mamajulci2007 30.07.09, 12:43 gdzie ubezpieczacie swe samochody? od zawsze jestem klientem PZU i tak się zastanawiam czy nie ma na rynku ''czegoś tańszego''?... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giaurka Re: ubezpieczenie OC samochodu... 30.07.09, 13:13 Witaj! powiem Ci tak. ubezpieczam rocznie kilkanaście samochodów: firmowych osobowych, ciężarowych i swój własny i nie ma reguły. najlepiej za każdym razem iść do kilku ubezpieczycieli i poprosić o wycenę ile Cię wyniesie OC za konkretny samochód. zazwyczaj najlepsze ceny ma MTU i Generali, ale ostatnio ubezpieczałam Peugeot Partner i Allianz dał mi powalającą cenę. Nie do końca rozumiem od czego to zależy, ale zawsze sprawdzam: MTU, Generali, Hestię i Allianz. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia! Odpowiedz Link
lisia312 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 30.07.09, 16:07 zależy od: miejsca rejestracji marki samochodu wieku samochodu wieku ubezpieczającego od kiedy ma prawo jazdy czasami od płci lat bezszkodowej jazdy ( różnie firmy liczą to w zniżkach - w jednych po 2 latach ma się 5%, w innych 20 %) Odpowiedz Link
giaurka Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 07:17 no tak oczywiście zależy od marki samochodu i jego wieku i innych rzeczy które wymieniłaś, ale nie rozumiem skąd tak duże rozbieżności między cenami proponowanymi przez firmy ubezpieczeniowe. bo rozbieżności są duże, na niektórych samochodach nawet do 1/3 ceny! na ten sam samochód, w tym samym wieku i przy tych samych zniżkach... Odpowiedz Link
facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 04.08.09, 12:16 Rozbierzności są ogromne i to fakt. Z doświadczenia wiem, że każde TU ma inną polityke cenową. Generalnie jednak tendencja jest taka, że najtaniej wychodzi w directach, więc jeśli chcemy zakupić tylko obowiązkowe OC, to moja rada prosta – na poczatek trzeba posprawdzać właśnie tam. Plusem jest też to, że można szybko obliczyć składkę w kalkulatorach na ich stronach internetowych. Odpowiedz Link
iberia.pl wątek jest bez sensu, bo 30.07.09, 18:09 dla kazdego polisa gdzie indziej bedzie tansza i korzystniejsza. Ja mam polise komunikacyjna od 4 lat w Allianz +ochrona prawna D.A.S. Odpowiedz Link
facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 15:22 Myślę, że spokojnie możesz znaleźć „coś tańszego”. W PZU za vectrę zaproponowano mi 691 złotych, w AXIE drożej, bo 1042, a w Link4 taniej – 483 – mają chyba jeszcze tą promocję za pojemność silnika i duże miasto, więc zobacz tam, powinno Ci wyjść, tak jak mi, taniej niż w PZU. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 18:17 Nie da się porównać tego na forum bo każdy ubezpieczyciel ma jakies tam zniżki dodatkowe ( kazdy inne) i akurat te moga obnizyc twoją plisę najlepiej isc i popytac z tego co wiem PZU raczej nie oferuje najlepszych warunków - ja polecam Compense tam dla mnie zawsze jest najtaniej ale mam pakiet OC|+AC - idz do agenta który ma kilku ubezpieczycieli policzy ci w kilku towarzystwach i bedzie łatwiej wybrać - jaj mam od lat tego samego agenta i zawsze coś dla mnie wybierze korzystnego Odpowiedz Link
facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 03.08.09, 16:37 Z tymi dodatkowymi zniżkami to oczywiście prawda, dlatego właśnie uważam, że warto jednak porozmawiać o tym na forum, żeby się człowiek zorientował gdzie tych zniżek najwięcej oferują. Sam, kiedy szukałem TU, pytałem jak największej liczby osób, zarówno w Internecie jak i w realu. Co do agentów to im bym do końca nie ufał, moim zdaniem mają swój ukryty cel w tym jakie TU polecają. Osobiście wolałem sam poszukać i generalnie jestem zadowolony - 483 PLN w L4 to moim zdaniem korzystnie, biorąc poprawkę na moje niepełne zniżki. Odpowiedz Link
b-b1 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 03.08.09, 23:57 Opuściłam PZU na korzyśc Warty-gdzie ubezpieczyłam samochody i dom . Mam z racji tego zniżki i w OC i w ubezpieczeniu domu. Ile procent..mordujcie-nie pamiętam..ale płace o wiele mniej niż w Pzu. Odpowiedz Link
facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 18.08.09, 17:38 Pamiętasz ile płacisz za ubezpieczenie aut w tej Warcie? Ja całkiem niedawno szukałem taniego OC i mi najtańsze składki pokazywały kalkulatory w directach. Pamietam, że porównałem wtedy pięć towarzystw. Jeśli chodzi o korzystne ubezpieczenie domu to znalazłem w sieci cos takiego - www.link4.pl/ubezpieczenie/lp/ikea/?k2ID=40000790&utm_source=ikea&utm_medium=mailing&utm_campaign=grudzien&utm_content= Odpowiedz Link
scarlet_x ja już się czasem gubię 31.10.14, 17:39 Widzieliście ile jest zmiennych w wyliczaniu składki? Np. tutaj jest spis najważniejszych: ipolisa.pl/Jak-ubezpieczyciel-wylicza-Twoje-OC,artykul,862/ - no i powiedzcie mi, czy naprawdę taką różnicę robi płeć kierowcy czy kolor auta? Odpowiedz Link
agnieszkaj10 Re: ja już się czasem gubię 31.10.14, 19:51 Ja mam obecnie wszystkie auta ubezpieczone w PROAMA, wyszło mi najtaniej ze wszystkich. Odpowiedz Link
gom1 Re: ja już się czasem gubię 31.10.14, 20:45 Tak to już jest. Ubezpieczyciel ma obowiązek sprzedać polisę OC (nie może odmówić), więc stosuje różne sztuczki i kruczki, żeby swoje zarobić. Z punktu widzenia właściciela samochodu: OC kupuje się tam gdzie jest najtaniej. Odpowiedz Link
gat_t_a Re: ja już się czasem gubię 01.11.14, 08:17 Celem wyjaśnienia informuję, że raz na OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ubezpieczyciele tracą, odbijają sobie na innych typach ubezpieczeń komunikacyjnych. Dwa płeć robiła ogromną różnicę, ale już nie może być wykorzystywana (dyrektywa UE). Odpowiedz Link