość portalu: Michał napisał(a): > Podatki w Polsce są za wysokie! Wykres ilości pieniędzy ściąganych z podatków w > zależności od wysokości podatków wygląda pewnie jak coś w okolicach odwróconej > paraboli. Na początku zwiększanie podatków daje większe wpływy ale jest gdzieś > ten punkt po którym zwiększanie podatków zmniejsza wpływy a zmniejszanie > podatków zwiększa wpływy. Przecież jak zwiększysz podatki do 100% to wszyscy > przestaną pracować i będzie 0 w budżecie!!! Jeżeli teraz w Polsce podatki > wynoszą realnie około 70% dochodów (+-10%) to wydaje mi się, że jesteśmy już na > tej części wykresu, na której zmniejszenie podatków mogłoby zwiększyć wpływy!!! ten punkt to 50% (największe wpływy do budżetu są przy podatkach 50 procentowych. podatek 40% przyniesie takie same wpływy jak 60%, 30% takie jak 70% itd.) ta parabola to tzw. krzywa Laffera Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jaka jest skala tego zjawiska? Ile traci fisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 12:32 to jest "rufnie logitrzne" jak te "straty" spowodowane piractwem.. ja tez mam potencjalna strate, prowadze firme i nikt ode mnie nie kupuje uslug, czas zaskarzyc ludzi do sadu-dzialaja na moja niekorzysc:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP zobaczcie Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.08, 08:53 Strzeżcie się, jest przepis art. 199a Ordynacji podatkowej :). Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 09:00 A gazety z filmem? Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 09:20 Jeszcze do niedawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Niestety tam też już kradną. IP: *.e-wro.net.pl 20.08.08, 09:44 Cała różnica między ceną gazety bez filmu a ceną tej z filmem jest obłożona 22-procentową stawką. Wymigać się mogą tylko ci, którzy sprzedają cały nakład z filmem po jednej cenie (np. TVOkey z Drużyną A). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:03 Przeciez Wyborcza robi to samo. Sprzedaje filmy DVD razem z gazeta plus jakies kilka stron o filmie dumnie nazywanych ksiazka i VAT dla plyty jest 0% zamiast 22% bo przeciez film jest gratisem do ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
tom30 Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 09:36 Jeżeli byłaby jedna stawka VAT-u to nie byłoby takich "cyrków". Prawie 20 lat a PRAWO w "lesie". A miało byc lepiej .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Państwo dyma obywateli, obywatele dymają państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:40 hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaeS Zadna nowosc IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.08, 09:49 Tesco tez tak swojego czasu robilo. Kupowalo sie 30 jaj za 169,99 a gratis dostawalo sie rower. A tak w ogole to zapraszam na moj blog haes.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Niech mi ktoś wytłumaczy różnicę: IP: *.e-wro.net.pl 20.08.08, 09:50 Sytuacja pierwsza - przychodzi do firmy koleś, macha bejsbolem i żąda pieniędzy "bo jak nie dostanę to będzie baaaardzo źle". To jest podobno be. Sytuacja druga - przychodzi do firmy koleś, macha legitymacją z Urzędu Skarbowego i żąda pieniędzy "bo jak nie dostanę to będzie baaaardzo źle". To jest podobno cacy. Cała różnica sprowadza się wyłącznie do obiektu materialnego, który służy do machania przedsiębiorcy przed nosem. Czy mam rozumieć, że jeśli założę nowoczesny gang i zamiast w bejsbole wyposażę "żołnierzy" w legitymacje do machania, to będę mógł legalnie ściągać haracze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norman Re: Niech mi ktoś wytłumaczy różnicę: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 11:18 Wytłumaczę ci: jesteś głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Niech mi ktoś wytłumaczy różnicę: IP: 193.109.212.* 20.08.08, 11:56 Ty za to bez wątpienia, sądząc po wypowiedziach, jesteś błyskotliwym, przenikliwym umysłem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Nie czepiaj się. IP: *.e-wro.net.pl 20.08.08, 12:04 Popatrz, ile sensu ten człowiek zawarł w dwóch jeno słowach. Jakież to głębokie, transcendentalne i odkrywcze... Ta błyskotliwość skapująca z każdej literki Jego tekstu... Aż zachwyt bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Niech mi ktoś wytłumaczy różnicę: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 12:08 Wcale nie taki głupi - duża część Polaków nie widzi róznicy pomiędzy US (nazywanym niekiedy największym złodziejem) a zwykłym bandytą- wymuszaczem czego dowodem był właśnie ten wpis. Nie oznacza to, że przedmówca jest głupi tylko jak źle społeczeństwo odbiera aparat przymusu jakim jest zachłanny US. PS : Nie neguję potrzeby istnienia instytucji US ale rozległości podatkowej w jakiej państwo wtrąca się nam do naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Podatek liniowy z jedną niższą stawką VAT na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:18 poziomie 12-14 % wyeliminuje wszystkie machlojki na VATcie. A wpływy do budżetu będą takie same. Wszyscy to wiedzą a i tak głupota i populizm zwycięża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Podatek liniowy z jedną niższą stawką VAT na IP: *.comarch.com 21.08.08, 11:40 w unii (podstawowy) VAT nie może być mniejszy niż 15% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT IP: *.zb.lnet.pl 20.08.08, 10:21 przecież dokładnie to samo robią te McDonaldy, KFC i inne w swoich "zestawach", podobnie jak sieci kinowe. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Dorzuć do filmu orzeszki, płać niższy VAT 20.08.08, 10:33 A czy ktos wie jak robi McDonald's? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś