Dodaj do ulubionych

Ferienheim

03.02.07, 18:17
Teraz na FF rozszyfrowujemy historie domu wczasowego dla dzieci
fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,56676654.html
Kto wie?
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Ferienheim 05.02.07, 21:55
      Z analizy starych lotniczych zdjec wynika, ze Ferienheim stal na wschodnim
      krancu Dz. w lesie za wydma. I wychodzi, ze to osrodek policyjny. Tak czy nie?
      Bryla budynku calkiem zmieniona, ale moze przebudowali? Co myslicie?
      • jazz61 Re: Ferienheim 06.02.07, 19:07
        Sugerujesz, że być może jest to ośrodek znany jako MSW. -Byłem w nim
        wielokrotnie i nie dostrzegłem tak radykalnych zmian. Obecny wygląd (w
        przybliżeniu) został mu nadany jeszcze przed wojną. Szukamy dalej...
        • przedziwna1 Re: Ferienheim 06.02.07, 19:56
          Byc moze przed wojna, co nie zaprzecza temu, ze przed wojna mogl zostac
          rozbudowany na tym co pozostalo z Ferienheimu. Moje przypuszczenia opieram na
          analizie starych lotniczych zdjec z lat 30tych: Ferienheim stal we wschodniej
          czesci Dz. ( Berg )w lesie na piaszczystym terenie. I jest na tym lotniczym
          zdjeciu - wyraznie widac z gory trzy kominy na dachu budynku. Masz takie zdjecie
          czy wkleic je na FF Dziwnowa? A teraz w tym miejscu stoi budynek MSW. Popatrz na
          wysunieta klatke schodowa Ferienheimu, MSW tez ja ma.
          • dziwnow22 Re: Ferienheim 07.02.07, 06:35
            Wydaje mi sie ze masz racje.
            Ze starego Ferienheimu prawdopodobnie zostala prawa czesc parteru, ta z klatka schodowa. Dobudowano pietro i lewa czesc parteru, ta z czescia biurowa. Co prawda w zeszlym roku mial miejsce ponowny remont, ale na pocztowkach z lat 60 wyraznie widac roznice w wysokosci okien (sa wyzsze) w dobudowanej lewej czesci parteru.
            Przebudowa mogla miec miejsce ok 1930r. Na zdjeciach lotniczych wykonanych z duzej wysokosci w czasie rozbudowy jednostki wojskowej w Dziwnowie Zachodnim w tym miejscu widac tylko jeden mniajszy budynek, na zdjeciach z lat 40 sa juz dwa wieksze.
    • przedziwna1 Re: Ferienheim 06.02.07, 20:05
      Dokleilam jeszcze jedno zdjecie z 1912r. na FF Dz.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,56854932,1.html
      • jazz61 Re: Ferienheim 07.02.07, 14:28
        Cóż, wybrałem się dzisiaj na wizję lokalną do MSW, trochę popstrykałem, po
        powrocie to i owo porównałem i wychodzi na to, że obecna bryła budynku
        rzeczywiście może zawierać w sobie dawny Ferienheim. Najbardziej przemawia
        jednak do mnie szczegół w postaci drogi dojazdowej, widocznej na zdjęciach
        przedwojennych jako ukośna w odniesieniu do budynku. Droga ta jest usytuowana
        identycznie i dzisiaj. Widać to doskonale od strony ośrodka Opery Wrocławskiej.
        Co do przebudowy to rzeczywiście zwykłe zdjęca lotnicze (wcześniejsze) pokazują
        kompleks podobny do Ferienheim, a także ukośną droge. Zdjęcia rozpoznania
        lotniczego(późniejsze), wykonane z dużej wysokości i w dużej rozdzielczości
        przedstawiają stan dzisiejszy. Podsumowując, gratuluję Wam (Przedziwna1 i
        Dziwnów22) spostrzegawczości - chylę czoło. Do głowy by mi nie przyszło, że to
        jest TO. Pozdr.
    • aveva Re: Ferienheim 26.02.07, 12:30
      Hej!

Byłem w niedzielę koło ośrodka MSW i szczerze powiedziawszy ani jeden ani drugi
      budynek w żadnym stopniu nie przypominają mi Ferienheimu. Przyglądałem się
      zdjęciu lotniczemu jakie posiadam w swojej kolekcji i niestety widać na nich
      dachy obiektów w postaci takiej jak są dzisiaj.
      Oczywiście jest możliwe że stał tam wcześniej budynek Ferienheimu który mógł
      zostać zburzony (remont praktycznie odpada różnice w budowie tych obiektów są
      zbyt duże) i zastąpiony innym tylko takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo mało
      prawdopodobne.

Chciałbym też zauważyć że było w Berg Dievenow (i całym Dziwnowie zresztą) sporo
      budynków które nie dotrwały do naszych czasów i raczej wśród nich szukał bym
      Ferienheimu. Po za tym zdjęcia lotnicze są z 30-40 a ten budynek może być
      jeszcze starszy i nie dotrwać do tych czasów (vide Kurhaus)

Pozdrawiam
      • przedziwna1 Re: Ferienheim 26.02.07, 16:25
        Zadne z nas nie twierdzilo ze obecna bryla MSW to Ferienheim, lecz ze stary
        budynek zostal przebudowany. Szukasz roznic, poszukaj podobienstw :) Popatrz na
        uklad okien, wysunieta czesc ( klatka schodowa ), droge dojazdowa i jej ksztalt
        i kierunek ( takze na fotach z gory ). Wiemy, ze wiele budynkow nie przetrwalo.
        Wiemy ze Ferinheim stal na Bergu w lesie. A wiec tam. Innego nie ma na fotach z
        gory, tylko ten, ktory obecnie jest na terenie MSW. A o tym ze MSW byl
        przebudowywany wiemy na pewno, lacznie z informacja ze w czasie przebudowy
        dobudowano drugi budynek i wykonczono je podobnie. Tyle ja, moze ktos jeszcze
        uzupelni argumentami za :)
        • dziwnow22 Re: Ferienheim 26.02.07, 20:27
          Mowiac o zdjeciach z gory, myslimy nie tylko o zdjeciach lotniczych z duzej
          wysokosci (tych z okresu osuszania polwyspu i rozbudowy jednostki oraz
          rozpoznania lotniczego z czasow II WS) ale o pocztowkach z lotu ptaka na ktorych
          probujemy identyfikowac obiekty np na podstawie ksztaltu dachu, bryly budynku,
          budynkow sasiednich oraz otoczenia. O tym co zostalo wg mnie z dawnego
          Ferienheimu "wtopionego" w bryle MSW pisalem wczesniej w tym watku.
          Uklad wnetrz pomieszczen parteru, grubosc poszczegolnych scian potwierdza te teze.
          • aveva Re: Ferienheim 27.02.07, 14:17
            Nie to zebym sie czepial ale

>Szukasz roznic, poszukaj podobienstw :)
            No wlasnie w tym problem ze ich nie widze, to ze budynek tez ma okna i wysunieta
            klatke schodowa (która notabene wyglada zupelnie inaczej) to troche za malo jak
            dla mnie :)

> Wiemy ze Ferinheim stal na Bergu w lesie. A wiec tam. Innego nie ma na fotach
            >z gory, tylko ten, ktory obecnie jest na terenie MSW.
            Ja na swoim zdjeciu lotniczym widze jeszcze kilka budynków stojacych mniej
            wiecej w obszarze obecnego parku które stoja otoczone drzewami.
            A budynek na terenie MSW jak pisalem na moim najlepszym zdjeciu ma dach jak
            obecnie stojacy tam budynek, na pozostalych zdjeciach jakie mam ten rejon jest
            na granicy widocznosci i nie wiele mozna wywnioskowac.
            Byc moze dysponujecie jakimis zdjeciami których ja nie mam.
            Po za tym jak pisalem wczesniej moze to byc obiekt na tyle stary ze nie widac go
            na zadnym zdjeciu lotniczym.

> O tym co zostalo wg mnie z dawnego
            > Ferienheimu "wtopionego" w bryle MSW pisalem wczesniej w tym watku.
            > Uklad wnetrz pomieszczen parteru, grubosc poszczegolnych scian potwierdza te
            > teze.

Mam spore watpliwosci czy miales okazje zapoznac sie z ukladem wnetrz parteru i
            gruboscia scian w budynku Ferienheimu. Ale moze sie myle :)

Ok na uklad ulic nie patrzalem na tych zdjęciach, jeszcze zobaczę, tym niemniej
            mam spore wątpliwości co do waszych wywodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka