Dodaj do ulubionych

Są glapy!

21.10.06, 16:38
Bylam na forum ornitologicznym i zebralo mi sie na rozmowy o ptakach. Bo do
Dz. teraz zlatuja goscie z polnocy: całe stada gawronow i wron. Na razie jest
ich jeszcze malo, ale juz zaczynaja przed zmrokiem krazyc nad rzeka w
poszukiwaniu dobrych drzew na nocny odpoczynek. Zima bedzie ich zatrzesienie,
beda leciec czarna chmura, glosno krakac i siadac na ogoloconych z lisci
drzewach w takich ilosciach, ze drzewa cale czarne sie zrobia. A potem wielką
sztuka jest przejsc pod takimi drzewami lub pod przelatujaca ptasia chmura i
nie zostac "ostrzelanym" :))
Obserwuj wątek
    • em-biz Re: Są glapy! 22.10.06, 19:11
      Przedziwna,pięknie piszesz!
      Pozdrawiam.
      em-biz ze Szczecina :)
      • przedziwna1 Re: Są glapy! 22.10.06, 20:59
        Dzieki wielkie :) o pieknych sprawach to tylko pieknie mozna pisac :)) Milo ze
        jest dla kogo to robic. Pozdrawiam rowniez!
        P.S. A wrony latały dzis całymi gromadami nad plaza! Zmeczone widac, wcale nie
        krakaly...
        • em-biz Czy mewy też są ? 22.10.06, 22:23
          Wczoraj pojechałem na spacer do Puszczy Bukowej.Jest taki,liściasty, las na Prawobrzeżu Szczecina.Paleta barw nie do opisania.Wokół non stop spada bukwia/orzeski bukowe/,żołędzie i sypią się liście.
          Natomiast w poszycieu,w maliniakach i jerzynach mnóstwo jakiegoś drobnego ptactwa.Wypatrzyłem sikory i cos podobnego do szpaków.Skrzeczące sójki zbierają żołędzie i pewnie gdzieś je chowają,myśląc o zapasach na zimę.Ale i tak o nich zapomną :)!Buki dopiero zaczynają rumienić się...zawsze czekam na nie.Uwielbiam chodzić po ich lisciach.Szuu,szuu...
          Pozdrawiam.
          • przedziwna1 Re: Czy mewy też są ? 23.10.06, 22:16
            Pieknie Em-biz, az chcialoby sie tam byc! Tych bukowych lisci to potem jest tak
            duzo ze wyscielaja caly las prawda? Nie znam dobrze Puszczy Bukowej, ale na
            wyspie Wolin tez mamy buczyny wiec wyobrazam sobie wszystko co opisales tak
            ladnie jesiennie :) A mewy sa oj sa, jak zawsze. Tylko teraz jakies ciche sie
            zrobily...najwiecej halasu to jednak robia w porze legowej. No i wtedy gdy bija
            sie o zdobycz :)
    • em-biz Re: Są glapy! 24.10.06, 23:14
      Witam ! Przeglądałem Twój fotoalbum.
      Pogratulować!
      A gdybyś zachęciła miejscowych działaczy do wydobycia wraku tego promu który rdzewieje w szuwarach...
      W armii też bywają normalni ludzie,pasjonaci historii...
      Wojsko dysponuje również odpowiednim sprzętem.
      Byłaby to kolejna atrakcja Dziwnowa.
      Te stare fotografie,w Niemczech są bardzo poszukiwane.
      Mój znajomy otworzył w Hamburgu antykwaryczny kiosk z takimi właśnie pocztówkami i różnymi bibelotami z tamtych czasów.W Szczecinie natomiast,założył punkt wyszukiwania takich pamiątek i "czyści "polski rynek antykwaryczny z takich pamiątek.
      Dlatego gratuluję Ci pomysłu i zbioru.
      A ja załuję ,że kiedyś nie zrobiłem fotek w Dziwnowie.
      Kiedyś pracowałem w Krajowym Związku Spółdzielni Rybackich w Gdyni i służbowo "odwiedzałem" zrzeszone jednostki gospodarcze czyli spółdzielnie rybołóstwa takie jak "Łosoś" w Ustce,"Ławica" w Darłówku i oczywiscie "BELONA" w Dziwnowie.
      Prezesował wówczas pan Zdzisław Iwan ze Słupska /1970r./
      "Belona" kwitła !!!
      To była FIRMA !!!
      W porcie,na morzu i na lądzie ruch był nieustanny!
      Jednostki łowcze dostarczały rybę z Bałtyku i Morza Północnego,konserwiarnia i sieciarnia pracowała non stop.Zarząd ściągał do pracy absolwentów Wydz.Rybactwa AR w Olsztynie...."Belona" miała swój sklepik "Baltony", a to było ho,hooo i jeszcze trochę !
      W ubiegłym roku ,w wakacje przez trzy miesiące byłem w Łukęcinie.
      Miałem okazję często bywać w Dziwnowie i rozmawiać z kilkoma ludżmi.
      Przyznaję,przeżyłem mały szok.
      Żal mi tej FIRMY i tych dumnych RYBAKÓW!
      Ot,Przedziwna,zardzewiałym wrakiem promu poruszyłaś jakąś dziwną strunę,z jakąś "starą" a niezbyt odległą,nostalgiczną melodią...
      Ale ,Ty zapewne już ty czasów nie pamiętasz,może jak przez mgłę... i żyjesz nowym życiem Dziwnowa.O frykasach z "Baltony" już mało kto pamięta..I dobrze,bo teraz mamy tego wszystkiego w bród.
      Pozdrawiam

• przedziwna1 Re: Są glapy! 21.11.06, 22:41
      O teraz to juz gawronowo osiagnelo apogeum! Bez wygladania przez okno wiadomo
      kiedy świta lub kiedy zapada zmierzch: glosno kracza, leca cala gromada z drzewa
      na drzewo i ostrzeliwuja co tylko akurat pod nimi :) Jak tak siedza na
      ogoloconych z lisci galeziach, gadaja cos do siebie to zawsze mysle o Hitchocku
      i jego "Ptakach"...A w gruncie rzeczy to calkiem madre, przyjazne i śmieszne
      ptaszyska!
    • przedziwna1 Re: Są glapy! 02.12.06, 15:37
      Niedlugo zacznie sie ich taniec, juz powoli zaczynaja zlatywac sie do swojej
      "sypialni" czyli na grupe wysokich starych topoli. Troche gawronow, troche wron
      siwych i kawek. Zanim zapadnie zmrok, jak juz zbiora sie wszystkie, dadza
      halasliwe przedstawienie, beda krazyc czarną chmurą nad rzeka, siadac na
      drzewach i potem znow poderwa sie do lotu, i znow usiada i poleca...Potem jak
      juz ustala swe "miejscowki" beda tylko gadac, coraz ciszej, coraz rzadziej, az
      zamilkna. Ale tylko do nastepnego switu :)
    • przedziwna1 Re: Są glapy! 02.12.06, 15:57
      Przypomniala mi sie zabawna historyjka o wronach czy gawronach, ktora wyczytalam
      kiedys na jakims forum o ptakach. Jakas pani opisywala swoje spacery z psem,
      ktoremu rzucala psie chrupki. Ptaszyska zasmakowaly psich chrupek i bardzo
      szybko skojarzyly obecnosc tej pani i jej psa z przysmakiem. Rozpoznawaly ja
      bezblednie, a potem zrobily sie tak bezczelne, ze kradly chrupki psu spod pyska
      doslownie :) To naprawde madre ptaki, krukowate jakby nie patrzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka