desantowydyskutant 04.01.08, 22:40 Czy do dlugosci Dziwny liczone sa zalewy? i kto jest bardziej dumny z rzeki Dziwnow czy Wolin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przedziwna1 Re: Dlugosc - Dziwny? 05.01.08, 08:27 Ja tam jestem dumna z calej Dziwny, choc czesciej mam okazje podziwiac jej koncowy odcinek :) Ale gdy pojedzie sie obejrzec Dziwne na odcinku miedzy Wolinem a Zalewem Kamienskim to zaskakuje jej szerokosc: ponoc przekracza ona nawet 1 km! Szczesliwi posiadacze jachtow, lodek czy zaglowek maja okazje poczuc jej ogrom i zobaczyc jej piekno :) A co do dlugosci Dziwny to mysle, ze jej rozlewisko - czyli Zalew Kamienski z jego zatokami - tez jest wliczany, ale moze jest inaczej. Trzeba na mape popatrzec i policzyc te prawie 40 km Odpowiedz Link Zgłoś
desantowydyskutant Re: Dlugosc - Dziwny? 05.01.08, 21:35 Dlaczego myslisz ze w Dziwnowie jest koncowy odcinek Dziwnej rzeki.Podczas odplywu to macie poczatek. pl.youtube.com/watch?v=UXxwpJXhjFk&feature=related Znalazlem w sieci taki opis: Dziwna - niby rzeka, a może już morze. Wody ma lekko słone, ale ryb morskich w nich nie uświadczysz. Za to jest szczupak, są sandacze, okonie, leszcze i węgorze. Nad Dziwną wędkują całe rodziny, z całej okolicy, z całej Polski i z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo akwen jest jednym z najznakomitszych wiosennych łowisk płociowych w Europie. Rzeką Dziwną gna na tarło cała płoć z Zalewu Szczecińskiego i Zatoki Pomorskiej. Od marca do maja rybę tu można łapać jak nigdy w życiu i jak nigdzie na świecie. Choć tu i przez cały rok, na brzegach swobodnie wędki upchać nie można. Nad swoje wody zapraszają także zachodniopomorskie gospodarstwa rybackie i wędkarskie stanice agroturystyczne. W przepasłych, stale zarybianych i doglądanych zbiornikach pływają dystyngowanie szczupaki, okonie, liny, płocie, leszcze i ukleje. Łowić tu można także sumy, karpie i sandacze. Wystarczy tylko wypłynąć łódką i zarzucić wędkę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Dziwna na zdjeciach 05.01.08, 08:33 A tak przy okazji mozemy sobie Dziwne na odcinku Wolin - Kamien poogladac na FFDz w watku o Wyspie Wolin. Polecam zdjecia Wirka, szczegolnie ostatnie z nich :), ale poszukacie innych tez fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,61909686,70143974.html Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Legendy o Dziwnie 17.01.08, 16:35 Przypomniala mi sie "Legenda Wysp Uznam i Wolin", ktora tlumaczy, dlaczego Dziwna plynie raz do morza a raz z powrotem. Znalezc ja mozna w ksiazce Wrzesława Mechło "Kraina Pomorskich Wysp". W necie tez mozna znalezc te legende ( przepisana zywcem z ksiazki ) szkola.wi.ps.pl/2003/kraina_pomorskich_wysp/legendy.html Odpowiedz Link Zgłoś