desantowydyskutant 29.12.07, 23:36 Film z akcja na moscie "Daleki patrol" byl nagrywany w Dziwnowie czy w Sztutowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przedziwna1 Re: Czterej pancerni i pies 30.12.07, 10:54 Tu odpowiedz :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33164&w=66601045&v=2&s=0Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re: Czterej pancerni i pies 30.12.07, 14:16 Dzieki.Szukalem w archiwum ale nie znalazlem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magd-a59 Re: Czterej pancerni i pies 02.01.08, 00:19 Właśnie zakupiłam na Allegro książkę Marka Łazarza "Czterej Pancerni i Pies- przewodnik po serialu i okolicach". Być może tam znajdę odpowiedź na twoje pytanie. Z dzieciństwa pamiętam jakieś zdjęcia filmowe w okolicy mostu. Ale co to było, zabijcie a nie mogę sobie przypomnieć. Pamiętam jedynie że miałam może 8-9 lat, że na pewno zdjęcia te były kręcone z udziałem żołnierzy, jakichś ściętych choineczek jak i innych drzewek "robiących" za żyjące rośliny, które im się przewracały i jakiś ważny Pan był okrutnie niezadowolony z tego faktu oraz to, że gonili nas smarkaczy bo pełno było wszędzie dymu. Chyba ze świec dymnych. Nie muszę przypominać, ze wtedy o polu namiotowym Dziwnowianie nawet nie śnili? Jak otrzymam przesyłkę, przeczytam książkę to postaram się "donieść" co nie co na temat. Ech. Janek to była moja druga miłość. Strasznie kochliwa wtedy byłam:) Potem nadszedł czas Hansa Klossa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re:J-23 02.01.08, 11:14 Podobno jeden z odcinkow byl krecony na terenie jednostki, ten w fabryce.Wiem to od pracownika cywilnego wojska z tego okresu. link specjalnie dla ciebie:www.metacafe.com/watch/434368/ Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 J-23 02.01.08, 18:20 Magda, sprawdz koniecznie co tam pisza :) Ale ja wgapialam sie bardzo pilnie w kadry z "4 pancernych" z mostem w roli glownej i to nie byl nasz dziwnowski most....Sztutowo pasuje. Ale moze inny film krecili :) Dyskutancie, Klossa krecili na jednostce? A sceny we wnetrzach czy na zewnatrz? I gdzie, tam gdzie sa hangary? Bo tam takie szyby sa... Odpowiedz Link Zgłoś
magd-a59 Re: J-23 02.01.08, 18:53 Fajny klip. Dzięki desantowydyskutancie. Boże jaki ten Mikulski cudny facet, chociaż Pyrkosz też niczego sobie był ;) Przedziwna a co do wiadomości o ewentualnym udziale dziwnowskiego mostu w serialu oczywiście "forumowiczów" niezwłocznie powiadomię :))))pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re: J-23 02.01.08, 19:24 Tak podobno w hangarze przy wodzie od strony ladu.Jeli dobrze pamietam to taka sceneria tam jest.Sprawdzalem to juz kilka razy, ale pamiec zawodna jest.Bylem tam 82-84 zwalnialem tych nadterminowych ze stanu wojennego , a dowiedzialem sie o tym puzniej. Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re: Czterej pancerni 02.01.08, 19:37 Jeszcze te linki dla milosnikow filmu:www.klubpancernych.pl/forum2/index.php www.muzeumczterechpancernych.pl/index2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re: Czterej pancerni 02.01.08, 19:56 jeszcze jeden link: www.dailymotion.com/video/x3invb_wlatcymoch35final Odpowiedz Link Zgłoś
magd-a59 Re: Czterej pancerni i pies 19.01.08, 16:30 No, mogę już się podzielić wiadomościami zaczerpniętymi z książki Marka Łazarza „Czterej pancerni i pies- przewodnik po serialu i okolicach”. Niestety, z książki jasno wynika, że zdjęcia do odcinków „Daleki patrol” oraz „Klin” nie były kręcone w Dziwnowie. W „Dalekim patrolu” zdjęcia mostu kręcono nawet nie w samym Sztutowie a w sąsiedniej Rybinie. (elblag.2lo.elblag.pl/okolice/rybina/index.html) ( pl.wikipedia.org/wiki/Most_obrotowy ) . Natomiast w odcinku „Klin” wykorzystano zdjęcia zwykłego mostu we wsi Wolnica niedaleko Ryni, który dla potrzeb filmu scenografowie upodobnili do mostu w Rybinie lub po prostu wykorzystali fragmenty nagrane w odcinku „Daleki patrol” aczkolwiek tylko jako migawki plenerowe. Wg autora książki dobudowano tylko makietę samego mechanizmu. Co do odwiedzin załogi „Rudego” w Dziwnowie, w książce nie żadnej wzmianki. Jest wykaz trasy (67/68) występów aktorów występujących w poszczególnych odcinkach lecz w wykazie tym Dziwnów nie widnieje. Chociaż można domniemać iż podczas wakacji 1967, kiedy to J. Gajos, R. Wilhelmi i Małgorzata Niemirska odwiedzali ośrodki kolonijne w Niechorzu i Trzebiatowie, również odwiedzili i Dziwnów. Najprawdopodobniej tą wizytę „pancernych” zapamiętałam z dzieciństwa. Ponadto w 1968 roku miały też miejsce odwiedziny „Pancernych” w Kołobrzegu wykazane w książce jako „zakończenie lata 1968”. Również i w tym przypadku istnieje prawdopodobieństwo że odwiedzali ośrodki kolonijne za wybrzeżu zachodnim. W tym i Dziwnów. Z wizytami „Pancernych” w różnych miastach Polski w książce jest opisana niemiła sprawa niejakiego pana O., który prywatnie (nieprawdopodobne w tamtych latach-a jednak !!!!) organizował aktorom „trasę koncertową”. Niesamowicie ich przy okazji oszukując a niejednokrotnie nawet nie dochodziło do występu aktorów pomimo „zainkasowania” honorarium. Pan został skazany ale wkoło serialu powstała jakaś „gęsta” atmosfera. Dlaczego o tym piszę? Otóż można domniemać, iż wizyt „Pancernych” w Dziwnowie książka P. Marka Łazarza (który korzystał m.in. z archiwum WFF) nie wykazuje bo…. istnieje możliwość że były organizowane właśnie przez tego Pana (!). Dodam jeszcze, że w książce jest podana „Bibliografia” w tym wykaz artykułów w ówczesnych pismach. Dla zainteresowanych (być może Dziwnowiacy mający dostęp i możliwości skorzystają z przekazanych wiadomości) podam tylko, że w Głosie Szczecińskim i Kurierze były artykuły na temat „Pancernych”: • Głos Szczeciński 1966, nr 307 s. 1 • Głos Szczeciński 1967-1969 • Kurier Szczeciński 1970, nr 43-51 • Kurier Szczeciński 1974, nr 123 s. 4-5 W sumie książka dla miłośników „Pancernych” bardzo ciekawa. Dla mnie dodatkowo ciekawym wątkiem są opisy odcinków kręconych w Kłodzku, gdzie mieszkam już zdecydowanie dłużej niż mieszkałam w Dziwnowie. Jeśliście ciekawi mogę zacytować w następnych postach (i niestety dopiero po 24 stycznia) różne anegdoty związane z serialem. Pozdrawiam miłośników Dziwnowa i … Pancernych ;) Odpowiedz Link Zgłoś