Dodaj do ulubionych

znajomość dochodów ex a alimenty

13.02.11, 11:37
Czy współmałżonka z którą się rozwodzimy mam prawo znać nasze obecne dochody?
"Żona" złożyła wniosek o rozwód z podaną kwotą alimentów, sąd zażądał wyciągu moich dochodów z półrocznego okresu pracy. Ja nie mam obiekcji, takie alimenty mogę płacić, ale przykładowo ex zechce na rozprawie podnieść ich kwotę.
Czy sąd może udzielić jej informacji o moich obecnych dochodach i wtedy ona zażąda weryfikacji swoich roszczeń. Idąc dalej czy sąd znając moje dochody może sam wnioskować lub zasugerować ex większą kwotę alimentów?
Obserwuj wątek
    • nicol.lublin Re: znajomość dochodów ex a alimenty 13.02.11, 11:49
      możesz nie ujawniać dochodów na prośbę sądu - nie spotkałam się, aby kogoś z tego powodu ukarano.
      po prostu idź na rozprawę i zgódź się na propozycję żony. na pytanie sądu powiedz iż odmawiasz odpowiedzi i tyle.

z mojego doświadczenia sąd nie patrzy na zarobki ustalając alimenty. sąd ma swój pogląd na to ile kosztuje utrzymanie dziecka w wieku xx i ma w nosie faktury, dokumentację lekarską i zarobki rodziców. wiem, że bywa inaczej, ale niestety u mnie było właśnie tak sad

p.s. a nie da się porozumieć z żoną? wtedy jest ugoda i w ogóle nie ma zeznań stron. tylko odczytanie warunków ugody.
      • zatracony72 Re: znajomość dochodów ex a alimenty 13.02.11, 16:04
        nicol.lublin napisała:

> możesz nie ujawniać dochodów na prośbę sądu - nie spotkałam się, aby kogoś z te
        > go powodu ukarano.

a miałaś przypadek, że ktoś w takiej sytuacji odmówił ?

>
        > p.s. a nie da się porozumieć z żoną? wtedy jest ugoda i w ogóle nie ma zeznań s
        > tron. tylko odczytanie warunków ugody.

Tak właściwie nasz pozew o rozwód jest w formie ugody, no ale staram się rozpatrzeć najgorsze scenariusze
        • nicol.lublin Re: znajomość dochodów ex a alimenty 15.02.11, 10:38
          może nie słyszałam, że ktoś powiedział sędzinie, że odmawia, ale słyszałam przypadki, gdzie mimo wezwań strona zaświadczenia nie dostarczyła.
          • maheda Re: znajomość dochodów ex a alimenty 15.02.11, 10:45
            A ja słyszałam, że sędzia dała pozwanemu do wyboru: albo dostarczy zaświadczenie samodzielnie, albo sąd samodzielnie wystąpi do pracodawcy (-ów) o ustalenie wysokości zarobków.
      • tesknotazabija Re: znajomość dochodów ex a alimenty 16.02.11, 08:37
        Wprowadzasz autora wątku w błąd. Zawsze przy sprawie o alimenty sąd pyta o dochody. Najcześciej wymaga dostarczenia rozliczenia PIT albo zaświadczenia o zarobkach z ostatnich 3 miesięcy.
        Jestem świeżo po sprawie o alimenty i wiem jak to wygląda. Możliwości zarobkowe to jedno, a faktyczne dochody to drugie. Na mojej sprawie o alimenty sąd pytał nawet o nasze oszczędności,majątek oraz możliwości dodatkowego dorobienia.
        Ponieważ mąż ma kochankę, sąd zapytał również o dochody kochanki,,zważywszy na fakt, że mieszkają razem, więc prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.

I nie prawdą jest również, że sąd ma w nosie rachunki, faktury. Wykazując, że utrzymanie dziecka wynosi X, należy mieć na to potwierdzenia i być w stanie to uzasadnić i udokumentować.
        • nicol.lublin Re: znajomość dochodów ex a alimenty 16.02.11, 09:36
          a skąd pomysł, że wprowadzam w błąd?!
          ja wiem co sąd powinien brać pod uwagę, ale już jestem po sprawie rozwodowej i ustaleniu alimentów i wiem co na mojej sprawie sędzi nie interesowało. faktur nie chciała, odrzuciła też dokumentację medyczną dziecka - powiedziała, że nie będzie zaśmiecać akt - to jest cytat.
          tak więc nieźle zarabiający oboje rodzice i dziecko wymagające specjalnej diety i wizyt u lekarza w innym mieście miała w nosie. podważyła zakup mebli dla dziecka! a nawet uznała, że za dużo zużywam proszku do prania.
          podsumowując - nie ma reguł. zależy na kogo się trafi.
    • triss_merigold6 Re: znajomość dochodów ex a alimenty 13.02.11, 12:04
      Sąd bierze pod uwagę dochody i mozliwości zarobkowe oraz wkład wlasny opiekuńczo-wychowawczy obojga rodziców oraz uzasadnione potrzeby dziecka. To ostatanie dość problematycznie, bo nie mam pojęcia jakie potrzeby dziecka może zaspokoić np. kwota 300 zł alimentów.
      • zatracony72 Re: znajomość dochodów ex a alimenty 13.02.11, 16:12
        triss_merigold6 napisała:

> Sąd bierze pod uwagę dochody i mozliwości zarobkowe oraz wkład wlasny opiekuńcz
        > o-wychowawczy obojga rodziców oraz uzasadnione potrzeby dziecka. To ostatanie d
        > ość problematycznie, bo nie mam pojęcia jakie potrzeby dziecka może zaspokoić n
        > p. kwota 300 zł alimentów.
        Bierze i ustala jeśli strony nie zgadzają się w sprawie wysokości alimentów. Jednak jeśli ta zgoda jest a sędzinie wpadnie do głowy pomóc "biednej, pokrzywdzonej" kobiecie ( przecież nie zna naszej historii bo rozwód bez orzekania o winie ) to czy może podważyć wysokość alimentów z urzędu lub zasugerować to powódce ?
        • zmeczona100 Re: znajomość dochodów ex a alimenty 14.02.11, 10:49

zatracony72 napisał:

> Bierze i ustala jeśli strony nie zgadzają się w sprawie wysokości alimentów.
          > Jednak jeśli ta zgoda jest a sędzinie wpadnie do głowy pomóc "biednej, pokrzyw
          > dzonej" kobiecie ( przecież nie zna naszej historii bo rozwód bez orzekania o
          > winie ) to czy może podważyć wysokość alimentów z urzędu lub zasugerować to po
          > wódce ?

A co ma Wasza historia do wysokości alimentów na dziecko??
          • zatracony72 Re: znajomość dochodów ex a alimenty 17.02.11, 17:46

> A co ma Wasza historia do wysokości alimentów na dziecko??

W pozwie jest wniosek o alimenty na dziecko i osobno na ex z tytułu niedostatku.
    • malgolkab Re: znajomość dochodów ex a alimenty 14.02.11, 09:56
      kwote alimentów mieliśmy ustaloną (tj. ex zaproponował w pozwie, ja pisemnie sie zgodziłam), mimo to oboje musielismy przynieść na rozprawę zaświadczenie o dochodach z ostatnich 6 miesięcy, dodatkowo pytała nas ile zarabiamy (nie chciało jej sie zajrzeć do kartkismile

Wyszło generalnie, że zarabiam dużo więcej niż ex (przy czym ja odwożę i odbieram dziecko do/z przedszkola), a ex pracuje całymi dniami u brata za marne grosze (wszystkoprawie daje na alimenty i praktycznie rodzice go utrzymują - którzy nota bene tez mają mizerne dochody i dom 400 metrówwink) i ma 2 firmy, które przynoszą tylko straty... Grubymi nićmi było to szyte, ale sędzina przyklepała, bo skoro jest zgodny wniosek obu stron to ok.
    • z_mazur Re: znajomość dochodów ex a alimenty 14.02.11, 10:08
      Żądanie potwierdzenia wysokości dochodów stron przez sąd, to pozostałość po dawnych przepisach kodeksu rodzinnego.

Teraz opłata za rozprawę jest stała, kiedyś była uzasadniona od dochodów stron i z tego powodu w dokumentacji sądów informacja o dochodach musiała się znaleźć. Zauważyłem, że wielu sędziów, szczególnie tych o dłuższym stażu, dla świętego spokoju i z przyzwyczajenia informację o dochodach w dokumentach sprawy chce mieć.

Ja osobiście takiej informacji nie miałem, a sędzina też ją chciała mieć. Ponieważ jednak miałem wcześniej sprawę o aliementy i kwota alimentów była już ustalona, to ostatecznie machnęła na to ręką.
      • simimi Re: znajomość dochodów ex a alimenty 16.02.11, 00:37
        Na rozprawie sędzina się pytała, choć miała odpowiednie zaświadczenia, o wysokość dochodów i to szło do protokołu. Nie podważała w żaden sposób tych ustnych, ani pisemnych oświadczeń, a myślę że powinna zrobić. Mój ex pracuje jako kierowca TIR, zarabia ok 4 tys zł, a na rozprawę dostarczył zaświadczenie, że zarabia 1,3 tys zł. Ewidentny przekręt, ale sędzi to nie interesowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka