Dodaj do ulubionych

Kłopoty z parkowaniem

06.08.08, 10:00
W tym roku jesli chodzi o liczbe samochodow w Dz. to chyba mamy apogeum...bo
nie wyobrazam sobie aby moglo byc gorzej...
Zle jest w dni powszednie, a w weekendy wrecz koszmarnie. Fotki z watku "Uroki
sezonu" na FFDz. pokazuja jak krotkowzroczne bylo i jest nadal myslenie
naszych samorzadowcow. Sprzedano pod zabudowe kazdy mozliwy teren zamiast
przeznaczyc go na płatne parkingi lub miejsca postojowe. I teraz turysci
parkuja gdzie tylko moga łamiąc wszelkie zakazy.
Dz. jest maly. Kazdy chce parkowac jak najblizej morza i glownej ulicy. A
miejsca juz brak.
Macie jakis pomysl na rozwiazanie tego problemu?

Tu link do watku
fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,82677388.html
Obserwuj wątek
    • serrnik Re: Kłopoty z parkowaniem 06.08.08, 10:52
      W Dziwnowie i innych miejscowosciach gminy powinna powstac siec _bezpiecznych_
      sciezek rowerowych umozliwiajacych dojazd wszedzie. Parkowanie w miejscach
      polozonych blisko plazy i na glownych ulicach powinno byc platne i to drogo, z
      alternatywa w postaci duzych bezplatnych parkingow. Rano ulice sa puste -
      dopiero pozniej zapychaja je plazowicze - trzeba ich zachecic a czesciowo
      niestety zmusic do zostawiania samochodow gdzie indziej, lub zmiany srodka
      lokomocji.
      Przykladow nie trzeba szukac daleko - Ahlbeck, Heringsdorf.
      Nie wiem jak jest w partnerskim Werneuchen bo nie bylem.
      • przedziwna1 Re: Kłopoty z parkowaniem 06.08.08, 15:04
        Popieram pomysl sciezek rowerowych. A takze oplaty za parkowanie na glownej
        ulicy. Alternatywa w postaci duzych bezplatnych parkingow tez jest ok, tylko
        gdzie w Dz. jest fizycznie miejsce na takie duze parkingi?
        • barbaramp Re: Kłopoty z parkowaniem 06.08.08, 15:56
          Dla wszystkich zainteresowanych podaję numer do straży miejskiej
          0509 270 001.
          • przedziwna1 Re: Kłopoty z parkowaniem 06.08.08, 18:04
            Dzieki za nr komorkowy, bo wszedzie tylko stacjonarny podawany jest. Na pewno
            sie przyda :) Ale straz miejska nie rozwiaze problemu braku miejsc parkingowych.
            Policja interweniuje i co z tego?

