Dodaj do ulubionych

Wczasy w Świnoujściu...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.11, 09:30
Witam.
W sierpniu wybieram się na urlop do Świnoujścia i mam kilka pytań w związku z tym.

Na mapach i w necie znalazłem info, że przeprawa promowa dla samochodów w centrum jest dostępną tylko dla mieszkańców, a widzę, że na południu (kanał Piastowski) też jest przeprawa promowa. Czy dojazd do tej przeprawy jest czytelnie opisany na drodze aby tam dojechać ? Jak często kursują promy ? Czy promy są płatne (ile)? czy darmowe ? Może mają jakąś stronę informacyjną www ?

Co warto zwiedzić i gdzie pojechać w okolicy Świnoujścia ?

Co polecacie, a przed czym byście ostrzegli ?

Z góry dzięki za info !!
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 24.07.11, 11:10
      gucio-jesteś wyjątkowym leniem.
      net to potęga informacji-wystarczy troszeczkę poklikać.
      www.swinoujscie.pl/283
      • Gość: właśnie wróciłem Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 19:33
        Może i gucio jest leniem, ale na oficjalnej stronie z życia wziętych szczegółów po prostu nie ma. Przede wszystkim tego, że koszmarem jest kolejka do promu dla turystów, i w jedną, i w drugą stronę (do 2 km = ok. 1.5h czekania na przeprawę). Trudno mówić o regule, kiedy jest, a kiedy nie ma - może rano i wieczorem jest lepiej, ale w ciągu dnia - tragedia. Z perspektywy turysty, który niby powinien być hołubiony, bo wszędzie po drodze zostawia pieniądze (oj tak - pobyt, posiłki, parking, atrakcje dla dzieciaka - wszystko w cenach wybitnie sezonowych), to odesłanie kilkanaście km dalej, gdy dla miejscowych jest przeprawa w centrum miasta, nie wygląda na ułatwianie życia. Zwłaszcza, gdy widzi się autobusy, samochody dostawcze, jak również i osobowe z miejscową rejestracją, które mkną obok kolejki "turystycznej", i wbijają się na ten sam prom dużo szybciej (na jakich zasadach, jest to dla mnie zagadką, ale gdzieś z tyłu głowy jest brzydkie podejrzenie). Z tego względu - jeśli się ruszać - to raczej w stronę Niemiec, gdzie Uznam jest połączony mostami z lądem stałym - oczywiście, jeżeli ktoś preferuje bardziej czynną turystykę (zwiedzanie), a nie plażowanie.
        Z innych spostrzeżeń, na bazie własnych kilku pobytów:
        (1) zaopatrzenie sklepów spożywczych jest dość słabe - zarówno Netto, jak i PoloMarket bazują na bardzo przeciętnym asortymencie, równając raczej w dół do Biedronki i Lidla, niż starając się odróżnić od dyskontów;
        (2) śniadania w pensjonatach - jeśli są w ofercie - nawet w wersji bufetu nie powalają = mało potraw, cały czas to samo przez cały okres pobytu (np. jajecznica w dwóch postaciach, jajko na twardo, trzy rodzaje wędlin, mleko, soki, jogurt), no i wbrew zasadom z uzupełnianiem stołu jest różnie - kto późno wstaje, ten nie na wszystko zdąży :-P. Jakość słaba (soki to rozcieńczane najtańsze napoje z kartonu, woda z Biedronki, dżem (marmolada?) z 10-kilogramowych puszek - i posmakowałem, i widziałem "od kuchni"); ktoś może powiedzieć, że wybrzydzam, ale w hurtowni czy też Makropodobnym sklepie można kupić towar przyzwoitej marki=jakości, a nie lecieć po minimum - zwłaszcza, że ceny za pokój w okresie letnim to nie są małe pieniądze;
        (3) gastronomia "smażalniowa" - marzeniem jest zjedzenie świeżej ryby z połowu, wszystko przyjeżdża samochodami-chłodniami, pozornie niskie ceny za 100g zmieniają się w kilkudziesięciozłotowe dania po zważeniu całości (oczywiście z panierką), dodaniu frytek, surówki i czegoś do picia. Zmiana oleju w takich przybytkach - mam wrażenie, że tylko na zasadzie uzupełniania tego, co się naturalnie spali przy smażeniu;
        (4) jak się da, nie płacić za nic z góry - zrobiłem ten błąd na parkingu strzeżonym, i wyjeżdzając jeden dzień wcześniej, nadpłaty nie mogłem odzyskać - "bo panie, Urząd Skarbowy mnie dorwie i załatwi" - wyjaśnienie słabo przekonywujące raczej, ale jak się wyjeżdża z rana, to w perspektywie jest kolejka na prom i całodzienna podróż, więc zwykle się odpuszcza te "marne" 20 PLN, i na to chyba - nie bezzasadnie - liczy druga strona w takich przypadkach;
        (5) Świnoujście jest ustawione pod niemieckich emerytów, bądź robiących zakupy mieszkańców pogranicza, i - ponieważ porównanie kosztów po tamtej i tej stronie granicy wypada zawsze na korzyść strony polskiej - widać pewne rozleniwienie, jeśli chodzi chodzi o rozwój infrastruktury i podejście do krajowych turystów.
        Most zwodzony nie ma szans, most stały nie da rady, tunel to science fiction, a prom inaczej działać nie może. Po drugiej stronie - piękne średniowieczne kościoły do zwiedzania, mola w każdej miejscowości nadmorskiej (Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin, Zinnowitz), toalety publiczne przy plaży, do których da się wejść, jest mydło i ręczniki, bardzo fajne i bezpieczne da dzieci termy w Ahlbecku z bardzo korzystnymi kartami zniżkowymi, Ozeaneum + Meeresemuseum + Natureum + Nautineum w Stalsundzie (superprzygoda dla dzieciaków, a rodzinny bilet kombi nie jest wcale taki drogi). A propos "drogi" - w sensie komunikacyjnym - to jakość, kultura jazdy i oznakowanie bez porównania.
        I oczywiście nie jest wszystko super, bo prawie nikt nie mówi po angielsku, a ja nie znam niemieckiego, Niemcy podchodzą z dystansem do Polaków, generalnie jest drożej i taniej nie będzie itp. itd. I wolałbym zostawiać pieniądze w Polsce, z nadzieją, że ich część trafi do lokalnego budżetu, ale nic na siłę. Za dużo widzę sygnałów, że miastu i jego mieszkańcom tak bardzo nie zależy na krajowym turyście - relacja ceny do jakości to długa droga do poprawy, więc na teraz mówię Świnoujściu pas. Tak, wiem, że "miasto ma turystów na pęczki", jak powiedziała pewna pani z lokalnej gastronomii po moich narzekaniach, że prawie godzina czekania na potrawę to za długo i rezygnuję.

PS. Co do jedzenia - polecam bardzo fajną włoską restaurację na końcu mola w Heringsdorfie, prowadzoną przez Włocha, który mówi po niemiecku, angielsku i polsku (!). Do 15-tej obiad/lunch dnia (3 różne zestawy) jest w cenie 12 euro (zupa, drugie danie i deser lodowy). Świeże, smaczne i szybko przyrządzane. W ramach odtrutki od menu smażalni :-).
        • Gość: bożydar Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 24.07.11, 20:00
          Tak wiele razy powtarzano - turyści jadący do Świnoujścia, aby uniknąć kolejki przed promem na wyspie Wolin, wjeżdżajcie do miasta od strony Niemiec, na wyspie Uznam. Wystarczy przekroczyć granicę pod Szczecinem w Kołbaskowie lub Lubieszynie. Później do Świnoujścia wjeżdżamy na przejściu Ahlbeck lub Gartz. Niezwykle proste.
          • Gość: anusia Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 20:31
            Tyle, że dośc trudno korzystać z drogi via Niemcy, gdy chce sięzwiedzić latarnię morską lub forty w Świnoujściu, co wymaga przeprawienia się na drugą stronę miasta...
            • Gość: bożydar Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 24.07.11, 20:55
              Jeśli nie chcesz ruszyć dupy, to stój w kolejce.
              Do latarni i do fortu, kursuje autobus.
              • Gość: gucio Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.11, 21:51
                Widzę, że będę miał mały problem ze zwiedzaniem Polskiej okolicy Świnoujścia, bo kwaterunek mam na zachodniej części.
                Co do lenistwa, to szukałem, niestety przeoczyłem fakt iż są strony swinouscie.pl i com.pl. Gdzie indziej wpisując hasło promy pokazywały się informacje na temat promów do Szwecji, Dani itp. Jeżeli już znalazłem rozkład rejsów promów przeprawowych, to same nazwy nic mi nie mówiły, gdyż nie wiem który gdzie pływa, jak się nazywa miejsce tej turystycznej przeprawy, czy też czy oba promy pływają na tej samej przeprawie, czy na dwóch różnych. Więc jeżeli się już było raz w Świnoujściu, czy nawet tam mieszka, to te informacje są śmiesznie błahe do znalezienia. Inną sprawą jest nie znając człowieka nazywać go od razu leniem (dobrze, że chociaż tak, a nie inne epitety) bo gdyby wszystko znajdywać na stronach www, to po jaką cholerę pisać na forum ? Wystarczyło napisać, że info można znaleźć tu, czy tam i jest fajno. Prosiłem też o polecenie, lub odradzenie miejsc gdzie można podejść, czy podjechać i zobaczyć, zjeść itp, ale kolega ograniczył się, tylko do jednego mojego pytania. Przykro mi.

Pozostałym osobom dziękuję za podpowiedzi na temat innych dróg dojazdowych, bo przyznam szczerze, że o tych kolejkach do przeprawy nie słyszałem.

Oczywiście stronę Niemiecką też chciałem zwiedzić, ale i Polskie okolice Świnoujścia przede wszystkim i widzę, że na wycieczkę do Międzyzdrojów muszę przeznaczyć cały dzień.

Po samym mieście, to pieszo, lub komunikacją to nie ma problemu, ewentualnie na rowerach :)

Jeszcze raz wielkie dzięki.
              • Gość: anusia Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 21:52
                ... który jest szczególnie polecany dla rodzin z małymi dziećmi...ehhh, szkoda gadać. Źle to macie ustawione w Świnoujściu. i poleganie na niemieckiej infrastrukturze też nie przemawia na korzyść miasta. Szkoda...
                • Gość: bożydar Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 24.07.11, 21:59
                  W Świnoujściu przebywasz z nakazu, czy za karę?
                  • Gość: anusia Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 09:36
                    Bywam na urlopie. Ani kara, ani nakaz. I chciałabym aby w tym mieście była lepsza własna infrastruktura, bo poza tym - plaże piekne, klimat super i to mnie przyciąga do tego miejsca. Bo niestety nie ww. infrastruktura, ani niektórzy mieszkańcy....
                    • Gość: grthtr Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 14:37
                      Niestety nie dziwie sie ze wszystko jest pod Niemca, ten placi .
                      a polak hmm do 50 zl od osoby za pokój, nie daje napiwkow it...
                      • Gość: anusia Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 22:30
                        Była w hotelu 'dla Niemców" - i treatment też lichy. Zresztą przyjeżdzają zasadniczo 2 grupy:
                        1. "doly"ubodzy Niemcy, dla których pobyt jest atrakcyjny finansowo
                        2. podróżnicy sentymentalni... :)
                        • Gość: tina Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 23:59
                          jeszcze sa dwie grupy
                          1 biedota z posejdona...
                          2 przypadkowi zagubieni w miare dobrze sytuowani , którzy po Sopocie , Gdynii itp...
                          przyjezdzaja so Swinoujscia na koncu twierdzac ...
                          ale dziura, nic tu nie ma brak atrakcji never
                      • Gość: Młody Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.ronus.pl 28.07.11, 10:50
                        Jest jeszcze :
                        1. Tina - biedna dziewczyna z końca polski która z zawiścią patrzy jak mieszkańcy Posejdona wynajmują "biedocie" swoje pokoje, sama by chciała ale mieszka w bloku i nie ma możliwości. Z wpisów można wnioskować że to już daleko posunięte stadium depresji ( zaplecze polski, 100 km do cywilizacji, brak dobrych sklepów z markowymi ciuchami). Ciągle odkłada pieniążki, może wkońcu za rok pojedzie na południe Polski - ech te Zakopane takie drogie dla biedoty ze Świnoujścia...
                        2. ewcia - seksuolog z powołania, taka ciocia dobra rada zwłaszcza w sprawach na które dziecko z 3 klasy odpowiedziałoby sto razy lepiej. Szkoda ewcia że twoi starzy nie używali gumki efekt ich nieszczęśliwego wieczoru możemy teraz podziwiać.

Ludzie nie przejmujecie się wpisami takich "rodowitych mieszkanek" jak te dwie powyżej. Od 2005 roku byłem rok w rok do 2011. Co roku słyszałem obelgi na swój temat ale tylko tutaj za szkalanego monitora, nikt nie ma odwagi z miejscowych powiedzieć prosto w oczy. Połowa tych napinaczy pracuje za marne pieniądze, w życiu nie wyjeżdżała z " wyspy " dalej jak do Szczecina ( z mapką i kanapeczkami traktując wyjazd w celu załatweinia papierów jako dobrą i najdalczą wycieczkę), połowa jak nie teraz to jeszcze kilka lat temu latała po plaży z kukurydzą czekając jak pies czy " biedota" nie powie - " reszty nie trzeba". Nauczeni że są pod opieką bucowatych niemców którzy za wszystko są zdoli 2 razy przepłacić, dlatego traktują rodaków z pogardą. Mają się za takich jakby byli mieszkańcami miast położonych nad morzem śródziemnym, wywyższja się że mają całoroczny dostęp do 18 stopniwoego ( latem ) morza, zapominając że wraz z 1 września stają się jednym z najbrzydszych, szarych, oddalonych od cywlizacji miast Polski. Boli ich to że sami nie mają możliwości aby komuś udostępnić swoje " apartamenty"( pewnie kawalerki w blokach) i na tym zarobić więc najlepiej pojechać po mieszkańcach Posejdona. Ludzie wszędzie w Polsce można wynając pokoje w takich cenach ale zobaczcie że na żadnym forum innych miejscowości nad morzem nie wyzywają ludzi od biedoty, i to nawet w takich miastach jak Kołobrzeg czy Ustka. Patrzcie ile atrakcji daje Władysławowo w pochmurny dzień. Wsiadam w pociąg w ciągu 30 min jestem na gdańskim Długim Targu, zwiedzam port w Gdyni albo latam po molo w Sopocie! W ciągu 20 min jestem na Helu itp. Co daje Świnoujście w pochmurny dzień? Ile ja lat potrzebowałem aby wkońcu się odkochać w tym mieście. Nie mam już najmniejszego sentymentu do Świnoujścia, tyle zmarnowanych wakacji których juz nie da się cofnąć....
                        • Gość: mloda Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 28.07.11, 18:31
                          mlody - zapraszam do Koluszek. Mamy tutaj mnostwo atrakcji - przyjezdzaj.
                        • Gość: tina do mlodego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 11:03
                          Kopnij sie w pusty leb.
                          Zazdroscic czego ? Tej choloty smierdzacej?
                          Co po twoim mieszkaniu sie blaka czy domu?
                          Zanma osoby wynajmujace, robią to z musu a nie z satysfakcji.
                          Poza tym widac ten plebs z posejdona jak idzie kilometrami na plaze
                          w tanich ciuchach , brzydkie to, zaniedbane i smierdzi potem
                          TAKA PRAWDA
                      • Gość: daro Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.14, 23:26
                        Kochana 50 zł to zapłacisz za pokój w ciepłym kraju.
                        W dupach się wam poprzewracało w tym Świnoujściu
                        • Gość: na nie do daro...50 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.14, 17:25
                          50 euro chyba jalopie.
                          Nigdzie na swiecie nawet w Taniej Tajlandii nie ma pkoju za 50 zl od osoby.
                          Na pewno nie w sezonie, dla przykladu w Alhbecku byle jaki pokoj 2 kilometry do plazy prywatnie u kogoś 50-60 euro w sezonie/osoba.
                          To sie juz nie oplaca , stąd tyle pensjonatów na sprzedaż, za cene pensjonatu można miec w Warszawie lub Wroclawiu , miatach o duzych agromeracjach lokal pod wynajem który daje minimum 10% zysku w skali roku od zainwestowanej kasy.
                          To jest cięzka praca , męczyć się z ludzmi zwlaszcza że tu śmietanka nie przyjezdza...
                          tylko plebs
                • Gość: ewusia Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 26.07.11, 09:07
                  jesli masz problem z wprowadzeniem wozka do autobusu, trzeba bylo wczesniej pomyslec o zabezpieczeniu
                  • carmelaxxx Re: Wczasy w Świnoujściu... 28.07.11, 11:41
                    ewusia kiepska docinka....
                    • Gość: grzes12 Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 28.07.11, 18:28
                      Po co się wtrącasz? Przecież nie mieszkasz w Świnoujściu. Zajmij się swoim zadupiem.
                      • carmelaxxx Re: Wczasy w Świnoujściu... 28.07.11, 19:45
                        grzes to do mnie?
                        jesli tak to wytluszcze ci ze przytyk dot autobosow byl nienajmiescu bo z ailes tam lat tacy jak ty i ta panna co pisala bedziecie starzy i wam wtedy bedzie na rowni ciezko wsiadac do autobusow jak matkom ktore musza targac wozek a wtedy te dziecko ktore bylo iles lat temu w owym wozku bedzie kirowca ktoty was oleje i odjedzie sprzed nosa bo nie zdazyliscie podniesc sie z lawki na czas.

Fakt ze nie mieszkam w Swinoujsciu nie ma nic do rzeczy, rownie dobrze moge napisac ze skoro nie jestes informatykiem to nie powinienes uzywac komputera.
        • Gość: izula od gościa "własnie wróciłem" IP: *.uznam.net.pl 18.08.11, 09:55
          moim zdaniem - nie jeździj już nigdzie, siedź w domu będzie lepiej dla twojego zdrowia psychicznego. Jak można tak narzekać, wszystko Ci przeszkadza, Powiedz czy w domu masz bardzo urozmaicone jedzenie? I proszę Cie - u Niemców tak wszystko super??? Chyba nie byłeś w WC w Zinnowitz - nie da się tam wejść, śmierdzi i tylko marzysz żeby załatwić co trzeba i wyjść.
        • Gość: saba Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 09.08.13, 14:36
          Smieszycie mnie turyści wymaganie kultury a sami nie macie jej za grosz....wynajmujecie apartamenty dla 2 osob spicie gdzies na podlodze bo przyjezdzacie po 6osob ....dla takich sa pola namiotowe albo campingi
          ...jak stac was na wyjazd to powinniscie wiedziec ze nad morzem jest drogo jesli chodzi o posilki a nie demolujecie komus mieszkania smazac codziennie ryby dla 6osob w mieszkaniu z aneksem.kuchennym .Kradniecie koldry poduszki papier toaletowy plyny do naczyn wiec zanim kogos osadzicie popatrzecie jak to wyglada ze strony mieszkancow
          • Gość: na nie świetnie saba powiedziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.14, 17:32
            Tyle sie slyszy co plebs wyprawia, wynajmuje chaty za grosze, a pózniej po cichaczu plebs,zwala 4 osoby dodatkowe, niszcza, demolują gotują, i wcalke nie sa to biedni ludzie. ludzie biedni maja honor, a ta zbieranina ma takie wychowanie , wszystko by chcialo za darmo i oczywiscie luksus, nauczcie sie ze standard i jakosc kosztuje
            jak doba do 11 to do 11, jak nie palic papierochów to nie palic , jak nie spraszac obcyach ludzi do nie spraszac.
            Są jakies zasady, a jak sie nie umie ich przestrzegac to do lasu pod namiot!
    • Gość: stokrotk-a Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.fn.pl 09.08.11, 15:38
      Jeżeli wczasy w Świnoujściu to tylko nie choruj! bo spotka Cię niezwykła przyjemność skladać wizytę w przychodni lekarskiej! aż do teraz wszysto mnie nosi...szok
    • Gość: ibrahim Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 19.08.11, 07:45
      zrezygnuj jedz do egiptu-polecam maadi-swinoujscie nie jest dla ciebie nie zabieraj rodziny bo sie zanudza tu poprostu nie ma co robic i wiecznie pada
    • Gość: patrycja Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 17:27
      Świnoujście mimo kolejek na prom warte zobaczenia. Każdy tu znajdzie coś dla siebie...
      Polecam dom w którym zatrzymuje się jak tylko przebywam w tym pięknym mieście, blisko centrum oraz plaży i promenady.
      www.patrycja-swinoujscie.pl

• Gość: willi Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.uznam.net.pl 12.06.12, 07:14
        Daj se spokój z tą szeptanką.
        • Gość: ksg Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.06.12, 14:42
          Odradzam Świnoujście miasto nastawione na Niemca z śmierdzącymi bazarami przy granicy dziwie się ze Niemcy kupują coś tam jeszcze.A co czeka nas rodaków, wychodzisz z promu widzisz miejscowych żulików zachlanych śmierdzących i olanych od pasa w dół oferujących darmową mapkę za jedyne 5 zł gdzie wasza straż miejska. Następna sprawa to komary plaga Świnoujścia z którą władze miasta nie mogą od lat sobie dać rady.Po dwunastu latach jeżdzimy teraz z żoną do Ustki i jestem b.zadowolony
          • Gość: aleks Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.30.56.21.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.13, 22:40
            Pozytywy Świnoujścia to:szeroka plaża,czysta i uprzejmi ludzie.Poza tym miasto emerytów polskich i większości niemieckich,snujących się w tą i z powrotem po promenadzie,której część jest jak za PRL-u.Drożyzna na każdym kroku.Nie ma wyboru z barami do jedzenia.Po spróbowaniu jedzenia w Gospodniku wolałam kupić sobie kurczaka pieczonego i surówkę.W parkach i na ulicach pełno pijaków.Jest to miejsce nastawione pod niemca.Ogólnie wielkie sanatorium,młodzi będą się nudzić.A czekanie na prom to jakaś porażka
    • Gość: barteksik Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.14, 11:50
      Wszelkie info , na pewno Ci się przyda : informator.pl/swinoujscie
    • Gość: judix Re: Wczasy w Świnoujściu... IP: *.188.142.83.hornet.pl 08.02.18, 16:15
      Widzę, że stary post, ale może komuś się to przyda. Jeśli chodzi o wakacje nad morzem Świnoujście jest super miejscowością, byłam w pensjonacie Admirał II - blisko do plaży, super obsługa i dużo atrakcji. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka