sloggi 01.06.04, 12:29 Czasami pamiętał, podobno - bo ja tego nie pamiętam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spyheart Re: Dzień dziecka 06.06.04, 22:10 A MNIE DZIEN DIECK SIE KOJAZY Z WYPROWADZKA WLASNIE I OSTATECZNYM ROZPADEM MALZENSTWA RODZICOW WWLASNIE WOWCZAS CZYLI 1 CZERWCA MIELISMY TA NIESPODZIANKE Odpowiedz Link
zzdorka Re: Dzień dziecka 10.06.04, 16:24 Zawsze mama pamietala, mysle, ze ojciec tez, ale nie chcial robic zadymy. Nie mam zlych skojarzen. Odpowiedz Link
ewka5 dzien rodzicow? 10.06.04, 19:16 wklejalam to juz gdzies, wkleje i tutaj: Najpiekniejsze slowo na R... Ryszard Rynkowski, w udzielanym mi kiedys wywiadzie, powiedzial, ze najpiekniejsze slowo na M (byłam pewna, ze odpowie muzyka) to: „Mama! A Mama to Milosc”. Krotkie zdanie, a ile w nim emocji, ile tresci, pragnien, wspomnien. Zapamietanych nocy z kojaca matczyna dlonia na rozgoraczkowanym czole, ile stluczonych i utulonych w bolu kolan, zawiazanych butow, zaplecionych warkoczykow, opowiedzianych bajek, otartych lez nad pierwsza niespelniona miloscia... Ale to nie wszystko. Ile zlosci, kar, wymagan przekraczajacych mozliwosci, porownan do – zawsze lepszych- kolegow, nietolerancji. Być Matka Polka, katolicka, pomnikowa, z siatkami w obu rekach, meczenstwem wypisanym na twarzy i orderem za macierzynstwo przypietym do zwiotczalej od wieloletniego karmienia piersi? Czy może Matka nowofalowa, zarzadzajaca dzieckiem za pomoca telefonu komorkowego i kart kredytowych? Matka, która kojarzy się z coniedzielnym drozdzowym plackiem, spokojem i ladem, czy matka organizujaca co sobote szalony wypad do teatru, muzeum czy za miasto. My, dzieci, mamy prawo do jednej rzeczy na pewno, do milosci. Zdrowej milosci, szacunku i akceptacji pomimo... My, matki, mamy obowiazek kochac i akceptowac, dajac sobie jednoczesnie prawo do zbudowania wlasnego modelu bycia matka, niezaleznie od opinii otoczenia, do powiedzenia glosno o swoich potrzebach, o checi bycia szczesliwa kobieta i zona i matka. Mamy obowiazek pokazac dzieciom, ze swiat doroslych oprocz trosk sklada się rowniez z radosci. I uswiadomic im, ze warto dorosnac. Moja 7-letnia corka powiedziala ktoregos dnia: - mamo, prawda, ze kobieta sama może stworzyc rozne rzeczy, np. namalowac obraz albo napisac muzyke i mezczyzna sam może tez takie rzeczy zrobic? Ale żeby stworzyc dziecko, musza być oboje i musza się bardzo kochac. Wszyscy, którzy jestesmy matkami, ojcami i dziecmi pomyslmy... Mama i tata sa rownie wazni w zyciu dziecka. Spelniaja rozne role, ale tak samo istotne. Może warto byloby – zamiast Dnia Matki i Dnia Ojca – ustanowic Dzien Rodzicow? Mysle, ze nawet najbardziej meska matka nie jest w stanie zastapic najbardziej zniewiescialego ojca. Zreszta natura wyznacza pewne prawa. I nie sadze, żeby kiedykolwiek zgodzila się na zastepstwa... Mezem czy zona można przestac być. Można wybierac miedzy kobieta jedna a druga, mezczyzna tym czy innym. Dzieci wyborom nie podlegaja. Matka i ojcem jest się do konca zycia. Tu nie ma zwolnien jak od podatku w przypadku dzialalnosci charytatywnej. Bo tez i bycie rodzicami to nie filantropia i trzeba zdac sobie z tego sprawe. To przede wszystkim odpowiedzialnosc za zycie czlowieka, którego byliśmy (oboje!) uprzejmi zaprosic na ten swiat. Pamietajmy o tym – mamusie, które zaspokoily instynkt i tatusiowie od niedzielnej porcji lodow jedzonych razem ale osobno. Starzy ludzie mowia, ze poty mezczyzna kocha dzieci, poki kocha ich matke. Mam nadzieje, ze to nieprawda. Czy na pytanie: najpiekniejsze slowo na T? ktos kiedys odpowie: Tata! A Tata to Troska i Milosc? Oby. Swoja droga, jak dobrze byloby, gdyby najpiekniejsze slowo na R kojarzylo się nam zawsze z Rodzicami... Odpowiedz Link