Dodaj do ulubionych

Parę prostych (?) pytań

IP: *.subscribers.sferia.net 07.12.08, 18:05
Cześć mam pare pytan, ktore od jakiegos czasu mnie nurtuja :)

1. Karta pre-paid Money.pl - jestem ciekawy, gdzie jest zapis, ze jest to rzeczywiscie karta pre-paid, tzn. ze nie mozna przekroczyc srodkow zdeponowanych na karcie. W regulaminie kart BZWBK (dlaciebie.bzwbk.pl/13823) MoneyKarta jest traktowana tak, jak inne karty, nie ma nic na temat, ze jest to karta pre-paid! Poza tym, jezeli robie zakupy np. na Amazonie, to czy podczas tych zakupow jest sprawdzany stan mojego konta? A skad Amazon zna kursy wymiany walut w BZWBK na dany dzien?

2. Wyplata pieniedzy z bankomatu za granica. Wyplacajac pieniadze karta podpieta do ROR-u (np. do eKonta w mBanku) w Polsce, bankomat sprawdza, czy mam tam pieniadze i dopiero wyplaca. A jak to jest przy wyplatach za granica? Czy bankomat w Niemczech bedzie sprawdzal moj limit? Jesli tak, to w jaki sposob zamieni sobie Euro na PLN-y (znow - skad zna kurs banku???) Czy tez moze nie wykonuje zadnych sprawdzen, ale wowczas moge sobie wyplacic kupe kasy nie majac na koncie nic? :)

3. Wspolposiadacz konta - jezli umrze wspolposiadacz, i zalozmy, ze bank sie o tym dowie, to czy drugi wspolposiadacz staje sie automatycznie jedynym wlascicielem konta czy sa jakies inne procedury? Z tego, co czytalem np. w regulaminie Eurobanku, to rozwiazuje sie cala umowa o konto, ale czy "automatycznie" zawierana jest nowa z zyjacym wspolwlasicicelem?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Parę prostych (?) pytań IP: *.chello.pl 07.12.08, 19:49
      gdy umrze wspołposiadacz i bank się o tym dowie - dostaniesz jego kasę (połowę)
      po sądowym postępowaniu spadkowym
      • kilovolt Re: Parę prostych (?) pytań 09.12.08, 17:49
        Zaraz, ale czy gdzieś w takiej umowie jest zapisane, że moja i
        współposiadacza kasa stanowią połowę aktualnego stanu konta? Bo
        jeżeli nie to można wykazać ile tej kasy jest moje.
    • kredyt-gotowkowy Re: Parę prostych (?) pytań 09.12.08, 13:56
      Money.pl nie jest kartą prepaid. Jest kartą debetową wydawaną do
      konta w BZWBK.
      Zagraniczny kontrahent wysyła zapytanie w walucie - to bank
      przelicza zapytanie na złotówki po swoim kursie i ustala czy są
      wymagane środki na koncie czy nie.
      Jesli bankomat za granicą wypłaci środki których nie ma na koncie -
      własciciel konta będzie obciążony z tytułu niedozwolonego debetu w
      koncie.
      Umowa winna automatycznie się rozwiązać - zawarta była dla konta
      wspólnego i dla 2 współposiadaczy. Zawsze gdy jedna strona umowy
      umiera - umowa rozwiązuje się. To oznacza, że żyjący współposiadacz
      może na drodze sądowej ubiegac sie o swoje środki.
      umowa nie jest automatycznie zawierana z pozostałym współposiadaczem.

kredyt-gotowkowy(at)gazeta.pl
      • Gość: laik bankowosci Re: Parę prostych (?) pytań IP: 195.42.249.* 10.12.08, 09:38
        Dziekuje za odpowiedzi,

1) Skoro karta Money.pl (ta polaczona z kontem Konto24.pl) nie jest karta pre-paid a tylko debetowa, to dlaczego trąbią na stronie, ze jest to pre-paid i ze nie mozna wydac z niej wiecej pieniedzy, niz sie wczesniej doladowalo? Podaje link: direct.money.pl/money/264/
        Jest tam wyraznie napisane, ze to karta PRE-PAID. To jak w koncu jest, bo nie rozumiem...?

2) Ciekawi mnie, czy mozliwe jest wyplacenie wiecej, niz sie ma na koncie, wyplacajac za granica. W Polsce nie jest to mozliwe (zakladam, ze nie ustawilem na karcie debetu), bo bankomat sprawdza dostepne srodki, natomiast zagranica jest czy nie jest? Bo jesli jest, to wtedy - teoretycznie - mozna by z roznych zagranicznych bankomatow powyplacac mnostwo walut i "wiac" na wyspy Bahama :).

3) Nie rozumiem tego. Dopoki obydwaj wspolwlasciciele zyja, dowolny z nich moze wyplacic nawet calosc pieniedzy z konta o kazdej porze dnia i nocy BEZ WIEDZY DRUGIEGO. A gdy umrze - nie moze zrobic NIC? To jaki jest sens posiadania konta wspolnego (np. maz z zona), jesli gdy jedno z nich umrze, to drugie nie ma dostepu do pieniedzy??? Jak dla mnie to bezsens...
        • Gość: koziorozka dziedziczenie IP: *.chello.pl 10.12.08, 10:23
          Gość portalu: laik bankowosci napisał(a):
          > Dopoki obydwaj wspolwlasciciele zyja, dowolny z nich moze
          wyplacic nawet calosc pieniedzy (...). A gdy umrze - nie moze zrobic NIC? To
          jaki jest sens posiadania konta wspolnego (np. maz z zona), jesli gdy jedno z
          nich umrze, to drugie nie ma dos tepu do pieniedzy??? Jak dla mnie to bezsens...

- bo laik jesteś ;) Np. małżeństwo ma własny dom. Po śmierci jednego z nich
          drugie zostaje tylko z połową a drugą połowę dziedziczy wraz ze wszystkimi dziećmi
    • Gość: laik bankowosci Re: Parę prostych (?) pytań IP: *.gprs.plus.pl 24.12.08, 12:17
      Podbijam temat. Jak widac, na tym forum nie ma zbyt wielu znawcow... Bo moje pytania nie doczekaly sie rzetelnej odpowiedzi...
      • Gość: easy_rider Re: Parę prostych (?) pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 15:29
        e-prawnik.pl/w-banku/wyplata-z-rachunku-wspolnego,odpowiedzi,prawo-cywilne-1

co do transakcji w bankomacie to wszystkie transakcje gotówkowe
        podlegają autoryzacji. Nawet jeśli więc doszłoby do przekroczenia
        limitu a bank naliczyłby karę mozna spokojnie zgłosić reklamacje
        argumentując to właśnie wymaganą autoryzacją kwoty i winą banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka