Dodaj do ulubionych

Do Dziwnowa - bez psa!

08.06.09, 16:38
Wszystkim wybierajacym sie do nas na urlop ze swoim psem - stanowczo to
odradzam. W calej gminie Dziwnów obowiazuje zakaz przebywania psow na plazy na
calej dlugosci, takze na plazy niestrzezonej, dzikiej. W miejscu publicznym
obowiazuje nakaz prowadzania psa na smyczy i w kagancu oraz sprzatania po nim.

Wolinski Park Narodowy wprowadzil calkowity zakaz przebywania psow na swoim
terenie. Nie wolno wiec wybrac sie z psem na wycieczke w jego rejony.
Taki urlop moze byc bardzo meczacy i dla psa i dla wlasciciela.

Niestety wzorce z innych cywiizowanych krajow - gdzie wytyczane sa fragmenty
plaz dla psow - sa nie do zrealizowania, przynajmniej w mojej miejscowosci.
Wszystkim psolubom moge tylko napisac, ze jest mi ogromnie przykro....
Obserwuj wątek
    • beatazet Re: Do Dziwnowa - bez psa! 10.06.09, 09:29
      Ciekawa jestem jak będzie to respektowane. Nie ukrywam, że ja akurat się cieszę
      brakiem psów na plaży. Mam ograniczone zaufanie do psów i mam dwójkę małych
      dzieci. Nie raz się zdarzyło, że dziecko musiało siedzieć nie tam gdzie chciało,
      bo piesek po plaży sobie luzem biegał. Nie mówiąc, że sikał mi na parawan.
      • przedziwna1 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 11.06.09, 06:24
        Uwazam trzymanie psa na plazy na sloncu przez wiele godzin za niewlasciwe.
        Jednak Ty nie lubisz psow, a inni nie wyobrazaja sobie urlopu bez psa...Do tej
        pory dobrze funkcjonowal podzial taki: na plazy strzezonej bez psow, na plazy
        dzikiej z psami. Kazdy mogl wybrac sobie miejsce, ktore bedzie mu odpowiadac.Na
        plazach strzezonych nawet sami ratownicy prosili wlascicieli psow o usuniecie
        go z plazy. Ja na plazy strzezonej psow nie widywalam.

Mnie osobiscie na plazy psy nie przeszkadzaja - wrecz wole ich towarzystwo od
        towarzystwa ludzi palacych, pijacych, kopulujacych, oddajacych mocz i kał do
        morza lub w piasek...A uwierz mi, widzialam juz wiele...Az niesmacznie byloby o
        tym tu pisac. Jakos tym sie nikt nie zajmuje, holdujac zasadzie, ze czlowiek to
        istota wyzsza...i ma wiecej praw....

Nie dalej jak wczoraj rozmawialam ze zrozpaczonymi wlascicielami wyżła, ktorzy
        przejechali 600km i dowiedzieli sie, ze tutaj nad morzem nie moga spedzic
        urlopu. Poradzilam im, aby ryzykujac pojechali w inna czesc wybrzeza albo ze
        spokojem wrocili sie na np. Pojezierze Drawskie...
        • beatazet Re: Do Dziwnowa - bez psa! 12.06.09, 11:33
          Mogę nawet współczuć ludziom, którzy jada na wczasy i nie mogą z psem wyjść tu
          czy tam. Rozumiałabym ich wściekłość czy rozżalenie. Co nie zmienia faktu, że
          za barkiem psów na plaży płakać nie będę.
          Takie poczynania ludzi też mnie drażnią i wcale nie twierdzę, że mają do tego
          prawo jako ludzie i istota wyższa od psa. Palić chyba nie wolno (miejsce
          publiczne?), ale tez nikt tego nie przestrzega. Co do trzymania psa na plaży
          wiele godzin też się zgadzam. Zresztą niewłaściwe zachowanie psa to często wina
          właścicieli, a nie czworonoga.
          Psy lubię,nie lubię właścicieli, którzy o te psy nie dbają w odpowiedni sposób
          oraz do czasu gdy nie muszę trzymać dziecka na uwięzi.

• marusia_26 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 18.06.09, 18:56
      Przeczytałam to co napisałaś i zastanawiam się skąd masz takie informacje że nie
      można wejść z psem na plażę niestrzeżoną bo ja w Regulaminie utrzymania
      czystości i porządku na terenie Gminy Dziwnów wyczytałam że owszem nie można
      wejść z psem na plaże ale tylko strzeżoną jeśli możesz napisz mi proszę czy
      twoja informacja jest poparta jakimś aktem prawnym wydanym na terenie Gminy
      Dziwnów Pozdrawiam
      • przedziwna1 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 18.06.09, 20:18
        Takiej informacji udzielono mi w urzedzie gminy. Odpowiedz byla jednoznaczna:
        zakaz wszedzie i przez caly rok. Zreszta przy kazdym wejsciu na plaze postawiono
        tablice z zakazem wprowadzania psow.
        Mozesz podac link do regulaminu?
        • marusia_26 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 19.06.09, 18:30
          bip.dziwnow.pl/strony/695.dhtml
          To jest link do strony na której możesz przeczytać ten regulamin o którym
          pisałam. To jest uchwała z 2007 r. ale sprawdziłam wszystkie uchwały z 2008 r. i
          2009 r. które są tam opublikowane i nie znalazłam żadnej zmiany do tego
          regulaminu który prowadzono w 2007 r. Wiesz mnie ten temat bardzo interesuje bo
          jak co roku wybieram się do Dziwnowa na wakacje ale w tym roku pierwszy raz
          właśnie przyjadę z psem (od niedawna mam małego szczeniaka yorka) i teraz nie
          wiem czego mogę się spodziewać.
          • przedziwna1 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 19.06.09, 21:54
            No wlasnie, na stronach urzedu tego nie ma, dlatego szukalam bezposredniej
            informacji. Regulamin jest, ale stary.
            Mnie zaalarmowaly zakazy wprowadzania psow stojace w tym roku przy kazdym
            zejsciu na plaze.
            Jesli jestes spoza Dz. zadzwon do urzedu gminy. Moze jesli turysci z psami beda
            interweniowac - ktos przemysli swa dezyzje i poszuka rozsadnego kompromisu.
            • serrnik Re: Do Dziwnowa - bez psa! 29.06.09, 11:14
              Tym bardziej ze podobno zakaz wprowadzania psow na plaze zostal wprowadzony w
              wyniku telefonicznych interwencji oburzonych plazowiczow. Proponuje dzwonic do
              urzedu gminy i zglaszac przypadki zakopywania pampersow, smieci, butelek oraz
              dzieci sikajacych w piasek.
              • barbaramp Re: Do Dziwnowa - bez psa! 02.07.09, 19:38
                Całkowicie się z Tobą zgadzam.Przecież Dziwnów nie jest tylko dla turystów.Mój
                pies przez cały rok codziennie wychodzi ze mną na spacery na plażę.Dlaczego mam
                z tego rezygnować,bo jest lato?
                • przedziwna1 Psy na plazy 03.07.09, 09:39
                  We mnie ten zakaz rowniez uderzyl, choc latem bardzo rzadko zabieram swoje psy
                  na plaze ( nigdy na strzezona ). I ja sie do niego dostosowalam, ale z tego co
                  widze, turysci - nie...Paradoks: to turysci narzekaja na psy na plazy i to
                  turysci lamia obowiazujace zakazy. Z jednej strony ich rozumiem...Z drugiej -
                  wcale.
                  To racja, ze mieszkancy Dziwnowa musza niestety tanczyc tak, jak nam zagraja
                  turysci...Ale czy na pewno tak musi byc?
    • can_x Re: Do Dziwnowa - bez psa! 27.08.09, 01:23
      przedziwna1 napisała:
      .....> Niestety wzorce z innych cywiizowanych krajow - gdzie wytyczane sa fragmenty
      > plaz dla psow - sa nie do zrealizowania,
      Szkoda.
      Plaża w Kijkduin. Holandia
      psy mają prawo wstępu tylko do 15 maja
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,881,72043333,94933127.html
      Scheveningen, też do 15 maja
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,881,72043333,94559356.html
      Na dzikich plażach hasają sobie przez cały rok nie tylko psy ale i konie.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,92721581,95768389.htmlihaaaa...hau,hau....
      • przedziwna1 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 27.08.09, 13:58
        No widzisz, a u mnie - caly rok. Mam nadzieje ze pani w urzedzie gminy sie
        otrząśnie i przemysli...moze juz przemyslala...
        Zreszta turysci bardzo dosadnie pokazali co mysla o takich zakazach; zwyczajnie
        chodzili na plaze niestrzezona ze swoimi psami, a o takim zakazie mowili krotko;
        głupota....
    • oceania40 Re: Do Dziwnowa - bez psa! 06.06.11, 14:45
      Wybieram się z psem właśnie do Dziwnowa i w związku z tym aby rozwiać wszelkie wątpliwości zadzwoniłam do Urzędu Miasta.
      Z psem można wchodzić na plażę ,ale tylko niestrzeżoną taką odpowiedź uzyskałam od miłej Pani Anny B.Mój pies będzie na takową plażę ze mną chodził i się kąpał bo jemu też należą się wakacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka