Dodaj do ulubionych

Sorry znowu alimenty

17.08.12, 15:08
Eks wymyślił, jak może zrobić mi na złość. Oznajmił synowi, że nie zamierza więcej płacić alimentów. Przyznane ma niewiele - oficjalnie, jak kiedyś już wspomniałam, jest bezrobotny i nie zamierza podjąć jakiejkolwiek legalnej pracy.
Dzisiaj, kilka dni po terminie dostałam na konto nawet nie połowę zasądzonych alimentów. Eks kiedyś uprzedził mnie, że tak właśnie zrobi. Twierdzi, że nie będę mogła zgłosić sprawy do komornika, gdyż wystarczy, że będzie wpłacał przynajmniej 50 zł. Komornik w takim wypadku nie będzie się zajmował sprawą, bo "coś wpłaca, a na więcej go nie stać". Czy to prawda? Czy rzeczywiście nic z tym nie mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 18:00
      O to, to, to. Mam identycznie.
      • babag Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 20:28
        I co? Robisz coś z tym?
        • mola1971 Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 20:41
          Babag, zadzwoń do komornika i z nim pogadaj na ten temat.
          Wg mnie (na logikę) to bujda na resorach jest. Jeśli co miesiąc wpłaca niepełną kwotę, to przecież ma dług, bo nie płaci pełnej kwoty.
          Na przykładzie. Jeśli alimenty wynoszą 500 zł, on wpłaca 250 zł, to po dwóch miesiącach takich wpłat pokrywa zobowiązanie za jeden miesiąc. Po drugiej takiej wpłacie można wg mnie iść do komornika, bo nie zostają zapłacone alimenty za miesiąc bieżący. Ale najlepiej pogadaj z komornikiem, by mieć pewność.
          • kondek7 Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 21:36
            Babag najszybciej tak jak molka radzi ale tez jesli chcesz i masz chwilę to poszperaj tu
            forumprawne.org/alimenty-egzekucja/339211-nie-placone-alimenty.html
            forumprawne.org/prawo-karne/321386-alimenty-nieplacenie.html

spróbuj. O kurcze co ja robię???
            • babag Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 23:29
              Dzięki wielkie. Muszę się za to wziąć, bo eks raczej zdania nie zmieni.
        • zebra12 Re: Sorry znowu alimenty 25.08.12, 08:35
          Nie bardzo widzę wyjście. Dzwoniłam do komornika, powiedział, żebym się z nim dogadała (!), bo skoro on nie pracuje to jak niby komornik ma z niego coś ściągnąć? I, że lepiej mieć to coś niż nic. Po tej odpowiedzi ręce mi opadły i jest jak jest. Dziś jest 25 sierpnia, a ja do 10 mam mieć alimenty i na dzień dzisiejszy nie mam ani grosza!
    • virtual_moth Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 22:44
      babag napisała:

> Twierdzi, że nie będ
      > ę mogła zgłosić sprawy do komornika, gdyż wystarczy, że będzie wpłacał przynajm
      > niej 50 zł. Komornik w takim wypadku nie będzie się zajmował sprawą, bo "coś wp
      > łaca, a na więcej go nie stać". Czy to prawda? Czy rzeczywiście nic z tym nie m
      > ogę zrobić?

Błąd, ale w pewnej części eks ma rację. Komornik ściga nawet wtedy, gy eks płaci częsciowo. Racja jednak w tym, że co ci z tego, że komornik go "sciga", skoro eks jest nieściągalny. Jesli natomiast założysz sprawę karną o niealimentację, to prokurator moze umorzyć sprawe własnie dlatego, ze eks coś tam płaci. Ostatecznie zatem moze miec komornika na głowie, ale dopóki pracuje na czarno i wpłaca 50 zł to moze byc nietykalny. Wszystko jednak zalezy od konkretnego prokuratora i konkretnej sprawy. Jesli składając doniesienie o niealimentację i podczas przesłuchania przedstawisz dowody, że eks ma kasę na wpłate pełnej kwoty, to sprawa jest jak najbardziej do wygrania.
      • babag Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 23:35
        virtual_moth napisała:

Jesli składając doniesienie o niealimentację i podczas
        > przesłuchania przedstawisz dowody, że eks ma kasę na wpłate pełnej kwoty, to s
        > prawa jest jak najbardziej do wygrania.

No z dowodami może być problem. Bo jak mogę udowodnić coś komuś, kto mieszka jakieś 300 km ode mnie? sad
        • mola1971 Re: Sorry znowu alimenty 18.08.12, 23:55
          Może ma jakąś nieruchomość (lub ruchomość - np. samochód), którą spieniężyć może, a o której wiesz?

Alimenty na dzieci są priorytetem i jeśli ma coś, co może sprzedać, to sąd go może do tego zobligować. Albo komornik sam się tym zajmie i sprzeda za cenę wywoławczą, a nie rynkową.
          Wybór należy do exa. Może wreszcie się za robotę wziąć i płacić na własne dzieci, może oddać swój los w ręce komornika i sądu. Innej opcji nie ma.
        • noname2002 Re: Sorry znowu alimenty 19.08.12, 10:10
          A nie możesz pozwać rodziców eksa o alimenty na wnuka? Podejrzewam, że wtedy eks by szybko zapłacił.
    • kajda28 Re: Sorry znowu alimenty 25.08.12, 17:19
      U mnie było tak ,że eks miał rentę z której komornik nie mógł ściągnąć całości zasądzonych alimentów - po 3 m-cach poszłam po pismo o nieściągalności i alimenty dostawałam z FA - a eks od tej pory miał zadłużenie względem Państwa. Dopóki miał rentę to komornik nic nie robił, skończyła mu się renta a wraz z tym jakiekolwiek wpływy,to wszedł na księgę wieczystą mieszkania które było jego.

Oznajmił synowi, że nie zamierza wię
      > cej płacić alimentów.

Brak komentarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka