Dodaj do ulubionych

czystość

25.08.09, 21:20
Witam.
Chciałam się podzielić pewnym spostrzeżeniem, mianowicie: do Dziwnowa
przyjeżdżam z rodziną od 10 lat, zawsze w pierwszy dzień pobytu idziemy
zobaczyć co się zmieniło, cy wypiękniało, co zostało zbudowane. Za każdym
razem jest coś nowego, Dziwnów pięknieje ... ale aż żal mówić plaża z roku na
rok jest coraz brudniejsza, a w tym roku, aż strach powiedzieć. czyżby służby
czystości zapomniały o tym miejscu. Fakt- same służby nic nie poradzą kiedy
ludzie.... . No właśnie- ludzie są jak......, nie moje to nie dbam, obserwuję
to zachowanie co roku i o zgrozo. Czy tak trudno zabrać ze sobą swoje śmieci-
dla niektórych to bardzo trudne ale łatwe jest zakopanie ich w piasek.
Ach- ale wakacje w Dziwnowie to sama przyjemność, relaks i odpoczynek.
Pozdrawiam Wszystkich.
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: czystość 25.08.09, 22:34
      Żelazny temat - czystosc podczas sezonu...
      Ja uwazam, ze gdyby ludzie nie smiecili to plazy wcale nie trzeba byloby
      sprzatac. Wiem jak wyglada plaza np. w listopadzie czyli w miesiacu, gdy
      przyjezdnych nie ma wcale - jest czysto, tylko gdzie niegdzie morze wyrzuci na
      brzeg pamiatke po sezonie w postaci butelki czy relamowki...
      Z roku na rok spada jakosc turysty i jednoczesnie w zatrwazajacym tempie wzrasta
      liczba turystow. Firma sprzatajaca jest niewydolna, nie ma odpowiedniego sprzetu
      do przeczesywania piasku, ma za malo ludzi i zbyt rzadko plaza jest sprzatana.
      Ale zastanawiam sie: czy to tylko chodzi o to, zeby turysta mogl smiecic, a
      firma ma sprzatac?
      Przeciez nie powinno nagradzac sie złych zachowan...
      • mmarecki Re: czystość 26.08.09, 09:11
        przedziwna1 napisała: > Ale zastanawiam sie: czy to tylko chodzi o to, zeby
        turysta mogl smiecic, a
        > firma ma sprzatac?
        > Przeciez nie powinno nagradzac sie złych zachowan...
        >

Niekoniecznie bardziej chodzi oto żeby była na plaży odpowiednia ilość koszy na
        śmieci. Niestety w tym roku ponownie zauważyłem, że kosze w sumie są 2 przy
        wyjściu z plaży tak jest np. na Przymorzu, które są już pełne około południa,
        plażowicze wychodząc z plaży mając bardzo dużo bagażu, potrzebnego lub nie, po
        prostu zostawiają swoje śmieci obok tych przepełnionych kubłów. Co się potem
        dzieje z tymi śmieciami?? Wiatr, ptactwo... dalej sobie każdy może dopisać...
        • otton71 Re: czystość 11.09.09, 22:25
          Niestety mentalności polaków nie da rady się zmienić z dnia na dzień.
          Ja z małżonką zawsze w piękne upalne dni chodzę wypoczywać na cały dzień na
          plaży. Zabieramy ze sobą napoje i żywność. Jakoś nigdy nie zdarzyło mi się,abym
          na plaży zostawił jakieś śmieci...
          W naszym kraju jest jakieś ciche przyzwolenie na bezkarne zaśmiecanie.Nie ma
          jakiegoś prawa ,które by karało takie uczynki i urzędników , którzy egzekwowali
          takie prawo ...
          Na przykład w USA obowiązuje surowe prawo zakazujące zaśmiecania, na plażach
          kręcą się jacyś urzędnicy czy policja, która pilnuje porządku, a u nas stoją
          śmierdzące namioty z alkoholem i kręci się sporo wieczorem młodzieży
          zachowującej się w wulgarny sposób i dewastujących mienie społeczne.
          Kary są bardzo SUROWE ...... Po prostu u nas nie ma żadnej karności w tym
          względzie...
          • przedziwna1 Re: czystość 12.09.09, 08:04
            Nasza policja i straz graniczna uwazaja, ze sa stworzeni do wyzszych celow - i
            moze maja racje. Straznicy gminni rozklejaja plakaty i woza urzedniczki po
            urzedach, wiec nie maja czasu. Urzad morski ma za malo ludzi. Gmina tlumaczy
            sie, ze to firma sprzatajaca powinna sprzatac. Firma sprzata tak jak ma zapisane
            w umowie - czyli raz czy dwa dziennie, a nie zaleznie od potrzeby. A wlasciciele
            namiotow uwazaja ze nie oni sa od pilnowania czystosci na plazach tylko policja.
            I kolko sie zamyka. A Polak robi bezkarnie dalej co chce....przeciez jest na
            wakacjach. I klimatyczne przeciez zaplacil.

Przyznam Ottonie, ze Twoje zdjecie z plazy w Kolobrzegu rozlozylo mnie
            totalnie...koszmar...i Dz. wyglada latem podobnie niestety...
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,881,100131259,100131259.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka