Dodaj do ulubionych

Finanse ulgi budowlanej.

IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 21:23
Czy może mi ktoś pomóc ,oto mój problem.W celu dokonania odliczeń z tytułu
dużej ulgi budowlanej muszę posiadać faktury vat ,to jest oczywiste ale jeżeli
jest na fakturze napisane płatność przelewem a faktura została wystawiona w
grudniu a ja zapłaciłam w styczniu tego roku ,to czy mogę fakturę zaliczyć do
wydatków ubiegłego roku. Nie ukrywam że zależy mi na odliczeniu w ubiegłym roku.
I następne pytanie ,jaka kwota na fakturze może być płatna gotówką bo słyszałam
że są ograniczenia i czy one dotyczą osób prywatnych czy tylko firm.
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Finanse ulgi budowlanej. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 20:52
      Czy nikt mi nie pomoże?
    • gonzales Re: Finanse ulgi budowlanej. 18.01.02, 08:31
      Gość portalu: Magda napisał(a):

> Czy może mi ktoś pomóc ,oto mój problem.W celu dokonania odliczeń z tytułu
      > dużej ulgi budowlanej muszę posiadać faktury vat ,to jest oczywiste ale jeżeli
      > jest na fakturze napisane płatność przelewem a faktura została wystawiona w
      > grudniu a ja zapłaciłam w styczniu tego roku ,to czy mogę fakturę zaliczyć do
      > wydatków ubiegłego roku. Nie ukrywam że zależy mi na odliczeniu w ubiegłym roku
      > .
      > I następne pytanie ,jaka kwota na fakturze może być płatna gotówką bo słyszałam
      >
      > że są ograniczenia i czy one dotyczą osób prywatnych czy tylko firm.
      > Bardzo proszę o pomoc.

znam ten problem z autopsji i to z obu stron (jako podatnik i jako właściciel
      firmy). Ponieważ moi klienci też pytali o to samo, to zapytałem w US i oto co diś
      dowiedziałem:
      Dla urzędu skarbowego datą istotną z punktu widzenia ulgi jest data wystawienia
      faktury, a nie dokonania zapłaty. US kontroluje, kiedy została dokonana sprzedaż
      VAT. Zauważ, że na fakturze są zasadniczo dwie daty: data wystawienia faktury i
      data sprzedaży. Sprzedawca będący płatnikem VAT ma zgodnie z przepisami 7 dni na
      wystawienie faktury VAT licząc od daty sprzedaży. Obowiązej podatkowy VAT
      powstaje od daty sprzedaży. Natomiast w przypadku ulgi od podatku dochodowego, US
      może (jeśli zechce...) zakwestionować Twoją fakturę, jako, że US może uznać, że
      poniosłaś wydatek już w nowym roku podatkowym. Myślę jednak, że najlepiej
      zrobisz, jeśli zapytasz o to w swoim urzędzie skarbowym.

> I następne pytanie ,jaka kwota na fakturze może być płatna gotówką bo słyszałam
      >
      > że są ograniczenia i czy one dotyczą osób prywatnych czy tylko firm.
      > Bardzo proszę o pomoc.
      Tym się nie przejmuj, osoba fizyczna może zapłacić każdą fakturę gotówką,
      organiczenia kwotowe dotyczą działalności gospodarczej.

pozdrowienia
      adam
      • Gość: Magda Re: Finanse ulgi budowlanej. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 10:12
        Gonzales dziękuję Ci za tak wyczerpującą wypowiedż.Jeśli możesz powiedz czy
        byłeś na kontroli w US.Jak to wygląda.
        • Gość: roro Re: Finanse ulgi budowlanej. IP: 217.8.191.* 23.01.02, 17:36
          Gość portalu: Magda napisał(a):

> Gonzales dziękuję Ci za tak wyczerpującą wypowiedż.Jeśli możesz powiedz czy
          > byłeś na kontroli w US.Jak to wygląda.

Kiepsko.

Ja co prawda nie Gonzales, ale bylem na kontroli w US.
          Musisz oczywiscie miec wszystkie niezbędne dokumenty (faktury, rechunki, dowody
          wplat, umowy, itp..). No i w US nie ma domniemania niewinnosci. To ty musisz
          udowodnic, ze jestes niewinna, a nie US, ze jestes winna. Koszmar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka