nadia2009 31.10.09, 11:01 A moge domagac sie wyrównania czyli np dawal 200 a zasadzone ma 500 to czy moge wniesc wniosek o wyrownanie o te 300 zla za wszytskie miesiace Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 11:39 tzn nie będzie się to nazywało wyrównanie. Możesz dochodzić (ale przed sądem rejonowym) alimentów wstecznych. Sąd może np. zasądzić od jakiegoś miesiąca do jakiegoś miesiąca kwotę taką... a później wyższą. Jeżeli jest już zasądzone to raczej przepadło. Mogłaś w sprawie o alimenty od razu dochodzić alimentów wstecz. To co jest zasądzone daje skutki na przyszłość. To co miało być wstecz musiałoby być osądzone. Czy w tym okresie potrzeby faktycznie takie były... czy np. możliwości zobowiązanego były takie a nie inne... no i czy alimentował dziecko. Odpowiedz Link
sauber1 Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 12:56 nadia2009 napisała: > A moge domagac sie wyrównania czyli np dawal 200 a zasadzone ma 500 to czy moge > wniesc wniosek o wyrownanie o te 300 zla za wszytskie miesiace A zadaj jeszcze raz to pytanie, o co tak na prawdę chodzi, co masz w wyroku i jak to wyglada w realu, płaci całość, czy tylko część zasądzonych alimentów, bo śmiem mysleć że o to własnie chodzi ? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 13:06 narazie sprawa bedzie rozwodowa druga wiec zobacze ile zasadza ale chodzi np o to ze teraz placi 300 a np jak zasadza 500 to czy moge wyrownanie o te 200 zl bo przeciez jestem zaprzyczona za dormo dziecko nie zyje o to mi chodzi dzieki Odpowiedz Link
50v Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 13:56 nadia2009 napisała: > narazie sprawa bedzie rozwodowa druga wiec zobacze ile zasadza ale chodzi np o > to ze teraz placi 300 a np jak zasadza 500 to czy moge wyrownanie o te 200 zl b > o przeciez jestem zaprzyczona za dormo dziecko nie zyje o to mi chodzi dzieki Ale doskonale moze byc tak, że sad zasadzi tyko 200zł na miesiac i co wtedy ? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 14:07 akurat to wat;pie zeby dalo sie za 200 zl utrzymac dziecko wez te 200 i wyzyj z tego a wtedy [pogadamy Odpowiedz Link
sauber1 Re: Pytanie alimenty 03.11.09, 21:39 nadia2009 napisała: > akurat to watpie zeby dalo sie za 200 zl utrzymac dziecko wez te 200 i wyzyj z > tego a wtedy [pogadamy Czasem i tak bywa, ja obiecanymi muszę nakarmić dzieci i nikogo to nie interesuje skąd wezmę. Bardzo proszę porozmawiaj ze mną Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 17:54 sauber1 napisał Bardzo proszę porozmawiaj ze mną słucham Odpowiedz Link
sauber1 Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 18:53 nadia2009 napisała: > sauber1 napisał Bardzo proszę porozmawiaj ze mną słucham I tak chcesz oficjalnie ze mną tu, a nie pomyślałaś, że mógłbym się wstydzić na każdy temat rozmawiać, kiedy tyle oczu ? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 18:57 podaje maila nadia8506@go2.pl teraz lepiej Odpowiedz Link
sauber1 Re: Pytanie alimenty 09.11.09, 22:50 nadia2009 napisała: > podaje maila nadia8506@go2.pl teraz lepiej No jasne, że lepiej i to ile ? Odpowiedz Link
scriptus Re: Pytanie alimenty 08.11.09, 20:31 Jeśli sąd zasądzi 200, to znaczy, że masz utrzymać dziecko za 400, więc nie mówmy, czy da się utrzymac dziecko za 200, wiadomo, że się nie da. Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 31.10.09, 14:09 200 to idzie na same papmpersy mieisecznie Odpowiedz Link
misiuwa Re: Pytanie alimenty 01.11.09, 22:16 A ja dostałam zasądzenie alimentów zaocznie, na tylko jednej sprawie na kwotę 650 zł. Chciałam 1000 zł, na 1 dziecko. Mąż nawet nie przyjechał na sprawę. Czemu zakładacie takie małe kwoty rzędu 200 zł? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 03.11.09, 18:21 misiuwa placi teraz 300 i powiedzial ze nikt mi wiecej nie da przedstawia najnizsze dochody itd jak myslisz jak rozsadza boje sie tego wszytskiego i nie weim co dalej bedzie Odpowiedz Link
sauber1 Re: Pytanie alimenty 03.11.09, 21:49 misiuwa napisała: > Czemu zakładacie takie małe kwoty rzędu 200 zł? Ja i tak wiedziałem że nie będzie płacić, choć żadałem więcej, sąd przynał na troje małoletnich tylko po 200, myślę że był podobnego zdania ? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 03.11.09, 20:06 No wlasnie ja tez nie wiem mam 2 sprawe za 2 tyg i mi tez powiedziala ze nie musze byc obecna beda przesuchiwani dwaj swiadkowie czy tez oznacza ze moze byc juz wyrok Odpowiedz Link
misiuwa Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 00:30 Ja powiem tak: nie odpuszczaj, tylko walcz o jak największe alimenty. Nie przejmuj się tym, że mąż przedstawi najniższe dochody. Czy mąż ma wyższe dochody niż przedstawi to przed sądem? Jeżeli wiesz że tak jest, to powiedz o tym wyraźnie w sądzie, na jakiej podstawie o tym wiesz i jakie to są kwoty. Ja mam przyznane alimenty 650 zł tylko na podstawie moich dokumentów, wyliczenia ile dziecko kosztuje rachunek po rachunku, z dokładnym rozpisaniem, oraz na podstawie mojego oświadczenia o tym, co mąż robi i z czego żyje. Jeśli chodzi o Twoje pytanie dotyczące przyznania alimentów wstecz: we wniosku o alimenty piszesz, od jakiego dnia mąż nie mieszka z Tobą i dzieckiem, czy też od jakiego dnia nie partycypuje w utrzymaniu dziecka i że domagasz się alimentów od tego właśnie dnia. Sąd mi przyznał od tego dnia alimenty, od którego chciałam, więc pewnie jest tak jak piszę. Poza tym z tego co wiem, to na pójście do komornika ma się chyba 2 lata, po 2 latach przedawniają się alimenty, więc warto walczyć o te pieniądze w miarę na bieżąco. Walczysz dla dziecka, a nie dla siebie! Odpowiedz Link
andreas077 Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 01:05 misiuwa napisała: > Ja mam przyznane alimenty > 650 zł tylko na podstawie moich dokumentów, wyliczenia ile dziecko > kosztuje rachunek po rachunku, z dokładnym rozpisaniem, oraz na > podstawie mojego oświadczenia o tym, co mąż robi i z czego żyje. Wyjątkowo tolerancyjny widac człowiek, aż się wierzyć nie chce ??? Odpowiedz Link
50v Re: Pytanie alimenty 04.11.09, 01:05 nadia2009 napisała: > No wlasnie ja tez nie wiem mam 2 sprawe za 2 tyg i mi tez powiedziala ze nie mu > sze byc obecna beda przesuchiwani dwaj swiadkowie czy tez oznacza ze moze byc j > uz wyrok i CO ODPUŚCISZ SOBIE TAKIE PRZEDSTAWIENIE ? Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 08.11.09, 11:34 Witam jestem przed druga sprawa rozowdowa sedzia mowila ze nie musze byc na niej obecna tylko swiadkowie .Stad pytanie co to moze oznaczac dla mnie czy bedzie wyrok czy kolejna sprawa czy jeszcze cos innego.Prosze o odp.Pozdrawiam Odpowiedz Link
nadia2009 Re: Pytanie alimenty 09.11.09, 07:14 Ponawiam pytanie. Jestem przed druga sprawa rozowdowa sedzia mowila ze nie musze byc na niej obecna tylko swiadkowie .Stad pytanie co to moze oznaczac dla mnie czy bedzie wyrok czy kolejna sprawa czy jeszcze cos innego.Prosze o odp.Pozdrawiam Odpowiedz Link
bogusiamaria Re: Pytanie alimenty 09.11.09, 21:30 Zależy co jest rozpatrywane-zabezpieczenie, są to Twoi świadkowie a jak nie to na jaką okoliczność powołani,masz adwokata z którym ustalasz działania -za mało danych... Odpowiedz Link