Dodaj do ulubionych

rower na chodniku

IP: *.uznam.net.pl 12.09.11, 15:44
Prowadząc auto, jestem zobowiązana do ustąpienia pierwszeństwa pieszym i rowerzystom. Natomiast, gdy spaceruję chodnikiem, również muszę ustępować rowerzystom. Widzę, że rowerzysta w Świnoujściu, zachowuje się jak przysłowiowa - święta krowa. Niekiedy wręcz muszę uciekać, aby nie doszło do kolizji. Proszę powiedzcie, czy są regulacje mówiące o jeździe rowerem po chodniku? Może są jakieś specjalne w Świnoujściu? Sama nie jeżdżę rowerem, stąd nie wiem – spacerując, może jestem piratem na chodniku?!
Obserwuj wątek
    • Gość: :))) Re: rower na chodniku IP: *.uznam.net.pl 13.09.11, 13:28
      Daj spokój, nie podpuszczaj. Ludzie jeżdżą po chodnikach, bo mogą. Jeśli ludzie nie są Polakami, za ustąpienie miejsca podziękują, jeśli są, zadzwonią na ciebie i z kamienną mordą miną cię, nie dostrzegając. Przyzwyczaj się, tu jest Polska! Rodacy jeszcze nie opanowali cywilizowanych zasad poruszania się po miasteczku. Ciągle stosują wersję "idę z kosą z pola i kto mi co zrobi!". To taka prymitywna gra - kto komu ustąpi. W Świnoujściu bije rekordy popularności.
    • Gość: Gość Re: rower na chodniku IP: *.250.68.smslowianin.pl 14.09.11, 01:24
      Cóż, w chwili obecnej zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym po chodniku rowerzyście wolno jeżdzić.... tylko ja z kolei twoją uwagę trochę odwrócę...bo jak ocenić takie święte krowy jak niektórzy piesi łażący po ścieżce rowerowej mimo , że pół metra dalej ma chodnik albo też grupy pieszych łażące całą szerokością chodnika i przebiegającej obog ścieżki rowerowej... sama kiedyś ośmieliłam się, jadąc rowerem, zwrócić uwagę grupie trzech mamusiek z wózkami , które Grunwaldzką szły obok siebie zajmując nie tylko chodnik ale i ścieżke... cóż nie będę powtarzać ich komentarzy, które usłyszałam w odpowiedzi.....
      Więc może najprościej okazywać sobie zwykły szacunek i uwagę oraz po prostu uważać na drodze niezależnie czy chodzi się pieszo czy też jedzie po chodniku rowerem
      • mr_ryba Re: rower na chodniku 14.09.11, 18:12
        Wolno rowerzyście jeździć po chodniku TYLKO w konkretnych przypadkach, nie wprowadzaj ludzi w błąd.
        • Gość: go Re: rower na chodniku IP: *.fn.pl 14.09.11, 20:58
          polecam poczytać, bo jazda po chodniku rowerzysty możliwa jest " podczas bardzo złej pogody, np. silnego wiatru czy oblodzonej jezdni" ... więc stalowy parasol w dłoń i w szprychy im !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka