Gość: laik bankowosci
IP: *.subscribers.sferia.net
07.12.08, 18:05
Cześć mam pare pytan, ktore od jakiegos czasu mnie nurtuja :)
1. Karta pre-paid Money.pl - jestem ciekawy, gdzie jest zapis, ze jest to rzeczywiscie karta pre-paid, tzn. ze nie mozna przekroczyc srodkow zdeponowanych na karcie. W regulaminie kart BZWBK (dlaciebie.bzwbk.pl/13823) MoneyKarta jest traktowana tak, jak inne karty, nie ma nic na temat, ze jest to karta pre-paid! Poza tym, jezeli robie zakupy np. na Amazonie, to czy podczas tych zakupow jest sprawdzany stan mojego konta? A skad Amazon zna kursy wymiany walut w BZWBK na dany dzien?
2. Wyplata pieniedzy z bankomatu za granica. Wyplacajac pieniadze karta podpieta do ROR-u (np. do eKonta w mBanku) w Polsce, bankomat sprawdza, czy mam tam pieniadze i dopiero wyplaca. A jak to jest przy wyplatach za granica? Czy bankomat w Niemczech bedzie sprawdzal moj limit? Jesli tak, to w jaki sposob zamieni sobie Euro na PLN-y (znow - skad zna kurs banku???) Czy tez moze nie wykonuje zadnych sprawdzen, ale wowczas moge sobie wyplacic kupe kasy nie majac na koncie nic? :)
3. Wspolposiadacz konta - jezli umrze wspolposiadacz, i zalozmy, ze bank sie o tym dowie, to czy drugi wspolposiadacz staje sie automatycznie jedynym wlascicielem konta czy sa jakies inne procedury? Z tego, co czytalem np. w regulaminie Eurobanku, to rozwiazuje sie cala umowa o konto, ale czy "automatycznie" zawierana jest nowa z zyjacym wspolwlasicicelem?