sonieczka.2
02.10.09, 08:11
Witam
Znowu proszę o pomoc...
Chciałabym dowiedzieć się, jak się zabrać do sprawy o podział majątku... Nie mam bladego pojęcia od czego zacząć, co robić i czego szukać... Kiedy się wyprowadzałam z domu, były już mąż patrzył mi na ręce co pakuję i nic poza osobistymi rzeczami nie mogłam zabrać. Jesteśmy po rozwodzie, jestem raczej w ciężkiej sytuacji finansowej, ale muszę założyć sprawę o podział majątku, bo były raczej się do tego nie kwapi. Jedyne czego udało mi się dowiedzieć to to, że za sprawę muszę zapłacić 1000 zł wpisowego. Dla mnie to absurdalna kwota - zarabiam 1200 do tego kredyty, a były nawet nie raczy płacić mi zasądzonych alimentów... Powiedzcie proszę, czy muszę taką kwotę wpłacić od razu, czy da się to jakoś rozłożyć na raty, czy choć w części umorzyć? Mamy do podziału dom z działką. Kurczę, po podziale majątku, gdy dostanę kasę, to mogę owszem wpłacić ten 1000, ale nie przed...
Ponadto chciałabym wiedzieć jakie dokumenty będą mi potrzebne do takiej sprawy i gdzie ewentualnie mam się udać aby je otrzymać?
Akt notarialny został przy byłym. Nie pozwolił mi go zabrać. On mieszka w naszym domu ja w wynajętym mieszkanku. Chciałabym aby mnie spłacił z należnej mi części, ale on nie chce ani sprzedać domu ani mi zapłacić. Nie ukrywam, że ta kasa jest mi potrzebna na kupno jakiegoś małego mieszkanka dla siebie i dzieciaków...
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.