Nasunęła mi sie jeszcze jedna przyczyna natłoku aut na ulicach. Kwaterodawcy
            dysponuja zbyt malymi dzialkami - bo wystarczy nawet 300m2, by postawic
            pensjonat - by zapewnic swym turystom miejsce parkingowe. Wiec ci parkuja poza
            terenem osrodka czy pensjonatu ale najblizej jak sie da. Wystarczy popatrzec na
            Os.Rybackie, cienko, oj cienko...Wlasciciele rozbudowuja domy, ale nie mysla o
            parkingu.
            • mmarecki Re: Kłopoty z parkowaniem 06.08.08, 20:20
              Z tego co wiem a wiem powinniście wysłać swoich (bez)radnych do gminy Rewal...
              na przeszkolenie :)
              • przedziwna1 Re: Kłopoty z parkowaniem 07.08.08, 08:59
                Nasz burmistrz bardzo czesto stawia gmine Rewal za wzor. Jednak ja uwazam to za
                błąd, poniewaz gmina Rewal ma odmienne niz Dz. warunki nazwijmy to geograficzne.
                Zwolennicy Rewala na slepo kopiujacy ich dzialania zapominaja ze Dz. lezy na
                mierzei a Rewal ma praktycznie nieograniczone warunki do rozbudowy. Zapominaja
                tez ze Dz. ma dla odmiany to czego Rewal nie ma - port i cieśnine łącząca Bałtyk
                z Zalewem Szczecinskim. I tu widze kolejna szanse, na razie calkowicie
                niewykorzystana, na ograniczenie ruchu samochodowego w Dz. Dziwnów powinien
                postawic na żeglarzy - komunalizujac port i budujac zaplecze dla nich w postaci
                porzadnej mariny. Gdy dolozy sie do tego sciezki rowerowe, tak jak pisal
                Serrnik, to bylby to raj dla zeglarzy. A dla ruchu samochodowego konieczne
                wprowadzenie ograniczen.
                • serrnik Re: Kłopoty z parkowaniem 07.08.08, 09:56
                  No wlasnie , w projekcie "Zachodniopomorski Szlak Zeglarski" gmina Dziwnow
                  poczatkowo byla, jednak na liscie gmin i podmiotow ktore dostana dofinansowanie
                  na rozbudowe obiektow turystycznych w ramach szlaku juz jej nie ma.... Jest za
                  to Kamien Pomorski i Wolin.
                  www.um-zachodniopomorskie.pl/index.php?wiad=4522
                  • serrnik Re: Kłopoty z parkowaniem 07.08.08, 11:02
                    We Wroclawiu chca zachecic/zmusic kierowcow do zmiany srodka lokomocji -
                    preferowane maja byc tramwaje.
                    miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,87947,5304160,Wroclaw_wypowiada_wojne_autom_w_centrum.html
                  • rybjan Re: Kłopoty z parkowaniem 07.08.08, 14:06
                    To ogólnopolska bolączka.Dziwnów ma jeszcze mały kłopot przez to,ze jest
                    stosunkowo niewielki. Na takim Helu czy Mierzei Wiślanej problem jest spiralny-
                    po obu stronach woda,a każdy chce jechać swoim samochodem i najlepiej trzymac
                    go pod nosem. Autobus z Piasków do Stegny potrafi jechać trzy
                    godziny,chociaz normalnie wystarczy na to 40 minut,a nawet mniej.Samochody
                    stoją wszędzie.A najśmieszniejsze,że kilkanaście lat temu wczasowicze jakos
                    sobie radzili bez swoich samochodów.
                    W 1975 roku w Opolu na tzw wylotówce na Wrocław mierzono natęzenie ruchu.
                    Wyszło,że co sekundę w tą albo w tą strone jechał jeden samochód-od 5 rano do
                    21 wieczorem.To było 33 lata temu.
                • mmarecki Re: Kłopoty z parkowaniem 07.08.08, 21:41
                  nie chodzi o warunki ale tak na prawdę że w Dz zabudowane jest juz praktycznie
                  wszystko... na OR z tego co widziałem w tym sezonie zostało postawionych dużo
                  dobudówek kosztem... wiadomo czego... teraz wszyscy wczasowicze stawiają auta
                  gdzie popadnie... na ulicy na chodniku uniemożliwiając przejazd wózkiem
                  dziecięcym sic! koło PeKaO jest jeden kierunek ale te "rowerki" z gówniarzami za
                  sterem mają to głęboko i tak jeżdżą pod prąd... czy ich to nie dotyczy?? ten
                  jeden kierunek?? I jeszcze 2 sprawy...

1. Niestety nie chcę być złym prorokiem ale wydaje mi się że mieszkańcy Dz sami
                  strzelają sobie w stopę windując z roku na rok ceny i za pobyt i za wszelkiego
                  rodzaju towary... Ja mam super metę w Dz ale adresu nie podam bo w nast roku nie
                  będzie miejsca... sam byłem świadkiem jak ludzie zarezerwowali noclegi za dość
                  wysoką cenę ale jak przyjechali na miejsce i zobaczyli że mają spać w "komórce"
                  z łazienką na 20 osób to zaczęli szukać innego miejsca i znaleźli ... a 1 nie
                  zadowolony klient to przynajmniej 10 następnych...

2. Przez cały pobyt 14 dni w Dz nie widziałem nawet pół strażnika miejskiego...
                  A ponoć w Dz istnieje taka instytucja...

Mimo wszystko i tak przyjadę w następnym roku ale chciałbym bardzo żeby było
                  lepiej...

POZDRAWIAM :)
    • przedziwna1 Re: Kłopoty z parkowaniem 08.08.08, 10:46
      Bardzo bym chciala, aby turysci niezadowoleni z pobytu w Dz. wysylali maile na
      strone gminy. Bo ja mam wrazenie, ze nasi samorzadowcy cos tam wiedza, ale nie
      do konca...Patrza sobie na tłumy przewalajace sie pod oknami urzedu lub ich
      wlasnych domow i mysla z zadowleniem: dobrze jest, kolejny sezon jest ok...Ale
      piszcie o sprawach, za ktore odpowiedzialny jest urzad, a nie prywatni
      kwaterodwcy, wlasciciele sklepow czy lokali - bo gmina nie moze ponosic
      odpowiedzialnosci za ich prywatna dzialnosc. Tu powinien zadzialac sam rynek.

Wiec piszcie prosze tutaj
      um@dziwnow.pl

A wracajac do parkingow; doszlismy tylko do tego, ze nalezy ograniczyc ruch
      samochodowy w centrum Dz. tworzac strefe platnego parkowania. Ale co dac
      turystom w zamian? Gdzie jest miejsce na duze bezplatne parkingi? Albo platne
      strzezone?
      Dz.zrobil sie bardzo ciasny....
    • przedziwna1 Artykul 10.08.08, 07:28
      I jest odzew w prasie. Byc moze autorka artykulu czytuje nasze forum :) Bardzo
      dobrze, bardzo dobrze...A moze turysci sie wreszcie porzadnie wkurzyli...

www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080810/AKTUALNOSCI/427980903/1021/REGION

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka