Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie OC samochodu...

30.07.09, 12:43
gdzie ubezpieczacie swe samochody? od zawsze jestem klientem PZU i
tak się zastanawiam czy nie ma na rynku ''czegoś tańszego''?...
Obserwuj wątek
    • giaurka Re: ubezpieczenie OC samochodu... 30.07.09, 13:13
      Witaj! powiem Ci tak. ubezpieczam rocznie kilkanaście samochodów:
      firmowych osobowych, ciężarowych i swój własny i nie ma reguły.
      najlepiej za każdym razem iść do kilku ubezpieczycieli i poprosić o
      wycenę ile Cię wyniesie OC za konkretny samochód. zazwyczaj
      najlepsze ceny ma MTU i Generali, ale ostatnio ubezpieczałam Peugeot
      Partner i Allianz dał mi powalającą cenę. Nie do końca rozumiem od
      czego to zależy, ale zawsze sprawdzam: MTU, Generali, Hestię i
      Allianz.

pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
      • lisia312 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 30.07.09, 16:07
        zależy od:
        miejsca rejestracji
        marki samochodu
        wieku samochodu
        wieku ubezpieczającego
        od kiedy ma prawo jazdy
        czasami od płci
        lat bezszkodowej jazdy ( różnie firmy liczą to w zniżkach - w jednych po 2
        latach ma się 5%, w innych 20 %)
        • giaurka Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 07:17
          no tak smile oczywiście zależy od marki samochodu i jego wieku i innych
          rzeczy które wymieniłaś, ale nie rozumiem skąd tak duże rozbieżności
          między cenami proponowanymi przez firmy ubezpieczeniowe. bo
          rozbieżności są duże, na niektórych samochodach nawet do 1/3 ceny!
          na ten sam samochód, w tym samym wieku i przy tych samych zniżkach...
          • facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 04.08.09, 12:16
            Rozbierzności są ogromne i to fakt. Z doświadczenia wiem, że każde TU ma inną
            polityke cenową. Generalnie jednak tendencja jest taka, że najtaniej wychodzi w
            directach, więc jeśli chcemy zakupić tylko obowiązkowe OC, to moja rada prosta –
            na poczatek trzeba posprawdzać właśnie tam. Plusem jest też to, że można szybko
            obliczyć składkę w kalkulatorach na ich stronach internetowych.
    • iberia.pl wątek jest bez sensu, bo 30.07.09, 18:09
      dla kazdego polisa gdzie indziej bedzie tansza i korzystniejsza.
      Ja mam polise komunikacyjna od 4 lat w Allianz +ochrona prawna D.A.S.
    • facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 15:22
      Myślę, że spokojnie możesz znaleźć „coś tańszego”. W PZU za vectrę zaproponowano
      mi 691 złotych, w AXIE drożej, bo 1042, a w Link4 taniej – 483 – mają chyba
      jeszcze tą promocję za pojemność silnika i duże miasto, więc zobacz tam, powinno
      Ci wyjść, tak jak mi, taniej niż w PZU.
      • only_marcopol Re: ubezpieczenie OC samochodu... 31.07.09, 18:17
        Nie da się porównać tego na forum bo każdy ubezpieczyciel ma jakies tam zniżki
        dodatkowe ( kazdy inne) i akurat te moga obnizyc twoją plisę najlepiej isc i
        popytac z tego co wiem PZU raczej nie oferuje najlepszych warunków - ja polecam
        Compense tam dla mnie zawsze jest najtaniej ale mam pakiet OC|+AC - idz do
        agenta który ma kilku ubezpieczycieli policzy ci w kilku towarzystwach i bedzie
        łatwiej wybrać - jaj mam od lat tego samego agenta i zawsze coś dla mnie
        wybierze korzystnego
        • facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 03.08.09, 16:37
          Z tymi dodatkowymi zniżkami to oczywiście prawda, dlatego właśnie uważam, że
          warto jednak porozmawiać o tym na forum, żeby się człowiek zorientował gdzie
          tych zniżek najwięcej oferują. Sam, kiedy szukałem TU, pytałem jak największej
          liczby osób, zarówno w Internecie jak i w realu. Co do agentów to im bym do
          końca nie ufał, moim zdaniem mają swój ukryty cel w tym jakie TU polecają.
          Osobiście wolałem sam poszukać i generalnie jestem zadowolony - 483 PLN w L4 to
          moim zdaniem korzystnie, biorąc poprawkę na moje niepełne zniżki.
          • b-b1 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 03.08.09, 23:57
            Opuściłam PZU na korzyśc Warty-gdzie ubezpieczyłam samochody i dom .
            Mam z racji tego zniżki i w OC i w ubezpieczeniu domu. Ile
            procent..mordujcie-nie pamiętam..ale płace o wiele mniej niż w Pzu.
            • facet646 Re: ubezpieczenie OC samochodu... 18.08.09, 17:38
              Pamiętasz ile płacisz za ubezpieczenie aut w tej Warcie? Ja całkiem niedawno
              szukałem taniego OC i mi najtańsze składki pokazywały kalkulatory w directach.
              Pamietam, że porównałem wtedy pięć towarzystw. Jeśli chodzi o korzystne
              ubezpieczenie domu to znalazłem w sieci cos takiego -
              www.link4.pl/ubezpieczenie/lp/ikea/?k2ID=40000790&utm_source=ikea&utm_medium=mailing&utm_campaign=grudzien&utm_content=
          • scarlet_x ja już się czasem gubię 31.10.14, 17:39
            Widzieliście ile jest zmiennych w wyliczaniu składki? Np. tutaj jest spis najważniejszych: ipolisa.pl/Jak-ubezpieczyciel-wylicza-Twoje-OC,artykul,862/ - no i powiedzcie mi, czy naprawdę taką różnicę robi płeć kierowcy czy kolor auta?
            • agnieszkaj10 Re: ja już się czasem gubię 31.10.14, 19:51
              Ja mam obecnie wszystkie auta ubezpieczone w PROAMA, wyszło mi najtaniej ze wszystkich.
            • gom1 Re: ja już się czasem gubię 31.10.14, 20:45
              Tak to już jest. Ubezpieczyciel ma obowiązek sprzedać polisę OC (nie może odmówić), więc stosuje różne sztuczki i kruczki, żeby swoje zarobić. Z punktu widzenia właściciela samochodu: OC kupuje się tam gdzie jest najtaniej.
              • gat_t_a Re: ja już się czasem gubię 01.11.14, 08:17
                Celem wyjaśnienia informuję, że raz na OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ubezpieczyciele tracą, odbijają sobie na innych typach ubezpieczeń komunikacyjnych. Dwa płeć robiła ogromną różnicę, ale już nie może być wykorzystywana (dyrektywa UE).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka