Dodaj do ulubionych

Co ja mam robić?

22.08.13, 17:24
Witam

Sprawa wygląda tak - jakiś rok temu wywaliłam z domu i definitywnie rozstałam się z mężem przemocowcem. Z tego co wiem (to informacja potwierdzona) były mąż jest w tej chwili za granicą. Nie mam pojęcia gdzie dokładnie. Ja w międzyczasie poznałam kogoś - jesteśmy razem i jestem szczęśliwa. Bardzo chciałabym się rozwieść. Jest jednak problem - otrzymuję z funduszu alimenty na niepełnosprawnego syna. Dowiedziałam się niedawno, że jeśli mąż jest za granicą fundusz przestanie wypłacać mi alimenty i będzie poszukiwał męża. Bo nie płacą za tych, który są w innym kraju. Tylko teraz szukaj wiatru w polu uncertain Mąż na 100% nie ma pracy na umowę (nigdy nie miał) więc jak go znajdą? Ja jestem w potrzasku, bo pieniądze na syna są marne, ale dla mnie bardzo ważne. Rehabilitacja dziecka niepełnosprawnego to bardzo duże koszty. A jednak chcę się rozwieść i ułożyć sobie od nowa życie. Co mi radzicie?
Obserwuj wątek
    • molly_wither Re: Co ja mam robić? 22.08.13, 18:31
      Radzimy Ci pojsc do prawnikasmile
      • narsen Re: Co ja mam robić? 22.08.13, 19:18
        Byłam. Stąd wiem, że jest taki problem w ogóle. Polecono mi siedzieć cicho. Ale trudno mi uwierzyć, że to jedynie rozwiązanie. Nie moja wina, że facet wyjechał za granicę, ale wychodzi na to, że ja mam ponosić teraz wszelkie konsekwencje.
        • torado Re: Co ja mam robić? 22.08.13, 21:12
          rozumiem, że alimenty egzekwujesz przez komornika...To sprawa powinna być prowadzona też przez Sąd Okręgowy, którego zadaniem jest m. in. ustalić miejsce pobytu dłużnika alimentacyjnego za granicą. Najlepiej skontaktuj się z Sądem Okręgowym, zapytaj może tak ogólnie jak sprawa świadczeń z funduszu alimentacyjnego teraz będzie wyglądać.
          • torado Re: Co ja mam robić? 22.08.13, 21:15
            a i świadczenia z funduszu będą Ci wypłacać, jak tylko Sąd Okręgowy potwierdzi, że od dłużnika alimentacyjnego nic nie udało się wyegzekwować...
        • jeriomina Re: Co ja mam robić? 26.08.13, 21:05
          To forum nic więcej niż prawnik Ci nie pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka