Dodaj do ulubionych

Alimenty a pełnoletność dziecka

19.02.14, 17:38
W przyszłym miesiącu starszy syn kończy 18 lat. Do tej pory, zgodnie z wyrokiem sądowym, otrzymywałam alimenty na niego (i młodszego syna) od ich ojca na konto. Jak sprawa się przedstawia po uzyskaniu przez syna pełnoletności? Wiem, że teraz on może bezpośrednio otrzymywać alimenty. Ale czy wiąże się to ze zmianą wyroku, czyli wizytą w sądzie? Czy po prostu ojciec może dać pieniądze synowi nie informując już mnie o tym?
Czy są tu osoby, z którymi mieszka dziecko pełnoletnie, uczące się i otrzymujące alimenty?
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Alimenty a pełnoletność dziecka 19.02.14, 18:09
      www.praktyczneprawo.pl/alimenty-ogolne/alimenty-dla-pelnoletniego-dziecka/
    • ro35 Re: Alimenty a pełnoletność dziecka 19.02.14, 21:07
      z niczem się to nie wiąże suspicious
      uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 kwietnia 1977 roku, III CZP 14/77, OSNCP 1977/7 poz. 106
      "...W przypadku uzyskania przez uprawnionego pełnoletności z zachowaniem prawa do dalszej alimentacji wypłata świadczenia może nastąpić wyłącznie do jego rąk. Zdarzenie to nie wymaga stwierdzenia orzeczeniem sądu opiekuńczego i dlatego do wykazania legitymacji do osobistego odbioru świadczeń wystarczą odpowiednie dokumenty stanu cywilnego."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka