Dodaj do ulubionych

Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta

09.07.09, 09:15
Szanowni Państwo Milennium drastycznie podnosi opłaty za prowadzenie konta.
Posiadając kredyt hipoteczny miałem do dyspozycji za darmo konto PREMIUM -
przelewy przez internet za darmo, bankomaty BZWBK, Cash4You za darmo. Teraz
szanowny bank mając w garści setki tysięcy kredytobiorców postanowił znieść
ich przywileje i dowalić im wysoką opłatą za prowadzenie konta. Standardowe
konto to m.in. 7zł + ołaty za kartę bankomatową ok 20zł rocznie. Nieważne, że
masz też pieniądze na lokatach, korzystasz z innych produktów, płać! Podobno
będzie można zrezygnować z tego lipnego konta i przejść na tzw konto
techniczne, na które będzie można przelewać kredyt. Tylko, że nie dostępu do
takiego konta z internetu.
Zastanawiam się jak zrezygnować z ich usług(kredyt u nich zostawię), a
przelewać franciszki np z mbanku.
Pozdrawiam,
rozczarowany klient Banku Millelnium
Obserwuj wątek
    • rf_eng Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta 09.07.09, 09:33
      polecam ciekawe linki
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/21243,banki_nie_moga_dowolnie_zmieniac_waluty_kredytu.html
      kupfranki.pl/networks/forum/thread.14793
      kupfranki.pl/networks/forum/thread.8816
    • Gość: nowinka Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta IP: 82.160.51.* 09.07.09, 12:33
      Niestety też jestem w takiej sytuacji, mam kredyt, mam lokatę, przychodzi
      wynagrodzenie- wszystko to zwalniało z opłaty za konto, od sierpnia 15 zł(chyba
      że saldo na koncie będzie większe niż 5000), nie wiem czym jest uzasadniona ta
      opłata - kryzysem.
      A czy my też możemy się tak usprawiedliwiać i nie wywiązywać się z umów, nie
      płacić kredytów - bo jest kryzys. Śmieszni są.
    • Gość: viga Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta IP: 194.156.135.* 09.07.09, 15:57
      Podobno będzie można zrezygnować z tego lipnego konta i przejść
      na tzw konto techniczne, na które będzie można przelewać kredyt.

Skąd takie info? Możesz rozwinąc temat?
      • Gość: gosc Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta IP: 89.174.178.* 10.07.09, 09:19
        Rowniez jestem w takiej sytuacji, mam kredyt i raczej ciezko mi jest
        zrezygnowac. Gdyby nie to juz dawno bym to konto zamknal i skoczyl
        do mbanku, polbanku czy eurobanku. Czy ktos moze rozszyfrowac
        minimalne srednie miesieczne saldo w wysokosci 5000zl, ktore bedzie
        zwalniac z tych oplat (czyli co codziennie musze miec co najmniej
        5000zl na koncie premium, a co z oszczednosiowym, moze tam lezec)?
        Czy mozna w ogole zamknac to konto majac kredyt? Przeciez majac
        konto mam zalozone polecenia zaplaty za
        ubezpieczenie/kapital/odsetki sa tam numery rachunkow, czyli
        teoretycznie moge robic przelwy z innego banku. Trzeba sie tylko
        dobrze wstrzelic w aktualny kurs za franka (spread), bo przelewy
        bezposrednio we franku nie sa dla mnie oplacalne. Czy ktos moze ma
        podobne spostrzezenia?
        • tojatojatoja Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta 14.07.09, 09:35
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Czy ktos moze rozszyfrowac
          > minimalne srednie miesieczne saldo w wysokosci 5000zl, ktore bedzie
          > zwalniac z tych oplat (czyli co codziennie musze miec co najmniej
          > 5000zl na koncie premium, a co z oszczednosiowym, moze tam lezec)?

Konto oszczędnościowe się nie wlicza do tego salda. Dowiadywałam się na infolinii.

Warunek ten oznacza, że codziennie musisz mieć co najmniej 5000 zł na ROR. Niedawno założyłam konto oszczędnościowe w Millennium i właśnie dokonałam jego zlikwidowania, skoro ewentualne odsetki zostałyby "zjedzone" przez opłatę za ROR. Środki przeniosłam do innego banku, zamknęłam rachunek. Przy przechodzeniu na konto lokacyjne (techniczne) do spłaty kredytu hipotecznego nie będzie można z niego korzystać, jak z normalnego konta.

Pomimo tego, że wczoraj na infolinii Millennium facet powiedział mi, że już można zamieniać konto Premium na lokacyjne, tylko trzeba to zrobić w banku (dopytywałam go czy na pewno, bo w połowie ubiegłego tygodnia usłyszałam, że na razie bank pracuje nad tym i że zmiany będą możliwe dopiero pod koniec lipca, on powiedział, że tak - na pewno jest to już możliwe). Udałam się do banku na Pl. Konstytucji w Warszawie i oczywiście usłyszałam, że ta zmiana na razie nie jest możliwa, będzie pod koniec miesiąca. Straszny burdel mają w tym banku...

Babka z banku sama powiedziała, że na miejscu wszystkich kredytobiorców zrezygnowałaby z konta za 15 zł, bo to zdzierstwo (sic!).

Konto lokacyjne będzie czymś podobnym do konta, jakie mamy płacąc za gaz, prąd lub czynsz. Będzie to specjalny rachunek, przypisany konkretnie do nas, na który będziemy mogli dokonywać wpłaty poszczególnych rat i ubezpieczeń, bez możliwości dokonywania żadnych innych transakcji.

Może będziemy też dostawać coś na kształt rachunku/faktury, na której będą wypisane kwoty płatności oraz terminy wpłaty??? Mi to w sumie niepotrzebne, bo świetnie się orientuję w swoich zobowiązaniach wobec Millennium, ale wczoraj, szukając w necie info na temat podwyżek w Millennium, zorientowałam się, że wielu kredytobiorców nie umie samodzielnie wyliczyć sobie raty kredytu i obawia się, co będzie, jak bank nie poda im wielkości raty do zapłaty.

Wymóg posiadania konta ROR w banku, który udziela nam kredytu jest niezgodny z prawem, a klauzule dotyczące tej kwestii zapisywane przez banki w umowach kredytowych zostały wpisane do rejestru klauzul zakazanych pod numerami 1140-1146 (treść klauzul www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/), co oznacza, że są nieważne. Bank musi każdemu kredytobiorcy umożliwić spłacanie kredytu bez wymogu posiadania konta.

Ciekawe jest to, że te klauzule są zakazane od kwietnia 2007, a ja biorąc kredyt w czerwcu 2007 miałam je wpisane do umowy.
    • magdary Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta 10.07.09, 10:54
      średnie saldo miesięczne na koncie to wg pani z infolinii : każdego dnia na
      koncie saldo nie może być mniejsze niż 5000.

zastanawia mnie czy rzeczywiście nie możnaby robić przelewu z innego konta a tu
      zamknąc co się da.
    • Gość: gosc Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta IP: 89.174.178.* 10.07.09, 13:01
      Niedlugo bede sie do nich wybieram, bo oczywiscie zrobili rowniez
      oplate na konto walutowe. Otworzyc bylo latwo jednym kliknieciem, a
      zamknac juz problem.
    • Gość: marcin Konto studenckie= lipa IP: *.chello.pl 10.07.09, 17:18
      Mam konto w millennium już kilka lat i jako stały klient (=dojna krowa)dali mi nawet kartę kredytową. Jeśli masz normalne konto to nic nie płacisz jeśli wydasz plastikiem 500 a przy koncie studenckim płacisz 2 zł bez względu na wszystko. Od września będą wydawać karty maestro do konta czyli w internecie też się nie zapłaci. Poziom świadczenia usług jest coraz niższy.
      • Gość: kredytobiorca Re: Konto studenckie= lipa IP: *.elblag.vectranet.pl 12.07.09, 20:16
        Mam kredyt hipoteczny w w/w banku. Czy mam obowiazek posiadac
        rowniez tam konto i karte. Czy moge karte i konto zlikwidowac i
        placic samodzielnie np. przelewami?
    • Gość: Paweł Z. Re: Milennium podnosi opłaty za prowadzenie konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 20:50
      Dzisiaj się zalogowałem do bankowości po kilku dniach i się
      zdziwiłem. Najbardziej mnie rozbawił ten list od prezesa czy innego
      dyrektora - nic o podwyżkach, same dobre wieści (co prawda nie dla
      mnie, tylko dla tych, którzy chcą skorzystać z ich produktów, które
      ja już mam). W załączeniu nowy cennik, a tam bomba-tromba. W ten
      sposób oferta Millenium dla mnie z niezłej stała się kiepska. Jutro
      idę zgłosić im, że rezygnuję z ich usług. Jest teraz tyle niezłych
      ofert (Alior, Nordea), że mogą się wypchać. Współczuję ludziom,
      którzy mają u nich kredyt hipoteczny.
    • tojatojatoja Utrudnienia w zamianie konta Premium na techniczne 27.07.09, 10:38
      Artykuł na ten temat:

gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29508,6862193,Czy_Bank_Millennium_utrudnia_hipotecznym_klientom.html
      Ja oczywiście miałam problem z zamianą konta na techniczne, o czym już pisałam.
      Tak więc moim zdaniem rzecznik banku podaje nieprawdę, że to pojedyncze
      przypadki. Na infolinii mówią, że się jeszcze nie da zmienić (jeden koleś mnie
      oszukał, że to możliwe).

Mam wrażenie, że bank próbuje przeciągnąć sprawę tak, by chociaż za 1 m-c
      ściągnąć kasę za konto.

Czy komuś z Was udało się zamienić już konto PREMIUM na techniczne?

Jak i kiedy to zrobiliście?
      • tojatojatoja Update informacji 27.07.09, 10:51
        Najświeższe informacje.

Przed chwilą zadzwoniłam na infolinię banku. Pan, z którym rozmawiałam powiedział, że zamiana konta na techniczne będzie możliwa od 1 sierpnia i że dla osób, które jej dokonają pomiędzy 1 a 31 sierpnia nie zostanie naliczona opłata 15 zł za sierpień. Na wszelki wypadek zapisałam sobie jego nazwisko. ;-)

Ale męczyłam Pana dalej, powołując się na wypowiedź rzecznika banku Wojciecha Kaczorowskiego, który mówił, że "Klienci mogą bez problemu dokonać konwersji posiadanego konta osobistego na konto techniczne, tzw. konto lokacyjne, prowadzone bezpłatnie dla rozliczeń kredytu hipotecznego. Konwersje nie są zawieszone i bank nie utrudnia tej operacji (...) Bank Millennium nigdy nie zmuszał klientów do zakładania "pełnowartościowych" kont osobistych. - Darmowe konto techniczne dla klientów detalicznych dostępne było w banku od "niepamiętnych czasów" i mogli oni samodzielnie decydować o jego wyborze przy podpisywaniu umowy kredytowej" (sic!), czy aby na pewno zamiana nie jest możliwa od ręki. Pan się zmieszał i przełączył mnie do kogoś innego (przełożonego), który z całą stanowczością stwierdził, że tak naprawdę zmiany są możliwe od 21 lipca tylko trzeba iść do oddziału banku.

Pożyjemy, zobaczymy. Do banku wybiorę się w środę.
      • Gość: konto techniczne Re: Utrudnienia w zamianie konta Premium na techn IP: 195.67.18.* 27.07.09, 13:26
        zmieniłem premium na techniczne w sobotę
        przeczytajcie też inny wątek na tym forum:
        forum.gazeta.pl/forum/w,383,98084323,98084323,Millennium_nowy_cennik_15_lub_7_PLN_mc_masakra_.html
        • tojatojatoja To zaczyna być smieszne... 27.07.09, 15:24
          Na moje pytanie wysłane do banku w dniu 13 lipca o następującej treści:

Wysłana: 2009-07-13 08:56:47

Witam,

Proszę o informację, w jaki sposób mogę za pośrednictwem bankowości elektronicznej zmienić rodzaj konta ROR. Szukałam takiej opcji, bo w TeleMillennium uzyskałam informację, że jest to możliwe, ale nie znalazłam aplikacji umożliwiającej taką zmianę przez Internet.

W związku z wprowadzeniem od 1 sierpnia br. bardzo dużej opłaty za Konto Osobiste Premium chciałabym zamienić to konto na Konto Osobiste płatne 7 zł lub ew. na bezpłatne konto techniczne tylko do obsługi kredytu hipotecznego ( w tym drugim przypadku dokonam oczywiście likwidacji konta oszczędnościowego w Waszym banku i przeniosę pieniądze do innego banku, który nie pobiera żadnych opłat za prowadzenie konta).

Otrzymałam taką odpowiedź:

Szanowna Pani,

wychodząc na przeciw rosnącym potrzebom naszych Klientów oferujemy Państwu od dnia 1 sierpnia 2009r. następujące produkty bez prowizji przez następne 12 miesięcy (w przypadku nowych aktywacji produktów):
          - kartę debetową (karta Millennium Visa Konto bez opłaty za wydanie i użytkowanie w pierwszym roku - oszczędność 20.00 PLN)
          - kartę kredytową (karta kredytowa Millennium Visa lub MasterCard bez pierwszej opłaty rocznej - oszczędność 75.00 PLN)
          - limit w koncie (bez opłaty przygotowawczej - oszczędność przynajmniej 50.00 PLN)

Powyższa oferta jest dostępna dla Państwa do dnia 31 grudnia 2009r. Mogą z niej skorzystać zarówno nowi, jak i dotychczasowi nasi Klienci.
          Od dnia 1 września 2009r. oferujemy naszym Klientom również:
          - Limit w koncie bez odsetek przez 7 dni w każdym miesiącu
          - nową kartę Debetową Maestro, która będzie umożliwiała wykonywanie płatności z zakupy w bezpieczny, wygodny i oszczędny sposób: dokonane kartą płatności o wartości 250.00 PLN lub więcej w każdym miesiącu uczynią kartę całkowicie wolną od opłat.

Zmiana Cennika i Regulaminu od dnia 1 sierpnia 2009r. ma związek z wprowadzeniem przez Bank nowych produktów.

Z poważaniem
          Departament Bankowości Elektronicznej
          Bank Millennium S.A.

Pracownicy tego banku chyba cierpią na analfabetyzm funkcjonalny. :-(
          • Gość: Millenium-zdzierca Re: To zaczyna być smieszne... IP: *.elomza.pl 07.09.09, 22:23
            Witam.
            Proponuję wszystkim klientom powyższego banku skopiowania tego listu
            i wysyłania go na ich skrzynki. Ja zaczynam już od dziś.
            Pozdrawiam.
            • Gość: eskel Re: To zaczyna być smieszne... IP: *.171.16.197.static.crowley.pl 17.11.09, 10:52
              Czas nazwać sprawę po imieniu- MILLENNIUM TO ZŁODZIEJE!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka