Dodaj do ulubionych

Dziwna rata

05.07.09, 21:47
W grudniu 2008r. dostałam harmonogram splat kredytu hipotecznego gdzie rata wynosiła 436,39CHF (kredyt 290000pln na 35 lat), oprocentowanie kredytu wynosiło 2,23%. W czerwcu otrzymalam kolejny harmonogram gdzie rata...zwiększyła się do 436,80CHF mimo, że oprocentowanie kredytu spadło do poziomu 1,38%. Według mnie rata powinna dość znacząco spaść (o około 40-60CHF). Czy ktoś miał podobne zdarzenie? Nadmienię, że nie mam kredytu w żadnym z banków z grupy bre. A może ktoś ma kredyt o podobnych parametrach i ma inną lub podobną ratę? Odnoszę wrażenie, że jestem najzwyczajniej w świecie oszukiwana.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Dziwna rata 05.07.09, 21:50
      Nie prościej zadzwonić do banku i poprosić o wyjaśnienie?
      • truskaweczka18 Re: Dziwna rata 05.07.09, 22:05
        W banku twierdzą, że system żle naliczył mi raty kapitałowe, w co do końca nie wierzę, gdyż jaką mam pewność, że za 6 miesięcy, zakładając, że oprocentowanie spadnie, znowu mi nie powiedzą, że system źle naliczył raty i będę miała ratę na tym samym poziomie?Przykładowo róznica 60CHF na racie to ponad 25000CHF w całym okresie kredytowania czyli przyjmując kurs CHF 3pln to 75000pln. Jak dla mnie to sporo i chciałabym się przekonac jaką ratę płacą inni przy podobnych parametrach.
        • jan-w Re: Dziwna rata 05.07.09, 23:51
          To rzeczywiście zmienia sytuację. Nie próbowałaś użyć jakiegoś kalkulatora?
          Np: kalkulator.pl/baza_kalkulatorow/Kredytowe/Jakie-raty-zaplace
          a konkretnie: banki.wp.pl/kalkulatory.html?ticaid=1854f&_ticrsn=3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka