pia.ed 22.05.06, 13:08 Teraz wiadomo, ze za jakies tam 1000 zlotych nie warto pracowac ... Nawet na porzadna Komune nie starczy! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=238&w=41802404 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Komunia show 22.05.06, 13:49 Zasada "zastaw się, a postaw się" funkcjonuje w naszym kraju od dawna. Coraz częściej komercyjny charakter tego wydarzenia przysłania aspekt duchowy, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 22.05.06, 16:13 Popieprzony kraj 90 % Katolików, gdzie 50 procent spoleczenstwa kradnie i cudzolozy. Ja swojego dziecka nie posle na komunie, wydam pieniadze zamiast na to g to na wycieczke np do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Komunia show 22.05.06, 17:52 Dziecku zrobisz krzywdę, ale to juz moja osobista opinia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 22.05.06, 19:48 Wiem, presja ze strony rowiesnikow. To jedyna krzywda, jaka moze go spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 22.05.06, 22:07 Ja z perspektywy lat oceniam, ze nic mi to nie dało. Oprocz wspomnien takich, że dostalem zegarek "nakrecany", a koledzy elektroniczny z melodyjkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Komunia show 23.05.06, 10:38 Nie można wszystkich mierzyć tak samo, takie dziecko może mieć potem problem ze ślubem kościelnym Jeśli zależy ci na jego rozwoju duchowym, zgodnie z dekalogiem i nauką kościoła katolickiego nie podlego to wogóle dyskusji. Będzie mu też przykro, bo jest to ważne wydzarzenie w życiu 9-latka, kiedy czują się kimś ważnym i wyjątkowym, dla dobrze przygotowanego dziecka jet to również wydarzenie duchowe. Z całą pewnością można pieniądze przeznaczyć na własne przyjemności, w dzisiejszych czasach jest to wolna wola rodziców, zastanówmy sie jednak czego uczymy w ten sposób nasze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
gaiaa Re: Komunia show 23.05.06, 11:26 Ja jako jedyna w klasie nie chodziłam na religię (wtedy jeszcze w salach katechetycznych), nie przystąpiłam też do komunii, rzecz jasna, z woli rodziców. Nie doświadczyłam represji ze strony rówieśników (może były inne czasy), ale mimo wszystko, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że 9- latkom niespecjalnie zależy na takim wyróżnianiu się. PS. Najlepszy numer - moja wychowawczyni (nazwiska nie wymienię) odpytywała indywidualnie każdego ucznia o jakie prezenty się wzbogacił. Bez komantarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 23.05.06, 12:38 Slub kościelny, co za problem, zapłacisz odpowienio wiecej i problem z glowy. A rozwój duchowy to nie tylko kościół, to literatura, film, teatr, muzyka itp. Jak ktoś tego potrzebuje znajdzie to poza kosciolem. Dekalogu tez mozna przestrzegac będąc ateista, bo to sa po prostu ogólnie przyjete społeczne normy. Poza tym powroce do tego co bylo wczesniej. 90% Polaków rozwija sie duchowo w kosciele i teoretycznie przestrzega dekalogu, a tak naprawde niewiele z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
gaiaa Re: Komunia show 23.05.06, 13:33 Gość portalu: See napisał(a): > Slub kościelny, co za problem, zapłacisz odpowienio wiecej i problem z glowy. Dla mnie żaden problem, nie mam zamiaru go brać, stawiam na cywilny. Do kościoła (już) nie chodzę, a tzw. dekalogu przestrzegam wyznając wartości ludzkie, tzn. nikogo nie zabiłam, ani nie okradłam. Każdy ma wybór, ale z tolerancją jak jest, to każdy widzi. A dzieci w wieku 9 lat to odbicie rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Komunia show 23.05.06, 16:14 hmm a czy uwazasz ze dziecko moze tylko w kosciele podczas komuni czuc sie wyjatkowo? moje dziecko chyba z radoscia z takiego zamieszania zrezygnuje na poczet jakies przygody. co do wydarzenia duchowego nie pamietam abym ja sama miala w wieku 9 lat wiecej na uwadze niz to co dostane i to jka bede ubrana. Podobnie sadza dzieci z ktorymi czesto rozmawiam. Zaklamanie rodzicow jest jeszcze gorsze niz igniorancja dzieci. Jest przyjecie komunijne na ktorym leje sie wodka, po ceremonii rodzice szybko zapominaja o "rozwoju duchowym" dziecka, bo i po co o to dbac skoro ksiadz na religii egzekwuje uczeszczanie do koscia bo inaczej .... i wymysla odpowioednia kare. Jeden wielki teatrzyk jesli chodzi o komunie. ale nie ma o co miec pretensje, kosciol katolicki to jescze wieksza parodia duchowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Komunia show IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.05.06, 09:37 carmelaxxx napisała: Zaklamanie rodzicow jest jeszcze gorsze niz igniorancja dzieci. Jest przyjecie komunijne na ktorym leje sie wodka, po ceremonii rodzice szybko zapominaja o "rozwoju duchowym" dziecka, bo i po co o to dbac skoro ksiadz na religii egzekwuje uczeszczanie do koscia bo inaczej .... i wymysla odpowioednia kare. Nie możesz wszystkich mierzyć swoją miarą, u mnie wódka się nie lała i nie będzie lała, a komunia była wielkim przeżyciem duchowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 23.05.06, 18:32 Wszyscy o tym mówią, a i tak kościoły pękaja w szwach. Lepper i Giertych u władzy, a notowania PiSu nie spadaja. Czasami lepiej nic nie rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 23.05.06, 18:52 ...i jak zwykle, nieważne jaki byłby temat, to i tak wszystko na kaczolandzie i polityce się kończy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Komunia show 23.05.06, 18:54 o ale zauwaz ze sa miasta wsie w ktorych to zamiast rzeczywistej wladzy , wladza jest probosz i bez proboszcza nic w miescie odbyc sie niemoze ani bez jego zgody :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscinnie Re: Komunia show IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 23.05.06, 20:31 moja cora "miala" w tym roku komunie, teoretycznie, bo nie brala udzialu w tej szopce. Nikt jej nie dokuczal, nikt nie robil z tego problemu. tak naprawde to nawet polowa tych ludzi posylajacych dzieci na komunie tak naprawde nie jest ani troche religijna, wszystko jest na pokaz, i po to ze ludzie sie boja co inni powiedza.paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 23.05.06, 22:49 Fajnie by było zrobic badania, jakąś anonimową ankietę wsrod tych, którzy w tym uczestniczą. Co tak naparwde o tym sadzą. Wyniki byłyby porażające i dlatego nikt tego nie zrobi. Chyba ze "Fakty i Mity" albo "Nie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Komunia show IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.05.06, 09:42 Ty akurat nie musisz robić takich testów, bo z góry znasz wynik !!! - żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Komunia show IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.05.06, 09:41 Masz rację skoro masz coś robić na pokaz to lepiej zrezygnuj, nikt nie powinien dokuczać z tego powodu twojemu dziecku. Jednak ocieszasz się w ten sposób? Jednak stwierdzenie "polowa tych ludzi posylajacych dzieci na komunie tak > naprawde nie jest ani troche religijna, wszystko jest na pokaz, i po to ze > ludzie sie boja co inni powiedza." nie jest prawdziwe, próbujesz sie na siłę wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Komunia show IP: *.swn.vectranet.pl 24.05.06, 10:45 Nie znam wyników. Chetnie jednak bym sie z nimi zapoznał (i oczywiscie przyjał do wiadomosci), gdyby ktos tylko miał odwage... Odpowiedz Link Zgłoś